Dragonel

copii cu autism poze

Primul contact

Avea doi ani si câteva luni atunci când am cunoscut-o. A intrat în camera unde se țineau ședințele individuale ale PCM din iarna lui 2018 și primul lucru pe care l-a făcut când s-a desprins din mana parintillor a fost sa urle și sa se arunce pe jos. Așa a ținut-o aproape 45 de minute. Apoi a început sa se dea cu capul de pereți. Alte vreo 25 de minute. A fost momentul în care am numit-o Dragonel. Pe cat de dulce si minunata părea atâta timp cât părinții ei făceau ce voia ea, pe atât de imprevizibila devenea când nu se întâmplă asta sau când intra într-un loc nou. Meltdown e un termen eufemistic. Pur si simplu exploda ca un vulcan. In toate felurile posibile.

Doi ani și un strop
Dupa câteva cursuri părinții s-au înrolat în programul CCR. Și-au angajat terapeut. De fapt șiau convins nasa fetiței care întâmplător lucra ca vânzător într-un magazin sa se lase de jobul din magazin și pentru ca o iubea nespus pe cea mică sa devină terapeutul ei. Cu zero experience in ABA. Ca de altfel și părinții. Au urmat cursuri multe, pentru părinți și terapeuți, coordonare cu Diana Alexandrescu și multa munca. Practic, timp de doi ani și ceva Dragonel e fost intr-o intervenție ABA mega-intensiva. In care după ce terapeuta pleca mami prelua. Nu a durat decât vreo șase luni pana sa înceapă sa vorbească spontan și sa comunice iar din punctul acela totul a mers înainte cu viteza unei rachete.

Final de representatie
Dragonel este acum la școală, în clasa 0. Fără însoțitor. A urmat în pararelel cu intervenția de acasă și integrarea în grădiniță, unde a fost timp de aproape 3 ani, în primii doi, cu umbra după ea. Permanent. Apoi totul a explodat și la nivel social. Nasa ei, terapeuta minune, s-a retras. Nu mai avea ce sa facă. Copilul era intr-o continua efervescenta. Se vad si acum. Dar acum ca nasa și fina. Mai ales pentru ca între timp “nasa” a devenit un excelent terapeut care, la finalul anului 2022 era deja la al treilea copil unde lucra și în paralel o apucase și pe drumul psihologiei, ca fiind în mod evident drumul profesional corect pentru ea. Acum Dragonel e steaua școlii la toate serbările care se organizează. Si iti e mai mare dragul sa stai de vorba cu ea sau sa te joci. Aici, într-un schimb de amintiri și idei cu mama ei.

Fragment interviu

1
Fragment interviu
2
Interviu complet
38 min
Get course
Înscris: 45 de cursanți
Parti: 2