Povestea lui David Stescu

Moderators: camel, moderators

Povestea lui David Stescu

Postby dora » Fri Feb 23, 2018 1:42 pm

Povestea lui David, copilul autist care a devenit un blogger cunoscut și un fotograf talentat
David are 11 ani și, la vârsta sa, dă lecții de viață adulților și copiilor deopotrivă. Diagnosticat cu autism, David a reușit să arate lumii întregi că se poate.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate ... ism-823204

Puștiul merge la școală, are un blog de călătorie și este un fotograf tare talentat. Ba mai mult, recent a găzduit prima să expoziție de fotografie.


România prima, apoi Spania, Gibraltar, Portugalia, apoi Turcia, Franța, Elveția, Bulgaria, Ungaria, după Ungaria Italia, Marea Britanie, Suedia, Finlanda.

13 țări. Acesta este numărul locurilor în care a ajuns David, însoțit de părinți, dar și de camera de fotografiat. Diagnosticat cu autism înalt funcțional, băiatul a reușit acolo unde multora li se pare imposibil. În urmă cu 6 ani, puștiul nu vorbea deloc. Astăzi, la 11 ani, merge la școală, este un blogger cunoscut și un fotograf talentat. Ba chiar a găzduit, recent, prima să expoziție de fotografie.

„Când am aflat prima dată diagnosticul lui David, David avea 2 ani jumătate, am avut senzația că... am avut senzația că cerul efectiv se prăbușește pe mine și în momentul respectiv nu mai, nu mai reușeam să... să văd în viitor. Iar acum, după ani de terapie, după ani de lucru cu David, trebuie să recunosc că sunt în al nouălea cer, pentru că David a evoluat frumos, și-a găsit o pasiune, fotografia”, mărturisește Miki Stescu, mama lui David.

„A început să meargă în excursii cu școala și, pentru că el nu prea ne povestea nouă ce se întâmplă în excursii, ce face acolo, am rămas surprinși când, după o excursie în care a fost singur, ne-am uitat în fotografiile pe care le făcuse. Și am remarcat că fotografiile alea aveau viață, adică chiar povesteau ceea ce lipsea din povestea lui David”, spune Mihai Stescu, tatăl lui David.


David zâmbește mult și, uneori, vorbește și mai mult. Își trage părinții de mânecă atunci când greșesc și îi ia de mână când îi vrea aproape. Are prieteni la școală, dar și în rândul oamenilor mari, pe care îi interoghează curios ori de câte ori îi aude vorbind despre țări pe care el deja le-a văzut sau în care își dorește să ajungă.

„Pe măsură ce David a început să facă fotografii a început să aibă mult mai multe subiecte de discuție cu prietenii noștri, cu oameni necunoscuți, cu oameni cu care corespondează pe rețelele social-media, în felul ăsta înlocuind, practic, o interacțiune care lui îi lipsea”, spune Mihai Stescu, tatăl lui David.

Ultima expediție a fost în Finlanda. David a ajuns la Cercul Polar de Nord, a fotografiat lacuri, catedrale și a vizitat, printre altele, și casa lui Moș Crăciun. Pe lista de dorințe a băiatului se află acum Australia, unde plănuiește deja să facă multe fotografii și... să lege noi prietenii.

„În decembrie și la... la sfârșitul lui decembrie și la începutul lui ianuarie vreau să vizitez Australia. S-ar putea să merg și la marea barieră de corali, unde să înot cu coralii, să merg în Pădurea Tropicală, să țin așa, un koala în mână”, spune David.

Aflați într-o luptă crâncenă și de multe ori nedreaptă cu timpul, părinții lui David se află tot mai aproape de marea victorie. Pentru ei, David este un miracol. Pentru noi, toți ceilalți, este o lecție de viață.

„Cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost să avem răbdare. Pentru că viața lângă David s-a derulat într-un ritm care nu poate fi descris în cuvinte. De la a repeta un cuvânt fără a înțelege ce înseamnă, până la dimineața în care, după vreun an și ceva, a venit în bucătărie și i-a spus soției mele mama”, povestește Mihai Stescu.

În țara noastră sunt înregistrate aproximativ 8.000 de persoane diagnosticate cu autism. În realitate, numărul este mult mai mare. Prea mare pentru statul român, care nu poate deconta tratamentele tuturor copiilor înscriși în programele terapeutice. Puțini beneficiază, astfel, de terapiile necesare unei dezvoltări normale.
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Povestea lui David Stescu

Postby dora » Fri Feb 23, 2018 1:49 pm

http://david.stescu.ro/despre-david/

In terapia lui David au fost implicate următoarele persoane și organizații:

Psiholog Alexandra Comărniceanu, BCBA (Board Certified Behavior Analyst)

Anca Dumitrescu (Neagu) psihoterapeut și consultant ABA, acreditat BCBA (Board Certified Behavior Analyst), http://autismul.wordpress.com

Anca Dumitrescu conduce Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată, despre care puteți afla mai multe urmând acest link: http://www.asociatiatca.ro/

Alina Bobarnac și Corina Olteanu, de la centrul New Odyssey.

– psihoterapeuți de la Centrul Medical Napocensis, http://www.napocensis-mc.ro/ , coordonati de Psiholog Geanina Bucuroiu, BCaBA , D-l Dr. Radu N. NAGHIU
Medic specialist psihiatrie pediatrică / Homeopat, http://radunaghiu.ro
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Povestea lui David Stescu

Postby dora » Wed Nov 07, 2018 12:54 pm

Expoziție de fotografie 15 noiembrie 2018
https://david.stescu.ro/evenimente/expo ... brie-2018/
Vă invit cu drag să veniți la vernisajul expoziției mele de fotografie care va avea loc joi 15 noiembrie la Centru (București, Str. Blănari, nr. 21) la ora 18.

Vă voi prezenta fotografiile mele făcute în Spania, Maroc și Gibraltar.

Sper să veniți cât mai mulți să ne bucurăm împreună și să ne revedem.

Pentru cei care nu puteți ajunge la vernisaj vom păstra fotografiile expuse până pe data de 22 noiembrie. La Centru puteți veni în fiecare după amiază după ora 18. Mai târziu le vom publica și aici pe blog.

Abia aștept să ne revedem la expoziție!

#jurnaldefotograf este un proiect inițiat de Cristina Bazavan și Dragoș Asaftei.

Fotografiile sunt printate cu ajutorul prietenilor de la Epson și găzduite de Radu Tudoroiu la Centru.
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to MEMORIALUL DURERII...COPII AUTISTI SI FAMILIILE LOR

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron