Semne autism?

Moderators: camel, moderators

Semne autism?

Postby cristirares » Mon Oct 17, 2016 4:33 pm

Bună ziua,
Numele meu este Cristi și sunt tatăl unui băiețel minunat, în vârstă de 1 an și o luna. Atunci când avea 11 luni, soția mea (ese profesor psihopedagog și a lucrat cu copiii cu autism) si-a exprimat îngrijorarea ca Rares nu răspunde intotdeauna la nume, nu se bucura foarte tare când ne vede, are puțin contact vizual și nu imita nimic, nici spontan, nici la cerere și nici nu arata cu degetul.
Atunci am făcut un drum pana la București și am mers la o evaluare, dar ni s-a spus ca deocamdată nu prezintă semne pentru un diagnostic de autism, ci doar o întârziere în dezvoltarea limbajului. Ni s-a recomandat sa îl stimulam cât mai mult și o reevaluare după 6 luni.
Acum, la 1 an și o luna, Rares:
-arata cu degetul foarte des și în foarte multe situatii;
-ne arata jucăriile sau alte obiecte pe care le găsește;
-se joaca adecvat cu mașinuțele (nu învârte și nici nu a învârtit vreodată rotile);
-se uita la imagini în cărți, merge singur și ia cartea pe care o doreste;
-știe sa arate unde e nasul celorlalte persoane (dar nu și al lui);
-știe sa arate unde sunt parul și urechile lui, iar când e dezbrăcat arata "putulica" și buricul;
-executa comenzi verbale de genul: "du-te la baie", "du la gunoi...", "adu-mi telefonul";
-pune telefonul la ureche, se piaptănă cu peria de par;
-face pa, la cerere;
-bate din palme,și spontan, și la cerere, se joaca cucu-bau;
-a spus de vreo 2-3 ori "papa" cu intenție,o data "apa" și de multe ori "tata" (dar o singura dată m-a strigat);
-spune baba, mama,lalalala, dar nu ca sa denumească ceva;
-dacă îl întrebăm unde e bunicul, bunica sau tata, privește spre fiecare, mai puțin când îl intrebam unde e mama;
-nu se bucura când ne întoarcem (nu e lăsat foarte des fără noi și doar la bunici), nu se supără când plecam;
-are contact vizual, dar nu îl menține tot timpul foarte mult;
-nu răspunde tot timpul la nume. Are perioade,de exemplu pe la 1 an, când răspundea aproape de fiecare data și are perioade, cum a fost pe la 11 luni și cum e și acum, când răspunde extrem de rar și doar după ce îl strigam foarte mult;
-pare ca intelege când îi spunem ca nu e voie, dar de uita cu coada ochiului, rade și continua;
-uneori ne pupa când îi cerem și are și momente când ne îmbrățișează sponan, mai ales pe mama lui atunci când e obosit.
Menționez ca este alaptat și adoarme doar cu sânul.
Ce părere aveti, este cazul sa ne gândim ca va primi un diagnostic de autism sau ne facem prea multe griji și ar trebui sa îl lăsăm să se dezvolte în ritmul lui?
Va mulțumesc!
cristirares

Re: Semne autism?

Postby MamaI » Thu Aug 15, 2019 9:38 pm

Buna seara!
Imi regasesc fetita de 1 an in descrierea dumneavoastra.
Si ea cand era mai mica prezenta mai multe semne din spectru, in prezent doar contactul vizual nesustinut imi da de gandit.
Imi puteti spune dupa atata timp cum e baiatul? S au dovedit a fi simple intarzieri sau temerile au fost fondate.
Va multumesc pentru un eventual raspuns!
MamaI

Return to DIAGNOSTIC, EVALUARE