Jacob Barnett

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

Jacob Barnett

Postby dora » Tue Mar 29, 2011 12:11 pm

Un băiat autist în vârstă de 12 ani dezvoltă o nouă teorie a relativităţii


Foto: dailymail.com


Jacob Barnett, în vârstă de 12 ani, i-a uimit până şi pe profesorii de la Institutul de Astrofizică Princeton din Statele Unite, după ce mama sa le-a trimis acestora un videoclip în care băiatul utiliza unele dintre cele mai dificile concepte matematice pentru a dezvolta o nouă teorie a relativităţii, scrie Daily Mail.

Tânărul Jacob, diagnosticat cu sindromul Aspergers, o formă mai uşoară de autism, are un IQ de 170, mai mare decât cel al lui Albert Einstein, al cărui IQ era de 160.


Jacob este deja la facultate, iar profesorii lui cred că băiatul ar putea lucra deja în cercetarea doctorală. Băiatul a învăţat singur analiză, algebră, geometrie şi trigonometrie şi le dă meditaţii colegilor de clasă, care sunt mult mai mari decât el.

Cu un IQ de 170 (mai mare decât Albert Einstein, al cărui IQ era de 160), Jacob este deja la facultate, iar profesorii lui spun că băiatul ar putea lucra deja în cercetarea doctorală. Băiatul minune a învăţat singur analiză, algebră, geometrie şi trigonometrie şi le dă meditaţii colegilor de clasă, care sunt mult mai mari decât el.


Jacob lucrează la ceea ce el susţine că este "varianta îmbunătăţită a teoriei relativităţii".
Mama sa a trimis Institutului de Astrofizică din Princeton un videoclip în care Jacob îşi explică teoria.

Unul dintre profesorii instituţiei, Scott Tremaine, a confirmat autenticitatea teoriei, spunând: "Sunt impresionat de pasiunea lui pentru fizică şi de câte ştie la o vârstă atât de fragedă. Teoria pe care o propune implică unele dintre cele mai grele probleme din fizică. Oricine poate rezolva aşa ceva se înscrie pentru premiul Nobel".

Profesorul John Ross susţine că Jacob este la un nivel mult mai avansat în cercetare decât colegii săi: "E cu două clase peste toţi colegii lui. După ore, vine la mine în birou şi îmi pune întrebări şi mai detaliate. Alţi copii de vârsta lui au probleme cu fracţiile, iar el îşi ajută colegii mai mari".

Părinţii lui Jacob spun că băiatul are uneori probleme cu somnul, din cauză că visează în mod constant numere. Însă Jacob a reuşit să transforme insomnia într-un avantaj, lucrând la teoria sa despre relativitate.


Jacob Barnett, geniu la 12 ani
http://www.b1.ro/stiri/eveniment/un-bai ... -2182.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Apr 08, 2011 3:44 pm

Strania poveste a unui copil geniu
2 Aprilie 2011


Uimesc lumea cu inteligenţa lor. Sunt invitaţi în universităţi, să facă demonstraţii pentru oamenii cu câteva zeci de ani mai în vârstă decât ei. Deşi sunt mândri de ei, părinţii îşi doresc să nu uite să se bucure de copilărie. Copiii supradotaţi.

"M-am temut că nu va aparţine lumii noastre"

Are 12 ani, îi place să cânte la chitară, la pian, îi plac desenele animate şi joacă jocuri pe calculator şi are o iubită platonică. Prietenii, cu care se întâlneşte deseori la un meci de baschet, îi spun Jake.
Jacob Barnett este ca toţi puştii de vârsta lui, cu o singură diferenţă: IQ-ul lui îl întrece şi pe cel al lui Einstein-170.

"Când avea doi ani, mi-era teamă că nu o să aparţină niciodată lumii noastre. Nu vorbea cu nimeni. Nici măcar nu ne observa", îşi aminteşte mama lui Jake, Kristine Barnett (36), citată de ziarul american Indianapolis Star.

Băiatul suferă de o uşoară formă de autism: sindromul Asperger, caracterizat prin faptul că omul este incapabil să se bucure de lucrurile spontane, îşi exprimă cu greutate emoţiile şi interacţionează dificil cu ceilalţi.

De când avea 3 ani, Jake rezolva puzzle-uri de 5000 piese, iar, după ce s-a jucat o dată cu o hartă, a învăţat pe de rost toate străzile de pe ea. Ştie cifra pi cu 200 de zecimale, pe care le poate spune şi în ordine inversă. Este pasionat de stele şi lucrează la teoria Big Bang-ului.

Jake nu-şi dă seama de la cine a moştenit talentul."De câte ori să încerc să vorbesc cu cineva despre o problemă de matematică, toţi rămân blocaţi", povesteşte băiatul, citat de ziarul Indianapolis Star.

La şcoală, îşi dorea să înveţe mai mult, iar acasă era un copil tăcut şi timid. Părinţii au început să se teamă că se va izola din nou. Şi pe bună dreptate, susţine psihologul Frank Lawlis, de la organizaţia non-profit Mensa. Copiii care suferă de autism pot avea o dezvoltare cerebrală foarte mare, după care poate urma o perioadă de regres, explică Lawlis.

Totuşi, în urma mai multor teste, părinţii au aflat că Jake era numai extrem de plictisit. Şi aşa a ajuns, la 8 ani, la Universitatea Indiana-Purdue, clasa de astronomie avansată.

"Bietul copil"
Asimilează atât de repede, încât, în curând, profesorii lui nu vor mai avea ce să-l înveţe: "I-am spus că, după acest semestru, gata cu teoriile. Va trece la experiemente practice", spune unul din profesorii lui, fizicianul John Ross.

"Când pune o întrebare, se vede că este cu doi paşi înainte faţă de ce explic. Stă în prima bancă şi pune o întrebare. Toţi studenţii amuţesc şi se holbează la el. Bietul copil", mai povesteşte profesorul.

Colegii lui apelează la el pentru meditaţii, iar profesorii lui spun că poate deveni orice-şi doreşte.

Primul copil de 2 ani, acceptat în Mensa

Elise Tan Roberts are 4 ani şi, de doi ani, face parte din organizaţia celor mai deştepţi oameni din lume, Mensa. Cu un IQ de 156, fetiţa a început să vorbească la 5 luni şi să meargă la 8 luni. Când unul din părinţi a confundat un triceratops cu un rinocer, părinţii şi-au dat seama că fetiţa lor era deosebită.

Mensa este o organizaţie non-profit, fondată în 1946. Singura condiţie ca să fii acceptat este să fii intelligent. Până acum, nu se primeau copii sub 10 ani, însă, în 2009, savanţii au făcut o excepţie, pentru Elise. Ei îi plac baletul, mima, teatrul şi dansul, în general, potrivit parentdish.com.

Mensa Internaţional are 110.000 membri, din 50 de ţări. Singura condiţie este să ai un IQ mai mare de 132.
Site-ul Mensa http://mensa-romania.ro/


http://www.romanialibera.ro/actualitate ... 21308.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Jacob Barnett

Postby dora » Tue May 14, 2013 6:50 am

Un băieţel autist poate câştiga Nobelul! Micul Einstein, puştiul genial care contrazice Teoria Relativităţii (VIDEO)


http://jurnalul.ro/stiri/externe/un-bai ... 42918.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Jacob Barnett

Postby dora » Mon May 09, 2016 10:44 am

DE CITIT NEAPARAT: Scinteia – povestea unei mame care a crescut un geniu

13.02.201
http://bazavan.ro/2014/02/de-citit-neap ... -un-geniu/
CRISTINA BAZAVAN

pentru fiecare dintre noi a fost CINEVA; un parinte, un profesor, un prieten care a VAZUT lucrurile care ne-au adus fericirea cind le-am facut. asa am invatat sa dansam, cintam, desenam, am invatat geografie, chimie sau matematici.

sunt lucrurile care – pentru ca ne-au adus un fel de rasplata – ne-au ajutat sa ne integram in grupuri. la scoala, la munca, in viata.

e cheia cu care faci orice copil (si implicit orice om) sa functioneze: il lasi sa performeze in ceea ce-i aduce bucurie si negociezi cu el ca, pentru a avea timp pentru bucuriile lui, e nevoie sa faca si lucrurile mai putin placute.

nu am realizat lucrul asta pina azi noapte (desi mi s-a intimplat si mie, si prietenilor mei, si chiar il folosesc uneori in grupurile de oameni cu care lucrez)

*
am citit azi noapte o carte minunata, un non fiction, povestea lui Kristine Barnett – mama unui pusti pe nume Jakob, autist, caruia profesorii nu i-au dat nicio sansa in viata si care la 12 ani a rezolvat o problema de matematica pentru care cercetatorii munceau de zeci de ani.

*

Cartea se numeste Scinteia pentru ca mama lui Jake si-a scos fiul din lumea in care se inchisese gasind scinteia care sa aprinda focul atentiei lui. intregul ei “tratament” s-a bazat pe a urmari ce-i place cel mai mult copilului, ce-l tine cu adevarat concentrat si a negociat cu el explicindu-i ca trebuie sa faca si activitatile sociale, ca sa se integreze, dar ca daca le face repede va avea mai mult timp pentru placerile lui.

la 1 an si jumatate, Jake a intrat in regresie autista, dupa tratamente complicate la 3 ani era pierdut de tot. la 4 ani a inceput sa vorbeasca din nou chiar daca nu a conversat, ci doar a numit obiecte sau lucruri, doar pentru ca mama l-a dus la Observatorul astronomic, lui placindu-i foarte mult planetele si lumina/umbrele.
la 10 ani asista la cursuri de astrofizica la universitate (unde punea intrebari la care profesorii nu stiau sa raspunda) pentru ca asta era bucuria lui, iar – la schimb – statea cuminte in banca in scoala primara.
la 12 ani l-au acceptat la colegiu si a primit o slujba platita de cercetator in matematica.

*
mama lui a realizat inca de pe cind copilul avea 4 ani si lega obiectele din casa cu sfori in linii care formau obiecte / harti spectaculoase ca fiul ei e un cercetator.

Are o curiozitate atotcuprinzatoare sa stie cum functioneaza lumea. In timp ce tu si cu mine acceptam de la sine ca sunt lucruri pe care nu le vom intelege niciodata, Jake nu a putut niciodata de bunavoie sa accepte asa ceva, iar cind nu gaseste explicatia, innebuneste.
pe parcus mama lui Jake a descoperit ca are o dorinta foarte mare de a-i ajuta pe ceilalti sa invete matematica sau stiintele naturii si ca “are un talent unic sa creeze comunitati de oameni care se sprijina intre ei. Nimeni nu stie mai bine decit el ca singur nu te poti descurca” si le preda copiilor de la colegiu cind avea 11 ani.

Copiii pe care-i indruma fac de obicei o gluma despre virsta lui si apoi trec la amanuntele pe care nu le-au inteles .Acel talent pentru predare pe care l-am observat prima data in camera noastra de zi a inflorit, lucru pe care-l poti vedea de fiecare data cind ajuta pe cineva sa desluseasca un nou concept si lumina intelegerii se iveste. (…) Cind una dintre studentele de la laborator de care s-a ocupat cel mai mult (un caz aproape disperat, dupa propriile ei marturisiri) a trecut al doilea examen de metode de calcul, ea si Jake au plins de usurare.
si vorbim de un baietel de 11 ani care nu stia sa se lege la sireturi si nici nu va sti vreodata, dar mama lui a inteles asta si, asa cum l-a retras de la scoala pentru ca se plictisea si se retragea in sine, tot asa a inceput sa-i cumpere incaltaminte care nu avea sireturi. un baietel care nu intelegea de ce trebuie sa mearga la o pijama party cind pijamaua e pentru somn, nu pentru petrecere, prin urmare refuza violent sa faca asa ceva. un baietel care nu avea reper de umor pentru ca glumele lui erau la un alt nivel, asa ca a inceput sa rida doar cind profesorii universitari faceau analogii ironice pe diverse cercetari. un copil care traieste in lumea lui, dupa regulile lui.

desi are datele necesare pentru a fi un om bun de afaceri, Jake pare sa fi mostenit din familie lipsa de interes pentru bani ca factor de motivatie. Nu-l intereseaza deloc, de pilda, cind primeste telefoane de la oamenii din Silicon Valley. Se simte mai degraba dator sa explice oamenilor cum functioneaza lumea. In fond, Jake vrea sa-i ajute pe oameni sa gaseasca solutiile unor probleme practice, din viata de zi cu zi.
*
mi-ar placea foarte foarte tare sa cititi cartea asta. daca aveti un copil autist in familie o sa va dea o cheie despre lumea lui; daca sunteti parinti o sa va dea o noua directie despre cum ar trebui sa va preocupe educatia copiilor vostri; daca sunteti manageri o sa va invete subtil cum sa va motivati angajatii; daca aveti prieteni (si sigur aveti) o sa va arate cum sa-i ajutati cind le e greu.

Am scris aceasta carte deoarece sunt de parere ca povestea lui Jake e reprezentativa pentru toti copiii…. Desi darurile lui sunt unice, povestea lui pune in evidenta posibilitatea pe care o avem cu totii de a realiza ce este extraodinar in noi insine si poate chiar de a demonstra ca “geniul” se poate sa nu fie o insusire chiar atit de rara. Nu vreau sa spun ca fiecare copil autist – sau fiecare copil normal – este un geniu. Dar daca aprinzi scinteia innascuta a unui copil, iti va arata intotdeauna drumul spre inaltimi mai mari decit ti-ai putut imagina vreodata.
Kristine Barnett
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to SINDROMUL ASPERGER

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests