Asociaţia Autism Transilvania a primit sediu în valoare de 300.000 de lire sterline
Asociaţia Autism Transilvania s-a mutat în casă nouă. O fundaţie de caritate din Marea Britanie a investit în noul sediu al organizaţiei de pe strada Gheorghe Marinescu nu mai puţin de 300.000 de lire. Asociaţia va acorda servicii de zi acreditate de recuperare şi educaţie pentru un număr de 50 de copii afectaţi de această tulburare. Imobilul va fi folosit de Asociaţia Autism Transilvania pe o perioadă minimă de zece ani.
Terapie comportamentală, logopedie, chinetoterapie, departament de incluziune şcolară şi unul de consiliere, dar şi loc de joacă, de toate vor beneficia copiii cu autism în noul sediu. În proiect este şi amenajarea unei grădini terapeutice senzoriale.
„Cea mai mare durere este să afli că ai un copil cu această problemă şi după aceea să vezi că deşi ştii ce ar trebui să faci, nu poţi să-i oferi copilului tău din cauza costurilor în primul rând şi din cauză că nu există acel sistem coerent de care v-a spus, de la identificare timpurie, la diagnosticare, intervenţie timpurie, incluziune şcolară, suport pentru adolescenţi şi pentru adulţi”, a declarat Milena Prună, preşedinte Asociaţia Autism Transilvania.
Din păcate, copiii nu vor beneficia de servicii terapeutice gratuite. Pentru opt ore de terapie pe zi costurile pentru un copil cu autism se ridică la cel puţin 1000 de euro pe lună. „Situaţia terapiei copiilor, este din punctul nostru de vedere probleme Guvernului şi a ministerelor care ar trebui să suporte financiar aceşti copii. Ne luptăm în continuare pentru legea 151 din 2010, am depus o altă petiţie în Parlament împreună cu alte 13 ONG-uri din ţară. Nu ne lăsăm, ne dorim ca sistemul să ofere un program coerent de recuperare şi de sprijin pentru persoanele cu autism în România”, a precizat Milena Prună.
„Este o mare oportunitate atât pentru copii, cât şi pentru noi terapeuţii, specialiştii care lucrăm în domeniu, în sensul că avem aici dotarea necesară desfăşurării unei astfel de activităţi”, a declarat Claudia Graur, terapeut în cadrul Asociaţiei de trei ani.
La inaugurarea sediului au partcipat şi reprezentanţi ai unor instituţii din Anglia, specializate în educaţia copiilor cu autism, care vor colabora cu AAT pentru implementarea în Cluj-Napoca a unor tehnici şi metode specifice, în vederea creşterii nivelului serviciilor oferite de organizaţie. „Cred că este foarte important, mă simt privilegiat să iau parte la acest proiect, am văzut visul devenit realitate şi cred că va ajuta mulţi copii, familiile lor, nu doar aici în Cluj ci din toată ţara. Astfel de proiecte mai avem implementate în India, Mozambic şi Thailanda”, a spus Andy Webb, preşedinte al Christian Community Ministries UK.
În ultimii doi ani la nivelul judeţului Cluj au fost identificate şi înregistrate cu autism la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului 400 de persoane
http://citynews.ro/eveniment/asociatia- ... ne-1223676