Centrul Sf Cosma si Damian Bacau

Moderators: camel, moderators

Centrul Sf Cosma si Damian Bacau

Postby dora » Mon Feb 20, 2012 6:59 pm

Fundaţia “Episcop Melchisedec” - filiala Bacău, în parteneriat cu Asociaţia Părinţilor Copiilor Autişti din Bacău, a înfiinţat în februarie 2012 Centrul de zi pentru persoane cu autism “Sfinţii Cosma şi Damian”.

Centrul de zi pentru persoane cu autism este compus din:
• o camera spaţioasă şi luminoasă pentru activităţile educative de grup;
• două camere de terapie individuală prevăzute cu geam tip oglindă, prin intermediul căruia părinţii pot observa cum decurge ora de terapie;
• o cameră de stimulare senzorială prevăzută cu materiale necesare stimulării simţurilor tactil, auditiv, vizual şi olfactiv.
Serviciile oferite în cadrul Centrului de zi pentru persoane cu autism “Sfinţii Cosma şi Damian” sunt diversificate şi de calitate. Acestea constau în:
• Terapie de intervenţie specializată (ABA) în sistem centru de zi sau ambulator;

Terapia ABA (Analiza comportamentală aplicată) este acea terapie care oferă un cadru ştiinţific în baza căruia putem explica/înţelege comportamentele umane, ce anume le declanşează, cum le putem creşte sau reduce frecvenţa şi intensitatea şi foloseşte metode analitice comportamentale pentru a schimba în mod semnificativ comportamente importante din punct de vedere social.
• Terapie de stimulare senzorială în cadrul camerei senzoriale;
• Activităţi educative de grup şi socializare;
• Terapie cu cai (hipoterapie);
• Consiliere individuală pentru părinţi;
• Grupuri de suport pentru familiile copiilor diagnosticaţi cu autism.
Beneficiari sunt:
- copii diagnosticaţi cu autism care au nevoie de recuperare în funcţie de capacităţile şi abilităţile fiecăruia. Se cunoaşte faptul că pentru copiii cu un astfel de diagnostic recuperarea are rezultate mai bune dacă este iniţiată cât mai devreme.
- tineri şi adulţi cu autism care vor fi implicaţi în activităţi de terapie ocupaţională constând în confecţionarea de obiecte diverse (mărţişoare, felicitări, suveniruri, etc);
- părinţi, bunici şi fraţi ai persoanelor cu autism care au nevoie de consiliere individuală şi de grup.

Copiii înscrişi la centrul de zi pot participa la două categorii de servicii:
- serviciu tip centru de zi: copilul este implicat în programe de terapie timp de 4 ore pe zi de luni până vineri;
- serviciu tip ambulatoriu însemnând o oră de terapie individuală.


Responsabil: Dna. Ramona Stanciu
Contact:
Adresa: Bacău, str. Digul Birnat, nr. 19, jud. Bacău
Telefon: 0745033075

http://map.patriarhia.ro/centrul-de-zi- ... u-211.html
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Centrul Sf Cosma si Damian

Postby camel » Tue Jun 24, 2014 10:49 pm

Incepand cu 1 iulie 2014 vom avea un loc disponibil la grupa in cadrul Centrului de zi pentru persoane cu autism ”Sf. Cosma si Damian” (str. Digu Birnat, nr 19 - vis a vis de Selgros) pentru un copil diagnosticat cu autism cu varsta cuprinsa intre 3-5 ani. Copilul care va ocupa acest loc va veni zilnic la centru pentru 6 ore, din care 1 ora pe zi va intra la individual cu un terapeut. In afara acestei ore, copilul va fi implicat in activitati de terapie la grupa, activitati educative de grup, socializare, stimulare senzoriala in cadrul camerei senzoriale, hipoterapie (terapie cu cai), activitati de relaxare si coordonarea miscarilor la bazinul de inot. Pentru detalii sau inscrieri puteti lasa un mesaj sau puteti veni la sediul centrului.
camel
 
Posts: 608
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: Centrul Sf Cosma si Damian

Postby dora » Tue Feb 16, 2016 9:35 am

O poveste despre autism cu “Prietenul meu, Ionut

http://www.desteptarea.ro/o-poveste-des ... meu-ionut/

In atmosfera familiala oferita de sala de festivitati a Hotelului “Decebal”, Filiala Bacau a Fundatiei “Episcop Melchisedec”, institutie social-filantropica patronata de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, a lansat o “carte de jucat si colorat”.

Acest eveniment a coincis cu celebrarea Zilei Internationale de Constientizare a Autismului, 2 aprilie, fiind concluzia fireasca a unui proiect de suflet ce a luat nastere in programele derulate la Centrul pentru persoane cu autism “Sf. Cosma si Damian” de lânga Biserica Lazaret.

Aparuta sub titlul “Prietenul meu, Ionut. O poveste despre autism”, cartea aduna in ea desenele lui Ionut Burlisel, unul dintre beneficiarii asezamântului social mai sus mentionat. In paginile sale au fost adaugate gânduri si situatii care sa constientizeze, in ochii celorlati, comportamentele si nevoile unui copil cu autism, prin contributia unui colectiv format din pr. Eugen Ciuche, Ramona Stanciu si Carla Livia Piscu, membri implicati in activitatea departamentului social-filantropic din cadrul Eparhiei Romanului si Bacaului.

“Am gândit aceasta carte ca pe un ghid privind educarea copiilor in ceea ce priveste autismul” a subliniat Carla Piscu in prezentarea sa. Cei prezenti la eveniment au fost invitati sa coloreze câte o pagina de carte pentru a putea intra mai usor in atmosfera lansarii. Cartea se adreseaza copiilor din scoli si gradinite si beneficiaza de o prefata semnata de IPS arhiepiscop Ioachim. Fondurile strânse din vânzarea acesteia vor contribui la buna desfasurare a activitatii Centrului “Sf. Cosma si Damian”.
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Centrul Sf Cosma si Damian Bacau

Postby dora » Thu Aug 18, 2016 8:21 am

Săptămâna de conştientizare a autismului la Bacău
Constantin Ciofu,
11 Aprilie 2016

http://ziarullumina.ro/saptamana-de-con ... 11160.html

Campania „Autismul colorează diferit lumea“ s-a încheiat vineri, 8 aprilie 2016, la Bacău. Aceasta a fost organizată de Fundaţia „Episcop Melchisedec“ - filiala Bacău, în cadrul săptămânii de conştientizare a autismului în comunitatea băcăuană.
În perioada 2-8 aprilie 2016, Fundaţia „Episcop Melchisedec“ - filiala Bacău, a derulat o serie de activităţi în cadrul campaniei „Autismul colorează diferit lumea“.
Aceasta a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, fiind implementată prin Centrul de zi pentru persoane cu autism „Sfinţii Cosma şi Damian“ al Fundaţiei „Episcop Melchisedec“ - filiala Bacău, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu“, Colegiul Naţional „Ferdinand I“, Universitatea „Vasile Alecsandri“ - Bacău şi Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ din Bacău.

Luni, 4 aprilie 2016, Fundaţia „Episcop Melchisedec“ - filiala Bacău a organizat două activităţi, menite să prezinte elevilor de la Colegiul Naţional „Ferdinand I“ şi de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu“ informaţii despre autism, despre integrarea copilului cu autism în învăţământ, dar şi cum putem comunica cu un copil diagnosticat cu autism, chiar dacă acesta nu are limbaj.

După cum a menţionat pr. Eugen-Ciprian Ciuche, consilier al Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în instituţia şcolară amintită, campania a fost organizată de catedra de religie şi s-a concretizat într-o dezbatere cu tema „Eticheta «autist» - un capăt de drum?“. „Participanţii la dezbatere au fost elevi din clasele a XI-a şi a XII-a. Membrii grupului şi-au expus argumentele privind integrarea copilului cu autism în învăţământul de masă versus integrarea în învăţământul special. Cei prezenţi în sală au avut posibilitatea să pună întrebări şi să combată sau să susţină argumentele expuse“, a spus preotul Eugen-Ciprian Ciuche. În a doua parte a zilei, s-a desfăşurat workshopul de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu“, cu elevii clasei a VIII-a. Copiilor le-au fost prezentate informaţii despre comportamentul atipic al copilului cu autism, despre modalităţi de comunicare alternative şi despre impactul diagnosticului asupra familiei.

Apoi elevii au vizionat filmul „Zâmbete de cer senin“.

„Relaţia familie-copil cu autism-specialist“

Campania „Autismul colorează diferit lumea“ a continuat miercuri, 6 aprilie 2016, la Universitatea „Vasile Alecsandri“ Bacău, cu un workshop pentru studenţii de la specializările terapie ocupaţională şi kinetoterapie, sub coordonarea profesorului Gabriel Mareş. Tema s-a intitulat „Relaţia familie-copil cu autism-specialist“, din partea Fundaţiei „Episcop Melchisedec“ - filiala Bacău participând un kinetoterapeut, un asistent social, un psiholog şi un terapeut ocupaţional. „Studenţii au fost foarte activi şi interesaţi să afle cât mai multe informaţii despre simptomele care apar iniţial, înainte de diagnosticare, despre reacţia părinţilor şi schimbările care se produc în familie după ce copilul este diagnosticat, care este impactul terapeutului în viaţa copilului şi, evident, cum trebuie să fie atitudinea şi relaţia între specialist şi familie. De asemenea, s-a discutat despre terapiile care ajută în recuperarea copilului cu autism şi dificultăţile apărute în timpul şedinţelor de terapie. Fiind un subiect foarte vast, am stabilit că acest workshop va continua cu alte întâlniri, pe care le vom avea pe parcursul anului universitar“, s-a exprimat pr. Eugen Ciuche.

Spectacol de animaţie dedicat cauzei copilului cu autism

La Teatrul „Bacovia“ Bacău, a avut loc joi, 7 aprilie 2016, spectacolul de teatru cu păpuşi „Aladin“. Piesa de teatru a fost pusă în scenă de către actori de la Teatrul „Bacovia“ Bacău, prin bunăvoinţa Primăriei Municipiului Bacău, unul dintre partenerii fundaţiei în această campanie, în sală fiind prezenţi elevi din cadrul Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu“ din Bacău, însoţiţi de cadre didactice.
Copiii au vizionat filmul „Autismul colorează diferit lumea“ şi piesa de teatru „Aladin“. „Spectacolul a fost de fapt un dar din partea copiilor de la Centrul de zi pentru persoane cu autism «Sfinţii Cosma şi Damian» al Fundaţiei «Episcop Melchisedec» - filiala Bacău pentru elevii şi prietenii lor de la Şcoala «Mihail Sadoveanu», ca mulţumire pentru implicarea acestora în campaniile anterioare de susţinere a copilului cu autism. Spectacolul a fost unul de excepţie, fiind presărat cu numeroase momente comice realizate prin măiestria actorilor, dar şi prin faptul că reprezentaţia s-a desfăşurat atât pe scenă, cât şi printre spectatori. Micii participanţi la spectacol au mărturisit la final reuşita actului teatral, dar şi dorinţa de a participa în viitor la alte activităţi de acest gen, mai ales în cele de promovare a unor cauze sociale“, s-a exprimat pr. Eugen-Ciprian Ciuche.
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to JUD ALBA, ARAD, ARGES, BACAU

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron