Târgovişte: Copiii cu autism se pot recupera
Autor: Manina Leaşu
Data: 23 iul 2009
Specialiştii spun că un rol foarte important îl au părinţii, care îi pot ajuta lucrând cât mai mult cu ei. În judeţul Dâmboviţa, sunt peste 100 de copii cu autism, dar unii părinţi nu-şi înregistrează copiii pentru a-i feri de ştampila: persoană cu handicap.
Copiii cu autism au o şansă de a se recupera. Important este ca părinţii să nu renunţe la speranţă, să-şi înţeleagă şi să-şi ajute permanent copiii. Aşa a procedat Lucian, tatăl unei fetiţe cu autism. El ne-a povestit că, la 3 ani, fetiţa sa nu vorbea, nu răspundea la nicio comandă şi nu dădea semne că ar auzi ce i se spune. În ziua în care micuţa a împlinit 3 ani, părinţii au mers la un neuro-psihiatru. Diagnosticul a venit ca un trăznet: autism.
“În acel moment, am simţit că îmi cade cerul în cap. Am fost şocat. Disperat, am început să caut informaţii despre autism, iar după ce m-am documentat, m-am mai liniştit. După o lună, am început să accept situaţia”, ne-a mărturisit Lucian.
Părinţii nu s-au lăsat învinşi de diagnosticul nemilos şi au început să lucreze mai mult cu copilul lor, după terapia ABA, analiza comportamentală aplicată.
“Am plecat de la lucrurile care îi plăceau. Era fascinată de felul în care străluceau numerele de înmatriculare de la maşini. Şi aşa am început să-i repet literele D şi B, de pe plăcuţe. Au fost primele litere spuse de fetiţa mea”, a mai spus Lucian.
Fetiţa a fost învăţată, pas cu pas, fiecare obiect în parte. “De exemplu, o persoană stătea în faţa fetiţei şi cineva în spate, iar persoana din faţă îi cerea să atingă unul dintre obiectele de pe masă. Copilul nu reacţiona, dar persoana din spate îi ducea mâna pe respectivul obiect. Şi asta de mai multe ori, până când a început să reacţioneze. Când răspundea la comandă era recompensată”, a adăugat acesta.
Terapia a dat rezultate
În prezent, fetiţa are 8 ani şi este elevă în învăţământul de masă. Este extrem de inteligentă, dar mai are mici deficienţe de atenţie. Este, în continuare, retrasă şi interacţionează destul de puţin cu copiii, dar vorbeşte foarte bine, răspunde la orice întrebare, dacă este clar formulată şi este foarte talentată la muzică. Părinţii sunt mulţumiţi că fetiţa lor pare, pentru cei care nu o cunosc, un copil normal, dar mai răsfăţat.
“Sunt profesori care spun că e foarte răsfăţată şi că nu are autism. Eu mă bucur că a făcut progrese importante, iar specialiştii care o ştiu cum era înainte sunt uimiţi de felul în care arată acum. Fetiţa mea este norocoasă că a avut o formă de autism înalt funcţional şi am găsit şi persoanele potrivite care să ne ajute”, mai precizează Lucian.
Un părinte vrea să facă un centru pentru autişti
Un caz asemănător este şi cel al lui Sebastian Niţă care a a înfiinţat, în urmă cu un an, Asociaţia de Sprijin pentru Copii şi Tineri cu Autism “Aura Mundi” Dâmboviţa. El vrea să-i ajute atât pe copiii cu probleme să se recupereze, cât şi pe părinţi să se adreseze specialiştilor care l-au ajutat şi pe el. În prezent, Niţă caută sponsori pentru a realiza un centru pentru copiii cu autism, cu un spaţiu de joacă şi unde să se poată urma terapia ABA.
Psihologul Ileana Cercel, preşedinte al Asociaţiei pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România, filiala Dâmboviţa. Aceasta a declarat că, în judeţ, sunt peste 100 de copii cu autism, dar cifrele nu sunt foarte exacte. “Unii părinţi se feresc să scoată certificatul pentru a nu fi copiii declaraţi persoană cu handicap”, a precizat Ileana Cercel.
“Şi eu am ezitat un an de zile până am scos certificatul, pentru că nu voiam să accept”, a mărturisit Sebastian Niţă.
Ileana Cercel îi sfătuieşte pe părinţii care observă la copiii lor simptome ca lipsa contactului vizual, lipsa de reacţie la nume sau izolarea să apeleze la un psiholog. Ea a adăugat că o importanţă foarte mare o are lucrul acasă.
“În familie, trebuie urmat programul pe care îl recomandă psihologul. E important să continue lucrul acasă. Se pot recupera, dar depinde de vârstă, de gravitate şi de cât se lucrează cu ei”, a adăugat Ileana Cercel.
http://www.adevarul.ro/articole/targovi ... upera.html