Resurse Autism
Care sunt semnele timpurii pentru autismul la copii
- 22/09/2024
- Scris de: Damian I. Nedescu
- Categorie: Autism
Cuprins
ToggleIntroducere
V-ati intrebat care sunt semnele timpurii pentru autism la copii?
Unul dintre lucrurile pe care majoritatea parintilor le au in comun este ca isi doresc ca ai lor copiii sa fie fericiti si sa duca o viata sanatoasa. Este unul dintre modurile de a-si exprima dragostea pentru ei.
Cu toate acestea, exista cateva pietre de poticnire pe drumul spre fericire si sanatate. Un exemplu este diagnosticul de tulburare de spectru autist (TSA).
Semnele sau simptomele timpurii ale autismului se pot manifesta la copii cu varste cuprinse intre 18 și 72 de luni. Asadar, luati in considerare evaluarea copilului dumneavoastra pentru autism daca ati observat orice forma de dificultati de dezvoltare sau comportamente neobisnuite.
In acest articol, vom explora totul despre semnele timpurii ale tulburarii de spectru autist, dar inainte de a continua, ce intelegeti despre autism?
Ce este tulburarea de spectru autist? (TSA)
Autismul este o tulburare care influenteaza modul in care un copil gandeste, simte si interactioneaza cu mediul inconjurator. Este o dizabilitate persistenta, care incepe la nastere si continua pana la batranete.
Fiecare persoana autista este unica. Din acest motiv, autismul este denumit „spectru”. De asemenea, este descris ca o dizabilitate distincta.
Care sunt semnele timpurii ale autismului?
Nu va agitati si nu va ingrijorati daca, la varsta de un an sau un pic mai mult, copilul dvs. nu a inceput sa mearga sau sa comunice cu mediul inconjurator. Luati-va putin mai mult timp pentru ca fiecare copil sau copil mic se dezvolta diferit.
Cu toate acestea, caracteristicile de dezvoltare legate de tulburarea de spectru autist (TSA) nu sunt unice la copiii autisti, dar ii pot ajuta pe experti in stabilirea diagnosticului. Acum, sa verificam acele semne (ASD) la care trebuie sa fim atenti la un copil.
1). Interes scazut sau inexistent pentru interactiune
Pentru a interactiona cu parintii lor si cu persoanele din jur, majoritatea nou-nascutilor incearca sa faca zgomot si sa utilizeze cuvinte. Cei cu autism nu gasesc acest lucru interesant. Entuziasmul pentru comunicare la copiii fara autism este diferit. Ei vor vorbi rar sau vor folosi miscari.
Ar putea fi dificil pentru parintii cu astfel de copii sa inteleaga ce incearca copiii lor sa spuna, deoarece este posibil sa nu stie ce incearca sa spuna.
Problemele de interactiune, atat verbale, cat si nonverbale, sunt un standard comun al autismului si Asperger la orice varsta, desi sunt mai vizibile pe parcursul dezvoltarii copilariei.
2). Actiuni stereotipice
Atitudinea stereotipa este definita prin repetarea unor actiuni, gesturi, zgomote sau cuvinte. In jurul varstei de doi-trei ani sau un pic mai mult, apare comportamentul stereotip. De obicei, incepand cu 4 ani, se formeaza rutinele in ceea ce privește stereotipiile.
Unele semne timpurii de autism pe care le poate prezenta copilul dumneavoastra includ comportamente stereotipice biologice distincte, cum ar fi bataile din brate, tamponarea picioarelor sau rotirea degetelor. Chiar si atunci cand sunt indemnati sa nu o faca, acestia sunt susceptibili de a reproduce sunete.
Cu toate acestea, actiunile stereotipe sunt nesfarsite la copiii cu autism, dar pot aparea si la copiii cu dezvoltare tipica, astfel incat examinarile si testele sunt esentiale. Incercati sa va testati mai intai copilul inainte de a concluziona.
3). Contactul vizual este limitat sau inexistent
Un copil tipic poate face contact vizual cu parintii si cu oamenii in jurul varstei de sase luni sau putin mai devreme. Cu toate acestea, chiar daca le mentionati numele sau faceti zgomote, copiii cu semne timpurii de autism pot evita contactul vizual.
In plus, un copil cu autism poate parea mai putin expresiv si distractiv. Copilului autist ii este greu sa zambeasca, sa rada sau sa se angajeze in orice alta forma de interactiune sociala.
4). Ei manipuleaza jucariile intr-un mod diferit
Uneori, puteti observa ca copiii autisti interactioneaza cu obiectele in mod diferit fata de alti copii. Un copil dezvoltat in mod obisnuit, de exemplu, s-ar putea preface ca conduce un camion de jucarie rostogolindu-l pe sol.
