Autismul, Organizatiile non guvernamentale si scopurile lor
- 14/10/2023
- Scris de: Damian I. Nedescu
- Categorie: Autism
Cuprins
ToggleAfaceri sau voluntariat?
Autismul si Organizatiile non guvernamentale
Am auzit de nenumarate ori teza cum ca ONG urile din zona copiilor cu autism au devenit afaceri. Oamenii judeca dar din pacate judeca superficial zona asta. In sensul in care intr-adevar, exista profitori. Si oportunisti. Doar ca … e natural sa fie asa. Nu faptul ca au devenit afaceri ar trebui blamat. Pentru ca nu e nimic rau in asta. O piata libera, din punct de vedere economic, e o piata sanatoasa. Nu poti sa construiesti programe si proiecte in lipsa banilor. Nu poti sa specializezi oameni in lipsa banilor. Iar guvernele, din Romania sau de aiurea din Europa, au de obicei alte probleme de care sa se preocupe. Nu e nimic nou in asta. Iar in domeniul copiilor cu autism lipsa specializarilor duce la dezastre.
Costuri pentru specializări
Daca luam spre exemplu un proaspat absovent de facultate de psihologie aterizat într-un ONG specializat în lucrul cu copii autiști si pe care organizatia respectiva decide sa-l specializeze pe parcursul a 5 ani, o sa coste entitatea ul cu pricina un minim de 50.000 de euro!!! Un om! Respectiv o sa “coste” circa 30.000 lei specializarile (cursuri de scurta durata in cuantum de 2000 de lei pe an – 10.000 in 5 ani si circa 20000 de lei postuniversitarul de analiza comportamentala aplicată) plus circa 205.000 (douasutecinci mii!) lei salariul si taxele salariale ale aceluiasi om pe parcursul celor 5 ani. Deci daca un ONG are 10 oameni si decide ca 8 dintre ei sa devina extrem de buni terapeuti ABA iar 2 dintre ei sa devina analisti comportamentali in aceasi unitate de timp, va trebui sa cheltuiasca circa 450.000 euro!!! Iar aici nu am inclus alte costuri. Deloc. Desi ONG ul cu pricina nu exista abstract, in aer sau pe vreun camp.
Afacere cu servicii de top
Prin urmare problema reala nu e organizarea unui ONG pe principii de afacere ci tocmai neorganizarea lui in felul asta. Domeniul copiilor cu autism nu se poate aborda cu voluntari si doar cu dorinta de a ajuta. Nu e suficient. Si nu e deloc eficient. Pentru nimeni. Iar cel mai putin eficient este pentru copii. Problema reala nu este faptul ca ONG ul e organizat ca sa fie o organizatie profitabila ci faptul ca multi incearca sa fenteze sistemul si sa prosteasca parintii. Spun, spre exemplu, ca ei ofera servicii in zona interventiei ABA pentru copii cu TSA dar ei nu au nicio specializare in domeniul ABA. Doar ca, pe masura ce domeniul se dezvolta, parintii se educa. Evident, cei care vor. Pentru ca am avut si surpriza sa cunosc parinti care aleg, in deplina cunostinta de cauza prosteala. Pentru ca e mai comod asa. O cunostinta a unei cunostinte m-a sunat zilele trecute sa ma roage sa fac lobby pe langa un centru sa fie primita in centrul respectiv pentru ca atunci cand a sunat acolo i s-a spus ca nu sunt locuri. Nu stia nimic despre centrul cu pricina decat din auzite iar despre interventia ABA sau autism cu care copilul fusese diagnosticat in urma cu vreo 6 luni, si mai putin. Iar raspunsul meu a fost ca inteleg dar am o alta sugestie. Respectiv sa participe gratuit la programul PCM si i-am indicat de asemenea sa citeasca niste surse specifice. I-am spus ca apoi ii voi consilia legat de unde si spre ce sa se indrepte. Rezultatul? Dupa ce am inchis telefonul nu am mai auzit nimic de oamenii astia. Obiectivul lor era sa isi rezolve o problema. Comod. Orice inseamna efort din partea lor nu mai era ok. Pare ca nu are legatura cu subiectul voluntarilor dar are. Stransa legatura. Orice parinte al unui copil cu TSA e un voluntar in sine. Muuult mai motivat decat orice alt voluntar. Doar ca asta e un domeniu in care voluntariatul nu functioneaza. Pentru ca orice interventie inseamna ani! Si pentru ca, pentru a avea succes, am nevoie de specializare. A tuturor celor implicati. Prin urmare, lasati ONG urile sa devina profitabile. Ajutati-le chiar. Sa devina afaceri. Nu acolo e buba. E o iluzie faptul ca poti face performanta in domeniul asta murind de foame si “ajutand” lumea. Pentru ca de fapt, specialistii, ca sa poata avea mintea ocupata doar la a cauta solutii pentru un copil sau altul, au nevoie sa nu isi bata capul de unde isi platesc facturile la sfarsitul lunii. Poate ca uneori, ca parinti, ar trebui sa ne dam un pas in spate si sa ne desprindem din disperarea pe care o simtim si sa privim lucrurile dintr-o alta perspectiva. Pentru ca altfel nu vom reusi sa ne ajutam eficient copii. Si din pacate asta e un domeniu in care ajutorul nu vine nici de la stat in mod direct si nici de la societate. E un soi de ajutor pe care fiecare parinte trebuie sa si-l cladeasca pentru propriul copil.
Autism Educational Project isi propune sa disemineze informatie, cursuri ABA si resurse de recuperare autism, in ceea ce priveste copii cu autism. Autism Educational Project este cea mai importanta sursa de informatie si traininguri pentru parintii copiilor diagnosticati cu autism.