Luca, ABA, Campina

Moderator: moderators

Luca, ABA, Campina

Postby dora » Thu Apr 02, 2009 3:58 pm

Ajutati-l sa invinga autismul/ Luca, baietelul care nu poate sa spuna mama


Luca are doi ani si sase luni. Cand a implinit doi ani a primit un cadou cumplit: tulburare de dezvoltare psihica si de limbaj. Diagnosticul a fost pus in urma unor convulsii febrile. Afectiunea a fost confirmata, din pacate, la o clinica din Bucuresti: "autism atipic".

De atunci zilele si noptile au devenit un cosmar. Ignorati de un sistem sanitar care nu ofera decat "complex de vitamine" si calmante in astfel de cazuri, mama si fiul au inceput razboiul. Nu impotriva medicilor, nu impotriva autoritatilor pentru ca oricum era un razboi pierdut din start. S-au luat im piept cu Autismul, ajutati de prieteni si de alte mame care trec prin acelasi cosmar.
"De ce plangi, mama?"

"Zilele si noptile au devenit un cosmar. Nu stiam ce sa fac si cum sa-l ajut. Sora lui, Ana, de cinci ani, ma intreba mereu: de ce plangi mama? Nu intelegea ce se intampla. Luca nu o lasa sa-l ia in brate, se fereste si fuge cand vrea sa-l mangaie. “Te mangaiam, Luca”, spunea Ana suparata. Am mers la neuropsihiatru unde Luca a primit tratament cu Tanotil si Tanacan, medicamente pe care nu le-a putut lua asa ca aceste medicamente au fost inlocuite cu Encephabol si complex de vitamina B. In urma tratamentului mi s-a parut ca Luca e mai atent la detalii cand se uita pe carticele, iar in parc a urmarit o vrabie care a zburat prin fata lui. Psihiatrul ne-a recomandat o gradinita cu nevoi speciale dar logopedul de acolo ne-a spus ca nu poate lucra cu el pentru ca e prea mic si nu-i poate capta atentia. Mi-a spus sa lucrez cu el acasa", povesteste mama baietelului.

"E rusinos pentru sistemul romanesc ca nu te ajuta cu nimic!"

Disperata dar hotarata sa faca ceva a luat legatura cu alti parinti care treceau prin aceeasi tragedie. "Am inceput sa lucrez cu Luca acasa, dupa carti primite de la o mamica aflata in aceeasi situatie. Nu e rusinos pentru sistemul sanitar romanesc ca nu te poate ajuta cu nimic? Am incercat sa devin specialist peste noapte."


Eforturile au dat roade. Evident nu a fost un progres fantastic, dar a fost un inceput. Asta nu dovedeste decat ca autismul poate fi invins daca se intervine imediat. Fiecare zi conteaza. "De cand lucrez cu el Luca a spus mama, ham ham, cal, Anei, aia. Face singur puzzle din doua piese si turnuri din cuburi. Ii place sa mergem la plimbare in parc, se uita la copiii care se dau pe tobogan si rad. Zambeste si el, odata chiar a alergat dupa ei. Ii place sa mearga la lac sa arunce cu pietricele si odata a spus chiar apa."

Terapie costisitoare

Este clar ca un ajutor de specialitate din partea unui terapeut ar face minuni mari intr-un timp scurt. In Campina nu exista asa ceva. La Bucuresti, insa, da. Numai ca terapia ABA (analiza comportamentala aplicata) este extrem de scumpa, incepe de la 800 de euro si poate ajunge pana la 2000 de euro pe luna in functie de nevoile copilului. In plus, in Romania aceasta terapie nu este acceptata. Terapeutii care lucreaza la familii nu au carti de munca, iar centrele acreditate sunt mult prea rare la noi in tara in comparatie cu numarul extrem de mare de copiii, cu astfel de probleme.

Specialistii americani platiti de parinti
"Cu ajutorul unor prieteni am luat legatura cu un specialist care va veni sa faca o evaluare si care urmeaza sa ma formeze pe mine. Terapeutul este platit de prietenii mei. De una singura este imposibil sa invingi. Am nevoie de jocuri educative pentru terapie, de logoped si de kinetoterapeut si de fonduri pentru supervizare. Odata la trei luni, o echipa de specialisti americani vine la Bucuresti pentru evaluare si formare. Deplasarea acestora este platita de parinti. As vrea sa-l includ pe Luca printre copiii supervizati si mi-as dori sa gasesc pe cineva care sa lucreze de cateva ori pe saptamana cu el".

Luca poate fi salvat daca se intervine rapid

Este important de stiut ca autismul poate fi tratat in proportie de pste 80% daca se intervine rapid cu suport de specialitate. Parintii lui Luca nu pot insa suporta cheltuielile lunare de peste 1000 de euro, necesari pentru terapie. Orice ajutor poate face minuni.

RO08BRDE300SV22000263000 deschis la BRD sucursala Campina

Statistica ingrijoratoare

Statisticile internationale realizate incepand cu anii '90 releva o incidenta alarmanta a tulburarilor din spectrul autismului: 1 la 166 de copii - potrivit Congresului European de Neuropsihiatrie de la Barcelona sau chiar de 1 la 150, potrivit Centers for Disease Control, Atlanta, fiind o afectiune mai des intalnita decat cancerul, diabetul, SIDA, sindromul Down. (D.F.)

http://www.observatorulph.ro/articol.php?id=11509
dora
 
Posts: 3781
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun Jan 06, 2013 12:38 pm

dora
 
Posts: 3781
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Luca, ABA, Campina

Postby dora » Thu May 16, 2013 9:09 am

Fotoreporter român, premiul de excelenţă la Pictures of the Year International

Fotoreporterul Andrei Pungovschi a primit premiul de excelenţă la Pictures of the Year International, la secţiunea "Portret", pentru fotografia "Tough Journey".

Fotografia premiată face parte din reportajul "Norii sunt prietenii tăi", de Oana Sandu, publicat la sfârşitul anului în Decât o Revistă.

"Norii sunt prietenii tăi" spune povestea lui Luca şi a mamei sale, Mirela Alexandrescu. Luca, în vârstă de 5 ani, suferă de autism şi, pentru a merge la şedinţele de terapie în Bucureşti, trebuie să facă naveta în fiecare dimineaţă, timp de cinci zile pe săptămână. Pentru Mirela Alexandrescu, lupta pentru fiul său înseamnă să înfrunte în fiecare zi verigile lipsă ale sistemului de sănătate românesc.
http://www.cotidianul.ro/fotoreporter-r ... al-206277/
dora
 
Posts: 3781
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Luca, ABA, Campina

Postby dora » Fri Dec 06, 2013 6:11 pm

dora
 
Posts: 3781
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to JUD PRAHOVA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron