Evenimente

Moderators: camel, moderators

Evenimente

Postby dora » Sat Jan 10, 2015 9:21 pm

14 NOIEMBRIE 2014
Vizita de documentare în Republica Moldova a reprezentantului organizației internaționale Autism Speaks, Amy Danielshttp://www.presedinte.md/rom/prima-doam ... ism-speaks

La invitația Primei Doamne, Margareta Timofti, în perioada 12-13 noiembrie a.c., la Chișinău s-a aflat într-o vizită de documentare doamna Amy Daniels, directorul adjunct pentru cercetare în domeniul sănătății publice al organizației internaționale Autism Speaks.

Vizita de studiu a avut loc ca urmare a participării Primei Doamne în septembrie 2014 la Conferința anuală privind autismul de la New York, unde Margareta Timofti a avut o întrevedere cu Suzanne și Bob Wright, co-fondatorii organizației internaționale Autism Speaks. Conducătorii asociației și-au exprimat disponibilitatea de a acorda sprijinul necesar în vederea îmbunătățirii calității vieții și incluziunii sociale a persoanelor cu tulburări de dezvoltare și comportamentale din țara noastră. În cadrul întrevederii s-a convenit asupra implementării în Republica Moldova a unor proiecte comune în beneficiul copiilor cu autism și al familiilor lor.

La Chișinău, doamna Amy Daniels a purtat discuții cu reprezentanții ONG-urilor și organizațiilor care prestează servicii în acest domeniu, precum și cu un grup de părinți ai copiilor cu autism pentru a identifica problemele cu care se confruntă.

De asemenea, directorul adjunct pentru cercetare al organizației internaționale Autism Speaks a avut întrevederi cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, cu care a discutat despre serviciile de care beneficiază copiii cu dizabilități, în special cei cu autism.

Doamna Amy Daniels a vizitat gimnaziul nr.2 din Chișinău, care a încadrat 31 de copii cu cerințe speciale, inclusiv 9 copii cu autism, precum și școala auxiliară specială pentru copii cu dizabilități nr.6 din capitală. La această instituție școlară, prin intermediul unui proiect finanțat de Guvernul Olandei, au fost amenajate 3 clase adaptate, fiecare pentru 5-6 elevi cu deficiențe mintale, locomotorii sau elemente de autism, una fiind destinată în exclusivitate elevilor cu autism.

La sfârșitul vizitei, reprezentantul Autism Speaks a avut o întâlnire cu Margareta Timofti și reprezentantul UNICEF în Republica Moldova, Nune Mangasaryan, în cadrul căreia le-a prezentat concluziile studiului.

Doamna Amy Daniels s-a arătat impresionată de progresele făcute de Republica Moldova în incluziunea copiilor cu necesități speciale în școli obișnuite și de buna colaborare stabilită între ONG-urile care activează în domeniul autismului cu Ministerul Educației. Totodată, reprezentantul Autism Speaks a apreciat introducerea de către Ministerul Sănătății a screening-ului în instituțiile medicale pentru copiii de 18-24 luni, multitudinea de servicii pe care le dezvoltă Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei pentru diferite grupuri de persoane cu cerințe speciale.

Reprezentantul Autism Speaks a recomandat ca ONG-urile care activează în domeniul autismului să-și unească eforturile, iar ministerele vizate să instituie un Comitet interministerial, care să includă și reprezentanți ai ONG-urilor și/sau părinților pentru domeniul autismului.

Necesitățile identificate țin de instruirea specialiștilor în depistarea și diagnosticarea timpurie a cazurilor de autism, instruirea non-specialiștilor pentru a putea interacționa cu copiii cu autism. De asemenea, este necesar ca Ministerul Sănătății să devină membru al Rețelei Sud –Est Europene de Autism (SEAN) pentru schimb de experiență și consultări.

Doamna Amy Daniels va prezenta concluziile vizitei de documentare în Republica Moldova conducerii organizației internaționale Autism Speaks în vederea inițierii unor proiecte comune în țara noastră.

Prima Doamnă i-a mulțumit doamnei Amy Daniels pentru intenția Autism Speaks de a susține copiii cu autism și familiile lor din Republica Moldova. “Sper să putem implementa proiecte în beneficiul copiilor cu autism din țara mea”, a conchis Margareta Timofti.

- See more at: http://www.presedinte.md/rom/prima-doam ... ruoN5.dpuf
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Evenimente

Postby dora » Thu Dec 20, 2018 10:22 am

Cursul PCM este creat de Damian I. Nedescu (tatal primului copil autist recuperat din Romania si cel care a adus terapia ABA in tara) si Alina Bobarnac, component al primei echipe care a recuperat un copil autist, specializata in Marea Britanie si unul din primii consultanti in ABA din Romania. Cu o experienta de 15 ani in domeniu si cu multi copii recuperati in istorie, cei doi au decis ca sub egida Proiectului DAAL (DAAL Autism Project) sa ofere parintilor o optiune de a invata ABA. La costuri pe care si le permite oricine si intr-un training la finalul caruia oricare parinte va stii exact cu ce se confrunta.

https://www.facebook.com/events/2340855982620712/11 mar. 2019 la 09:00 - 15 mar. 2019 la 17:00
pin

AO ''SOS Autism'' Moldova
Strada Grenoble, 191, Chișinău

Cele mai inovative abordari si cele mai de succes practici, aduse toate, laolalta, intr-un training complex. Trei zile de teorie in care toti vor intelege tot ceea ce inseamna Analiza Comportamentala Aplicata (ABA) si 3 sedinte individuale in care fiecare parinte va fi invatat cum sa aplice la cel mic tehnicile de baza ale invatarii.

Costul este de 1000 RON si conta intr-un training de 5 zile - 4 zile de metode si strategii de lucru si practica. Pentru a 5-a zi fiecare parinte vine cu 3 intrebari si le raspundem in detaliu.
Din cauze de calitate a cursului si a timpului disponibil, numar minim de participanti este de 30 de persoane, pe regula primul venit, primul servit.

Pentru rezervarea unui loc, trimiteti un email la sosautism.rm@gmail.com cu dovada platii avansului de 500 RON. Ceilalti 500 RON ar trebui achitati cu o zi inaintea incheierii cursului.
Detalii la 068880988.

Alina Daniela Bobarnac PFA
Nr. Registrul Comertului: F40/1353/17.08.2017
Cod Fiscal: 38106948
Nr. Cont: RO28INGB0000999908555613
BANCA: ING Bank
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to REPUBLICA MOLDOVA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron