Centrul Şcolar pentru Educatie Incluzivă Nr. 1 Tg. Mures
Adresa: B-dul 1 Decembrie 1918 Nr. 32
Tel./Fax: 0265/ 263934
E-mail: centrulsc1@yahoo.com
Director Claudia Grec
Director adjunct Angelica Moldovan
http://www.cjmures.ro/centruscolar1/contact.html
Copiii cu deficienţe învaţă din poveşti
Autor: Claudia Sas
Data: 27 mar 2009
162 afişări
Elevii din trei clase ale Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă adoră poezia şi cântecele. Integrarea în comunitate este principalul scop al pedagogiei curative.
Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă numărul 1 din Târgu-Mureş oferă educaţie specializată şi terapie copiilor cu deficienţe fizice, motorii şi senzoriale, cu tulburări de limbaj şi comportament şi cu dificultăţi de adaptare şi de învăţare.
Momentan, în acest centru beneficiază de educaţie şi terapie 110 copii, cu vârste între 3 şi 16 ani. „În total avem 15 clase de învăţământ primar şi gimnazial, din care trei sunt clase incluzive, două la Ceuaşul de Câmpie şi una la Iernut. Conform reformei învăţământului, şcolarizăm copii cu deficienţe mintale modetrate şi uşoare, dar şi pe cei cu deficienţe severe şi profunde, asociate cu deficienţe locomotorii, auditive şi vizuale.
Avem şi copii cu autism şi cu sindrom Down”, a declarat Claudia Grec, directorul centrului.
Copiii cu deficienţe nu pot învăţa după metodele tradiţionale, de aceea la acest centru se aplică pedagogia curativă, o metodă de studiere a tuturor disciplinelor cu ajutorul poveştilor.
În cadrul centrului există trei clase unde se aplică această formă de învăţământ, de care beneficiază în prezent aproximativ 20 de copii. „Pedagogia curativă este o alternativă educaţională pe care o aplicăm în cadrul centrului nostru. Scopul acesteia este de a oferi copiilor cu deficienţe severe posibilitatea de a se deschide, de a-şi dezvolta propriul potenţial şi capacităţile lor de gândire şi de a sprijini integrarea lor în comunitatea socială. Avem clasa I, II si III şi intenţionăm ca şi la anul să formăm mai multe clase”, a mai precizat Claudia Grec.
Poezii şi pictură
În cadrul orelor desfăşurate după metoda pedagogiei curative, elevii au o oră de bază, ce durează două ore, timp în care copiii îmbină mişcarea cu statul în bancă. „În această oră de bază sunt cuprinse acele materii la care trebuie accentuate cunoaşterea şi înţelegearea, gândirea şi reprezentarea. De fapt aici se fac limba română, matematică sau alte discipline.
Tot în ora de bază se spun poezii, cântece, se fac exerciţii de vorbire, de ritm, totul sub formă de jocuri şi mici acţiuni, care duc la o mai bună percepţie a corpului, la cunoaşterea schemei corporale, la stimularea exprimării, iar toate acestea leagă colectivul clasei şi îl acordează orei de predare, care începe după ora de bază”, a precizat directoarea. Copiii apreciază această metodă. „Îmi place mult să pictez să învăţ poezii”, a spus Alina, elevă în clasa a III-a.
Cadre didactice specializate
Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă a semnat o convenţie cu Federaţia de Pedagogie Curativă din România cu sediul în Simeria, Hunedoara, care evaluază activitatea centrului şi instruieşte cadrele didactice ale acestuia. Elevii învaţă după programe şcolare al căror plan este elaborat de federaţie si aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
http://www.adevarul.ro/articole/copiii- ... vesti.html