Portret de voluntar

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, admin, moderators

Postby dora » Wed Mar 12, 2008 1:46 pm

Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala." (Definitie adoptata de Consiliul National al Voluntariatului, iunie 2002)

"Orice actiune întreprinsa de o persoana fara a se gândi la recompense financiare." (Tracker)

"Orice munca prestata relativ fara constrângere de o persoana cu intentia de a ajuta si fara a urmari un câstig financiar imediat." (Scheier)

"Impulsul de a se orienta spre satisfacerea nevoilor celorlalti fara a se gândi la recompense financiare." (Manover)

>>Inapoi

Ce spun voluntarii
"Prins intr-o alergatura continua si inecat de rutina zilnica uiti de lucrurile cu adevarat importante, uiti cat de putin te "costa" sa faci bine si ca nu te simti niciodata mai implinit, decat atunci cand poti sa ajuti pe cineva, total dezinteresat. Si, cand te gandesti ca de 2% din timpul tau liber poate depinde viitorul unui copil, realizezi ca e atat de putin efort pentru o cauza atat de frumoasa. Cea mai mare bucurie a mea in campanie a fost ca am intalnit foarte multi tineri care gandesc asa. Tineri deschisi, responsabili, foarte implicati, care au pus mult suflet in campanie si care pun suflet in tot ceea ce fac in general. Cu ei nu ai cum sa faci decat o echipa foarte tare." (Andrei Chirtoc, Voluntar World Vision România)

"Voluntariatul înseamna Responsabilitate. Iar simplul fapt ca nu esti remunerat pentru activitatile prestate nu-ti da dreptul sa fii iresponsabil." (Tiberiu Capudean, Voluntar ARAS)

"Voluntariatul se naste în inima, a fiecaruia. nu în vreun statut de ONG sau în discutii elaborate si mediatizate. Daca se naste acolo, cu siguranta se va dezvolta si se va traduce si sub aspectele cele mai pragmatice si necesare pâna la urma." (Ana Gogan, Voluntar Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca)

"Am învatat ca ingredientele principale în actiunile sociale nu sunt nici banii, nici numarul de oameni implicati, ci pasiunea / daruirea cu care lucreaza cei ce vor sa-si dea din timpul, abilitatile, cunostintele lor în beneficiul altora. Cea mai importanta lectie pentru mine este faptul ca nimic nu se compara cu zâmbetul de pe chipul unui copil cu care viata a fost mai dura, chiar daca pentru acest zâmbet facem naveta, lucram ore în sir si ne lovim de barierele mentalitatii gresite tocmai a celor care sunt în pozitia de a ocroti acesti copii." (Stelian Juganu, Voluntar Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - Centrul de Plasament "Sfântul Andrei" Jucu)

"Am invatat ca boala nu este un stigmat, ci o nedreapta condamnare, caci nimeni nu merita sa sufere atat de mult; oamenii sunt la fel de buni, copiii la fel de frumosi si inteligenti, fie ca sunt sanatosi sau nu. Doar ca ei trebuie sa infrunte o realitate mult mai dura. Vazand o latura atat de intunecata a vietii, am inceput sa-i apreciez mult mai mult pe cei din jurul meu, sa fiu recunoscatoare pentru tot ce am si sa le arat si acestor oameni ca au dreptul sa zambeasca, sa spere, sa viseze si sa fie fericiti." (Iulia Hrecinuc, Voluntar Hospie Casa Sperantei)

Nota: Citate extrase din materialele trimise de voluntari pentru publicatia "Portret de Voluntar".

http://www.voluntariat.ro/ce_este_voluntariatul.htm
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Nov 12, 2009 12:55 pm

Mircea este voluntarul nostru de bază, cel mai înflăcărat şi mai activ, cel ce nu ezită să-şi ofere suportul ori de câte ori i-l cerem. El este una dintre persoanele afectate de sindromul Asperger, un om ce simte pe propria fiinţă aceasta tulburare şi luptă cu îndârjire pentru îmbunătăţirea situaţiei celorlalţi asemenea lui.

L-am cunoscut în cadrul ONGFest, unde s-a ocupat de partea tehnică a prezentărilor noastre. Totodată Mircea a făcut o serie de traduceri ale unor filmuleţe documentare despre autism şi a participat la un curs intern de scriere de proiecte. Toate acestea nu pot decât să mă impresioneze profund şi să pună pe ganduri un om ca mine, “normal”, care e prea pe fugă să aprofundeze ceva, să-şi aplece atenţia asupra semenilor, să îşi înfrunte obstacolele şi limitările pentru a demonstra că e om. M-a impresionat Mircea prin cultura vastă pe care o deţine: de la teoreme simple de matematică învăţate mot-a-mot de noi în şcoală, pe care însă el mi le-a demonstrat, până la teorii politice şi aplicabilitatea lor în politica internă actuală. M-a onorat prezenţa lui şi mi-a transmis un imbold şi mai puternic de a lupta pentru cauza persoanelor afectate de autism. De ce? Pentru că sunt oameni deosebit de onesti şi puri, altruişti, veridici, într-un singur cuvânt: frumoşi.

Pentru el şi pentru mulţi asemenea lui vă invit să vă aplecaţi urechea şi să vă deschideţi sufletul, pentru a vedea umanul din noi toţi!

http://blog.autismromania.ro/
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Dec 16, 2009 7:17 pm

Magister
November 16th, 2009 @ 13:36


Când altcineva mi-a atras atenţia că a fost scris acest articol, am fost ruşinat pana la şoc. Am răspuns cam dur autoarei că mi-e ruşine de o lume care are nevoie de asemenea stil de PR – ea mi-a scris ca ar putea retrage articolul…
Apoi au venit alte zăpăceli şi oboseli (prezentarea mea la Cluj)… până la urmă m-am lămurit că este modul convenţional-lumesc al unei persoane si organizatii de a-mi spune ‘mulţumesc’. Aşa că originalul poate să ramână aşa cum a fost scris, cu propriul comentariu adăugat:

Mă doare cand sunt create aşteptări nerealiste, pe care nu am cum să le susţin în orice condiţii pe care alţii le vor visa. Mă doare că oamenii au percepţia cuvintelor atât de tocită de folosirea lor dincolo de ceea ce vor să spună, încât să aibă nevoie nevoie de aşa hiperbole ca să mai simtă ceva.
Eu pot spune clar că ceea ce am făcut, am făcut din egoismul în sens lărgit, caracteristic spectrului autist. Nu are legătură cu altruismul subtil şi capabil de reciprocitate elastică al majorităţii celor social-competenţi…
La fel, nimeni n-a scris cum programele de prezentare nu au mers direct, cum am depins de alţii pisându-i în timpul lor preţios şi la fel de voluntar, cum copleşit de frustrare tot ieşeam să mă plimb cam la întâmplare ca să mă descarc… ceea ce nu “se” poate tolera în nici un caz unei persoane aşa cum “se” preţuieşte ca “resursă umană”.
Da, s-ar putea să mai contribui la lărgirea cunoaşterii problemelor noastre, ale Spectrului – dar numai în măsura în care interesul colectiv este potrivit acelui egoism în sens extins… şi cu recunoaşterea realistă a efortului intern, necesarului de recuperare fizic necesar pentru orice continuare ca şi a răsplăţilor care într-adevăr să nu se transforme în “pedepse”.


Cu atât mai multă onoare se cuvine oricăror manageri care vor putea atinge obiective mai pompos enunţate folosind asemenea “resurse umane” limitate dar şi focalizate, aşa cum suntem noi în realitate.
Şi va fi într-adevăr măreţ dacă aceasta va putea avea loc în mai multe sectoare de activitate umană, nu numai într-un ONG specializat!

http://blog.autismromania.ro/2009/11/mi ... comment-11
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby camel » Sat Jan 21, 2012 8:09 pm

http://blogunteer.ro/2012/01/ghidul-vii ... -voluntar/

Ghidul viitorului voluntar
Anita Klein On January - 18 - 2012

Vrei să ajuți oameni, să contribui cu ceva la binele comunității? Ai inițiativă însă nu știi exact ce trebuie să faci?

Blogunteer.ro vine în ajutorul tău: în următoarele rânduri îți vom spune ce pași trebuie să urmezi înainte, în timpul recrutării și după ce ai devenit voluntar, ce greșeli să nu faci si mai ales ce trebuie să respecți. Noi îți ținem pumnii și îți urăm mult succes!

Înainte de recrutare

În primul rând, reconstituie și analizează încă o dată motivele pentru care ai decis că vrei să te implici într-o astfel de activitate.Voluntariatul nu este un hobby,presupune muncă și dedicare. Odată angajat într-un astfel de proiect,nu poți da înapoi. Activitatea ta trebuie să fie constantă și în paralel cu studiile/slujba. Nu trebuie să neglijezi nici una, nici alta.
Consultă toate informațiile necesare înainte de a aplica undeva. BLOGUNTEER.RO îți stă la dispoziție în acest sens, așa că te afli deja unde trebuie! Alte site-uri utile: evoluntar.ro/voluntariat.ro
Este bine ca viitoarea ta organizație/asociație să te reprezinte. Până la urmă, un ONG nu este altceva decât un grup de oameni care împărtășesc o viziune. Asigură-te că ai înțeles bine misiunea și caracterul proiectelor viitoarei tale echipe. Paleta de opţiuni este mai mult decât cuprinzătoare, activităţi de voluntariat putând fi desfăşurate în mai toate domeniile, de la sănătate şi mediu până la sport sau evenimente culturale.

Dupa ce te-ai hotarat unde anume aplici,următorul pas este completarea CV-ului. Recomandări:

Oferă informaţii exacte şi complete.
Dacă există un formular, completează toate rubricile!
Nu minţi sau exagera cu nimic in CV! În primul rând, există posibilitatea ca informaţiile să fie verificate, iar în cazul in care se va descoperi, vei fi din start respins;
În al doilea rând, orice abilitate( de exemplu cunoaşterea mai multor limbi straine) pe care o ai este un atu pentru organizaţia care te recrutează, deci este mai mult decat probabil sa fie nevoie să ţi-o demonstrezi la un moment dat. Dacă abilitatea nu există,nu numai tu vei fi în impas, ci întreaga comunitate/grup din care faci parte şi care se baza pe acele abilitaţi.Gândeşte-te la consecinţe!

După trimiterea CV-ului, aşteaptă telefonul(asigură-te că este încărcat şi ţine-l pe cât posibil la vedere, pe profil general). Majoritatea organizaţiilor te vor solicita mai apoi pentru interviu,care poate fi telefonic sau nu.

În timpul recrutării

Interviul trebuie privit ca o provocare, un training. Este o oportunitate pentru a vedea cum te descurci în faţa intervievatorului, însă fără consecinţe prea mari de data asta. Fii punctual, răspunde clar şi concis! Relaxează-te, vrea sa îţi descopere personalitatea, să înţeleagă motivaţiile pentru care vrei să devii voluntar şi NU să îţi pună beţe în roate!
Cel mai probabil, ți se va cere să vorbești despre tine, despre pasiunile tale, precum și despre activitățile tale de până acum( școlare/extrașcolare). De asemenea, vei fi întrebat/ă despre calitățile și defectele tale, și dacă ești apt pentru munca în echipă. Mai poți fi chestionat/ă în legătură cu planurile tale de viitor, pe termen lung și scurt.
După interviu, există două posibilități: să mai fii chemat la un doilea interviu, care poate fi telefonic sau face to face sau ,dimpotrivă, să primești răspunsul direct.
În cazul fericit în care ai fost acceptat, bravo! Însă get ready:călătoria ta de abia a început! Pune suflet, dă-ți silința, îndeplinește fiecare task la timp și încearcă să contribui cât poți tu de bine.Voluntariatul este o experiență definitorie, de care îți vei aminti toată viața,indiferent de perioada în care o vei practica.
Dacă nu ai fost acceptat, nu e nimic! Încearcă să refaci totul în minte, să descoperi unde ai greşit şi să repari data viitoare. Dorinţa, motivaţia de a deveni voluntar(daca este sinceră) nu va fi diminuată de un refuz.

După recrutare

Cel mai probabil vei lucra în cadrul unei echipe. Munca în echipa, daca este facută cum trebuie, este extrem de utilă și importantă deoarece unind resursele mai multor oameni este mai ușor să realizezi ceva decât dacă ai avea la dispoziție un singur individ. Așa că fii coleg bun: nu ezita să contribui cu tot ce poţi, răspunde dacă îţi este cerut ajutorul, chiar dacă respectivul lucru nu are neapărat legatură cu voluntariatul. Vei avea parte numai de beneficii și colegii îți vor aprecia munca.
Organizare: este important să îți ordonezi munca într-un caiet/notebook/agendă/pe calculator. Chiar dacă la început pare ușor, este foarte probabil ca pe parcurs sa te aglomerezi și sa îți fie mult mai greu. O evidență clară a activității tale te va salva și vei putea face față oricand situațiilor neașteptate.
Voluntariatul este un mult mai mult decat contribuția unei persoane într-o activitate non-profit, este un mod de viață! Mentalitatea unui voluntar bun se bazează pe faptul că orice efort, oricât de mic, reprezintă o diferență, un pas înainte spre îndeplinirea scopului final. Așa că nu ezita să lupți pentru tot ce ți se pare important, bun și demn. După cum spune și un citat al regretatului Steve Jobs: The People Who Are Crazy Enough To Think They Can Change The World, Are The Ones Who Do.Acesta a fost Ghidul Viitorului Voluntar.Acum știi ce trebuie să faci, dacă ești pregatit sau unde trebuie să mai lucrezi. Echipa Blogunteer îți urează mult succes,putere de muncă și realizări!

Bun venit in lumea voluntariatului!
camel
 
Posts: 613
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Postby camel » Fri Mar 30, 2012 6:58 pm

Voluntariatul nu e o poveste.
Voluntariatul e de povestit!


Pro Vobis - Centrul National de Resurse pentru Voluntariat
in parteneriat cu centrele de voluntariat si VOLUM – Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania

anunta cea de-a XI-a editie a acelei saptamani din an care reuneste in fiecare primavara zeci de organizatii care implica voluntari, sute de actiuni diverse de voluntariat si evenimente de crestere a profilului voluntarilor in comunitate, in numeroase comunitati mari si mici din tara:

Saptamana Nationala a Voluntariatului
14-20 mai 2012


SNV va duce poVESTEA voluntariatului in toate comunitatile unde exista organizatii si institutii care implica voluntari, centre de voluntariat. scoli, biblioteci si grupuri cu initiativa!

SNV este un eveniment national anual menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si voluntarii pe care acestia ii implica, pentru a sarbatori impreuna voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunitatii pentru acesta si pentru a recunoaste public activitatea voluntarilor. SNV inseamna evenimente de crestere a profilului voluntarilor in comunitate si actiuni de voluntariat public pentru:

*protectia mediului si animalelor
*sprijinirea celor dezavantajati
*apararea drepturilor omului
*infrumusetarea si dezvoltarea comunitatii
*promovarea valorilor culturale
*sport si stil de viata sanatos
*educatie
si multe altele!

Peste 10 editii, 500 de evenimente publice concomitente cu, pentru si despre voluntari, 45.000 de beneficiari & participanti la evenimente, peste 200 de organizatii - parteneri locali care deruleaza activitati, 150 de localitati din 41 de judete plus capitala, peste 4000 de voluntari implicati doar in organizare - acesta este bilantul editiei anterioare a Saptamanii Nationale a Voluntariatului, cel mai mare eveniment anual de celebrare a voluntariatului si de apreciere publica a voluntarilor din Romania.

An de an, partenerii locali ai evenimentului - centre de voluntariat si alte asociatii, fundatii, institutii, grupuri informale si companii responsabile social care au ales sa se alature SNV - aduc impreuna idei de schimbare si promovare, voluntari, resurse si diversi sustinatori pentru ca, prin actiuni si evenimente in comunitate, sa atraga atentia concetatenilor lor asupra importantei si valorii implicarii in viata comunitatii prin voluntariat. SNV inseamna actiuni de voluntariat in domenii pornind de la ecologie la sanatate, social, educatie, cultura, civic: targuri de oferte de voluntariat, evenimente stradale, actiuni de igienizare, colecte de obiecte si carti, campanii de sensibilizare, actiuni in beneficiul persoanelor institutionalizate, constructia de adaposturi, manifestari cultural-artistice, gale, prezentari si dezbateri pe teme de voluntariat si multe altele, derulate in locatii dintre cele mai diverse, derulate de organizatii, institutii si grupuri dintre cele mai diverse.

Vrei sa duci poVESTEA voluntariatului
in comunitatea ta?

Reprezinti o organizatie, o institutie sau un grup de initiativa?

Daca voluntariatul este o valoare in organizatia ta, inscrie-te ca partener local SNV si trimite-ne evenimentele prin care vrei sa marchezi SNV in comunitatea ta! Marcheaza perioada 14-20 mai in agenda si planifica impreuna cu colegii si voluntarii organizatiei tale si cu alte organizatii sau institutii din localitate un eveniment sau o actiune de voluntariat public pentru comunitatea voastra locala. Te alaturi astfel celorlalte organizatii din tara care sarbatoresc voluntariatul in fiecare primavara, promovezi activitatile organizatiei tale, recunosti meritele voluntarilor vostri de peste an, faci noi contacte, atragi noi voluntari, noi simpatizanti, sponsori si presa.

Citeste informatiile de pe site, gaseste raspunsuri la Intrebari frecvente, intra pe sectiunea Calendar si foloseste formularul online pentru a iti inscrie organizatia! Poti consulta si sectiunea Banca de Idei sau Editii Anterioare pentru a te inspira din activitatile derulate de alte organizatii in anii anteriori.

Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, coordonatorul SNV, vine in sprijinul activitatilor voastre afiliate la SNV cu tricouri personalizate cu sloganul din acest an - Voluntariatul nu e o poveste. Voluntariatul e de povestit! - si machete pentru postere si fluturasi pe care le puteti imprima. Tricourile vor fi distribuite organizatiilor care isi inscriu activitati in Calendarul online si care opteaza pentru acest lucru in formularul de inscriere online. Materialele vor fi alocate in ordinea inscrierii organizatiilor in Calendar, pana la epuizarea stocului disponibil. Cantitatile specifice vor fi stabilite in functie de relevanta si amploarea activitatilor inscrise in Calendar. Materialele promotionale SNV2011 vor fi expediate la finalul lunii aprilie, la adresele postale specificate in formularul online.

Vrei sa spui povestea voluntarilor din SNV?

Daca voluntariatul e o valoare importanta pentru tine si crezi in puterea comunitatii de a schimba in bine lucrurile din jur, sarbatoreste impreuna cu noi SNV anul acesta. Scrie pe blogul sau site-ul tau despre SNV si evenimentele din zona ta, contacteaza partenerii locali SNV si afla povestile voluntarilor care se implica in aceste organizatii nu doar in SNV, ci pe tot parcursul anului. Sectiunea Calendar reuneste evenimentele care vor fi derulate de partenerii locali ai SNV 2012 din intreaga tara. Transforma povestile in realitate in primavara aceasta si arata comunitati tale ca voluntariatul nu e o poveste, e de povestit!

Impreuna putem atrage sub umbrela SNV cat mai multe organizatii, institutii si firme care sa implementeze actiuni publice de voluntariat in beneficiul comunitatilor lor, voluntari care sa se mobilizeze in decursul acestei Saptamani si sa se implice in programe de voluntariat pe tot parcursul anului si presa care sa reflecte si sa scoata in evidenta povestile voluntarilor si organizatiilor din spatele lor.

Vrei sa te implici ca voluntar?

Urmareste derularea SNV si participa la actiunile SNV din zona ta, Calendarul SNV te poate ajuta sa vezi cine ce activitati desfasoara! Contacteaza o organizatie din localitatea ta, mobilizeaza un grup de prieteni si propune-le o idee de actiune de voluntariat pentru a marca SNV 2011 sau intra pe sectiunea Calendar pentru a identifica si a te alatura unei activitati deja planificate in localitatea ta.

De asemenea, nu uita nici de centrul de voluntariat din zona ta (contacte gasesti in sectiunea Centre de Voluntariat de pe site), intra pe sectiunea "Resurse despre voluntariat" (stanga sus) pentru a afla si alte informatii si pagini pe care poti gasi oportunitati de voluntariat sau acceseaza acest site.
***

SNV este un eveniment national anual menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si voluntarii pe care acestia ii implica, pentru a sarbatori impreuna voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunitatii pentru acesta si pentru a recunoaste public activitatea voluntarilor. Evenimentul a fost initiat in 2002, este coordonat de Pro Vobis - Centrul National de Resurse pentru Voluntariat si este implementat in colaborare cu VOLUM – Federatia Organizatiilor care sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania si partenerii locali ai SNV. Pentru detalii si idei de implicare contacteaza Pro Vobis la email programe@provobis.ro, tel/fax: 0264-412897, mobil 0755-045103.

http://www.voluntariat.ro/snv.htm
camel
 
Posts: 613
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Postby camel » Tue Nov 06, 2012 9:43 pm

o initiativa legislativa interesanta, sa speram ca se va concretiza

http://www.digi24.ro/stire/Voluntariatu ... unca_55519


Voluntariatul ar putea fi considerat vechime în muncă

Activitatea de voluntariat ar putea fi considerată vechime în muncă, în cazul în care un proiect care propune acest lucru va fi aprobat de Parlament. Modificările legislative sunt iniţiate de mai multe organizaţii non-guvernamentale, care vor să încurajeze astfel cât mai mulţi români, în special tineri, să se implice în acţiuni non-profit.


Proiectul iniţiat de ONG-uri propune ca orice activitate de voluntarat să se desfăşoare pe baza unui contract de muncă.


„Anul acesta am lucrat cu 87 de voluntari, dar cred că această lege nouă și facilitățile pe care le acordă voluntarilor îi vor determina în mai mare măsură să devină voluntari”, a declarat Marinela Murg, directorul executiv al fundației Hospice Emanuel.

Proiectul este bine primit atât de specialiştii în resurse umane, cât şi de studenti, primii interesaţi să acumuleze vechime în muncă.

„Prin activitatea de voluntariat au ocazia să învețe ce înseamnă managementul timpului, ce înseamnă respectarea unui deadline, ce înseamna rezistența la stres. Adică, exact ceea ce solicită un angajator când spune că vrea o persoană cu experiență”, a explicat Claudia Vidican, consultant în resurse umane.

În cazul în care proiectul va fi aprobat, un voluntar va benficia de vechime în muncă dacă va încheia un contract cu orgnizaţia non-guvernamentală pentru care lucreaza. Documentul trebuie apoi înregistrat la Inspectoratul teritoral de muncă.
camel
 
Posts: 613
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: Portret de voluntar

Postby dora » Tue Dec 13, 2016 4:45 pm

VOLUNTAR ÎN MIJLOCUL COPIILOR CU AUTISM
Alexandra NICOLAESCU (articol apărut în numărul 106 al Revistei Dimitrios)
http://sfantuldumitruposta.ro/2016/08/1 ... cu-autism/

Copiii, o categorie vulnerabilă a socie­tății, sunt printre principalii beneficiari ai activității voluntarilor. Când spun „copii”, mă gândesc la bucurie, inocență, veselie și energie. Ei sunt cea mai de preț comoară a părinților. Uneori, însă, strălucirea comorii se pierde, iar cei mici suferă cumplit. O afecțiune des întâlnită – mai frecventă decât cancerul – este autismul. Un monstru ce ține copilul prizonier. Din ce în ce mai multe cazuri de autism necesită ajutorul terapeuților, dar sunt foarte puțini cei care au răbdare să lucreze cu micuții cu astfel de tulburări comportamentale și să-i ajute.

