Resurse Autism
Cum sa implementati strategii eficiente din terapia ABA la domiciliu
- 31/07/2024
- Scris de: Damian I. Nedescu
- Categorie: Autism
Analiza comportamentala aplicata sau mai precis intervenția ABA sau terapia ABA este considerata standardul de aur in tratamentul autismului. Aceasta ramura a stiintei comportamentului este de obicei implementata intr-un cadru familial sau intr-un centru, de catre un terapeut ABA sau RBT (Registered Behavior Technician) care lucreaza sub supervizarea unui analist comportamental certificat de consiliu sau BCBA.
Obiectivele din terapia ABA pot fi, de asemenea, implementate si utilizate eficient de catre parinti acasa, cu copilul lor. In acest articol, vom impartasi cateva sugestii cu privire la modul in care puteti implementa terapia ABA acasa cu copilul dvs. pentru a-l ajuta sa invete lucruri noi si sa reduca comportamentele indezirabile pe care le-ar putea avea.
Terapia ABA este o interventie bazata pe dovezi stiintifice extrase din Analiza Comportamentala Aplicata (care este una din stiintele care studiaza comportamentele umane) pentru copiii cu tulburari din spectrul autist. Cercetari aprofundate au aratat ca terapia ABA poate aduce beneficii copiilor cu autism, ajutandu-i sa-si imbunatateasca calitatea vietii, invatandu-i abilitati de viata si contribuind la reducerea comportamentelor perturbatoare pe care copiii cu autism le manifesta uneori. Intervenția ABA poate fi, de asemenea, o interventie eficienta pentru orice copil sau adult, cu sau fara dizabilitati, fiind folosita in clipa de fata in peste 300 de domenii diferite.
Terapia ABA se bazeaza pe principiile stiintei comportamentului – se bazeaza pe descoperirile stiintifice privind modul in care oamenii invata, se schimba si isi ajusteaza comportamentele. Datorita acestui fundament ABA (analiza comportamentala aplicata), puteti invata conceptele ABA si le puteti aplica acasa cu cei mici. Puteti utiliza strategiile ABA cu copiii, cu sau fara dizabilitati dar cel mai mult vor beneficia cei diagnosticati cu TSA (tulburare din spectrul autist). Strategiile pot fi utilizate in activitatea de parinte de zi cu zi pentru probleme cotidiene, cum ar fi invatarea copiilor sa isi faca temele, sa isi faca curat in camera sau sa se spele pe dinti, precum si pentru probleme mai importante, cum ar fi agresivitatea sau problemele legate de alimentatie.
Cuprins
ToggleCe strategii de terapie ABA la domiciliu pot folosi parintii?
Terapia ABA consta in strategii pe care le puteti utiliza acasa si care pot fi utile pentru copii, pentru parinti si pentru familie in ansamblu.
Consolidarea pozitiva
Consolidarea pozitiva sau recompensarea pozitiva este unul dintre cele mai comune concepte intalnite in terapia ABA. Este nucleul modului in care oamenii invata comportamente, cum se schimba si cresc in timp si cum invatam noi abilitati – cum ar fi cum sa ne legam sireturile, cum sa rezolvam probleme de matematica sau cum sa ne pastram prieteniile.
Consolidarea pozitiva este un concept care se refera la ideea ca ceva ceea ce se intampla dupa un comportament – orice face sau spune o persoana – are un impact asupra faptului ca acel comportament se va repeta in viitor. Mai exact, atunci cand un comportament este urmat de o recompensa pozitiva, comportamentul se va repeta si va creste frecventa aparitiei in viitor.
Un exemplu de situatie in care puteti utiliza recompensarea pozitiva acasa este atunci cand doriti sa va determinati copiii sa efectueze treburile casnice in mod regulat. Ganditi-va la ceea ce ii place copilului dvs. sa faca si cum puteti planifica ziua copilului dvs. pentru a creste sansele ca acesta sa isi faca treburile casnice. Daca doriti ca fiul dvs. sa duca gunoiul si ii plac si jocurile video, puteti folosi jocurile video ca un stimulent pozitiv pentru ca el sa duca gunoiul. Pentru a face acest lucru, pur si simplu informati-l sau stabiliti o rutina in care el sa duca gunoiul, dupa care, fara sa il anunțați dinainte, ii permiteti sa se joace jocuri video. Repetant rutina asta, dupa cateva zile, copilul va asocia dusul gunoiului cu o placere care i se intampla de fiecare data dupa aceea si va incepe sa duca gunoiul chiar daca uneori nu va primi jocurile video dupa aia.
Atunci cand ii determinati pe copii sa invete lucruri noi si sa isi dezvolte independenta si abilitatile de viata, este important sa va individualizati abordarea dar utilizarea principiilor ABA de baza, cum ar fi recompensarea pozitiva, intr-un mod care este adecvat pentru copilul dumneavoastra, poate ajuta cu siguranta.
Extinctia operanta
Extinctia operanta este ideea ca un comportament intarit anterior nu mai este intarit si, prin urmare, comportamentul scade în frecventa, pana dispare. Practic, extinctia operanta este atunci cand copilul dumneavoastra inceteaza sa se comporte intr-un anumit fel atunci cand nu mai experimenteaza acelasi rezultat dupa ce actioneaza intr-un anumit fel.
Retineti ca este important sa luati in considerare ce comportament doriti sa consolidati in loc sa va concentrati asupra comportamentului problematic, astfel incat sa ne putem concentra pe utilizarea strategiilor de schimbare pozitiva a comportamentului. Extinctia este utila pentru parinti mai ales daca un copil a invatat sa „scape” de anumite comportamente pentru ca este obisnuit sa obtina ceea ce doreste atunci cand se comporta astfel. Spre exemplu cand face un tantrum. Acest lucru, desigur, nu este vina parintilor. Este doar modul in care functioneaza comportamentul uman. Cu toate acestea, intelegerea acestui proces va poate ajuta sa schimbati traiectoria comportamentelor copilului dumneavoastra. Va ofera un instrument de gestionare a comportamentelor provocatoare pe care copilul dumneavoastra le are si pe care ati dori sa le minimizati.
De exemplu, ganditi-va la un copil care are tendinta de a avea accese de furie care implica caderea pe podea, tipete si uneori aruncarea jucariilor sau a altor obiecte. Daca acest copil primeste adesea o tableta in timpul acestor crize de furie sau imediat dupa aceea el invata ca poate obtine tableta sau telefonul daca are o criza de furie. Daca parintii nu-i mai dau tableta in timpul unei crize de furie, copilul va inceta probabil sa mai aiba crize de furie in incercarea de a obtine tableta.
In acest exemplu, este important sa subliniem ca ar trebui sa incorporam si alte strategii ABA, cum ar fi utilizarea consolidarii pozitive pentru a consolida un comportament alternativ, un comportament pe care am prefera sa il vedem la copil in loc de o criza de furie. In plus, este important sa ne gandim daca copilul este prea obosit, daca ii este foame sau daca atunci cand are un tantrum exista orice alta variabila (o durere de dinti spre exemplu) care ii poate altera comportamentul. De asemenea, copilul stie cand are voie si cand nu are voie sa foloseasca tableta? Stabilirea asteptarilor legate de utilizarea dispozitivelor electronice este o strategie recomandata pentru a ajuta la evitarea comportamentelor provocatoare legate de aceasta activitate.
Implementarea unor strategii ABA eficiente la domiciliu este posibila dar pentru a invata cum sa combinati o varietate de strategii ABA pentru a obtine cele mai bune rezultate, luati in considerare cursurile Autism Educational Project pentru sprijin.
Furnizarea de sugestii
Atunci cand incercati sa va invatati copilul ceva nou, este benefic sa ii oferiti indemnuri. Sugestiile sau prompturile, verbale sau fizice, sunt lucrurile pe care le faceti pentru a va ajuta copilul sa aiba succes cu noua abilitate pe care incercati sa il invatati.
Exista diferite tipuri de indemnuri, inclusiv:
- Indemnuri fizice – ajutati fizic copilul sa faca ceva
- Indicatii verbale – ii spuneti copilului dvs. ceva pentru a-l ajuta sa indeplineasca sarcina
- Modele – ii aratati copilului dvs. cum sa faca ceva
- Indicatii gestuale – gesturi sau miscari ale corpului pentru a va indruma copilul cum sa faca ceva
- Indicatii vizuale – furnizarea unui ajutor vizual pentru a sprijini succesul copilului dumneavoastra in indeplinirea sarcinii
- Indicatii auditive – utilizarea unui zgomot (cum ar fi un cronometru) pentru a sprijini independenta copilului dumneavoastra in ceea ce priveste abilitatea
Iata cateva exemple de utilizare a indemnurilor acasa cu copiii dvs:
- Oferirea unui program vizual al rutinei zilnice a copilului dvs.
- Setarea unui cronometru pentru a va ajuta copilul sa treaca de la o activitate la alta
- Ajutarea fizica a copilului dumneavoastra sa se spele pe dinti
- Spuneti-i vocal copilului dvs. pasul urmator al unei activitati (de exemplu, atunci cand isi face temele)
- Modelarea (aratandu-i) copilului dvs. cum sa isi lege sireturile
- Indicarea unei jucarii pe care doriti ca copilul sa o puna deoparte, dandu-i in acelasi timp indicatii verbale pentru a ridica jucaria si a o pune deoparte
Utilizati modelarea
In analiza comportamentala aplicata, modelarea este atunci cand o persoana demonstreaza alteia cum sa faca ceva. In cazul educatiei parentale, parintii pot utiliza modelarea in contextul vietii lor de zi cu zi pentru a demonstra cum sa faca nenumarate activitati si pentru a influenta pozitiv capacitatea copilului lor de a invata noi abilitati.
Cateva exemple de modul in care parintii pot folosi modelarea pentru a-si ajuta copiii includ:
- Parintii care se spala pe dinti in timp ce copilul lor ar trebui sa se spele pe dinti pentru a-i arata cum sa faca aceasta sarcina.
- Parintii care folosesc tipul de limbaj pe care doresc ca copilul lor sa il foloseasca pentru a comunica eficient in anumite situatii, inclusiv atunci cand copilul este stresat, simte frustrare sau furie, sau atunci cand comunica cu altii din orice motiv.
- Parintii fac curatenie pentru a-i arata copilului lor cum sa faca curatenie dupa el.
- Parintii pregatesc o gustare sau o masa pentru a-i arata copilului lor cum sa o faca.
- Parintii rezolva o problema de matematica pentru a-i arata copilului lor cum sa faca calculele din tema pentru acasa a copilului.
Crearea si consecventa regulilor
Ideea de a avea reguli se bazeaza pe stiinta comportamentului. In cadrul analizei comportamentale aplicate, se considera ca existenta unor reguli si consecventa referitoare la acestea contribuie la o mai buna respectare si la un comportament mai bun din partea copiilor (dar si a adultilor). Atunci cand creati „reguli de familie” este mai probabil ca copiii dumneavoastra sa stie la ce sa se astepte si sa inteleaga ce au voie si ce nu au voie sa faca.
Acest lucru este valabil si pentru adulti. De exemplu, locurile de munca sunt pline de reguli – oamenilor li se spune ce pot si ce nu pot purta la serviciu, cand pot lua pauze, cum sa solicite pauze si asa mai departe.
Cel mai important lucru in ceea ce priveste crearea de reguli in acasa este sa fiti clar cu privire la reguli si sa fiti consecventi cu punerea in aplicare a regulilor. Daca stabiliti consecinte pentru incalcarea regulilor, asigurati-va ca le respectati si pe acestea.
In functie de nevoile familiei dumneavoastra, iata cateva exemple de reguli pe care le-ati putea crea:
- Fara lovituri
- Nu sariti pe mobila
- Completati-va temele inainte de a utiliza dispozitive electronice
- Curatati vasele dupa cina
- Faceti treburile zilnice
- Combinati regulile cu recompense si indemnuri pozitive pentru a creste sansele de respectare.
Utilizati Shaping pentru a preda noi abilitati
Modelarea este un concept din ABA care inseamna consolidarea apropierilor din ce in ce mai apropiate de abilitatea pe care ati dori ca, in cele din urma, copilul dvs. sa fie capabil sa o faca. De exemplu, daca doriti ca copilul dumneavoastra sa fie capabil sa se spele bine pe dinti, ati putea consolida eforturile copilului dumneavoastra de a deveni mai bun in dezvoltarea abilitatii de a se spala pe dinti, laudandu-l si consolidandu-l pentru ca a incercat sa se spele pe dinti, chiar daca si-a periat doar o parte a gurii timp de 20 de secunde.
In ciuda faptului ca obiectivul final este ca copilul sa se spele pe dinti timp de cel putin doua minute si sa foloseasca ata dentara, puteti sa va ajutati copilul pentru a se apropia din ce in ce mai mult de acest obiectiv final. Ii puteti oferi un abtibild pe un grafic de abtibilduri, laude si/sau orice alta recompensa care credeti ca l-ar incuraja sa continue sa lucreze pentru a deveni mai bun la spalatul pe dinti. Din nou insa, fara a conditiona primirea abtipildului de spalatul pe dinti. Zona asta, a conditionarii si a contractelor de genul “daca faci – primesti” este o alta strategie, cu aplicabilitate doar în anumite cazuri specifice.
Utilizarea tehnicilor de terapie ABA la domiciliu
Am oferit cateva recomandari privind diverse strategii ABA pe care le puteti folosi acasa cu copilul dumneavoastra. Acestea includ:
- Utilizarea intaririi pozitive
- Utilizarea extinctiei
- Oferirea de indemnuri
- Utilizarea modelarii
- Crearea si aplicarea consecventa a regulilor
- Formarea de noi abilitati
In afara de strategiile ABA descrise in acest articol, exista multe alte strategii ABA pe care le puteti utiliza acasa, indiferent daca copilul dvs. a fost diagnosticat sau nu cu TSA (tulburare din spectrul autist).
Pentru a obtine cele mai bune rezultate, nu ezitati sa accesati cursurile Autism Educational Project pentru indrumare cu privire la strategiile care ar fi cele mai bune pentru copilul dumneavoastra.