Centre autism, Alba Iulia

Moderators: camel, moderators

Centre autism, Alba Iulia

Postby dora » Thu May 03, 2007 8:00 am

Alba Iulia, strada Ampoiului
Asociatia pentru Consiliere si Asistenta Specializata – ACAS Alba Iulia (mirela_ghicau@yahoo.com)


Copiii cu probleme vor avea un viitor - Alba Iulia
Jo 22 feb 2007 11:40:52 CET

Alba Iulia - In cursul zilei de ieri, 21 februarie 2007, intr-un cadru reprezentativ pentru respectivul moment, au fost inaugurate doua case de tip familial ...


In cursul zilei de ieri, 21 februarie 2007, intr-un cadru reprezentativ pentru respectivul moment, au fost inaugurate doua case de tip familial pentru 22 de copii cu dizabilitati si un centru de zi pentru copiii cu autism si sindromul Down din municipiul Alba Iulia.


Momentul festiv, ce a avut loc in incinta primariei municipiului resedinta de judet , a fost onorat de Printesa Marina Sturdza, Presedinte Onorific al “Hope and Homes for Children”; Bogdan Panait, secretar de stat, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului...


In cursul zilei de ieri, 21 februarie 2007, intr-un cadru reprezentativ pentru respectivul moment, au fost inaugurate doua case de tip familial pentru 22 de copii cu dizabilitati si un centru de zi pentru copiii cu autism si sindromul Down din municipiul Alba Iulia. Momentul festiv, ce a avut loc in incinta primariei municipiului resedinta de judet , a fost onorat de Printesa Marina Sturdza, Presedinte Onorific al “Hope and Homes for Children”; Bogdan Panait, secretar de stat, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului; Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba; Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia; Mariana Hurbean, secretarul judetului Alba; Cornel Sandu, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Alba; Stefan Darabus, directorul Fundatiei „Hope and Homes for Children” Romania; Sorin Valerian Chirila, directorul general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba.


Conventie pilot benefica copiilor


Cele 3 noi servicii sociale au fost create in urma Conventie de colaborare in vederea dezvoltarii serviciilor alternative oferite copilului cu dizabilitati din sistemul de protectie a judetului Alba, incheiata in luna martie a anului 2005, intre Fundatia „Hope and Homes for Children” Romania si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba si aprobate prin hotarire a Consiliului Judetean. Spatiul pentru amenajarea Centrului de zi pentru copii cu dizabilitati multiple a fost pus la dispozitie de catre Consiliul Local al municipiului Alba Iulia.

In cadrul conferintei de presa, care a precedat vizita si inaugurarea oficiala a celor 3 servicii sociale, Alteta Sa, Printesa Marina Sturdza a apreciat in mod deosebit „colaborarea exceptionala dintre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Consiliul Judetean Alba, Primaria Alba Iulia, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba si Fundatia «Hope and Homes for Children» Romania, colaborare care a dus la realizarea acestui proiect de restructurare a Centrului de plasament pentru copilul cu handicap grav Alba Iulia si care este benefica, in primul rind, pentru copii.” De asemenea, a dat citire mesajului transmis de Baroneasa Emma Nicholson, care nu a putut fi prezenta la aceasta inaugurare.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, domnul Bogdan Panait, a tinut sa precizeze ca aceste realizari, in urma parteneriatelor dintre autoritatile locale, judetene si ONG-uri, vor fi date drept exemplu in celelalte judete din tara.
Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judeten Alba a aratat ca „tot ceea ce facem, facem pentru binele copiilor, si nu este atit de usor pe cit se crede, dar consider ca ne-am facut datoria in domeniul protectiei copilului”.
Primarul municipului Alba Iulia, Mircea Hava, a subliniat faptul ca „incercam sa ne facem datoria si avem reponsabilitati atit ca autoritati locale, cit si in calitate de cetateni fata de acesti copii, care au probleme…” si ca este bucuros ca s-a putut deschide un centru de zi pentru copiii cu autism si sindrom Down in Alba Iulia.

Sustinatorul financiar al proiectului a fost, pina in momentul de fata, Fundatia „Hope and Homes for Children” Romania, care a investit peste 460.000 euro. Pentru urmatorii 15 ani, intreaga investitie este transmisa in folosinta gratuita autoritatilor publice locale, perioada in care cheltuielile cu intretinerea cladirilor sint suportate in continuare de fundatie. Conform celor declarate de Printesa Marina Sturdza, dupa cei 15 ani, daca respectivele spatii vor avea aceeasi utilizare, spatiile vor fi transmise cu titlu gratuit autoritatilor publice locale.
http://albaiulia.mconet.biz/index.php?a ... gory_name=
Last edited by dora on Sat Jan 12, 2008 11:01 am, edited 1 time in total.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Jan 12, 2008 10:55 am

Centru specializat pentru copii cu dizabilitati

Autor: M. Moraru
Data publicarii: 06/03/2007

Incepind cu aceasta saptamina, in Alba Iulia functioneaza un centru modern pentru acordarea de asistenta sociala copiilor cu afectiuni London-Down si celor cu elemente de autism.
Centrul, situat pe strada Ampoiului, a fost inaugurat vineri, 2 martie.

Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba au tinut sa mentioneze ca amenajarea acestui centru a fost posibila datorita, pe de o parte disponibilitatii Primariei municipiului Alba Iulia de a concesiona o centrala termica dezafectata, iar pe de alta parte datorita Contractului de colaborare dintre DGASPC Alba si Fundatia “Hope and Homes for Children” Romania.
Intr-o etapa anterioara, DGASPC Alba a depus un proiect pentru finantare PHARE, cu scopul asigurarii unui plus de dotare si unui plus de finantare in domeniul resurselor umane, astfel incit, atit prin logistica, cit si prin calitatea personalului, serviciul sa corespunda pe deplin necesitatilor copiilor cu afectiuni London-Down si a celor cu elemente de autism.


Activitate complexa


Derularea activitatii centrului se face in baza unui Contract de parteneriat incheiat intre DGASPC Alba si Asociatia pentru consiliere si asistenta specializata “ACAS” Alba Iulia. Asociatia “ACAS” Alba Iulia este cea care va coordona intreaga activitate, garantind pentru calitatea serviciilor la care va antrena si membrii asociatiei care vor lucra in acest centru in baza unor contracte de voluntariat.
“Chiar daca unora li s-ar parea prea complicat acest mecanism, in care, intr-o activitate intra atit de multi parteneri publici si privati, un lucru este cert, si anume ca fara aceste parteneriate solide, centrul nu ar fi existat, iar cei 30 de beneficiari si familiile lor nu ar fi putut fi ajutati. Noul centru este, de fapt, continuatorul unui centru-pilot care a asigurat astfel de servicii in municipiul Alba Iulia, insa in conditii de dotare mult inferioare. Centrul-pilot a constituit atit pentru servicii, cit si pentru modul de organizare un exercitiu care a demonstrat ca beneficiarii au nevoie de acest serviciu si ca specialistii Asociatiei ACAS pot garanta un serviciu de calitate in acest domeniu”, a declarat Sorin Chirila, directorul DGASPC Alba.

http://www.monitorulab.ro/cms/site/m_ab ... 10994.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Feb 20, 2009 11:56 pm

Alba Iulia a fost pentru o zi "Oraşul Îngerilor"

Sâmbătă, 20 decembrie, Realitatea TV, în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia şi cu sprijinul Alba Mall a organizat primul său eveniment caritabil, la exact o lună de la data lansării postului local Realitatea TV Alba Iulia.


Evenimentul denumit "Oraşul Îngerilor" a avut o importantă componentă socială, scopul acestuia fiind strângerea de fonduri pentru un centru de copii cu dizabilităţi aflat în administrarea Primăriei.


Timp de o săptămână locuitorii din Alba Iulia au avut ocazia să-şi arate generozitatea donând jucării la standul special amenajat în incinta Alba Mall. La finalul perioadei de colectare standul s-a dovedit neîncăpător, cantitatea de jucării strânsă fiind impresionantă. Majoritatea donatorilor au preferat să rămână anonimi.
Sâmbătă, la ora 17.00, spectacolul "Oraşul Îngerilor" a debutat cu un program artistic al celor aproape 250 de copii selectaţi de Centrul de Grădiniţe al Inspectoratului Şcolar Alba. Copiii au colindat, au dansat şi s-au întrecut în împodobirea brazilor de Crăciun în faţa celor peste 500 de spectatori strânşi în incinta Alba Mall. Toţi copiii au primit diplome şi cadouri oferite de Realitatea TV şi Primăria Alba Iulia.
Punctul culminant al serii a fost scoaterea la licitaţie a jucăriilor, care a fost condusă de Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia. În scurt timp numeroasa asistenţă formată din cei mai cunoscuţi oameni de afaceri, directori de instituţii şi oameni politici din Alba Iulia, s-a întrecut în a cumpăra jucăriile donate. În mod surprinzător, simple jucării de pluş sau maşinuţe de plastic au început să valoreze 600-700 de lei noi în urma unei adevărate competiţii între cei care s-au înscris la licitaţie. Suma totală strânsă în urma acţiunii "Oraşul Îngerilor" este de 12.450 de lei. Toţi câştigătorii jucăriilor licitate au primit şi un certificat care atestă faptul că au participat şi au donat în acest mod o sumă de bani pentru copiii defavorizaţi.
Banii şi jucăriile obţinute în urma acţiunii "Oraşul Îngerilor" vor fi donate în această săptămână de Realitatea TV Alba Iulia şi de primarul Mircea Hava unui Centru pentru copii cu sindrom Down şi autism. (F.C.)



http://www.ziarulunirea.ro/art.php?cat=10&pg_id=21814
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Feb 24, 2009 5:23 pm

Alba Iulia * Centrul de zi pentru copii cu dizabilitati

Sansa pentru copiii cu autism

Autor: Silvia SERBANUT
Data publicarii: 21/11/2008


La inceputul acestei luni, a fost lansata la nivel national campania Impreuna invingem autismul.
Putin stiu insa ca la Alba Iulia exisa un centru de zi pentru recuperarea copiilor cu dizabilitati care sufera de autism sau de sindromul Down.


Centrul pentru copii cu dizabilitati s-a realizat prin eforturile Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, a Consiliului Judetean Alba si a Primariei Alba Iulia , precum si a Asociatiei Acas din Alba Iulia.


Copii din tot judetul


Centrul de zi de la Alba Iulia are inscrisi acum 31 de copii care au diagnostic de autism sau sindrom Down. Cel mai mic dintre acestia are trei ani, iar cel mai mare a implinit in aceasta vara 16 ani. Cei mai multi dintre ei sint din Alba Iulia, dar la centru sint inscrisi si copii din zona Apusenilor, de la Abrud, de linga Cimpeni si din Teleac.

“Cei trei copii din zona Apusenilor, dintre care doi sint frati, sint inscrisi la centru in regim rezidential impreuna cu mamele, deoarece nu isi permit sa faca naveta.

Pentru unul dintre copii, DGASPC Alba asigura transportul in fiecare zi. Este un efort care merita facut pentru acesti copii, pentru care viata poate fi ameliorata”, a explicat directorul Centrului de zi pentru copii cu dizabilitati din Alba Iulia si presedinta Asociatiei Acas, Mirela Ghircau.


Consiliere si terapie


Autismul este o afectiune complexa care poate fi diagnosticata inca de la virsta de trei ani. Copiii si adultii care sufera de autism au dificultati in comunicarea verbala si non-verbala, precum si dificultati de socializare. “Sint copii care sufera de forme mai usoare sau mai severe ale acestei afectiuni care nu poate fi tratata in totalitate sau vindecata definitiv, dar prin tratament pe termen lung, ani si ani si zi de zi, se pot obtine progrese. Copiii care sint gazduiti la Centrul de zi de la Alba Iulia beneficiaza de o atentie deosebita.

Avem psiholog care lucreaza cu copiii din centru, logoped si specialist in kinetoterapie. In program sint in fiecare zi o seama de activitati, iar terapia prin miscare sau kinetoterapia este foarte utila, deoarece sint momente in care copiii au posibilitatea de a interactiona”, a mai spus Mirela Ghircau.


Implicare din partea autoritatilor


Nasterea acestui centru in care copiilor cu dizabilitati li se da sansa la o viata mai buna s-a datorat efortului si deschiderii mai multor institutii. Conform spuselor directorului DGASPC Alba, Sorin Chirila, printr-un proiect PHARE s-a reusit specializarea personalului si dotarea acestui centru de zi care se adreseaza copiilor cu handicap grav.

Dupa finalizarea implementarii acestui proiect, centrul a fost dat in administrarea DGASPC Alba, iar mai apoi trecut in administrarea Asociatiei Acas. Acesta este in prezent finantat de catre Consiliul Judetean Alba prin DGASPC si de catre Primaria Alba Iulia, precum si de alte primarii din judet care pot trimte la acest centru copiii din localitatile lor, in limita locurilor disponibile. “Este practic un caz de contractare de servicii sociale cu o asociatie care are personal specializat. Noi ne ocupam de asigurarea multor astfel de servicii, dar nu mai putem sa lucram pe sistemul <<de toate pentru toti>>, trebuie sa se inteleaga acest lucru. Ar fi foarte bine daca s-ar adopta legea contractarii de servicii sociale, care, din pacate, e aminata de mai bine de trei ani. Daca ar exista aceasta lege, am putea sa avem servicii sociale specializate pe care sa le monitorizam mai usor”, a explicat directorul DGASPC Alba, Sorin Chirila.


http://www.monitorulab.ro/cms/site/m_ab ... 52435.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Centre autism, Alba Iulia

Postby dora » Fri Jun 23, 2017 7:09 am

Nicolae Grigorescu, nr. 1 i
Alba Iulia
Obţine indicaţii

Asociatia "Proiectul Viziunea Nevazatorilor" - Alba Iulia


Sună 0258819042 / 0787.725.52
https://www.facebook.com/pg/Asociatia-P ... e_internal



O lecţie de generozitate: Doi soţi din Alba Iulia şi-au pus la bătaie casa, banii şi sufletul, pentru a-i ajuta pe copiii cu autism

http://ziarulunirea.ro/o-lectie-de-gene ... sm-412494/

*”Ne confruntăm cu nepăsarea autorităților și prejudecățile oamenilor”

Doi soți din Alba Iulia, Maria și Nicolae Bolea, oferă o lecție de generozitate și omenie cum rar se poate întâlni în ziua de azi. După ce au devenit în 2006 părinți pentru doi copii cu nevoi speciale luați în plasament, cei doi albaiulieni au simțit nevoia să ofere și celorlalți din experiența lor de viață. Soții Maria și Nicolae Bolea au înființat în urmă cu câțiva ani Asociația ”Proiectul viziunea nevăzătorilor” Alba Iulia, în ideea de a ajuta copiii nevăzători, aflați în aceeași situație cu a fiicei lor adoptive Cristina, nevăzătoare și totodată diagnosticată cu autism atipic.

Casa și-au transformat-o în centru de zi, grădina într-un ”parc special pentru copii speciali”, subsolul în cameră senzorială iar garajul în studio muzical. ”Acum denumirea asociației nu mai acoperă ceea ce facem noi aici, la centrul de zi. Inițial, am vrut să ajutăm și alți copii nevăzători și să-i sprijinim pe părinții lor să abordeze nevoile speciale ale unor astfel de copii, dorind cumva să împărtășim și altora din experiența noastră de viață. Am ajuns însă ca, cu timpul, să facem terapie și cu alte categorii de copii cu nevoi speciale. În momentul de față ne axăm pe copii și adolescenți diagnosticați cu autism și cu ADHD. Zilnic, le oferim șansa unei vieți normale”, a precizat Maria Bolea.

„Lupta noastră a început după ce am luat în plasament doi frați cu nevoi speciale”



Soții Bolea fac aproape totul pe cont propriu, fără prea mult sprijin din partea autorităților. Sunt ajutați în schimb de o asociație parteneră din Germania, țara în care amândoi au mers să muncească după 1989 și unde au strâns o brumă de avere pe care au investit-o până la ultimul leu pentru întrajutorarea semenilor lor. Nicolae Bolea încă merge periodic în Germania ca să muncească și să strângă bani. ”Noi am fost săraci. După 1989 am plecat în Germania la muncă și am strâns ceva bani. În 2006 ne-am întors în România și parcă faptul că îmi permiteam să-mi cumpăr una-alta nu mă mai mulțumea. Fiica noastră a decis să rămână în Germania și s-a și căsătorit acolo. Împreună cu soțul meu am decis să adoptăm doi copii de la căminul de copii, cum era atunci, simțeam nevoia să ajutăm. Ni i-au dat pe Cristina și Cristi, doi frați gemeni (foto centru). Cristina era nevăzătoare și diagnosticată cu autism atipic iar Cristi avea ADHD. De acolo a început totul”, își amintește Maria Bolea, care spune că nu regretă nimic.

Mai mult decât atât, este mulțumită că, prin multă iubire și perseverență, a reușit să-i recupereze pe cei doi copii cât de mult s-a putut, iar acum îi ajută și pe alții să pășească pe același drum. Cristina a învățat să facă masaj și cântă perfect la pian, iar Cristi este elev al Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia și este foarte pasionat de canto și chitară. ”Atunci când au ajuns la noi, Cristina și Cristi nu știau să mănânce singuri, nu vorbeau, dar cu multă răbdare, dragoste și o abordare potrivită din partea noastră au ajuns unde sunt astăzi. Scopul nostru este să-i ajutăm pe copiii autiști sau cu deficit de atenție să se integreze și, pe cât posibil, să devină independenți. Din păcate autoritățile nu știu sau nu văd care sunt nevoile lor adevărate.



Degeaba legea îți impune ție, ca părinte, să-I înscrii la grădiniță și la școală dacă ei poate nici nu vorbesc”, a adăugat Maria.

„Ne confruntăm cu nepăsarea autorităților și prejudecățile oamenilor”

”M-am lovit de multe dificultăți de când am decis să iau în plasament acești copii dar cel mai tare m-au durut prejudecățile oamenilor și nepăsarea autorităților. Nu de puține ori am fost considerată nebună sau inconștientă că m-am înhămat la așa ceva. De aceea, cu timpul, am și renunțat să mai cer vreun fel de sprijin și ne descurcăm cum putem. Primim sponsorizări din Germania, dar și de la oameni cu suflet de aici din județ. Spre exemplu, ONG-ul Ping și Pong ne-a sprijinit să amenajăm o cameră senzorială, atât de necesară în terapia cu copiii autiști. Cu ajutorul altor sponsori am reușit să punem la punct un parc special. Este vorba de un spațiu în aer liber, de circa 1.200 mp, cu spaţiu verde, copaci, obiecte de joacă și animale de casă, un studio muzical – toate destinate dezvoltării abilităților motrice și senzoriale ale copiilor cu dizabilități. Mai nou, încercăm să obținem bani și din închirierea spațiilor pe care le avem pentru petreceri private pentru copii. Mergem înainte și am încredere că lucruri bune vor veni spre noi”, a spus, cu optimism, Maria Bolea. Cea mai stringentă nevoie a celor de la asociație ar fi găsirea mai multor voluntari care să-i ajute cu diverse lucruri, de la întocmirea documentației pentru obținerea unor avize, construirea unui site de prezentare și mentenanța lui, petrecerea timpului cu copiii din centru pentru socializare și până la activități de curățenie.

Centrul de zi ”Proiectul viziunea nevăzătorilor” funcționează în Alba Iulia, în zona Schit, pe strada Nicolae Grigorescu nr. 1. Dumitru, Carina, Mihai, Denisa sunt doar patru dintre cei 10 copii care frecventează zilnic, de la 8.00 la 16.00, cursurile acestui centru de zi, alți 4 copii fiind aduși pentru terapie de părinții lor după ora 16.00. La centru, în prezent lucrează 6 cadre specializate în munca cu copiii diagnosticați cu autism și ADHD.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to JUD ALBA, ARAD, ARGES, BACAU

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron