Masca de oxigen la îndemâna parintelului copilului cu autism
- 14/10/2023
- Scris de: Damian I. Nedescu
- Categorie: Autism
Cuprins
ToggleResponsabilitate
Copilul cu autism și familia. In anii astia m-am intalnit cu mii de parinti ai unor copii cu autism. Unii determinati sa faca totul pentru copilul lor cu autism, altii plecand de la premiza ca odata ce-au gasit specialistii, responsabilitatea lor s-a incheiat. Acum, din ce in ce mai putin oamenii spera intr-o rezolvare miraculoasa cu ajutorul medicamentelor sau a unei pastile minune. Prin urmare pun toata presiunea pe umerii terapeutilor și coordonatorilor. Ceea ce, intr-o anumita masura e firesc. Doar ca nu e atat de simplu pe cat pare. Terapeutul ala are nevoie de un feedback zilnic caci dincolo de orele petrecute in terapie, copilul locuieste acasa. Iar acasa, la varsta asta, inseamna totul. Terapia se reduce intr-un final la cateva ore pe zi. Analistul comportamental care e coordonatorul echipei nu are vreo bagheta magica. Și el are nevoie de feedback și de a înțelege dinamica familiei pentru a putea creiona și croi intervenția/terapia ABA într-un mod unic pentru copilul respectiv.
Implicare
Cred ca cea mai eficienta ramane varianta in care parintele e implicat direct în intervenția ABA asupra copilului cu autism. Nu doar emotional. E greu si inseamna o chestie in plus. Adevărat. Sau cel putin asa pare la o prima vedere. Sunt insa lucruri simple pe care un parinte le poate face si care nu pot aduce decat beneficii pe termen lung copilului sau. Și nu doar lui într-un mod direct. Tuturor. Terapeutilor, analistului comportamental, copilului si parintilor. Mai ales pentru ca într-un final, beneficiile care apar în dreptul terapeutilor sau a coordonatorului se răsfrâng automat și asupra copilului cu autism. Spre exemplu, cereti planul de interventie sau un rezumat al lui pentru saptamana care urmeaza. In principiu asta inseamna macar programele pe care se va lucra in interventia ABA saptamana viitoare cu copilul în centru sau cabinet. Ia-l acasa si pune-l pe frigider. In felul asta vei stii ce sa urmaresti la copilul tau, vei stii ce fac oamenii aia acolo, in orele de terapie iar mintea si actiunile tale, ca parinte, nu vor fi exact pe dos fata de efortul terapeutilor. Mai mult decat atat, desi nu pare sau poate nu in prima saptamana dar sigur, dupa o vreme, vei fi mult mai linistit. Oamenilor nu le place intunericul. Nu pentru ca au ceva impotriva intunericului. Ci pentru ca intunericul este echivalent cu lipsa de control si a stii la ce sa te astepti. Iar ca părinte, dacă știi ce se întâmplă cu al tău copil cu autism și dacă știi ce se lucrează zi de zi … vei fi mai în control.
Perspectiva
Acelasi lucru se intampla daca stai pe locul din dreapta, in timp ce altcineva conduce masina. Daca nu ai permis si experienta, vei fi tot timpul ingrozit. Pentru ca nu vei stii la ce sa te astepti. Este acelasi lucru si in cazul asta. Pe masura ce creierul tau invata sa proceseze informatia din punct de vedere a ceea ce urmeaza sa se intample cu copilul tau saptamana viitoare in terapie, ai sa vezi ca dupa o vreme va incepe sa se relaxeze si sa priveasca lucrurile dintr-o perspectiva mai linistita. Nu te ignora pe tine, ca parinte, in lupta asta. Esti la fel de important ca si copilul. Ba chiar mai. Caci daca tu nu ii poti oferi suportul de care are nevoie, el singur nu are nicio sansa. Pe cuvant ca nu degeaba, cand te urci intr-un avion si iti fac aia pregatirea pentru cazuri de avarie, unul din lucrurile la care iti atrag in mod particular atentia e ca daca se depresurizeaza avionul si de sus cad mastile de oxigen, sa ti-o pui tu in primul rand si abia apoi sa-ti ajuti copilul sa si-o puna pe a lui!
Autism Educational Project isi propune sa disemineze informatie, cursuri ABA si resurse de recuperare autism, in ceea ce priveste copii cu autism. Autism Educational Project este cea mai importanta sursa de informatie si traininguri pentru parintii copiilor diagnosticati cu autism.