Asperger: Secretul cel mai Intunecat al Industriei IT

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

Asperger: Secretul cel mai Intunecat al Industriei IT

Postby Marie-Rose » Wed Aug 31, 2011 1:07 pm

Asperger: Secretul cel mai Intunecat al Industriei de
Inalta Tehnologie

IT este o industrie care prezinta o atractie unica pentru autisti

"Ryno" este un ex-administrator de sisteme de cincizeci si ceva de ani, independent, “epuizat si traind cu handicapul sau”, in zona rurala a Australiei. Iubea latura tehnica de a fi administrator de sistem si era bun la asta. Dar relatiile interpersonale pe care le implica pozitia sa erau insuportabile pentru Ryno. "Pot face ca sistemul dvs sa fie eficient si pot minimiza defectele de functionare”, spune el. “Nu-i pot face fericiti pe utilizatorii dumneavoastra.”

Bob, un programator de aplicatii de baze de date, care lucreaza in high-tech de 26 de ani, are aptitudini pentru matematica si logica. Si are ceea ce el numeste “o memorie ciudata”. Nu isi poate aminti raspunsul la o intrebare, dar isi poate aminti exact, ca intr-o imagine digitala, unde a vazut pentru prima data raspunsul, in josul paginii, paragraful si propozitia. Bob are si anumite obiceiuri ciudate: Poate deveni nonverbal daca e frustrat si interpreteaza totul literal — nu citeste printre linii. "Sunt sigur ca [seful meu] se simte frustrat atunci cand interpretez gresit ironiile lui," spune, "dar cel putin stie ca nu e intentionat."
"Jeremy" exceleaza in detectarea problemei interne de inginerie, insusindu-si-o aproape din punctul de vedere al codului insusi. E nemaipomenit la analizarea detaliilor cu alti oameni care se concentreaza pe detalii. In mod frecvent, e angajat de sefii de corporatii. Pentru a-si proteja anonimatul, nu vrea sa mentioneze specializarea sa, dar ajunge sa spunem ca este o persoana foarte recomandata in industria in care lucreaza. Ceea ce Jeremy nu poate face bine e sa-i suporte pe ignorantii de la locul sau de munca si sa se ocupe de nesfarsita birocratie a corporatiilor moderne. Daca cineva greseste – daca ideea cuiva nu functioneaza – el o spune direct, pur si simplu scoate in evidenta faptul in sine. Aceasta franchete cauzeaza multe suparari la birou, a descoperit el.

Acesti specialisti IT sunt cu totii autisti. Bob si Ryno au Sindromul Asperger (SA), Jeremy are autism inalt functional (HFA). Chiar daca termenii sunt dezbatuti si cateodata contestati in lumea medicala, ambii se refera, la modul general, la oameni care demonstreaza anumite caracteristici autiste – incluzand raspunsuri neobisnuite circumstantelor si deficite de interactiune sociala – dar nu prezinta deficiente de dezvoltare cognitiva sau intarzieri de limbaj ca in autismul clasic.

Oamenii cu SA, mai cunoscuti drept „Aspies”, nu sunt buni la decodificarea nonverbala, dupa cum rezulta din Manualul Diagnostic si Statistic al Tulburarilor Mentale al Asociatiei Americane de Psihiatrie. Ei pot intampina dificultati in a se imprieteni cu colegii, prefera rutina si ritualurile si pot prezenta miscari motorii repetitive si stereotipe, cum ar fi fluturarea mainilor sau a degetelor.

Dr. Tony Attwood, un clinician renumit la nivel international si autor din Brisbane, Australia, defineste Asperger intr-un context mult mai uman: „Persoanele cu SA in mod normal au o dorinta puternica pentru cunoastere, adevar si perfectiune cu un set de prioritati diferit. ...
Prioritatea cea mai urgenta poate fi solutionarea unei probleme si nu satisfacerea necesitatilor sociale sau emotionale ale altora.”

Un document despre Asperger de la Clinica Dizabilitatilor de Dezvoltare a Universitatii Yale continua pe aceeasi idee: „Interesele idiosincratice sunt obisnuite si se pot manifesta prin interese neobisnuite sau foarte specializate (ca, de exemplu, orarii de trenuri, serpi, clima, etc.)”

Sau tehnologia. Atunci cand Ryno a sunat la receptie pentru a programa intalnirea initiala de evaluare cu Attwood, receptionista l-a intrebat: „Care e Marele tau Interes?”

„Fara sa vrea, ea mi-a pus o intrebare de diagnosticare pe care am considerat-o de nepretuit.”, isi aminteste el. „Marele Interes este marele start in detectarea unui Aspie.” Marele Interes al lui Ryno sunt calculatoarele si sistemele de comunicatii. Nu e singurul, nici pe departe.

Conexiunea IT dintre persoanele cu Asperger

Autismul, initial identificat si etichetat in 1943, este o tulburare neurologica a dezvoltarii inca putin inteleasa si aproape fiecare aspect cu privire la cauze, manifestari, cercetare si tratament sunt teme controversate. Asperger si HFA, fiind greu de definit, adesea variante nediagnosticate sau subdiagnosticate din spectrul indepartat al autismului, sunt cu atat mai putin cuantificate si intelese.

Diagnosticele de autism, inclusiv Asperger, au crescut foarte mult in Statele Unite in ultimii ani – Centrele de Control si Prevenire a Bolilor estimeaza acum ca 1 din 150 de copii de 8 ani prezinta o forma de autism.

Nu e clar daca aceasta crestere se datoreaza unei mai bune identificari, unei schimbari in diagnosticare incluzand o gama mai larga de comportamente, unei cresteri reale a numarului de cazuri sau unei combinatii intre acesti sau alti factori.

Este chiar si mai putin clar cati adulti au Asperger. Deoarece Aspies au, in mod normal, o inteligenta medie sau peste medie, ei sunt adesea in masura sa mascheze sau sa se adapteze diferentelor sociale si de la locul de munca, adica multi dintre ei se descurca bine la varsta adulta sau traiesc intreaga viata fara a fi diagnosticati.

Un purtator de cuvant al Institutului National de Sanatate Mentala spune ca agentia nu are cunostinta de nici o organizatie guvernamentala sau studiu academic care sa urmareasca incidenta SA la adulti.

Acolo unde statisticile lipsesc, anecdotele umplu imediat golurile. Intreaba un tehnic care e constient ca e Aspie, daca intr-adevar exista o conexiune intre SA si IT si mai mult ca sigur iti va raspunde “afirmativ, Capitane”.

Atunci cand Ryno a fost intrebat, el a trimis un email vizual de raspuns: “Aspies à tech à ca pestele à apa”.

Si Bob, programatorul de aplicatii de baze de date, spune “Da, e un stereotip si da, exista un numar superior celui mediu de Aspies in industria de inalta tehnologie.”

Se pare ca nimeni nu are mai multe de spus pe tema asta ca Temple Grandin, Profesor Universitar Doctor Aspie care vorbeste foarte repede si care este cea mai asemanatoare versiune a unei purtatoare de cuvant. Grandin si-a construit propriul sau brand concepand instalatii de manipulare a animalelor, din perspectiva animalelor. Acum ea are o a doua cariera infloritoare, ca autoare Asperger (Gandind in Imagini, Regulile Nescrise ale Relatiilor Sociale) si ca purtatoare de cuvant.
„Exista o conexiune intre Asperger si IT? Nici macar nu am avea calculatoare daca nu am avea Aspies” declara ea. „Toate aceste etichete de „ciudati” si „tocilari” ... duc la acelasi lucru...Creierul Asperger este interesat mai degraba in lucruri decat in oameni, iar oamenii interesati de lucruri ne-au dat calculatorul la care lucrati in acest moment.”

Oportunitati de cariera, Limitari de Cariera

Grandin a elaborat o lista de meserii care sa fie adecvate persoanelor cu SA si autiste in functie de abilitatile lor. Nu e nicio surpriza ca meseriile tehnice sunt citate din principiu si des. Lista sa de “meserii potrivite ganditorilor vizuali”, de exemplu, include: programare pe calculator, redactare (inclusiv redactare pe calculator), reparatii de calculatoare, designer de pagini de internet, designer de jocuri pe calculator si animatie pe calculator.

Grandin considera ca „meseriile bune pentru ganditorii nonvizuali”, pe care ii defineste „cei buni la matematica, muzica si fapte”, „includ programarea pe calculator, ingineria, controlul de inventar si fizica”.

De ce persoanele cu Asperger graviteaza in jurul tehnologiei?

„Adultii cu Asperger au o naivitate sociala care ii impiedica sa inteleaga cum se relationeaza oamenii intre ei. Ceea ce ii conecteaza nu sunt petrecerile si interactiunile sociale, ci munca pentru ca ii ajuta sa se simta siguri, sa se simta in control.”, explica Steve Becker, un terapeut de dizabilitati de dezvoltare de la Becker & Associates, Seattle, care conduce sesiuni de grupuri mici pentru adultii cu SA, intre altele.

"Ce e mai bine pentru asta decat un joc video sau un program de calculator? A intrebat Becker. „Cand concepi un program software trebuie sa respecti reguli si protocoale. In viata nu exista niciun manual.”

In timp ce e foarte grijuliu sa protejeze confidentialitatea clientilor sai, Becker confirma ca vede multi adulti si fiii lor care lucreaza pentru marile companii high tech din regiune – Microsoft si Boeing – si pentru sutele de companii mai mici care graviteaza in jurul acestora.

Anumite persoane Asperger pe care le consiliaza ocupa pozitiile cele mai inalte ale industriei: ingineri software si aerospatiali, oameni de stiinta din domeniul IT, profesori universitari doctori. Dar, pentru fiecare coleg Aspie din cercetare, spune el, exista legiuni de alti Aspies muncind mult mai dur in zona mijlocie a industriei”.

„Gama succeselor este mult mai larga decat ceea ce s-ar putea crede.”, este de acord Roger Meyers, din Oregon, care a scris „Cartea de Munca a Angajatului cu Sindromul Asperger” si care conduce unul dintre cele mai vechi grupuri de adulti Asperger din tara. „Adultii care au crescut mascand si adaptandu-si comportamentul de o forma foarte sofisticata, se pot gasi fie in partea de jos a pietei fie, la fel de bine, in partea sa cea mai inalta.”

Becker, Meyer si alti specialisti Aspie se preocupa in special pentru acea parte de jos. Angajatii cu Asperger pot lucra bine ani la rand la introducerea de date sau procesand cereri de asigurare, unde cunostintele efemere sunt o abilitate de lucru pretuita, pentru ca sa clacheze atunci sunt promovati intr-o pozitie care necesita un grad mai mare de interactiune sociala.

“Cu cat jobul e mai tehnic, cu atat mai bine il vor face. Dar, pentru unii, a se ocupa de oameni in calitate de supervizor poate fi o problema“, spune Becker.

Asta ar putea provoca un blocaj al angajatilor Asperger la salarii mici sau la nivele prost platite ale IT-ului, cateodata in pozitii vulnerabile, spune Meyer. De exemplu, anumite pozitii tehnice, in care distragerile senzoriale sunt minime iar interactiunile umane se reduc la un ecran si o voce la telefon, reprezinta locul de munca perfect pentru anumiti Aspies.”

„Ei sunt buni la diagnosticarea locului de munca. Ei intra, se apropie de calculator, isi folosesc cunostintele enciclopedice si gasesc solutii care poate nu sunt ortodoxe, dar eficiente”, spune Meyer. Pe masura ce aceste locuri de munca se automatizeaza, sansele persoanelor cu Asperger de angajare scad si ele.

Micul Secret Intunecat al industriei IT

Becker si Meyer spun ca nu au auzit deocamdata de nici o companie sau program care sa fie pus in practica si care sa sprijine angajatii cu Asperger si HFA, cu exceptia costurilor de terapie prevazute de planurile standard de sanatate.

Astfel apare intrebarea: Daca Aspies sunt peste tot printre noi, de ce industria IT nu face mai multe ca sa ii sprijine sau cel putin sa le recunoasca existenta? La urma urmei, companiile de inalta tehnologie au fost printre primele care au sprijinit muncitorii cu aproape orice tip de marca sociala, etnica, fizica sau de dezvoltare. Microsoft, ca sa luam un exemplu, sponsorizeaza cel putin 20 de grupari – afro-americani, surzi sau cu probleme de auditie, orbi, singaporezi, parinti
divortati, gay, lesbiane, bisexuali, doar pentru a mentiona cativa. Insa nimic pentru autisti.

Un purtator de cuvant al companiei Microsoft a confirmat ca nu ofera un ajutor de grup sau formal pentru Asperger. In rare ocazii, a primit solicitari din partea unei persoane cu Sindromul Asperger, a mai adaugat. Atunci cand se intampla asta, managerul care se ocupa de angajatii cu dizabilitati determina pozitia corespunzatoare pentru fiecare caz in parte.

