Consultant in Autism si Terapeut ABA - Damian Nedescu

Povestea din spatele povestii: copiii cu autism

Cu douazeci de ani in urma, baiatul meu a fost diagnosticat cu autism infantil. Au urmat aproape doi ani in care am incercat sa infirmam diagnosticul sau sa gasim o solutie, intr-un continuum doctor shopping, explorand cauze simptome. Sapte psihiatri diferiti au confirmat diagnosticul de autism si cea mai optimista proiectie a fost ceva de genul: “incercati sa va obisnuiti cu gandul ca asa cum il vedeti acum, asa va fi toata viata. Daca reusiti sa il duceti cat de cat spre a putea baga singur in gura mancarea, puteti sa il internati la 18 ani intr-un sanatoriu.” Respectiv, zero sanse de a avea vreodata o viata normala in viziunea tuturor medicilor. Factori de risc, inclusiv genetici si de mediu, au fost discutati in contextul dezvoltarii autismului.

Nimic nu s-a schimbat in urmatorii circa doi ani jurul varstei de 3-4 ani. Nici macar atitudinea mea care astepta ca cel mic sa creasca iar autismul “sa treaca”, ca un fel de raceala. Totul pana la varsta cand am vizitat un centru cu adolescenti diagnosticati cu autism. Moment care mi-a schimbat complet perspectiva asupra a ceea ce urma sa se intample. Clipa in care o fetita de 14 ani, diagnosticata cu autism, m-a imbratisat, asa, brusc, fara sa ma cunoasca, imediat dupa ce am intrat in curte, a fost socant. Am ramas nemiscat in urmatoarele cateva minute, privind peste umarul ei la ceilalti aproximativ cincisprezece adolescenti si tineri, toti undeva intre patrusprezece si douazeci si patru de ani, cum aveam sa aflu mai tarziu, care se harjoneau prin curte. Toti aveau comportamentul copilului meu la doi ani si ceva. Iar al meu copil avea comportamentul unui bebelus la un an si ceva. Copii mici sunt dulci asa, inocenti. Atunci cand vezi insa un grup de adulti avand acelasi comportament in public … toata proiectia pe care o ai despre propriul copil la varsta adulta… se schimba.

Un vis devenit realitate pentru copiii cu autism

De atunci extrem de multe lucruri s-au intamplat. Am fondat centre de interventie ABA pentru copii, am participat sau initiat proiecte in domeniul persoanelor cu autism, am tinut sute de cursuri, am implementat cu ajutorul colegilor doua programe de masterat postuniversitar in domeniul analizei comportamentale aplicate in Romania, am implementat zeci de proiecte in domeniul ABA si am promovat ideea ca orice copil cu autism are o sansa. Sindromul Asperger, ca o forma specifica de autism, a fost de asemenea un punct de interes in aceste proiecte. Toate astea, printre multe multe, altele. In 2018 puneam umarul la fondarea unei organizatii, DAAL Autism Project, care isi propunea sa disemineze informatie de calitate, cursuri si resurse autism pentru interventia ABA in ceea ce priveste copii cu autism. Apoi, în anul 2022 am fondat un alt proiect, . Platforma asta e chintesenta acestui proiect in . Pentru ca ceea ce am visat dintodeauna e un mod de a reusit sa diseminam informatie si sa invatam parintii sa faca miracole pentru copii lor, pe limba parintilor, nu pe limba specialistilor. La un cost pe care oricine sa și-l poată permite. Toata experienta, expertiza si anii de munca in interventia ABA a fiecaruia dintre colegii mei, este prezenta aici, in fiecare dintre cursurile de autism din aceasta platforma.

Damian Nedescu
Damian I. Nedescu

Testimoniale de la persoanele cu autism

Intrebari frecvente despre tulburarea de spectru autist

Imediat cum ti-ai achizionat abonamentul anual si plata a fost confirmata ai acces la toate inregistrarile de pe platforma de autism, indiferent de sectiune, inclusiv cele legate de spectru autist tsa. Spectrul autist include informatii despre diagnostic, prevalenta si caracteristicile autismului.

Am luat decizia ca vom avea un singur tip de abonament, respectiv cel anual.

Nu, aveti acces la toate inregistrarile prezente in platforma de autism, indiferent de sectiune si indiferent de momentul in care au fost incarcate, atata timp cat abonamentul dvs. este activ, inclusiv cele despre tulburare de spectru autist. De asemenea, puteti accesa informatii despre tulburarii de spectru autist, diagnostic si complicatii.

Atat timp cat sunteti abonat puteti sa le vizionati ori de cate ori doriti, pe fiecare dintre ele, pe platforma de autism. Continutul platformei de autism este protejat prin drepturile de autor si orice incercare de inregistrare sau descarcare e fraudulenta si o vom notifica autoritatilor competente pentru a putea fi luate masuri penale.

Continutul platformei de autism este complet oferit dvs. din clipa in care ati achitat si ati devenit abonat. Daca totusi, intr-o perioada de 7 zile de la momentul achitarii v-ati razgandit si vreti sa va returnam contravaloarea abonamentului, o vom face cu cea mai mare placere. Nu trebuie decat sa ne scrieti un email pe adresa autismedu.ro@gmail.com si sa ne cereti asta.

Va recomandam calduros sa nu o faceti! Urmarim IP-urile dupa care se face fiecare logare in contul dvs si daca vom observa logari neobisnuite sau simultane ne rezervam dreptul de a va bloca accesul la platforma de autism.

Completand toate datele in sectiunea facturare si trimitandu-ne un email referitor la acest aspect pe autismedu.ro@gmail.com

Da, se poate. Va rugam sa completati la detaliile de facturare datele asociatiei.

achizitionati minim 2 sau mai multe abonamente in asa fel incat sa evitati ca daca doi terapeuti urmaresc simultan acelasi curs sau cursuri diferite, de pe un singur abonament, sa nu vi se blocheze contul.

Suntem la dispozitia dvs non-stop accesand: autismedu.ro@gmail.com. O sa incercam sa va raspundem cat mai rapid in ordinea solicitarilor care ne parvin.

Aveti disponibilitate 12 luni de abonament de la momentul in care ati facut plata. Daca, spre exemplu, ati platit abonamentul in 7.12.2023 veti avea abonamentul activ pana la 7.12.2024.