Resurse Autism
10 Semne de Alarma Autism pe care parintii vor sa il stie
- 13/08/2024
- Scris de: Damian I. Nedescu
- Categorie: Autism
“Ar putea copilul meu sa aiba autism?” Avand in vedere ca unul din 38 de copii este diagnosticat cu autism, conform celei mai recente estimari a CDC, acesta este lucrul pe care multi parinti incepatori vor sa il stie. In general, autismul nu este diagnosticat pana la varsta de trei ani, dar semnele de intarziere in dezvoltare pot incepe sa apara inca de la varsta de sase luni.
Potrivit Dr. Rebecca Landa, director al Centrului pentru Autism si Tulburari Conexe din cadrul Institutului Kennedy Krieger, parintii au puterea de a detecta semnele de alarma ale autismului in forma sa cea mai timpurie.
Care sunt cele 10 semne de Alarma in Autism la sugarii cu varste cuprinse intre 6 luni si 1 an? Continuati sa cititi acest articol pentru a afla…
Cuprins
Toggle10 Semne de Alarma in Autism pe care parintii vor sa il stie
1. Zambeste rar atunci cand este abordat de ingrijitori
Bebelusii zambesc de obicei atunci cand li se zambeste, mai ales bebelusii peste 3 luni dar bebelusii cu intarzieri in dezvoltare adesea nu raspund la zambetele celor care ii ingrijesc.
10 Semne de Alarma Autism
2. Rareori imita expresiile
tata, fiu, tata, copil, baiat, parinte… Bebelusul nu incearca sa imite sunetele si miscarile altora, cum ar fi zambetul si rasul, in timpul unor schimburi sociale simple.
10 Semne de Alarma Autism
3. Balbaieli intarziate sau rare
mama, fiu, trist, nu vorbeste, autism… Pana la varsta de sase luni, majoritatea bebelusilor incep sa bolboroseasca sau sa produca silabe repetitive sau incep sa folosească semnele pentru a se face intelesi astfel incat pana spre 18 luni au deja in portofoliu aproximativ 15-18 gesturi cu care exprima orice isi doresc
10 Semne de Alarma Autism
4. Nu raspunde la numele lui sau al ei
copil, bebelus, baiat, copil, nu aude, nu aude bine… Un bebelus ar trebui, in general, sa raspunda la numele sau cu din ce in ce mai multa consistenta de la varsta de 6 la 12 luni. Lipsa de raspuns la propriul nume este un semn de intarziere a dezvoltarii.
10 Semne de Alarma Autism
5. Nu gesticuleaza pentru a comunica
gras, infricosator, furios, rau, obez, copil… Pana la varsta de 10 luni, un copil ar trebui sa inceapa sa comunice prin gesturi si asa cum precizam, din ce in ce mai complex
10 Semne de Alarma Autism
6. Contact vizual slab
nou-nascut, bebelus, fata, prim plan… Majoritatea copiilor cu autism se feresc de contactul vizual. Lipsa contactului vizual este, prin urmare, un semn de avertizare extrem de vizbil la care parintii ar trebui sa fie atenti.
10 Semne de Alarma Autism
7. Va cauta atentia rar
Bebelusii care prezinta aceasta intarziere de dezvoltare exprima mai putina incredere in grija si atentia parintilor.
10 Semne de Alarma Autism
8. Miscari neobisnuite ale corpului
Bebelusii care mai tarziu pot fi diagnosticati cu autism isi pot rigidiza in mod repetat bratele, mainile sau picioarele. De asemenea, acestia pot prezenta miscari neobisnuite ale corpului, cum ar fi rotirea mainilor pe incheieturi, posturi neobisnuite sau alte comportamente repetitive.
10 Semne de Alarma Autism
9. Nu ridica mana atunci cand parintii incearca sa il ia in brate
Atunci cand parintii intind mana spre copiii lor pentru a-i ridica sau pentru a-i tine in brate, sugarii raspund, in general, intinzand mana inapoi spre parinti.
10 Semne de Alarma Autism
10. Intarzieri in dezvoltarea motorie
copil, tarare, intindere… Aceste intarzieri includ incetinirea rostogolirii, impingerea in sus si tararea.
“Daca parintii suspecteaza ca ceva nu este in regula cu dezvoltarea copilului lor sau ca acesta isi pierde abilitatile, ei ar trebui sa vorbeasca cu pediatrul lor sau cu un alt expert in dezvoltare”, a declarat Dr. Landa intr-o declaratie. “Nu adoptati perspectiva “asteptati si vedeti”. Dorim sa identificam intarzierile devreme in dezvoltare, astfel incat interventia sa poata incepe atunci cand creierul copiilor este mai maleabil si isi dezvolta inca circuitele neuronale.”
Autism Educational Project isi propune sa disemineze informatie, cursuri ABA si resurse de recuperare autism, in ceea ce priveste copii cu autism. Autism Educational Project este cea mai importanta sursa de informatie si traininguri pentru parintii copiilor diagnosticati cu autism.