Intel si Yahoo nu au raspuns la cererea de a discuta politica lor cu privire la angajatii cu Asperger, iar purtatorul de cuvant de la Google a declarat ca a fost pus in imposibilitatea de a incadra intrebarea noastra.

Ca sa fim cinstiti, daca si cum ar trebui corporatiile sa sprijine persoanele cu Asperger sunt intrebari intre spinoase si intangibile.

In orice caz, spre deosebire de dizabilitatile care implica scaune cu rotile sau bariere de limbaj cu care se confrunta un strain, autismul este ceva pe care restul oamenilor nu il poate intelege cu usurinta.

„Se pare ca o dizabilitate vizibila este mai usor de inteles de catre colegi”, regreta Ryno. „Ah, daca Sindromul Asperger ne-ar face macar sa fim de culoarea verde!”

„Daca se intalnesc cu cineva din alta tara”, spune Jeremy , „oamenii stiu ca vii din alta parte si iti permit un respiro.”

Si, prin natura lor, persoanele cu Asperger nu sunt unitare. Cluburile Microsoft si grupurile de sprijin sunt, toate, initiate si sustinute de angajati. Asta elimina din start persoanele Asperger: ar fi extrem de neobisnuit pentru un angajat cu Asperger sa organizeze din proprie initiativa orice tip de grup social cu sau fara autisti.

In final, multi Aspies nu sunt „in afara” la locul de munca; ei nu si-au recunoscut conditia in mod public sau in fata a mai mult de una sau doua persoane.

Daca ar trebui sau nu sa faca asta, este o problema care inca se mai dezbate. Ryno a recunoscut ca este Asperger doar la unul dintre locurile sale de munca (ultimul) si a ajuns sa regrete, desi seful lui era, din intamplare, tot un tanar Aspie.

„A fost pentru prima data cand am avut un superior cu Asperger”, spune el. „A fost, indiscutabil, o schimbare revigoranta, sa nu trebuiasca sa explic de ce nu stabilesc contact vizual, de ce urasc reuniunile si nu suport prostii, ca sa nu mai vorbim de simulare”.

Privind retrospectiv, totusi, Ryno regreta ca a spus cuiva ca are SA. „as spune ca sunt multe dezavantaje si putine castiguri. Avantajele sunt, de asemenea, de scurta durata.” In mod special, sistemele pe care Ryno si seful sau le-au conceput pentru a ajuta utilizatorii si pentru a minimiza intreruperile nu au fost bine primite si au fost folosite foarte putin.

Acum Ryno a plecat – a renuntat singur, dupa ce i s-a ordonat sa restaureze accesul la internet al unui angajat care fusese prins ca incarca material pornografic, desi asta era impotriva politicii companiei – “In schimb, angajatul cu SA e fortat sa mearga la intalniri, reuniuni aglomerate cu alti oameni, desi anterior cazusem de acord ca aceste situatii vor fi mentinute la un nivel minim.”

Jeremy a observat ca nu serveste la nimic sa le ceara colegilor sau sefilor sa ia in calcul diferentele sale. De fapt, cam tot timpul duc la acelasi rezultat: incheierea relatiilor de munca.

“Nu clipesc. Ma uit. Nu inteleg foarte bine chestiile limita. Nu am un sentiment al apartenentei la grup, insa alti oameni au idei foarte clare cu privire la apartenenta la un grup. “ spune el, straduindu-se sa defineasca problema cat mai precis cu putinta.

Ca rezultat, acolo unde alti angajati sunt in masura sa corecteza greselile si sa isi adapteze comportamentul zilnic in functie de cel de la birou, Jeremy nu poate. “Oamenii nu imi spun direct si imediat ce nu le place. Eu nu stiu ce am gresit pana cand devine cu adevarat o problema. Pot sa observ o gramada de chestii, dar imi scapa multe. Ei sunt ca niste mici gauri negre care incet se umplu, iar eu termin prin a fi obligat sa plec. Continua sa se intample.”

Nu e o chestie legata de munca – el e foarte priceput in specialitatea sa – ci de relatiile interumane. “ Mi se pare ca ar vrea sa ma puna intr-o cutie, sa imi dea o raspundere si sa mai auda de mine peste cateva saptamani.”

Construind un loc de munca mai bun?

Subtilitatile sociale cu care se confrunta Jeremy si alti angajati HFA si Aspies ar putea fi dincolo de posibilitatile oricarei organizatii de munca proactive. Dar asta nu inseamna ca greii industriei nu trebuie sa conceapa un loc de munca mai prietenos pentru Aspergers, un scenariu gen „daca il construiesti, ei vor veni si vor munci”.

Aceste schimbari nu trebuie sa fie monumentale sau limitate doar la Asperger, spun specialistii.Bob, programatorul de aplicatii de baze de date, a fost doar unul dintre cei cativa Aspies intervievati cu ocazia realizarii acestui material care au vorbit cu admiratie despre conditiile de munca si viata din companii cum ar fi Google.

„Nu as cere-o de la nimeni, dar as dori ca toti angajatorii sa fie la fel de permisivi ca cei din Google, care furnizeaza mancare gatita si incurajeaza oamenii sa isi ia cainii cu ei la servici”, a spus el.

Modificarile din planul fizic ar putea fi si ele de ajutor, subliniaza Grandin si altii. Multi muncitori Asperger sunt sensibili la luminile care se aprind si se sting sau care palpaie; zgomotul mecanic al aerului conditionat, fotocopiatorului; sunetul telefoanelor sau conversatiile de la birou. Un colt linistit, un birou sau un cubicul cu izolare fonica sau cu aparate silentioase ar putea fi suficient pentru a transforma mediul de lucru.

Exista voci care afirma ca Microsoft ofera un „sistem prietenos” persoanelor cu SA: fiecarui angajat Aspie i se aloca un coleg neurotipic – adica nonautist – care ii explica si ii raspunde la toate intrebarile („de ce” si „din ce cauza”) privind intalnirile si alte interactiuni sociale. Un purtator de cuvant de la Microsoft spune ca nu exista nicio informatie disponibila cu privire la vreun program prietenos, dar afirma ca e posibil ca astfel de initiative sa fie dirijate la nivel de companii, de catre echipele de lucru.

Dincolo de asta, persoanele cu Asperger spera doar ca li se va acorda o sansa de a-si gasi o nisa in peisajul modern corporativ. Companiile au evoluat in a se adapta necesitatilor de orice fel ale muncitorilor sai: inaltimea, auzul, orientarile sexuale sau statutul religios, subliniaza Ryno. In acelasi mod, spune el, „angajatorii de Aspies ar trebui sa se uite la persoana si la sarcinile sale, la mediu, la structura comunicarii si sa se adapteze astfel incat incadrarea sa fie perfecta.”

Becker, psiholog din zona Seattle a observat cateva semnale care ar indica faptul ca anumite companii vizionare de inalta tehnologie ar parea ca fac exact asta. „ Am cunoscut cazuri in care un client spune: Am Asperger” si i se raspunde pozitiv de catre colegii din lumea afacerilor sau asigurarilor”.

Becker este dispus sa ofere circumstante atenuante industriei de inalta tehnologie, cel putin pentru moment. „Multe corporatii nu au avut niciodata de a face cu Asperger. Este un diagnostic destul de recent, chiar si mai recent pentru adulti.”, subliniaza el. Sentimentul sau general este ca inalta tehnologie vrea sa-i sprijine pe Aspies ca muncitori valorosi, insa inca nu stie cum. Dar si asta se va schimba.

„In urmatorii 10 ani, vom vedea mai multe afaceri tratand tulburarile din spectrul autist ca fiind ceva obisnuit”, prezice el.


Articol preluat de la Asperger Romania Google Groups, prin bunavointa Ilonei Ilea, cu multumiri pe aceasta cale
Marie-Rose
 
Posts: 16
Joined: Thu May 21, 2009 8:58 pm

Re: Asperger: Secretul cel mai Intunecat al Industriei IT

Postby dora » Mon Sep 09, 2013 11:48 am

Nu mint niciodată şi au "gena geniului". O firmă IT angajează doar persoane cu Sindromul Asperger


http://jurnalul.ro/stiri/observator/ger ... 48314.html
Autor: Istvan Deak 22 Iul 2013 - 19:03


Mulţi fac legătura între termenul de ‚autism’ şi celebrul film ‚Rain Man’, iar acolo, într-adevăr, este portretizată o persoană cu autism. Puteţi afla mai multe despre acest lucru pe site-ul nostru”. Acesta este mesajul de întâmpinare postat de compania Auticon, din Germania. Una mai puţin obişnuită. Companie din domeniul tehnologiilor IT, care se ocupă cu testarea de produse de programare (software), Auticon este prima firmă din Germania, şi, deocamdată, singura care angajează exclusiv persoane cu autism ca testeri de software pentru serviciile sale.

Sindromul Asperger

Potrivit site-ului companiei, persoanele cu sindromul Asperger (autism înalt funcţional) sunt în măsură să detecteze chiar şi cele mai mici defecte de software. În fiecare dintre compartimentele firmei lucrează asistenţi profesionişti, gata oricând să vină în ajutor angajaţilor în cazuri dificile ale vieţii profesionale.

Experţii menţionează că persoanele diagnostice cu autism au o gândire logică extrem de dezvoltată şi abilităţi analitice foarte bune.

Abilităţi

Managementul de la Auticon susţine că astfel de oameni sunt capabili să sa se concentreze pe o anumită problemă, de multe ori, la fel ca eroul din celebrul film hollywoodian 'Rain Man', care i-a avut ca protagonişti pe Dustin Hoffman şi Tom Cruise, şi au o foarte bună memorie fotografică. În plus, persoanele cu autism au o gândire ce sparge standardele şi nu mint niciodată.

Zeci de mii de persoane afectate

În general, în Germania, potrivit celor mai recente date, există aproximativ 40.000 de persoane diagnosticate cu autism, dar experţii cred că, în realitate, numărul lor este mai mare. În special, statisticile de multe ori nu iau în considerare persoanele adulte, care sunt clasificate ca fiind bolnave psihic şi care sunt încadrate în instituţii sociale corespunzătoare.

Solicitări din străinătate

“Am primit un număr mare de solicitări la Auticon din afara Germaniei. Suntem bucuroşi să aflăm că ştirile despre compania noastră s-au propagat la nivel internaţional. Există mai multe condiţii pentru a solicita un loc de muncă la noi. Mai întâi, candidaţii trebuie să fie diagnosticaţi cu autism. Acest diagnostic poate fi pus de un medic specialist, de un centru medical local sau de orice altă instituţie oficială. Apoi candidaţii trebuie să aibă cunoştinţe serioase de IT, pentru că noi nu oferim o pregătire de bază pentru acest domeniu. De asemenea, cerem din partea candidaţilor noştri să scrie şi să vorbească perfect limba germană şi să fie de acord să locuiască la unul dintre centrele noastre din Germania (Berlin, Dusseldorf sau Munchen). Din păcate, nu putem oferi mijloace de deplasare către acestea de la distanţe mari, căci nu avem birouri în afara ţării”, se arată pe site-ul companiei.

Probleme sociale

Lgislaţia germană în domeniu este destul de bine reglementată. Totuşi, încă mulţi oameni nu pot beneficia de drepturile care li se cuvin. Mulţi solicită asistenţă socială şi sunt refuzaţi. Funcţionarii pun de multe ori la îndoială dacă o persoană sau alta suferă într-adevăr de autism. Deci nu s-a ajuns încă la un automatism: ai fost diagnosticat cu autism şi gata, primeşti automat asistenţă socială. Multe dintre aceste persoane sunt nevoite să-şi croiască drum prin această junglă.

Preocupare

Sprijinirea acestei categorii de persoane intră în responsabilitatea unei multitudini de organizaţii neguvernamentale, atât la nivel local, cât şi la nivel federal în Germania. Acestea ajută nu numai în obţinerea de asistenţă medicală şi financiară, dar, de asemenea, la socializarea persoanelor cu această afecţiune. Ca urmare, mulţi din cei diagnosticaţi cu autism reuşesc să ajungă să lucreze pentru mari companii datorită intervenţiei acestor organizaţii non-profit.

Poveste de familie

Auticon a fost fondată în 2011 de Dirk Muller Remus. Pentru acesta, ideea de business social are legătură cu o poveste din familie. Unul dintre cei patru copii ai săi a fost diagnosticat în 2007, pe când avea 14 ani, cu Sindromul Asperger. Acum, compania are 22 de angajaţi în trei oraşe: 16 dintre ei suferă de autism.

După o pregătire specială, cei de la Auticon pot să lucreze la proiecte ale unor firme de IT, dar rămânând şi salariaţi ai firmei. Persoane special pregătite îi ajută să se adapteze la mediul de lucru al clienţilor firmei. Aceasta le dă persoanelor care prezintă această maladie posibilitatea de a-şi ameliora calitatea vieţii şi de a deveni mai autonome.
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to SINDROMUL ASPERGER

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests