VB

Moderators: camel, moderators

Postby Guest » Sun Apr 10, 2005 6:03 am

Unul din linkurile mele preferate este:
http://www.mariposaschool.org/programs/ ... 442652eec7
Este un manual care se poate downloada integral, si descrie bine principiile de "verbal behavior"- o varianta de ABA cu mult accent pe limbaj/comunicare. In acest program, primul lucru pe care il invata un copil necomunicativ este sa ceara ceea ce-si doreste. In felul asta motivatia este deja pre-existenta si rata de succes creste.
Maria
Guest
 

Postby Guest » Sun Apr 17, 2005 11:39 pm

Guest
 

Postby Guest » Thu May 26, 2005 1:06 am

Guest Y
Verbal behavior (VB) ESTE ABA cu singurele diferente fiind in modul de prezentare a materialului si felul in care se abordeaza comunicarea. Aceleasi principii de analiza comportamentala se aplica. Un website foarte bun care adreseaza diferentele si metodele este www.christinaburkaba.com.
Maria
Guest
 

Postby birmar » Thu May 26, 2005 1:25 am

O carte care a facut o diferenta foarte mare pentru noi este "Teaching language to children with autism and other developmental disabilities" de Drs. Sundberg si Partington- nume celebre in verbal behavior. Este vorba despre cum sa-i invatam pe copiii nostri sa comunice, de la a cere obiectul dorit pina la elemente mai complexe de limbaj - intrebari, comentarii etc. Foarte buna pentru un copil neverbal sau cu limbaj limitat. Ceea ce mi-a placut la cartea respectiva este accentul pe ce pot face parintii in casa, zi cu zi, in afara orelor de terapie formala. Nu e un manual ABA, se refera strict la vorbire/comunicare. Exceptional pentru stadiile incipiente, mai putin detaliat pentru conversatie mai avansata.
Pentru noi a fost o carte extrem de utila, o creditez cu a-l fi transformat pe A din 100% neverbal intr-un pisalog (desi nu e conversational peste 1-2 schimburi, mai avem mult de furca!). Daca sint oameni interesati spuneti-mi si pot cumpara si trimite o copie in tara (prin cineva care vine in curind) (in caz ca nu exista deja).
Maria
birmar
 
Posts: 28
Joined: Thu Apr 14, 2005 3:03 pm
Location: alabama

Postby GuestY » Thu May 26, 2005 9:10 am

Ai putea sa ne dai mai multe detalii. Ex. cateva citate mai interesante din carte shi apoi sa ne spui la ce pret e cartea.
Fost GuestX
GuestY
 
Posts: 17
Joined: Tue May 24, 2005 11:40 am

Postby shakalu » Thu May 26, 2005 9:54 am

birma ... da-mi un mesaj despre costuri si raspunsul este da , daca ai posibilitatea trimite-o in tara - iti dau eu detaliile . O fac eu "publica" dupa aceea :)
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby birmar » Thu May 26, 2005 2:05 pm

Shakalu- am zis ca o cumpar eu, nici o problema. Va fi la parintii mei care stau in Bucuresti in zona gradina Icoanei peste 1 saptamina. Mai departe astept instructiuni. Nu stiu cum e in tara, noi aici avem o societate locala de autism care are un "lending library" de unde lumea poate imprumuta sau dona carti. Ne intilnim lunar, mai multi parinti cu copii in spectru si ajuta foarte mult si moral si concret. Daca imi spunea cineva acum 3 ani ca voi fi intr-un "support group" ziceam ca e prostie americana, dar nu pot sa spun ce util a fost.

Guest Y- capitolele cartii se refera la : impartirea copiilor cu autism in functie de abilitati, cum sa-i invatam sa ceara, cum sa-i invatam sa inteleaga (receptiv), limbajul receptiv/expresiv in functie de "feature/function and class" (de ex. banana are coaja, se maninca, e un fruct etc), intrebari (pus, raspuns), inceputuri de conversatie etc. Mi se pare extrem de buna pentru un copil incepator sau cu abilitati intermediare. Terapista noastra s-a intimplat sa faca training cu unul din autorii cartii (care are scoala privata in Ca), eu am invatat de la ea si din carte.

Mi-ar placea sa gasesc o carte care continua dupa asta, de la conversatie rudimentara la elemente mai complexe, dar n-am prea gasit.

Maria
birmar
 
Posts: 28
Joined: Thu Apr 14, 2005 3:03 pm
Location: alabama

Postby shakalu » Thu May 26, 2005 11:39 pm

birma ... trmite-mi un mesaj cu numarul de telefon al parintilor tai si eventual da-mi un semn atunci cand stii ca este acolo - voi aranja sa fie luata de acolo si copiata ... si distribuita .

aici sunt nenumarate asociatii ... dar deloc grupuri de suport si de altfel nici nu cred ca ar functiona intr-o varianta europenea si sigur ar fi un esec in varianta romaneasca ... singurul loc cat de cat apropiat de ceea ce imi spui este centru horia motoi si forumul asta ... poate mai sunt si altele dar eu nu stiu.
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby Guest » Fri May 27, 2005 2:04 am

S-a facut. Trimit mesaj saptamina viitoare cu detaliile de rigoare. Maria
Guest
 

Postby NicoletaL » Fri Jun 22, 2012 11:58 pm

Buna tuturor,

De cand am citit cartea " Terapia comportamentală axată pe COMPORTAMENTELE VERBALE" de Mery Linch Barbera, am simtit ca este abordarea cea mai potrivita pentru Cosmin, acum in varsta de 4 ani si aproape 10 luni si am analizat tot ce s-a scris pe forum vis-a-vis de acest subiect...dar v-as ruga din suflet, daca aveti materiale pe care mi le puteti trimite pe email ( lupoaefam@yahoo.com) sau informatii care mi-ar fi posibil utile...le astept cu multa speranta, de la oricine poate...

Cosmin face de aproape 2 ani ABA, dar primul an mai mult a batut pasul pe loc la un cabinet particular, apoi de 9 luni inocace, de cand am mutat terapia acasa lucrurile au evoluat foarte repede si foarte frumos...Mai multe despre povestea noastra puteti citi si pe blog-ul lui: http://euluptcuautismul-tupotisamajuti.blogspot.ro/

Sunt ferm hotarata sa incep cat mai curand un program VB , avand in vedere ca la ora actuala Cosmin formeaza propozitii de 3-5 cuvinte, raspunde la cateva intrebari, face afirmatii sociale , preia usor din mediu, , intelege destul de multe lucruri si are achizitii importante, este prezent si usor de "modelat"...Cu toate acestea , mai sunt enorm de multe de recuperat pe limbaj si comunicare si dupa tot ce am citit, am convingerea ca VB este exact ce ne trebuie.

Asadar , astept cu interes raspunsuri de la voi, pentru care , cu respect va multumesc anticipat...
NicoletaL
 
Posts: 126
Joined: Wed May 25, 2011 11:47 pm

Re: VB

Postby dora » Fri Dec 14, 2018 8:15 pm

VB MAPP (Verbal Behaviour Milestones Assesment and Placement Program) a fost conceput de Mark Sundberg si are la baza analiza skinneriana a comportamentului verbal, stadiile de dezvoltare ale copilului si sute de cercetari din analiza comportamentala aplicata.
http://www.materialeaba.ro/evaluare-3/


VB-MAPP este un sistem de evaluare, dar si un sistem de stabilire a unui curriculum individualizat structurat pe 3 nivele de varsta (nivelul 1: 0-18 luni; nivelul 2: 18-30 luni; nivelul 3: 30-48 luni). Aceasta evaluare urmareste 170 de competente si peste 900 de sub-abilitati cuantificabile si masurabile din urmatoarele arii: cereri, numiri, ascultator, performanta vizuala, joaca, socializare, imitatie, intraverbal, citire, scriere, structura lingvistica si abilitati academice timpurii.Evaluarea VB-MAPP include si o analiza a barierelor de limbaj si a mediului de invatare.Resurse:

Despre Mark Sundberg: http://www.marksundberg.com/vb-mapp.htm

De unde puteti comanda evaluarea: http://www.difflearn.com

Are un ritm mai lent de dobandire a abilitătilor de exprimare verbala? Copilul are un vocabular redus, in raport cu varsta si cu nivelul de dezvoltare, dificultati de comunicare prin intermediul cuvintelor, o incapacitate de exprimare prin cuvinte care variaza de la imposibilitatea totala de pronuntie a unui cuvant pana la pronuntia de cuvinte sau de sunete izolate, propozitii scurte si incomplete? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

http://www.materialeaba.ro/wp-content/u ... .-Tact.pdf

Stie tot, intelege tot, dar nu poate să vorbeasca la fel de
mult? Se serveste de cuvinte pentru a cere ceva sau a formula intrebari? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.
http://www.materialeaba.ro/wp-content/u ... Cereri.pdf

Intelege cuvintele pe care le aude? Intelege sensul sensul explicatiilor sau al intrebarilor, al prepozitiilor (in, pe, sub)? Raspunde la instructiuni verbale, neinsotite de gesturi, are dificultati in a-si insusi sau a se raporta la notiuni legate de spatialitate sau temporalitate (momentele zilei, lunile anului, anotimpurile etc.)? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.
http://www.materialeaba.ro/wp-content/u ... ceptiv.pdf

Majoritatea testelor de inteligenta cuprind sarcini variate de discriminare vizuala: puzzle-uri, pattern-uri, secventialitate, potrivire. Isi cauta cealalta masinuta prin camera pentru a porni o intrecere? Realizeaza secvente logice? Pune povestile in ordine? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

http://www.materialeaba.ro/wp-content/u ... izuala.pdf

Isi organizeaza singuri activitatea de joaca fara ca adultul sa intervina? Demonstrează imaginatie și control? Se uita pe carti singur pe carti cu imagini, se joaca cu lego, bate intr-o oala si spune ca e tobosar? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

INTERACTIUNE SOCIALA
http://www.materialeaba.ro/wp-content/u ... ndenta.pdf
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to VERBAL BEHAVIOR

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron