In cei doisprezece ani care-au trecut de cand ne-am implicat ca sa putem sa facem diferenta, am cunoscut mii de parintii si mii de copii. Tot asa, am cunoscut mii de oameni. Cu inima mare. Care desi nu aveau nimic de-a a face cu cauza, desi ar fi trebuit sa nu-i intereseze, nu au stat deoparte. Fara un motiv anume ci doar pentru ca au considerat ca se justifica. Fara ei nu am fi reusit. De asemenea, fara miile de parinti care s-au implicat activ, fara miile de terapeuti si specialisti, nu am fi reusit. Intr-un final ,toti, ne-am constituit intr-un bulgare de zapada care, luandu-si viteza pe deal in jos, au realizat schimbarea. Rata de incidenta a autismului e de 1/68 de nasteri. In cele mai multe cazuri se considera ca autismul este o “boala pe viata”. In Romania se nasc in fiecare an circa 200.000 de copii. Si aproximativ 3000 de noi familii sunt lovite mai devreme sau mai tarziu de aceasta tragedie. In cele mai multe cazuri lipsa oricaror mijloace concrete de a-ti ajuta proprii copii te fac sa te simti neputincios in fata sortii. Cea mai mare disperare apare insa cand realizezi ca aproape orice medic iti va da un verdict de genul : “asta este, autismul este irecuperabil, nu exista medicamente si trebuie sa te impaci cu soarta.” Si totusi lucruri nu stau chiar asa. Exista o terapie care da rezultate. Este ceea ce se numeste terapie comportamentala. Sau ABA (Analiza Comportamentala Aplicata) O terapie care se aplica la copii intre 2 si 6 ani si care poate aduce rezultate absolut uimitoare. Asta inseamna ca se poate recupera complet copilul sau doar intr-o masura mai mica sau mai mare. Dar se poate “recupera” ! Din pacate desi nu exista medicamente si nici vreun tratament minune in aceasta terapie, ea ramane totusi foarte costisitoare. Aceasta este cunoscuta ca ABA (Applied Behavior Analysis sau Analiza Comportamentala Aplicata ) si reprezinta din punct de vedere stiintific singura terapie care are rezultate positive. Prima aparitie publica a acestei terapii a fost la Universitatea UCLA din Statele Unite ale Americii si de atunci (1987) terapia a fost dezvoltata si imbunatatita atat cat s-a putut si a ramas (conform tuturor studiilor si replicilor studiilor initiale ) cea mai eficienta terapie in ceea ce priveste rezultatele. Pentru ca ea presupune lucrul individual (unu la unu ) cu fiecare copil pentru circa 40 ore saptamanal (pentru o perioada minima de 2-3 ani ) si pentru ca in general necesita 2-3 pedagogi pentru fiecare copil acesta terapie ramane o terapie costisitoare si aproape de neatins pentru foarte multi romani.
Ceea ce ne-am propus noi este sa incercam sa-i ajutam si aici avem mare nevoie de aportul fiecaruia. A oricui simte ca poate si pentru care sansa la o viata independenta a unui copil, conteaza.
Institul Horia Motoi, condus de Cristina Nedescu, mama lui Radu, a recuperat de-a lungul timpului un numar impresionant de copii. Succesul pe care continua sa-l aiba si dupa atatia ani e dat in primul rand de eficienta si strictetea cu care se aplica fiecarui copil terapia special croita pe ceea ce ii trebuie. Experienta si incapatanarea in a continua sa ofere calitate si profesionalism s-au constituit in atuu-urile
care-au dus la excelenta! Fiecare copil conteaza si fiecare ora de terapie conteaza! Doar ca preceptele astea au un cost. Desi nu inseamna decat implicarea terapeutilor, ABA este costisitoare. Pentru ca presupune 40 de ore saptamanal pentru fiecare copil si ajutorul a trei terapeuti care sa faca asta. Ori, pur aritmetic, salariul minim pe economie inseamna vreo 500 de euro pe luna. Inmultit cu trei inseamna ca minimul de cost pentru fiecare copil e de 1500 euro pe luna. Fara taxe platite la stat care practic dubleaza costurile, fara gradinita, fara materiale pedagogice, fara nimic altceva. Pentru a putea supravietui Institutul Horia Motoi are nevoie anual, de un buget in jurul a o suta cincizeci de mii de euro (150,000 euro). Cu bugetul asta fac minuni si ofera terapie la standarde inalte pentru mai bine de 25 de copii!
Nu ne dorim ca cineva sa doneze zeci de mii de Euro, insa daca fiecare contribuie cu cate putin se poate. De altfel apelul nostru se adreseaza dvs cei care conduceti o companie mai mare sau mai mica si care credeti ca o suma de 100 Euro / luna ca donatie poate ajuta un copil sa aiba o viata mai buna.
Pentru orice detalii suplimentare nu ezitati sa ne contactati la telefon sau trimiteti-ne un email la violeta@centrul-horiamotoi.ro .
Dna. Violeta Dobre
Tel : 0735.85.88.75
Program : 9:00-18:00
AACAR “Horia Motoi” – Banca Transilvania, Sucursala Obor
Cont Lei IBAN: RO52 BTRL 0440 1205 E684 81XX
Cont Euro IBAN: RO27 BTRL 0440 4205 E684 81XX
C.I.F. 17159125