O alta atitudine a unor parinti ai unui copil cu autism
- 14/10/2023
- Scris de: Damian I. Nedescu
- Categorie: Autism
Cuprins
ToggleDe la organizare la eficienta in ajutorul unui copil cu autism
Un program pentru a oferi parintilor unui copil cu autism o sansă spre a se informa. O alta atitudine: În 2021 ultima sedinta individuala din ultimul curs PCM s-a terminat pe 28 decembrie, la ora 19.30. Toamna si inceputul iernii au fost un maraton pentru noi. Putini din cei care nu au facut PCM-ul au calculat ce inseamna cursul asta. Cei mai multi au citit anunturile si notificarile in diagonala …oprindu-si ochii doar la intervenția/terapia ABA, curs, 3 zile de teorie, lectori, costuri, locatie. Doar ca de fapt cursul sta in sedintele individuale …care-s baza. Si care oricum am invarti lucrurile, tot 90-120 ore inseamna. Sau altfel spus, vreo 2-3 saptamani in doi oameni . Dar nu asta-i subiectul de azi.
Oameni puternici care pot muta munții pentru un copil cu autism.
Azi voiam sa vorbesc despre cat de tare am fost impresionat de oamenii astia. De ultimele familii din an cum s-ar spune. Una din ele, care a facut o schimbare de perspectiva absolut impresionanta. Pe aproape toate planurile. Au schimbat centrul, s-au apucat sa stranga fonduri (cu un succes la care nu se asteptau nici pe departe), mami se lasa de jobul de multinationala, si-au redesenat complet atitudinea fata de copil si au invatat sa faca scenarii pentru fiecare interventie si clipa din viata copilului. Asta da schimbare. De optica. Completa schimbare. Si marturisirea ca abia acum au inteles pe de-antregul ce inseamna “a fi parinte implicat”…a fost probabil cel mai frumos cadou pe care ni l-au oferit de sarbatori la vremea respectiva! Multumim. Sau o alta mamica care in aproape o luna de la terminarea cursului a rezolvat toaleta si alimentatia, doua din problemele care o secau în relația cu micuțul autist. Si care la fel, ne-a spus: “pur si simplu mi s-a ridicat un val de pe ochi. Acum stiu ce sa fac. Nimic nu mai pare imposibil”
Constientizarea problemelor si puterea informatiei în lupta pentru un copil cu autism
De fapt, fara sa constientizeze neaparat, cam toti parintii care-au terminat cursul ne-au facut cele mai frumoase cadouri. Atitudinea schimbata, interventiile, determinarea in a face schimbari, setea de cunoastere….si intr-un final succesele copiilor…sunt cele mai frumoase cadouri.
De aproape un an am fondat un alt proiect. De fapt doua: Autism Educational Project sau AEP si platforma www.autism.ro . Ambele care isi urmează drumul si care deja au rezultate spectaculoase în a informa si educa parintii copiilor cu autism spre a deveni parinti implicati si de succes în relatia cu al lor micut. AEP se dezvolta organic si are deja peste douazeci de familii implicate în lucrul direct cu al lor copil cu autism. Iar evident, cand unul din parinti e implicat si informat, cu un strop de ajutor, poate face minuni. Pentru ca in realitate cel putin 40-50% din problemele pe care le incuba viață cu un copil mic cu autism sunt generate de atitudinea parintilor si de raportarea gresita la cel mic. Asa se face ca absolut toti copiii din program au făcut în cateva luni salturi pe care nu le-au făcut în ani. Iar la unii dintre ei salturile sunt spectaculoase: de la 2-3 la 200 de cereri pe zi, de la 1-2 cuvinte la propozitii spontane de 3-4 cuvinte. Asta ca sa mă raportez la cele mai spectaculoase. În fapt insa lista e lunga de tot. Toti copii se raportează acum la adultii din jurul lor si în primul rand la parinti (abilitatea sociala), toti copiii și-au dezvoltat abilitatea de imitatie (atat fizic cat si verbal), toți copiii au contact vizual si cei mai multi dintre ei au în stadii diverse si JA (joint attention) în dezvoltare, au comunicare sociala si comentarii spontane … Iar toate astea doar într-un program în care toate astea sunt reusite de părinți. Nu de specialisti! Asa ca orice se poate.
Autism Educational Project isi propune sa disemineze informatie, cursuri ABA si resurse de recuperare autism, in ceea ce priveste copii cu autism. Autism Educational Project este cea mai importanta sursa de informatie si traininguri pentru parintii copiilor diagnosticati cu autism.