Autostimularile copilului cu autism
- 14/10/2023
- Scris de: Damian I. Nedescu
- Categorie: Autism
Cuprins
ToggleAutostimularile
Autostimularile sunt, la copilul cu autism, asa cum le spune si numele, un mod de a isi crea placere singuri. Noua, celorlalți, ni se par ciudate cand le vedem la altii. Dar pentru ei nu sunt altceva decat placeri pur si simplu. Fluturatul din maini, urcatul si coboratul scarilor, uitatul piezis, atingerea texturilor, invartitul rotilor și multe altele. Fiecare copil poate dezvolta o intreaga gama. Diferenta fata de stereotipii e, printre altele, ca e infinit mai greu de scapat de ele. Pentru ca sunt intriseci. Nu are treaba cu starea de confort ci cu o reala placere. Sau, daca vreti un exemplu mai concludent, e ca si cum cineva ne-ar oprit pe noi, neurotipici, sa avem orgasm. Sau ma rog, ar incerca asta. Din aceasta cauza interventiile in cazul autostimularilor se fac treptat si de fapt, se ia comportamentul (autostimularea) disruptiva si se transforma intr-o alta, un strop mai acceptabila de catre societate. Sau se folosește de către adult pentru a intra în lumea copilului. Dar asta e o alta tema. Apoi, dupa o vreme, noua autostimulare o iei si o transformi intr-o noua forma, si mai ok din perspectiva societatii. Si tot asa, pana cand, chiar daca ramane o urma de autostimulare, fie nu mai e asa vizibila, fie e acceptabila de catre societate. Spre exemplu, fluturatul din maini se transforma in batut din palme la bucurie(emotie pozitiva), apoi in frecat de palme, apoi in mototolit textura de la pantaloni in dreptul buzunarului sau partea de jos a bluzei, apoi la bagat mainile in buzunar si mototolit interiorul. Asta e un proces care poate dura luni. Multe luni. Si ca sa functioneze sunt tehnici exacte. Spre exemplu la o stimulare asa cum e cea pe care am descris-o mai sus, promptul se face doar fizic, fara niciun fel de verbalizare.
Stereotipiile
Ca regula generala si in cazul stereotipiilor si in cazul stimularilor, nu incercati sa interventi la mai mult de una din fiecare in acelasi timp. Adica cate una singura. Una bucata stimulare atacata. Una bucata stereotipie atacata. Ati inchis una din fiecare, treceti la o alta. Sau cu alte cuvinte: faceti o lista cu toate stereotipiile pe care le are copilul vostru cu autism si o alta lista cu toate stimularile pe care le are. Apoi decideti cu care din fiecare lista incepeti. In principiu ar trebui sa le alegeti care vi se par voua ca sunt cele mai disruptive sau care sunt cele mai mari bariere în a învață. Din perspectiva voastra. Dar tot una. Ati rezolvat-o, treceti la urmatoarea si tot asa. Trebuie sa-i dati copilului timp sa se ajusteze. Daca cineva v-ar tine doar in intuneric, intr-un loc pe care nu-l cunoasteti sau daca v-ar interzice complet sa faceti sex, voi cum v-ati simti? Apoi, e important de înțeles ca va fi foarte greu de atacat o autostimulare dacă nu exista alte activități care sa se transforma în plăcere și care la un moment dat poate înlocui acea autostimulare avuta ca obiectiv. Adică noi interese. Pentru ca nu voi reuși niciodată sa îl ajut sa renunțe la autostimulari pe al meu copil decât dacă reușesc sa ii lărgesc aria de interese. Oricum, atunci când vorbim despre stereotipii sau dacă vreți “obsesiile” copilului cu autism, ele sunt de fapt o mina de aur. Pentru ca eu, ca adult, părinte sau specialist, mă pot folosi de ele pentru a pătrunde în lumea lui și a crea cu el o relație de încredere reciproca. Iar din clipa aceea eu și interacțiunea lui/ei cu mine, devine recompensa. Naturala și intrinseca. E foarte adevărat ca doar eu nu voi fi de ajuns ca recompensa pentru orice sarcina sau efort pe care va trebui să-l depună dar cu siguranță orice recompensa aditionala pe care am sa i-o ofer va fi infinit mai valoroasa venind din partea mea decât din partea oricui altcuiva.
Autism Educational Project isi propune sa disemineze informatie, cursuri ABA si resurse de recuperare autism, in ceea ce priveste copii cu autism. Autism Educational Project este cea mai importanta sursa de informatie si traininguri pentru parintii copiilor diagnosticati cu autism.