Un copil cu autism, pe de alta parte, s-ar putea juca cu una dintre rotile camionului, invartind-o fara sa se preocupe de restul obiectului.
5). Vorbirea lor este intarziata
Autismul poate duce la intarzierea capacitatii de vorbire a copiilor. Ei tind sa dezvolte vorbirea mai tarziu decat copii de aceeași Varsta. Pana la varsta de 4-5 ani ori chiar si mai tarziu unii copii autisti vor fi capabili sa spuna doar cateva cuvinte sau uneori niciunul.
Ar putea exista o multime de motive pentru care copilul tau are dificultati cu dezvoltarea vorbirii asa ca este esential sa il testati daca va confruntati cu o astfel de provocare.
6). Sensibilitate la anumite lucruri
Lumina, sunetul, mirosurile si texturile pot fi sensibile la copiii cu autism. Acestia ar putea fi reticenti in a incerca feluri noi de mancare sau a manca mancaruri cu texturi neobisnuite sau a caror culoare nu il atrag.
Autismul afecteaza nevoia copiilor de imbratisari, sarutari si imbratisari din partea parintilor. Copiii cu autism se comporta diferit si reactioneaza diferit fata de tot ceea ce ii inconjoara.
Intrebarea este, cum puteti afla daca copilul dumneavoastra sufera de acest lucru?
Alte semne si simptome comune
Exemple de semne/simptome
Reactii neobisnuite la stimuli senzoriali
– Acoperirea urechilor sau evitarea anumitor texturi.
– Fixarea excesiva a luminilor sau a obiectelor care se invart.
(tulburarea de spectru autist, comportamente restranse sau repetitive)
Lipsa jocurilor de prefacere
– Nu imita gatitul cu o bucatarie de jucarie.
– Nu foloseste papusi pentru a juca scenarii. (istoricul dezvoltarii copilului, interactiuni sociale)
Dificultate referitoare la schimbarile de rutina – Se supara atunci cand programul zilnic este modificat.
– Insista sa urmeze acelasi traseu spre scoala in fiecare zi. (handicap de dezvoltare, copilarie timpurie)
Expresii faciale limitate – Zambeste rar sau manifesta rar emotii.
– Avand o expresie faciala plata sau neutra. (simptome ale copilului, abilitati de interactiune)
Dificultate in intelegerea sentimentelor
– Nu recunoaste cand cineva este trist sau fericit.
– Incapacitatea de a-si exprima propriile emotii. (simptome de baza, dificultati de exprimare)
Hiperfocalizare pe interese specifice
– Vorbeste excesiv despre un anumit subiect.
– Colectarea de informatii detaliate despre un anumit subiect. (tulburare genetica, handicap de dezvoltare cauzat)
Abilitati sociale intarziate
– Lupta pentru a-si face prieteni.
– Neparticiparea la activitati de grup. (copii diagnosticati, interactiuni sociale)
Cum se diagnosticheaza TSA
Deoarece nu exista niciun test medical, cum ar fi o analiza de sange sau de urina, pentru a detecta tulburarile din spectrul autist (TSA), poate fi dificil de pus un diagnostic dar doar un medic psihiatru poate pune un astfel de diagnostic.
Pentru a deduce starea de sanatate a unui bebelus, medicii ii observa comportamentul de inregistrare a cresterii inca de la nastere. Iata ce trebuie sa faceti.
Observarea progresului de crestere
Observarea progresului de dezvoltare al copilului este o practica activa si continua de a urmari cresterea unui copil si de a motiva parintii si familia sa vorbeasca despre abilitatile si capacitatile copilului.
Jocul, cunostintele, interactiunea, comportamentul si miscarea sunt toate exemple de rascruci de dezvoltare pe care majoritatea copiilor le ating pana la o anumita varsta.
Depistarea dezvoltarii copilului dumneavoastra
Screeningul de crestere examineaza mai detaliat dezvoltarea copilului dumneavoastra.
Screeningul dezvoltarii difera de monitorizarea cresterii prin faptul ca este mai formal. Chiar daca nu exista nicio problema cunoscuta, acesta este un factor comun al diferitelor controale ale copilului sanatos.
Pentru copiii din acest interval de varsta, 9,18 si 30 de luni. In timpul vizitelor frecvente medicul pediatru in acest interval de varsta, Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda screeningul cresterii si al comportamentului pentru toti copiii.
Diagnosticarea dezvoltarii copilului dvs.
Un test rapid folosind un instrument de screening nu va va oferi un diagnostic, dar va poate ajuta sa va dati seama daca copilul dumneavoastra este pe drumul cel bun in ceea ce priveste dezvoltarea sau daca trebuie sa consultati un profesionist.
O examinare formala a dezvoltarii poate fi necesara daca instrumentul de screening detecteaza o zona problematica.
Un specialist calificat, cum ar fi un medic pediatru psihiatru, specializat in dezvoltare, un psiholog, un patolog, un terapeut sau alti specialisti efectueaza aceasta examinare formala, o privire mai aprofundata asupra cresterii unui copil.
Consilierea pentru autism poate fi solutia de care aveti nevoie pentru familia dumneavoastra.
Consultantul va examineaza copilul, efectueaza teste structurate asupra lui, pune intrebari parintilor sau ingrijitorilor sau ii pune sa completeze chestionare. Rezultatele acestei evaluari oficiale arata punctele forte si provocarile copilului dumneavoastra si pot fi folosite pentru a va ajuta sa luati decizii cu privire la viitorul copilului dumneavoastra.
Importanta identificarii semnelor de autism la copiii mici
Este esential sa identificati semnele de autism la copiii mici pentru o interventie timpurie, care poate imbunatati semnificativ dezvoltarea timpurie si calitatea vietii copilului.
Tulburarea de spectru autist (TSA) este una dintre tulburarile de dezvoltare care afecteaza adesea abilitatile sociale, comunicarea si poate provoca comportamente repetitive.
Intelegerea etapelor tipice de dezvoltare si recunoasterea oricaror intarzieri sau abateri pot ajuta la identificarea semnelor de avertizare timpurie ale autismului.
Iata cateva motive pentru care este important sa identificati aceste semne:
- Servicii de interventie timpurie – Detectarea timpurie a autismului poate duce la accesul la servicii de interventie timpurie, care pot imbunatati foarte mult dezvoltarea copilului si rezultatele invatarii.
- Intelegerea abilitatilor sociale – Recunoasterea unor semne precum dificultatea de a face gesturi inainte si inapoi sau de a intelege expresiile faciale ale altor persoane poate ajuta parintii si ingrijitorii sa inteleaga nevoile unice de abilitati sociale ale copilului.
- Sprijinirea abilitatilor de comunicare – Daca un copil mic prezinta semne precum repetarea la nesfarsit a unor cuvinte sau fraze sau nu raspunde la numele sau pana la 12 luni, acest lucru ar putea indica nevoia de sprijin in dezvoltarea abilitatilor de comunicare.
- Abordarea comportamentelor repetitive – Identificarea miscarilor repetitive, cum ar fi invartirea rotii unei masini de jucarie mai degraba decat utilizarea jucariei pentru a se juca, poate ajuta la abordarea timpurie a acestor comportamente.
- Evaluarea cuprinzatoare a diagnosticului – Depistarea semnelor timpurii poate duce la o evaluare cuprinzatoare a diagnosticului de catre medicul copilului, oferind o intelegere clara a comportamentului si nevoilor copilului.
- Compararea cu alti copii – Intelegerea faptului ca multi copii cu TSA ar putea sa nu atinga aceleasi etape de dezvoltare ca alti copii de aceeasi varsta poate ajuta la stabilirea unor asteptari realiste si la planificarea unui sprijin adecvat.
Este esential ca ingrijitorii si parintii sa isi supuna copilul unui screening daca observa intarzieri in dezvoltare sau comportamente neobisnuite.
Daca va intrebati cum sa faceti un copil autist sa se concentreze sau alte probleme, puteti lua in considerare sa discutati cu un terapeut.
Intelegerea importantei depistarii timpurii si actionarea prompta pot face o diferenta semnificativa in comunicarea sociala si dezvoltarea generala a copilului.
Autism Educational Project
Autism Educational Project este dedicat indrumarii parintilor si familiilor cu copii din spectrul autist, oferindu-le sprijinul si resursele de care au nevoie prin cursuri si resurse in autism.
Autism Educational Project isi propune sa disemineze informatie, cursuri ABA si resurse de recuperare autism, in ceea ce priveste copii cu autism. Autism Educational Project este cea mai importanta sursa de informatie si traininguri pentru parintii copiilor diagnosticati cu autism.
Coaching, cursuri si informatii pentru parintii copiilor cu autism de la parinti si specialisti.
Concluzie
In concluzie, observarea primelor semne ale autismului la copilul dumneavoastra va faciliteaza gestionarea corecta a situatiei.
Fiti atenti la interactiunile si actiunile copilului dvs. la o varsta frageda sau, daca descoperiti ceva similar cu semnele pe care le-am mentionat mai sus, nu intrati in panica. Consultati imediat un medic profesionist.
Resurse
https://www.nhs.uk/conditions/autism/signs/children/
https://www.iautism.edu.my/early-signs-of-autism/
https://www.autismspeaks.org/signs-autism
Autism Educational Project isi propune sa disemineze informatie, cursuri ABA si resurse de recuperare autism, in ceea ce priveste copii cu autism. Autism Educational Project este cea mai importanta sursa de informatie si traininguri pentru parintii copiilor diagnosticati cu autism.