Am cunoscut doua cazuri de copii care vorbesc foarte greu (si putin) dar care fie pot sa citeasca (si sa raspunda la intrebari alegand raspunsul corect dintr-un set de 5-7 raspunsuri) fie stiu deja sa raspunda in scris pe tastatura computerului.
De curand am mai auzit de un al treilea copil cu dificultati majore de vorbire dar care comunica prin PECS si care ar vrea sa faca tranzitia catre un dispozitiv electronic pe care sa poata alege imagini in stilul PECS sau poate sa scrie propozitii.
Acesti copii se remarca prin contrastul intre stadiul curent (de comunicare functionala, de comportament, de autoservire) si potential (dovedit prin capacitatile avansate de a citi si a scrie si prin cunostintele de care dau dovada in raspunsurile scrise)
Banuiesc ca aceste situatii nu sunt foarte raspandite, dar din cateva cautari sumare pe internet se pare ca sunt departe de a fi rare.
As vrea sa coagulez eforturile parintilor si terapeutilor care au deja dovezi ale potentialului copiilor lor de a citi sau a comunica in scris. Scopul ar fi crearea unui canal de comunicatie functionala pentru acesti copii (prin care sa-si poata spuna cuvantul, sa-si poata exprima dorintele).
Initial copiii ar putea sa invete sa comunice pe un calculator cu un ecran ceva mai mare (un laptop sau un PC sau o "tableta") urmand ca ulterior s se faca tranzitia catre un dispozitiv mai mic care sa poata fi tinut in buzunar sau care sa poata fi prins de antebrat (un telefon mobil cu ecran tactil).
Comunicarea se poate face fie in stil PECS (prin alegere de imagini) fie prin alegere de cuvinte din dictionare predefinite, fie prin introducerea literelor (scris propriu-zis). Pentru variantele bazate pe alegere (alegere de pictograme sau de cuvinte), dispozitivul va putea sa sintetizeze relativ usor si vocea (sa rosteasca cuvintele dupa ce acestea sunt alese).
La momentul acesta, as lua in considerare urmatoarele dispozitive :
- laptop cu touchscreen (am cumparat deja pentru unul din copii un Dell Latitude 2100). Un astfel de laptop poate fi folosit initial pentru jocuri si filme/desene animate (pentru a crea o asociere pozitiva) urmand ca apoi sa foloseasca un soft special de invatare a scrierii pe tastatura sau direct pe touchscreen.
- iPhone / iPod touch / iPad - sunt deja foarte multe aplicatii pentru aceste dispozitive ( dati o cautare in google dupa iphone autism si o sa fiti inundati de articole si oferte de aplicatii din cele mai diverse).
- telefoane si dispozitive cu Windows Mobile / Windows Phone / Android (inclusiv tablete care ruleaza Android sau Windows 7) - (exista ceva aplicatii si pentru acestea sau se pot scrie la nevoie astfel de aplicatii).
Cred ca ar fi bine de inceput printr-o evaluare atenta a softurilor existente (in ce masura sunt adecvate si daca pot fi traduse in limba romana - acolo unde e cazul).
In acelasi timp, trebuie studiata dpdv teoretic comunicarea in scris (si eventual adaptat un sistem de predare a comunicarii de genul PECS la o astfel de noua forma/topologie).
Apoi trebuie ales un dispozitiv (in functie de perspectivele softului) si in cele din urma, gasita modalitatea practica prin care sa se introduca in viata copilului un astfel de tip de comunicare intr-un mod cat mai functional.
Asadar, daca sunteti parintele sau terapeutul unui copil cu abilitati scazute de exprimare vocala dar care a dovedit potential pentru comunicarea in forma scrisa (sau PECS) va rog sa lasati un mesaj aici (sau sa ma contactati pe adresa persoanala de email - cosmin punct oprea la gmail punct com).