ARGES

Moderators: camel, moderators

ARGES

Postby dora » Tue Mar 10, 2009 1:07 am

Oferim copiilor autisti materiale de recuperare"


joi, 16 octombrie 2008
„Pentru sistemul de sănătate şi de protecţie socială, persoanele ce suferă de autism nu există. Atunci cînd există, sînt categorisite greşit, ca bolnavi psihic“, sînt vorbele multora dintre părinţii ce au avut neşansa ca micuţii lor să se nască cu această deficienţă numită autism. Cînd sînt copii, li se spune „autişti“, cînd devin adulţi, termenul nu-i mai reprezintă şi sînt numiţi „persoane cu psihoze“.

Familia Toma din Piteşti a avut neşansa ca unul dintre copii să sufere de autism. Părinţii nu au renunţat nici un moment să lupte alături de fiul lor împotriva acestei afecţiuni, chiar dacă tratamentul îi costră lunar 3.000 de lei.
Mai mult, aceştia s-au gîndit şi la ceilalţi oameni care trec prin aceeaşi situaţie.

Ei vor să le ofere celor care au nevoie materiale pentru recuperare, dar şi să înfiinţeze o asociaţie de sprijin a autiştilor. „În Argeş nu sînt cabinete speciale“

„În urmă cu trei ani, am sesizat un comportament ciudat la băieţelul nostru, care abia împlinise un an. Totul s-a declanşat în urma vaccinului DTP pe care fiecare copil îl face cînd împlineşte un an. Dacă pînă atunci rostise cuvintele mamă, tată şi ştia să spună papa cînd îi era foame, totul s-a schimbat radical. La o săptămînă după vaccin, a răcit şi a trebuit să-i facem injecţii. Se vedea în ochişorii lui frica de omul îmbrăcat în halat alb. Era practic singurul lucru la care mai reacţiona... Atunci cînd vedea pe cineva în alb, ţipa îngrozitor. În rest, nu schiţa nici un sunet. Probabil, dacă nu ar fi vorbit deloc înainte, nu ne-am fi speriat, ba din contră, am fi aşteptat să vină totul de la sine, crezînd că este ceva normal. Aşa se face că am mers la Spitalul de Copii din Argeş. Diagnosticul a fost întîrziere de vorbire cu suspiciune de elemente de autism. Practic, din punct de vedere fizic, nu există nici un fel de modificări, însă în ceea ce priveşte comportamentul, aici apare marea dramă. Am mers apoi la Spitalul de Pediatrie, unde ni s-a recomandat un tratament injectabil. Nu ştiam ce să facem, ce e bine şi ce nu, cu atît mai mult cu cît nu ştiam mai nimic despre această problemă de sănătate, autismul. La noi, în Piteşti, nu există cabinete medicale sau specialişti care să poată interveni aşa cum trebuie în astfel de cazuri. Se ridică pur şi simplu din umeri“, povesteşte Emanuela Toma, o piteşteancă ce a avut neşansa ca băieţelul ei să sufere de autism.

„E important să ne iubim copilul, chiar dacă nu ia premiul I“
„Fiind vorba de copilul nostru, nu puteam aştepta să se îndrepte totul de la sine. Am început să ne interesăm ce înseamnă de fapt autismul... Petreceam ore în şir consultînd cărţi de specialitate sau discutînd pe Internet cu alţi părinţi care aveau copii autişti. Băieţelul nostru fusese aşteptat de toată familia, mai ales de surioara lui mai mare. Dar această bucurie s-a transformat destul de repede în tristeţe, deznădejde şi frică de viitor. După aflarea diagnosticului, în inima noastră s-a înfipt o săgeată şi am fost foarte bulversaţi de tot ce am auzit. Ca mamă, am fost disperată şi m-am întrebat: De ce eu? Din păcate, foarte puţini ne-au încurajat în creşterea acestui copil deosebit. Am renunţat la oamenii nu tocmai potriviţi pentru băieţel şi ne-am înarmat cu răbdare, cu dragoste şi ambiţie. Acum, ne aflăm pe drumul cel bun şi avem speranţe că micuţul nostru se va recupera. În urmă cu un an, băieţelul a început să facă ore de homeopatie cu un medic specialist din Bucureşti. Observam cum băiatul se schimba afectiv.

Acum 5 luni am întregit tratamentul cu terapia ABA, cu doamna psiholog Daniela Martinescu, tot din Bucureşti. Le mulţumim pe această cale psihologului Daniela Martinescu, precum şi terapeuţilor Mădălina, Ionela, Adela şi Vali, care depun eforturi deosebite de a ne reda zîmbetul pierdut. În viaţă, oricine poate deveni neajutorat într-o clipă, din diverse cauze. E bine să fim realişti, să ne cunoaştem copilul, limitele lui, să-l iubim, să-l acceptăm aşa cum e, chiar dacă nu va fi de nota 10 şi nu ia premiul întîi. Există loc în lume şi pentru cei care nu iau premii, nu vorbesc sau nu văd, totul este să luptăm noi, ca părinţi, pentru ei“, îşi continuă mama povestea.

