Comunicare prin intermediul calculatorului sau al disp mobil

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

Comunicare prin intermediul calculatorului sau al disp mobil

Postby somalezu » Thu Nov 18, 2010 12:08 pm

Am cunoscut doua cazuri de copii care vorbesc foarte greu (si putin) dar care fie pot sa citeasca (si sa raspunda la intrebari alegand raspunsul corect dintr-un set de 5-7 raspunsuri) fie stiu deja sa raspunda in scris pe tastatura computerului.
De curand am mai auzit de un al treilea copil cu dificultati majore de vorbire dar care comunica prin PECS si care ar vrea sa faca tranzitia catre un dispozitiv electronic pe care sa poata alege imagini in stilul PECS sau poate sa scrie propozitii.

Acesti copii se remarca prin contrastul intre stadiul curent (de comunicare functionala, de comportament, de autoservire) si potential (dovedit prin capacitatile avansate de a citi si a scrie si prin cunostintele de care dau dovada in raspunsurile scrise)

Banuiesc ca aceste situatii nu sunt foarte raspandite, dar din cateva cautari sumare pe internet se pare ca sunt departe de a fi rare.

As vrea sa coagulez eforturile parintilor si terapeutilor care au deja dovezi ale potentialului copiilor lor de a citi sau a comunica in scris. Scopul ar fi crearea unui canal de comunicatie functionala pentru acesti copii (prin care sa-si poata spuna cuvantul, sa-si poata exprima dorintele).

Initial copiii ar putea sa invete sa comunice pe un calculator cu un ecran ceva mai mare (un laptop sau un PC sau o "tableta") urmand ca ulterior s se faca tranzitia catre un dispozitiv mai mic care sa poata fi tinut in buzunar sau care sa poata fi prins de antebrat (un telefon mobil cu ecran tactil).

Comunicarea se poate face fie in stil PECS (prin alegere de imagini) fie prin alegere de cuvinte din dictionare predefinite, fie prin introducerea literelor (scris propriu-zis). Pentru variantele bazate pe alegere (alegere de pictograme sau de cuvinte), dispozitivul va putea sa sintetizeze relativ usor si vocea (sa rosteasca cuvintele dupa ce acestea sunt alese).

La momentul acesta, as lua in considerare urmatoarele dispozitive :
- laptop cu touchscreen (am cumparat deja pentru unul din copii un Dell Latitude 2100). Un astfel de laptop poate fi folosit initial pentru jocuri si filme/desene animate (pentru a crea o asociere pozitiva) urmand ca apoi sa foloseasca un soft special de invatare a scrierii pe tastatura sau direct pe touchscreen.
- iPhone / iPod touch / iPad - sunt deja foarte multe aplicatii pentru aceste dispozitive ( dati o cautare in google dupa iphone autism si o sa fiti inundati de articole si oferte de aplicatii din cele mai diverse).
- telefoane si dispozitive cu Windows Mobile / Windows Phone / Android (inclusiv tablete care ruleaza Android sau Windows 7) - (exista ceva aplicatii si pentru acestea sau se pot scrie la nevoie astfel de aplicatii).

Cred ca ar fi bine de inceput printr-o evaluare atenta a softurilor existente (in ce masura sunt adecvate si daca pot fi traduse in limba romana - acolo unde e cazul).
In acelasi timp, trebuie studiata dpdv teoretic comunicarea in scris (si eventual adaptat un sistem de predare a comunicarii de genul PECS la o astfel de noua forma/topologie).

Apoi trebuie ales un dispozitiv (in functie de perspectivele softului) si in cele din urma, gasita modalitatea practica prin care sa se introduca in viata copilului un astfel de tip de comunicare intr-un mod cat mai functional.

Asadar, daca sunteti parintele sau terapeutul unui copil cu abilitati scazute de exprimare vocala dar care a dovedit potential pentru comunicarea in forma scrisa (sau PECS) va rog sa lasati un mesaj aici (sau sa ma contactati pe adresa persoanala de email - cosmin punct oprea la gmail punct com).
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Re: Comunicare prin intermediul calculatorului sau al disp m

Postby dora » Mon Jul 10, 2017 3:23 pm

Un băiețel autist, în vârstă de numai opt ani, reușește să comunice cu mama sa prin Google Maps. Nu poate scoate un cuvânt: "A fost incredibil! Am început să plâng"
publicat MIERCURI, 08 MARTIE 2017 11:59
http://a1.ro/news/inedit/un-baietel-aut ... 40198.html

Isaac se străduieşte să facă o mulţime de lucruri de unul singur. Însă, la un singur lucru excelează: comunicarea prin Google Street Map, folosindu-se de un iPad. Copilul reuşeşte să reconstituie traseul exact spre casă, folosind doar aplicaţia hărţi şi memoria lui incredibilă din orice locaţie, chiar dacă se afla la sute de mile depărtare.

Prima dată când şi-a arătat acest talent a fost în vara anului 2014, pe când avea doar şase ani şi familia l-a dus la o cabană, la120 de mile depărtare de casă.



"Am fost uimită să văd cum un copil, care nu înţelege numerele şi literele şi care abia se întoarce atunci când este strigat pe nume, poate să aibă un asemenea talent", a mărturisit mama băiatului.

Isaac, care merge la o şcoală specială pentru copiii cu dizabilităţi, a reuşit să-şi şocheze mama. A refăcut întregul traseu către şcoala situată la 14 mile distanţă, folosind Google Maps.

"Mi-a arătat, pas cu pas, ruta pe care o parcurge taxiul, chiar şi locul în care maşina parchează şi îl lasă să coboare" , a mai adăugat femeia. "Ba chiar, m-a dus până la uşa pe care intră, fără să scoată un singur cuvânt".



Băieţelul, care mai are o soră ce suferă de autism, acum foloseşte aplicaţia pentru a-i arăta mamei unde vrea să meargă, fie că este la biserică sau într-un parc. Ba mai mult, Issac îi comunică mamei când nu se simte bine, arătându-i drumul spre doctor, prin Google Street.

"Pentru prima dată, a reuşit să îmi spună că nu se simte bine. A fost incredibil! Am început să plâng. Acum, poate face legătura între locurile pe care le vizitează şi oameni, sentimente şi emoţii legate de locurile în care am fost", a povestit mama băiatului, într-o postare pe blogul personal.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Comunicare prin intermediul calculatorului sau al disp m

Postby dora » Mon Jul 10, 2017 3:25 pm

Apple celebrează într-un mod minunat reuşita unui tânăr autist care a învăţat să vorbească cu ipad-ul său (06.04.2016)

http://www.raa.ro/apple-celebreaza-intr ... ad-ul-sau/
Timp de ani de zile, Dillan Barmache nu a putut să vorbească.


Tânărul în vârstă de 16 ani suferă de autism şi este non-verbal. El este personajul principal într-o campanie publicitară Apple lansată cu ocazia zilei de 2 aprilie – Ziua Internaţională de Constientizare a Autismului.

După ce şi-a petrecut întreaga viaţă încercând să comunice, Dillan Barmache a învăţat să se exprime cu ajutorul tabletei lui, tastându-şi gândurile şi emoţiile și lăsând computerul să vorbească pentru el.

Abordarea a avut un aşa succes, încât acum 2 ani, a reuşit să ţină un discurs de absolvire la gimnaziu, un moment integrat într-una din cele două reclame.

Intitulata “Vocea lui Dillan”, reclama se concentrează pe experienţa lui Dillan Barmache:

Toată viaţa mea am vrut să mă pot conecta cu cei din jur, dar nu au putut să înţeleagă pentru că nu aveam niciun mod de a comunica.

Cunosc lumea într-un mod foarte unic. Pot să văd vântul și să aud florile. Pot observa emoţii incredibile de la cei pe care îi iubesc.

Mulţi oameni nu pot înţelege că am o minte. Tot ce pot vedea e o persoană care nu are control asupra situaţiei. Dar acum mă poţi auzi. Ipad-ul mă ajută nu doar să îmi văd cuvintele dar şi să continui să îmi păstrez gândurile.

Să am o voce mi-a schimbat viaţa. Nu mă mai izolez. În sfârşit, pot vorbi cu oamenii care mă iubesc. Pot zice ce gândesc şi să le arăt ca şi eu îi iubesc.

Acesta este mesajul transmis în scurt-metrajul care prezintă secvențe din viața lui Dillan — făcând flotări, alergând, mergând pe holul şcolii.



Al doilea video, intitulat “Calea lui Dillan” oferă un context mai amplu despre severitatea disabilităţii lui, înfăţişează interviuri cu mama acestuia şi cu terapeuta lui, care îl caracterizează ca fiind “copilul descris de cei din domeniul nostru – cu cele mai multe dificultăţi.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to COMPUTERS/SOFT

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron