Resurse Autism
Terapeut ABA versus Coordonator ABA – In detalii sta diferenta
- 01/03/2024
- Scris de: Damian I. Nedescu
- Categorie: Autism
Cuprins
ToggleDiferente si greseli de a se raporta la lucruri …
carora celor mai multi nu le spun nimic in detalii dar care sunt cruciale pentru copilul lor, diagnosticat cu TSA (Tulburare de Spectru Autist).
Terapeut ABA versus Coordonator ABA. Recompensa versus motivatie (MO). Analist comportamental versus Coordonator. Coordonator/Analist comportamental versus manager de caz. Psiholog versus terapeut ABA/ Coordonator ABA. Toate cele de mai sus sunt printre cele mai uzuale confuzii care se fac in domeniul copiilor cu autism a caror interventie e bazata pe analiza comportamentala aplicata (ABA). Nu am cum sa le disec pe toate acum. Dar macar una sau doua poate imi ies.
Viziune
Sar cu pasi mari peste partea in care navaleste peste mine in casa diagnosticul si aflu ca al meu copil are TSA si ma ia diagnosticul de cap si ma izbeste de toti peretii pana nu mai stiu pe ce lume sunt. Aia e partea prin care trecem toti parintii, indiferent de context. Apoi insa, urmeaza un maraton pe la medici, sa-mi confirm sau de fapt, sper eu ca parinte, sa-mi infirme diagnosticul. Asta evident, daca nu mi se pare ca fiecare medic imi pune alt diagnostic. Pentru ca nimeni nu mi-a spus ca de fapt: intarziere pervaziva de dezvoltare, sindrom asperger, autism infantil, autism inalt functional, elemente autiste, autism atipic sau note autiste inseamna de fapt acelasi lucru si ca in esenta doar puncteaza anumite caracteristici din zona de TSA (tulburarea de spectru autist). Cum tot asa, nimeni nu s-a obosit sa-mi explice ca nu e o boala, ci o dizabilitate si prin urmare nu se poate vindeca. Intr-un final, mai devreme sau mai tarziu, ajung la interventia ABA. Aici iarasi sunt mii de variabile si de impact asupra vietii mele si a copilului, in functie de cum si cu cine am avut norocul sa lucrez, daca am lucrat intr-un centru sau acasa, daca am lucrat cu cineva specializat si format in ABA sau cu amatori care au terminat psihologia (uneori nici macar), au citit 3 carti si ei deja stiu. Ajung la momentul in care apelez la serviciile unui analist comportamental, imi angajez unul sau doi terapeuti si iau taurul de coarne. Parintii in general se asteapta ca analistul sa se ocupe de tot. Cumva in clipa aia se dau un pas in spate si … a venit “specialistul”. El o sa “rezolve” tot. Ori lucrurile nu sunt deloc asa. In job-description-ul unui analist nu e sa va aranjeze programul copilului, nici sa va invete sa va gestionati terapeutii, nici sa organizeze sesiunile, nici sa va invete pe voi ce sa faceti, nici sa va dea materiale, nici sa gaseasca recompense… nici nimic.
Jobul lui e sa va evalueze copilul, sa faca planul de interventie personalizat, sa le faca un minim de training terapeutilor legat de cum sa introduca protocoalele pe care vi le lasa si … cam atat. Tot restul, cade in sarcina voastra, ca parinti. De altfel cei mai multi dintre analisti nici nu stiu sau nu sunt deloc cei mai buni organizatori. Nu e treaba lor. Tot asa cum nu e treaba lor sa va dea idei despre cum sa transferati ceea ce se intampla in terapie in viata de zi cu zi. Nu uitati ca interventia ABA nu e terapie ci mod de a accelera invatarea unor abilitati.
Adica mod de predare accelerat. Ce faceti cu ceea ce invata copilul, nu mai e treaba analistului. Desi ar trebui. Si e foarte adevarat ca un analist cu experienta poate sa va indrume si in directia asta. Dar nu e obligatia lui. Iar sansa ca fara sa va dati seama sa puneti extinctie pe o anumita abilitate si apoi sa vedeti cum copilul regreseaza, e uriasa. Prin urmare, oameni buni, incercati sa nu mai confundati analistul comportamental cu “rezolvarea” tuturor problemelor voastre. El e doar parte din raspuns.
Concluzie
Covarsitoarea parte a raspunsurilor, peste ‘70%, sta la voi si la cat de mult si repede va apucati sa invatati voi despre cum sa transferati tot ceea ce se intampla “in laboratorul” care e reprezentat de sesiune, in viata de zi cu zi. Unui coordonator/analist ii e imposibil sa prevada toate situatiile cu care voi urmeaza sa va confruntati in timpul pe care copilul il petrece in afara sesiunilor. Voi sunteti comandatul corabiei copilului vostru. Iar ei (analistii) nu pot face minuni. Pot sa va faca sugestii … dar e maximum pe care-l pot face. Voi sunteti managerul de caz.
Autism Educational Project isi propune sa disemineze informatie, cursuri ABA si resurse de recuperare autism, in ceea ce priveste copii cu autism. Autism Educational Project este cea mai importanta sursa de informatie si traininguri pentru parintii copiilor diagnosticati cu autism.