Targu-Mures

Moderators: camel, moderators

Targu-Mures

Postby dora » Thu Apr 23, 2009 1:20 pm

Centrul Şcolar pentru Educatie Incluzivă Nr. 1 Tg. Mures
Adresa: B-dul 1 Decembrie 1918 Nr. 32
Tel./Fax: 0265/ 263934
E-mail: centrulsc1@yahoo.com
Director Claudia Grec
Director adjunct Angelica Moldovan

http://www.cjmures.ro/centruscolar1/contact.html



Copiii cu deficienţe învaţă din poveşti

Autor: Claudia Sas
Data: 27 mar 2009
162 afişări


Elevii din trei clase ale Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă adoră poezia şi cântecele. Integrarea în comunitate este principalul scop al pedagogiei curative.


Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă numărul 1 din Târgu-Mureş oferă educaţie specializată şi terapie copiilor cu deficienţe fizice, motorii şi senzoriale, cu tulburări de limbaj şi comportament şi cu dificultăţi de adaptare şi de învăţare.

Momentan, în acest centru beneficiază de educaţie şi terapie 110 copii, cu vârste între 3 şi 16 ani. „În total avem 15 clase de învăţământ primar şi gimnazial, din care trei sunt clase incluzive, două la Ceuaşul de Câmpie şi una la Iernut. Conform reformei învăţământului, şcolarizăm copii cu deficienţe mintale modetrate şi uşoare, dar şi pe cei cu deficienţe severe şi profunde, asociate cu deficienţe locomotorii, auditive şi vizuale.

Avem şi copii cu autism şi cu sindrom Down”, a declarat Claudia Grec, directorul centrului.


Copiii cu deficienţe nu pot învăţa după metodele tradiţionale, de aceea la acest centru se aplică pedagogia curativă, o metodă de studiere a tuturor disciplinelor cu ajutorul poveştilor.


În cadrul centrului există trei clase unde se aplică această formă de învăţământ, de care beneficiază în prezent aproximativ 20 de copii. „Pedagogia curativă este o alternativă educaţională pe care o aplicăm în cadrul centrului nostru. Scopul acesteia este de a oferi copiilor cu deficienţe severe posibilitatea de a se deschide, de a-şi dezvolta propriul potenţial şi capacităţile lor de gândire şi de a sprijini integrarea lor în comunitatea socială. Avem clasa I, II si III şi intenţionăm ca şi la anul să formăm mai multe clase”, a mai precizat Claudia Grec.

Poezii şi pictură

În cadrul orelor desfăşurate după metoda pedagogiei curative, elevii au o oră de bază, ce durează două ore, timp în care copiii îmbină mişcarea cu statul în bancă. „În această oră de bază sunt cuprinse acele materii la care trebuie accentuate cunoaşterea şi înţelegearea, gândirea şi reprezentarea. De fapt aici se fac limba română, matematică sau alte discipline.

Tot în ora de bază se spun poezii, cântece, se fac exerciţii de vorbire, de ritm, totul sub formă de jocuri şi mici acţiuni, care duc la o mai bună percepţie a corpului, la cunoaşterea schemei corporale, la stimularea exprimării, iar toate acestea leagă colectivul clasei şi îl acordează orei de predare, care începe după ora de bază”, a precizat directoarea. Copiii apreciază această metodă. „Îmi place mult să pictez să învăţ poezii”, a spus Alina, elevă în clasa a III-a.

Cadre didactice specializate

Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă a semnat o convenţie cu Federaţia de Pedagogie Curativă din România cu sediul în Simeria, Hunedoara, care evaluază activitatea centrului şi instruieşte cadrele didactice ale acestuia. Elevii învaţă după programe şcolare al căror plan este elaborat de federaţie si aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

http://www.adevarul.ro/articole/copiii- ... vesti.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Sep 09, 2009 3:29 pm

Centrul PERSEVERENTA

s-a lansat printr-un proiect PHARE “Copiii mai intai” intiat in 2002 de catre Fundatia ALPHA Transilvana in parteneriat cu Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Mures. Cabinetele de psihologie, logopedie, artterapie, sala de kinetoterapie, cele 6 sali de grupa sunt amenajate la parterul sediului Fundatiei Alpha Transilvana. Pana in septembrie 2006, Centrul a functionat pe baza unui parteneriat public-privat intre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mures si Fundatia Alpha Transilvana. Existenta unui cadru legislativ favorabil a facilitat ca fundatia sa devina printre primii furnizori privati din tara care au preluat un serviciu public.

Centrul de ingrijire si recuperare pentru copii cu nevoi speciale



Scopul

Cresterea calitatii vietii copiilor cu nevoi speciale si a famiilor acestora prin:

-cresterea gradului de independenta a copiilor

-diminuarea consecintelor dizabilitatiilor

-integrarea sociala a acestor copii

Promovarea imaginii persoanelor cu nevoi speciale



Beneficiari

Copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, cu dizabilitati accentuate si severe (autism, sindrom Down, ESI, retard mental, etc.)


Activitati

-evaluare si interventii de specialitate individuale si de grup

-activitati educative si de recuperare psihopedagogica, logopedica, kinetica si psihologica

-ingrijire de baza, transport gratuit cu microbusul centrului, 2 mese pe zi

-activitati recreative: vizite la scoli, institutii, iesiri la padure, Zoo, la stran, etc.

cursuri si grupuri de suport pentru parinti



Rezultatele nu sunt spectaculoase, dar noi si parintii lor, ne bucuram foarte mult pentru ele: sunt copii care aici au facut primul pas, aici au spus primul cuvant, aici au invatat sa se spele pe maini, aici au invatat sa manince singuri...



In cadrul programului de zi - practic sansa pentru o viata cat se poate de apropiata de cea normala - se asigura 8 ore de activitati - de mentinere si de recuperare in alternanta cu cele de recreere.


http://www.alphatransilvana.ro/index.php?id=17

Director: Gyorki Eva

Director adjunct: Andreia Moraru







540517 Tirgu-Mures, Aleea Vrancea nr.1, Romania

telefon: +40-265-257.057

fax: +40-265-257.542

e-mail: office@alphatransilvana.ro
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Mar 29, 2010 12:15 pm

http://www.youtube.com/watch?v=cUYkVglJ ... re=related

Centrul "Perseverenta" o sansa pentru copiii cu dizabilitati neuro-psiho-motorii
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Nov 24, 2010 2:00 pm

Elevii cu deficienţe din judeţul Mureş învaţă, din acest an şcolar, într-o şcoală nou-nouţă.

Clădirea în care funcţionează Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă numărul 1 din Târgu-Mureş a fost complet renovată şi utilată la cele mai înalte standarde. Pe perioada vacanţei de vară, imobilul a fost extins şi s-a amenajat un cabinet medical modern, cu toate dotările necesare. . „Este mult mai dotat decât era înainte. Acum avem un spaţiu confortabil dotat şi cu calculator. S-a fcut recordul şi la apă, care este necesară în diferite şedinţe terapeutice", a declarat medicul şcolar Ramona Ceacoi.

Investiţie de 200.000 de lei

Valoarea investiţiei a fost de 200.000 de lei, bani veniţi din partea Consiliului Judeţan Mureş. Centrul şcolar cuprinde săli de clase, cabinete de logopedie, psihologie, informatică, reabilitare audio-verbală, o sală de stimulare activă şi pasivă, sală de sport, sală de mese şi un atelier.

În incinta clădirii principale a fost construit un ascensor modern, pentru a facilita transportul copiilor cu deficienţe locomotorii de la un etaj la celălalt. Urmează ca în perioada următoare să fie finalizate şi lucrările de amenajare a curţii şcolii.

La Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă învaţă 92 de copii cu deficienţe din tot judeţul, care sunt şcolarizaţi în clasele I-IV. Micuţii au parte atât de pregătire şcolară, cât şi de şedinţe de terapie, în funcţie de deficienţele pe care le au. Cadrele didactice ale centrului sunt specializate în terapia tulburărilor de limbaj, tulburărilor din spectrul autist, deficienţelor de auz, în kinetoterapii, psiho-diagnoză şi consiliere.

http://www.adevarul.ro/locale/targu-mur ... 66748.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Dec 02, 2010 1:12 pm

Data: 16 septembrie 2010
Copiii cu autism de la Perseverenţa au început „şcoala”De: Arina MOLDOVAN




Peste 30 de copii cu autism au început un nou an „şcolar” la Fundaţia Alpha Transilvană. Numărul copiilor cu autism înscrişi la Centrul de Zi Perseverenţa în acest an depăşeşte cu mult capacitatea maximă, dar conducerea unităţii nu a putut refuza părinţii care au dorit să-şi înscrie copiii în acest program. „Începem cu 33 de copii în acest an, cu 8 mai mult decât anul trecut. Grupele sunt mult mai mari decât anul trecut, în anumite grupe sunt 5-7 copii. Capacitatea maximă este de 30 de copii, dar nu am putut să spunem nu la nici unul dintre copii, pentru că părinţii au fost foarte doritori să-i integreze în acest program”, a declarat Vargancsik Iringo, coordonator Centrul de Zi Perseverenţa Fundaţia Alpha Transilvană.

Copiii sunt împărţiţi în cinci grupe, trei de limba română şi două de limba maghiară. Două grupe sunt pentru copii cu autism între 3-10 ani, două grupe pentru copii cu afecţiuni neuro-psiho-motorii grave între 7-18 ani şi o grupă pentru copii cu afecţiuni neuro-psiho-motorii grave între 3-6 ani. „În majoritatea cazurilor este vorba de copii mici, între 3-5 ani care fac primii paşi spre acomodarea la o comunitate de copii şi sperăm noi, că reuşesc în scurt timp să se acomodeze la program şi să începem recuperarea. Majoritatea dintre ei sunt autişti, dar prin programul structurat cu metodele de lucru pe care le folosim, copiii pot ajunge să se integreze la grădiniţă de exemplu. În cazurile fericite”, a adăugat Vargancsik Iringo.

Serviciile de îngrijire şi recuperare sunt gratuite, finanţarea fiind asigurată de Primăria Târgu Mureş şi fondul de urgenţă al Fundaţiei Soros pentru o Societate Deschisă. Costurile cu masa şi transportul copiilor sunt suportate de părinţi, cu posibilitatea de a beneficia de 50% respectiv 100% , în funcţie de venitul familiei.

În cadrul programului se asigură timp de opt ore activităţi de menţinere şi recuperare, în alternanţă cu cele educative. Pe lângă copii şi părinţii sunt implicaţi activ în procesul de recuperare, fiind încurajaţi să se întâlnească cu specialiştii Centrului pentru a găsi căi prin care să ajute la dezvoltarea fizică şi mentală a copiilor lor.

http://www.zi-de-zi.ro/detalii-articol/ ... 61478.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Feb 19, 2011 9:11 pm

Centru pentru copii bolnavi de autism, la Targu Mures

Eveniment 18 Februarie 2011 - 09:37 - Vizualizari: 92printe-mailmessengerfacebooktwitter


Primul centru destinat copiilor bolnavi de autism din Targu Mures se va deschide astazi pe strada str. Gigore Ploiesteanu nr. 18, din cartierul Unirii.
Asociaţia Autism Transilvania, filiala Mureş
de admin » Lun Feb 21, 2011 4:39 pm

Începând cu data de 7 februarie, părinţii ai căror copii suferă de autism pot să apeleze la servicii specializate la Asociaţia Autism Transilvania, filiala Mureş.

Adresa asociaţiei este str. Grigore Ploieşteanu nr. 18 A din cartierul Unirii, unde, deocamdată pot fi înscrişi doar cinci copii, ulterior urmând ca numărul lor să crească. De recuperarea micuţilor se ocupă doi psihologi acreditaţi de Colegiul Psihologilor din România, oferind terapii individualizate cognitiv comportamentale, urmând ca pe viitor să se dezvolte şi servicii de kinetoterapie şi logopedie.


Spaţiul a fost pus la dispoziţie de mama unui copil cu autism, Cristina Ştefan, din Târgu Mureş, care de ani de zile se luptă cu boala fiului său, Marco.


Băiatul a fost diagnosticat tardiv cu tulburări din spectrul autist, la vârsta de patru ani, deşi mama sa şi-a dat seama încă de la vârsta de doi ani că ceva nu este în regulă cu copilul ei. „Este foarte important să se depisteze cât mai precoce şi cât mai devreme, pentru că intervenţia timpurie contează. Eu ştiu prin ce am trecut, cât de greu mi-a fost. Am şi primit destul de târziu diagnosticul şi a fost foarte greu să găsesc pe cineva care într-adevăr să mă ajute strict pe terapie, pentru că, la noi, din păcate, în Târgu Mureş, există câteva centre, dar se face mult prea puţin.

Terapia cu un copil este personalizată, în funcţie de vârstă, şi poate să ajungă şi la opt ore. Băieţelul meu lucrează şapte ore pe zi, dar a evoluat enorm. De la zece cuvinte, acuma are peste 200 şi mergem pe drumul cel bun, deşi este mare. Avea opt ani în momentul în care a început terapia. Aş vrea ca părinţii să înţeleagă cât este de important să înceapă copilul intervenţia cât de repede posibil. Şi să lase orgoliile de o parte şi să se gândească la binele şi la viitorul copilului lor, pentru că este o realitate din păcate, la noi în România, faptul că ascunzi problema pe care o are copilul tău”, a precizat Cristina Ştefan..
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Sep 06, 2011 3:23 pm

TABARĂ GRATUITĂ PENTRU COPII CU DIZABILITĂȚI
Data: 06-09-2011 Ora: 00:00
Locatia: Mureș, Sovata

Copiii de la Alpha Transilvana vor primi un sprijin din partea comunității.

Copiii din Centrul de zi Perseverenţa din cadrul Fundaţiei Alpha Transilvană vor beneficia în luna septembrie de o tabără gratuită la Sovata.

Astfel, din cei 30 de copii ai centrului, cu vârste cuprinse între 3-17 ani, doar pentru şase au aisgurat până acum biletul gratuit, bilete ce au fost puse la dispoziţie de Ministerul Tineretului şi Sportului.

În fiecare an, acesta pune la dispoziţia copiilor cu dizabilităţi din cadrul diverselor fundaţii şi asociaţii, un anumit număr de bilete gratuite în tabere din diverse locaţii din ţară. Costul unui bilet este de 438 lei incluzând cazarea şi masa. Tabăra va avea loc la Sovata în perioada 5-11 septembrie şi a devenit deja o tradiţie ca aceşti copii cu dizabilităţi să fie duşi în tabără, unde să fie antrenaţi în diferite activităţi specifice nivelului lor de înţelegere. Cei care doresc să sponsorizeze celelalte bilete o pot face fie prin bancă, fie în numerar, la sediul Fundaţiei Alpha Transilvană. Persoana de contact: Bodo Toth Eniko, 0756-873.179, e-mail: bteniko@yahoo.com.
http://www.calendarevenimente.ro/detalii.php?ev=75228
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to MARAMURES, MEHEDINTI,MURES

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron