Resurse Autism
Ce este terapia ABA pentru autism?
- 18/07/2024
- Scris de: Damian I. Nedescu
- Categorie: Autism
Inainte de a trece la tratament, multi parinti doresc sa stie: ce este terapia ABA pentru autism? ABA (Applied Behavior Analysis) este o abordare intensiva, sustinuta stiintific, pentru imbunatatirea comportamentului social al copiilor cu autism. Este alegerea numărul unu pentru autism in Statele Unite, iar obiectivele sale principale sunt dezvoltarea de noi abilitati, perfectionarea abilitatilor invatate si reducerea comportamentelor problematice. In fapt nu este o terapie ci un sistem de predare.
Prin terapia ABA, copiii invata ce comportamente sunt potrivite pentru situații diferite, impartind abilitatile care trebuiesc invatate în etape mici, care sunt mult mai usor de prins de catre cei mic . Copiii sunt recompensati pe masura ce indeplinesc fiecare pas in asa fel incat sa fie pe succes aproape permanent, modificandu-si astfel comportamentele pe termen lung .
Deoarece fiecare copil cu autism are interese si abilitati diferite, se adapteaza obiectivele individuale pentru a provoca copilul in mod corespunzator, fara a-l face sa se simta descurajat. Unele dintre abilitatile care ii ajuta pe copii sa le dezvolte prin terapia ABA pentru autism includ:
- Abilitati sociale
- Comunicarea si conversatia
- Abilitati motorii
- Independenta (igiena personala etc.)
- Abilitati de viata zilnica (gestionarea banilor, punctualitate etc.)
- Competente preacademice
Cuprins
ToggleIstoria ABA
Practica terapiei ABA isi are originea in anii 1950 odata cu conceptele descrise de Skinner, psihiatru american fascinat de modul cum oamenii isi ajusteaza comportamentele la mediul înconjurator, invatand din asta. Apoi diferiti cercetatorii si analistii comportamentali de la Universitatea din Kansas au efectuat studii privind modul in care principiile comportamentale ar putea fi aplicate pentru a ajuta atat copiii neurotipici cat si persoanele cu autism sa isi imbunatateasca abilitatile sociale. Aceasta activitate a fost extinsa la UCLA in studii pe termen lung cu grupuri mai mari de copii cu autism si pe o gama mai larga de abilitati. Principiile comportamentale ale consecintelor se bazeaza pe decenii anterioare de cercetare intensiva.
Cercetatorii, în toate studiile avand la baza teoriile comportamentale nu au fost preocupati de cauzele simptomelor autismului sau de motivul pentru care copiii cu autism se comporta asa cum o fac. In schimb, ei s-au concentrat pe modul in care comportamentul uman poate fi masurat obiectiv și apoi modificat, folosind o metoda stiintifica preluata din studiul comportamentelor umane ca specie pentru a invata si a se ajusta la mediu.
Astfel, oamenii de stiinta au observat direct comportamentul, apoi au masurat si manipulat mediul pentru a reduce comportamentul inadecvat sau periculos si pentru a creste comportamentul adecvat si functional al copiilor cu autism, urmarind sa înlocuiasca comportamentele inadecvate cu unele adecvate, care sa le creasca calitatea vietii.
Terapia ABA moderna se bazeaza pe principiile lui Skinner, dezvoltate cu decenii in urma. In clipa de fata domeniul s-a extins mult dincolo de comportamentul observabil (contactul vizual, interactiunea sociala etc.) pentru a include, printre altele, gandurile si emotiile. Desigur, pe masura ce domeniul se extinde, cercetarile intensive continua pentru a identifica cele mai eficiente proceduri si practici. Nicio metoda nu este introdusa fara ani de cercetare și dezvoltare iar domeniul stiintei ABA (analizei comportamentale aplicata) s-a extins intr-o arie vasta depasind 300 de specializari, doar una referitoare la copii cu autism.
Cum functioneaza ABA
Deoarece interventiile ABA sunt individualizate pentru fiecare copil in parte, un plan de intervenție (PIP) sau “tratament” pe care il primeste un anumit copil nu se va potrivi niciunui alt copil. Terapia ABA este inradacinata in analiza comportamentala aplicata, cu un accent pe a face sesiunile cat mai placute pentru fiecare copil.
Sesiunile terapiei ABA ii ajuta pe copii sa anticipeze si sa raspunda la orice numar de situatii din afara cadrului terapeutic odata ce sunt generalizate. In clipa de fata sunt acceptate aproximativ 24 de strategii de predare in cadrul terapiei ABA. Impartite în doua categorii distincte denumite Discrete Trial Training (DTT) si Natural Environment Training (NET).
Instruirea prin incercari discrete (DTT)
DTT (Discrete Trial Teaching) este o metoda de predare care incepe cu o instructie prezentata copilului de catre terapeut. In urma acestei instructii, copilul adopta comportamentul corect ajutat de terapeut. In timpul invatarii initiale, copilul poate fi recompensat pentru comportamentul corect asistat de terapeut. Pe masura ce invatarea progreseaza, copilul este recompensat pentru adoptarea independenta a comportamentului învatat si apoi generalizat în fiecare aspect al vietii lui.
DTT include adesea procesul de defalcare a unei sarcini in pasi separati numit „analiza sarcinii” sau “task Analysis”. De exemplu, daca copilul are dificultati in scrierea literelor, un specialist va analiza aceasta dificultate si va identifica pasii individuali care pot cauza problema. Spre exemplu, inainte de a scrie litere copilul va fi învatat sa tina creionul in mana, apoi sa deseneze linii mici, orizontale si verticale precum și cercuri sau arcuri de cerc. Abia apoi, după ce va fi extrem de experimentat în acestea, va fi invatat sa scrie litere.
Uneori copilul poate avea probleme cu prinderea corecta a creionului. Desi pare o problema minora acest aspect il poate impiedica motric sa traseze o linie orizontala. Un specialist se va concentra pe a preda acest pas in mod independent si se va asigura ca copilul stapaneste aceasta abilitate inainte de a trece la pasul urmator. Abia dupa ce va verifica ca cel mic stapaneste si poate motric sa reproduca semne simple va incepe sa ii predea scrierea literelor, apoi a cuvintelor.
Predarea in mediul natural (NET)
NET (Natural Enviroment Teaching) se bazeaza pe abilitatile invatate in cadrul DTT sau pe abilitati pe care copilul le are deja invatate din rutinele zilnice. Aceasta strategie presupune a prelua acesta abilitati deja stiute și a le generaliza în situatii reale din viață atunci cand trebuie sa interactioneze cu altii sau bazandu-se pe abilitatile deja stiute, a preda noi abilitati în legatură cu primele.
De exemplu, sa presupunem ca copilul invata alfabetul. Un terapeut il poate invata pe copil litera „B” si sunetul „bah” si poate oferi recompense atunci cand copilul reuseste sa recunoasca si sa pronunte litera. Terapeutul poate ajuta copilul sa asocieze litera „B” cu o jucarie preferata, cum ar fi o minge.
Apoi, terapeutul poate aplica abilitatea mai natural, jucandu-se cu o minge, cerandu-i copilului sa arate mingea sau exersand sunetul „bah” atunci cand terapeutul ii arata mingea.
Terapia ABA pentru autism
La Autism Educational Project, prioritatea noastra este sa va invatam copilul abilitatile care il vor ajuta sa duca o viata plina si satisfacatoare. Facem acest lucru prin cursuri practice bazate pe dovezi a terapiei de analiza comportamentala aplicata (ABA).
Utilizam doar cele mai recente metode, sustinute de stiinta, la Autism Educational Project, unde am ajutat mii de copii sa aiba succes. Pentru mai multe informatii, accesati sectiunea noastra de cursuri si cea de abonamente.
Autism Educational Project isi propune sa disemineze informatie, cursuri ABA si resurse de recuperare autism, in ceea ce priveste copii cu autism. Autism Educational Project este cea mai importanta sursa de informatie si traininguri pentru parintii copiilor diagnosticati cu autism.