Să petrec timp benevol cu copiii autiști a fost o etapă nouă în viața mea. Prima întâlnire cu ei a avut loc în cadrul Asociației „Puzzle”, asociație înființată chiar de mama unor gemeni autiști. Lucrând cu ei, am descoperit că greutatea nu este doar pe umerii copiilor, ci și pe cei ai părinților. De obicei, nu apreciem lucrurile decât atunci când le pierdem sau nu le mai avem. Acești părinți își aduc copiii la terapie pentru a-i auzi vorbind. Văzând cât de greu obțin ei rezultate, apreciezi mai mult cuvintele pe care le învață atât de ușor un copil sănătos. Copiii cu tulburări de spectru autist nu se pot exprima, nu pot comunica. Unii sunt agresivi. Privirea lor sinceră, uneori îndurerată pentru că nu pot scoate la lumină durerile și gândurile lor, te ambiționează.

Voluntariatul nu este un hobby, nu pleci mereu bucuros de acasă. Uneori, ești nevoit să renunți la ceva ce îți face plăcere pentru a ajuta. Este o datorie, dar răsplata efortului este pe măsură. Privind în urmă, îmi aduc aminte de copiii care au început anul trecut ședințele de terapie și logopedie. În prima zi în care am asistat la ore, pentru că cei mici reacționează diferit la nou, am stat retrasă. M-am simțit descurajată, mă întrebam dacă voi putea face acest lucru. Mi s-a părut greu. Un băiat nu accepta să fie privit. Altul, în schimb, mai afectuos, îmi aranja mereu părul cu mânuța. Emoții diferite, copii diferiți, dar mereu sinceri și sensibili. Copiii-îngeri, cum mai sunt numiți, au nevoie de noi. Părinții se plâng de noi, cei sănătoși, dar uităm că alții, pentru că sunt „altfel”, nu sunt acceptați în școli sau în societate. Nouă ne stă în putere să schimbăm acest lucru. Iar modalitatea prin care facem primul pas este voluntariatul.

Pentru o mai bună înțelegere a autismului și pentru a crește nivelul de informare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora, Adunarea Generală a ONU a stabilit o zi internațională de conștientizare a autismului. Pe 2 aprilie, în marile orașe din lume, dar și în București, sunt organizate marșuri de susținere și evenimente caritabile, culturale sau recreative.

Copiii autiști, dar și părinții lor, au nevoie de noi, de căldura și încurajările noastre. De cealaltă parte, noi, voluntarii, avem nevoie de ei pentru a uita de problemele noastre și pentru a redeveni, lângă ei, copii. Noi le dăm dragoste și implicare, iar ei ne dau nouă speranță, bucurie și energie.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Portret de voluntar

Postby dora » Sat Dec 17, 2016 3:42 pm

Elena-Lorena Matei ne prescrie și ne garantează rețeta bucuriei sufletești!

http://stiri.botosani.ro/stiri/social/l ... utism.html


"Iubesc voluntariatul, îl practic și îl prescriu ca o rețetă garantată pentru bucuria sufletească.

De Asociația Părinților Copiilor cu Autism din Județul Botoșani mă leagă primul atelier de creație pe care l-am organizat pentru un proiect în care cred. A fost un vis pe care l-am trăit la intensitate maximă și încă continuă. Tărâm al iubirii necondiționate pentru mine, doar o asociație pentru cei care nu i-au trecut încă pragul. Un zâmbet de ici, o îmbrățișare de colo și uite așa în mintea mea avea să ia naștere o idee. M-am gândit că fiecare dintre noi trebuie să simtă cum bucuria îi inundă sufletul, că fiecare dintre noi trebuie să poarte amprenta unui zâmbet și parfumul unui vis împlinit. Visătoare profesionistă, țineam strâns în brațe această idee și puteam auzi în surdină chiote de veselie și discerne chipuri luminoase. Nu am stat pe gânduri prea mult și am sunat de îndată la Gabriela. I-am povestit și i-am tot povestit și a îmbrățișat de îndată această idee.

Le-am dat de veste părinților. Da, acelor părinți care scot mereu din joben devotamentul, implicarea și iubirea nemărginită și sub îndrumarea acestora, copilașii i-au scris Moșului. În acest an eu aveam să fiu un spiriduș. Nu îmi mai încăpeam în piele de bucurie și așteptam cu nerăbdare să îi dau aripi veștii să ajungă la toți. Știu că anul acesta va fi un Crăciun magic pentru că vom descoperi mângâierea unei fapte bune! Se povestește că a fost odată un tărâm fermecat, un tărâm în care Dragostea domnea. În fiecare dimineață cerul își arăta dragostea luând în brațe norișori, soarele dezmierda pământul și vântul purta veștile-poveștile. Iarna stă să-și țeasă povestea, magia stă la pândă și fulgi jucăuși așteaptă nerăbdători să fie purtați de adierea vântului.

Copilași voioși au spiridușit, surprize din suflet au pregătit. Dragostea le-a spus copiilor să îi trimită ei toate scrisorile pentru că anul acesta inimile oamenilor se vor deschide, vor îmbrățișa mărinimia, vor da crezare faptelor bune și vor crea MAGIE. Da, oricine poate face asta! Oricine poate brăzda obraji cu bucurie. Oricine poate alina suflete. Oricine poate presăra magie. Oricine... Cum vă puteți implica? Cei a căror inimă s-a deschis în fața scrisorilor copilașilor pot presăra puțină magie și transforma dorințele în realitate devenind Moș Crăciun. Zâmbesc, strălucesc, iubesc și dorințe vreau să împlinesc!", spune Elena-Lorena Matei.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Portret de voluntar

Postby dora » Fri Apr 13, 2018 12:42 pm

https://www.youtube.com/watch?v=_02SjfZ2BYE

Oameni de Milioane: Stefanescu Maria Voichita, voluntar al Asociatiei Invingem Autismul

Publicat pe 24 nov. 2016
După ce a terminat Facultatea de Chimie de la Universitatea București, Ștefănescu Maria Voichița a devenit doctor în biologie, devenind cercetător științific gradul I la Insitutul Cantacuzino, loc unde a lucrat cu multă pasiune până la vârsta pensionării. Dar ieșirea la pensie nu a însemnat și ieșirea din activitate a doamnei care anul acesta a împlinit 66 de ani.

Invitată în emisiunea O dimineață de milioane, Ștefănescu Maria poveștește cum a devenit voluntar la Asociația Învingem Autismul și cum își petrece azi zilele alături de copiii cu autism.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Portret de voluntar

Postby dora » Fri Apr 13, 2018 1:42 pm

Ai timp liber si vrei sa-l donezi? Îti este usor sa relationezi cu cei mici si vrei sa afli mai multe despre nevoile si abilitatile copiilor cu autism? Te asteptam în echipa noastra de voluntari, plin de energie si voie buna.

• Cine suntem? Suntem niste pitici mai mari, care îsi cauta prieteni noi.

• Unde locuim? În sediul Asociatiei “Învingem Autismul”, din strada Turnu Magurele nr. 17, Bucuresti.

• Când ne puteti vizita? De luni pâna vineri, între orele 9:00-16:00.



Asteptam CV-ul tau pe office@invingemautismul.ro. Daca vrei sa ne auzim, ne poti contacta la nr. de telefon 0741 198 290.

Si joaca se învata, parol!
http://www.invingemautismul.ro/page/voluntariat
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to VOLUNTARIAT

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron