O alta perspectiva in autism
- 14/10/2023
- Scris de: Damian I. Nedescu
- Categorie: Autism
Cuprins
TogglePrioritati …umane – o alta perspectiva asupra autismului
Copilul cu autism și părinții. Totul porneste de la lista noastra, a adulților sau a copiilor, ca si o alta perspectiva asupra autismului. Toti o avem. Mici sau mari. Iar aici e irelevant dacă copilul e neurotipic sau cu autism. Ne bucuram de copilarie avand de cele mai multe ori, in capul listei noastre de prioritati, joaca. Apoi crestem, ajungem la pubertate si in topul listei noastre apar relatiile cu prietenii si colegii si cum suntem validati de ceilalti. Apoi urmeaza adolescenta si prima iubire. Sau ma rog, uneori a doua. Dar sigur e acolo undeva și aia care ne marcheaza. Urmeaza viata si alergatul spre mai bine. Aici deja suntem tineri, avem principii si o lista de valori si prioritati foarte bine stabilite.
Prioritati parintesti
Apoi devenim parinti. Dintr-o data, toata lista noastra de priorități, cu care ne invatasem, se duce pe apa sambetei si inainte sa ne dam seama, toata viata noastra incepe sa convearga si sa se alinieze in jurul noului membru al familiei. Unii oameni o iau natural si nici nu prea fac mare caz. Altii o simt ca pe-o responsabilitate si bucurie in aceasi masura. De altfel asa si este. Unii sunt plini de temeri si frici. Si asta e absolut natural. Au devenit parinti. Pe masura ce trece timpul se dedica noului job. Care e pana la urma un job pe viata, din care nu prea are nimeni cum sa te concedieze. Nici demisia nu prea ti-o poti da. E, atunci cand un diagnostic de autism vine peste tine, in ceea ce priveste puiul tau, eu n-am intalnit pana acum parinti care sa treaca cu un zambet peste el si sa mearga in acelasi ritm mai departe. Pentru ca asta ar fi cel mai nenatural lucru cu putinta. Unii se blocheaza complet, altii ignora, unii se dau de ceasul mortii, altii se plang tuturor, unii isi ascund copilul de parc-ar fi ciumat. Cate personalitati, atatea reactii. Urmeaza perioada de invinovatire. Daca am facut eu ceva rau? Daca am gresit ceva? Daca e ereditar? Daca nu i-am oferit suficienta iubire? Sau suficient suport? Daca e de la vaccinul ala, ca am citit eu pe internet? Daca s-a intoxicat cu aia? Fiecare om incearca sa-si ofere un raspuns. Unii se victimizeaza, altii se invinovatesc sau gasesc de cuvinta sa-i invinovateasca pe altii. Toate nu sunt altceva decat moduri ale creierului si psihicului nostru de a se apara. Ceea ce nu e neaparat rau. E un mod de protectie. La unii oameni spre exemplu, cel mai simplu mod de a reactiona e sa se simta vinovati sau responsabili direct de un rau facut altuia. Si ce e mai groaznic si mai pesimist decat un rau facut propiului copil?
“Nevina” părintilor
Doar ca …aici intram pe un teritoriu extrem de bine documentat. Autismul are aceasi incidenta si la New York si la Bucuresti, indiferent de clasa sociala, de religie, educatie, de adoratia sau lipsa ei, acordata bebelusului. Tot asa, toate studiile arata spre acelasi lucru si anume ca nici ereditar nu e. Si nici urmare a vreunui vaccin. E pur si simplu, un accident la conceptie. Atat. Studiile arata ca un cuplu care are un copil in zona de TSA are uriaș mai mari șanse sa aiba si al doilea copil cu TSA. Daca cuplul respectiv se desparte si fiecare face un copil cu un alt partener, sansele ca copii respectivi sa fie in zona de TSA scad in limita de incidenta normala. Prin urmare nici macar nu e foarte complicat de tras vreo concluzie. Nu, niciun parinte nu are vreo vina ca are un copil diagnosticat cu autism sau cu orice alta dizabilitate din spectru. Si oricum, daca prin absurd am admite ca ar avea, ce importanta mai are? Timpul este imuabil si momentan, atat pe cat stim, imposibil de intors inapoi. Prin urmare, n-ar fi mai eficient ca parinti, sa ne canalizam energia in a face tot ceea ce putem noi mai bine pentru viitorul copilului nostru decat sa ne lamentam pentru trecutul lui? Esti parinte? Bucura-te de cel mai frumos statut pe care-l poti avea! Da, vine la pachet cu frici si cu responsabilitati. Dar si cu satisfactii si momente pe care nimic altceva nu ti le poate oferi!
Autism Educational Project isi propune sa disemineze informatie, cursuri ABA si resurse de recuperare autism, in ceea ce priveste copii cu autism. Autism Educational Project este cea mai importanta sursa de informatie si traininguri pentru parintii copiilor diagnosticati cu autism.