Alte orizonturi in interventia ABA
- 14/10/2023
- Scris de: Damian I. Nedescu
- Categorie: Autism
Cuprins
TogglePietre de hotar
Nu-mi dau seama de ce dar unele din cele mai importante lucruri din viata mea in ceea ce ii priveste pe copii mei si interventia aba s-au intamplat toamna sau spre sfarsitul verii. Nu e unul din anotimpurile mele preferate dar e suportabil atata vreme cat e de fapt o vara tarzie. Asa s-a intamplat si in 2006.
Sfarsitul interventiei intensive
De cateva luni terminasem etapa in care lucram intensiv interventia ABA cu Radu. Echipa se subtiase considerabil. Alina, Ioana si inca un baiat al carui nume l-am uitat intre timp. Laur plecase deja spre alte orizonturi. Intre timp am aflat ca si in Canada, tara lui de adoptie, a ramas in sistem. Radu era recuperat in proportie de 99%. Daca ne gandeam de unde am plecat si unde am ajuns …era fabulos. In doar doi ani si putin schimbasem un intreg sistem si un intreg concept. Inclusiv in ceea ce priveste propriul copil. Doar ca…nu era suficient. Radu avea inca probleme. Nu-l mai puteai incadra in zona de TSA dar … Atunci cand am terminat interventia intensiva (ABA), la cateva luni, am contactat si contractat doua echipe de psihologi. Eram suficienti de profesionisti sa fim obiectivi. Toata echipa. Dar am considerat ca vrem o opinie din exterior. Complet nelegata de noi. Asa ca am facut doua evaluari. Una clinica. 2 ore. In care noi am raspuns si Radu a fost observat in cabinet. A avut si el parte de cateva intrebari ca era deja mare. Apoi o evaluare completa, acasa la noi. Intinsa pe vreo trei zile. Nu le-am spus istoria lui Radu. I-am rugat sa faca evaluarile in alb. Ambele rapoarte au consfintit faptul ca nici urma de autism. “Un usor ADHD” cum era scris intr-unul din rapoarte. Am zambit. Apoi, pentru ca le promisesem ca le vom spune si istoria, le-am pus pe masa, sa studieze, dosarul lui Radu.
Au trecut cu ochii mari prin zecile de diagnostice scrise si prin certificatele de handicap prezente pe vreo 4 sau 5 ani. Apoi ne-au spus ca exista posibilitatea sa fi fost un diagnostic gresit. Ignorand complet faptul ca erau vreo zece psihiatri si psihologi care fiecare pusese diagnosticul separat si ca exista si o comisie care in fiecare an ii daduse un certificat de handicapat grav. Asa, pe parcusul a vreo cinci ani. An de an. Noi am continuat sa zambim si le-am invitat pe doamnele psiholoage sa …urmaresca impreuna cu noi ceva …aaa…material video. Pentru ca noi aveam filmari. Cu Radu. De pe la 3 ani si ceva. Multe. Si de la inceputurile terapiei. Si mai multe. Nu a existat nicio clipa nefilmata de cand a inceput terapia. Au vizionat vreo doua ore. Apoi a fost liniste. Ne-au explicat ca ele nu au mai vazut asa ceva si ca invatasera la facultate si ulterior, in formari, ca asa ceva e imposibil.
A treia opinie
Apoi am zburat la Londra, am făcut o programare la o institutie celebra si un medic psihiatru cu o întreaga echipa în spate. Același scop. O evaluare externa. Evident, același rezultat: nici urma de autism. Doar un ușor ADHD. Plus un “nu știu ce ati făcut dar ati făcut o treaba extraordinara” spus de o somitate medicala britanica când a văzut și înțeles de unde plecasem. Evaluarile lui Radu au fost un moment de cotitura pentru noi. Am inteles ca nu e gata. Ca mai e mult de munca. De fapt instinctual si practic stiam asta. Dar evaluarile, desi ne-au bucurat enorm si am si sarbatorit, ne-au facut sa intelegem ca lupta nu s-a terminat. ABA ne-a ajutat. Ne-a dat calea si ne-a pregatit pentru tot ceea ce a urmat. Psihoterapie o data pe saptamana, exercitii din teoria mintii, suport pentru contexte sociale, roll play-uri, socializare programata si multe multe altele. Alina si Ioana, impreuna cu noi, inventam pe banda rulanta concepte. Au trecu 13 ani de atunci. O multime de lucruri s-au schimbat, o alta multime nu. Radu a plecat pe drumul lui in viata iar noi nici nu stim daca sa ne bucuram sau nu. Adica ne bucuram dar in acelasi timp …lipseste copilul de care sa mai avem grija.
Autism Educational Project isi propune sa disemineze informatie, cursuri ABA si resurse de recuperare autism, in ceea ce priveste copii cu autism. Autism Educational Project este cea mai importanta sursa de informatie si traininguri pentru parintii copiilor diagnosticati cu autism.