Ce nu ştiaţi despre autism
Ce este autismul, cum se manifestă el şi cum poate fi tratat? Sînt întrebări la care foarte mulţi nu ştiu să răspundă. Din păcate, numărul copiilor ce suferă de această boală este într-o continuă creştere. Rezolvarea poate veni numai atunci cînd sînt implicaţi
doi principali factori: părinţii şi medicii, specialişti în domeniu. Autismul este o tulburare de dezvoltare, considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. „La naştere, copilul este aparent normal, fără anomalii fizice sau neurologice. Debutul acestei tulburări se instalează înaintea vîrstei de 2-3 ani, dar se poate depista chiar şi în primul an de viaţă. În mod normal, la 3-4 săptămîni, se manifestă zîmbetul, ca expresie a comunicării non-verbale, iar debutul acesta de comunicare ar trebui să ducă la o adevărată explozie de reacţii, care să amplifice comunicarea copilului ce cei din jur şi mai ales cu mama, fapt care, în mod normal, la copilul cu debut precoce de autism nu se întîmplă. Dacă debutul autismului este precoce - în primul an de viaţă - se remarcă: lipsa mişcărilor anticipatorii atunci cînd sînt luaţi în braţe, lipsa zîmbetului ca răspuns la zîmbetul mamei, apariţia şi dezinteresul pentru ceea ce-i înconjoară, nu-şi orientează atenţia către stimuli sociali, nu intră într-o rutină de comunicare cu ceilalţi“, explică Daniela Martinescu, specialist în domeniu.

„Tratamentul lunar costă 3.000 de lei“
Rezultatele în cazul micuţului sînt vizibile. Copilul deja cooperează, a început să comunice, ştie să construiască singur puzzle. Mai e mult de muncă, însă părinţii acestuia sînt convinşi că o să se recupereze complet. Emanuela şi soţul ei au planuri mari şi doresc să vină în sprijinul copiilor loviţi de acestă boală. „Intenţionăm ca, în cel mai scurt timp posibil, să înfiinţăm o asociaţie care să vină în sprijinul copiilor cu autism. De altfel, noi deţinem materiale care le pot fi folositoare şi altora.

Lunar, sîntem nevoiţi să scoatem din buzunar cîte 3.000 de lei pentru tratamentul băiatului, asta pentru că întotdeauna are nevoie de lucruri noi. Aceste materiale îi pot ajuta ulterior şi pe alţi micuţi în recuperare. Nu cerem nimic, în schimb, singura dorinţă a noastră e să putem face bine, să vedem zîmbind cît mai multe familii. De altfel, oricine ni se poate adresa. Sîntem deschişi să oferim orice fel de informaţie, să punem în contact persoanele bolnave cu specialiştii de la Bucureşti, cu care noi lucrăm.
Toţi cei interesaţi sînt rugaţi să se adreseze iniţial redacţiei Curierul zilei, pentru a putea ulterior să ia legătura cu noi“, a încheiat Emanuela Toma.


Mihaela Cazacu, Foto Bogdan Stanciuadresa mea de mail costel_toma2000@yahoo


http://www.curier.ro/index.php?Itemid=3 ... &task=view
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat May 01, 2010 7:56 pm

Asociatia Autism Arges

Str. Calea Bucuresti Nr 28
Pitesti
Arges

110134
Romania

office_autism_arges@yahoo.com Această adresă de email este protejată împotriva boţilor de spam. Trebuie să activaţi JavaScript pentru a o vedea.
0728238543
0761420550


Cod fiscal 24822939
Cont Lei: RO46BRDE030SV68813650300
Deschis la BRD Pitesti
http://www.autismarges.ro/index.php/Con ... Arges.html

Costin Flavius Toma are 5 ani şi abia anul trecut a început să vorbească. A fost diagnosticat cu autism ca al'i peste 200 de micuţi din întreg judeţul.

Părinţii lui, Costin şi Geogeta Toma , preşedintele şi, respectiv, vicepreşedintele Asociaţiei Autism Argeş
au organizat, astăz,i împreună cu alţi părinţi din asociaţie o acţiune de conştientizare a populaţiei asupra acestei tulburări de dezvoltare şi asupra problemelor cu care se confruntă aceşti copii şi părinţii lor, în viaţa de zi cu zi.


http://www.adevarul.ro/locale/pitesti/A ... 76566.html
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Jun 21, 2010 7:47 pm

Scrisoarea unei mame care creşte un băiat cu autism


126 afişăriVineri 18 iun 2010

Piteşti
În Argeş se va înfiinţa un centru de zi pentru persoanele bolnave de autismLa Piteşti, câţiva oameni vor să înfiinţeze un centru de zi pentru persoanele cu autism. În judeţul Argeş nu există un asemena centru. Legea privind serviciile sociale, de sănătate şie ducaşie pentru persoanele cu autism va fi aplicată din 2011, iar cei care vor să formeze asociaţii şi să facă centre pentru aceste persoane, o pot face.


….Autismul, această boală neuro-biologică, ale cărei cauze sunt insuficient cunoscute, nu este deloc cercetat în România, unde nu există deocamdată niciun centru de stat pentru diagnostic şi nici instituţii de tratament finanţate de stat.

ta
În octombrie 2008, o serie de personălităţi din viaţa publică şi media demarau campania "Copii speciali într-o Românie autistă”. Atunci a fost momentul în care autorităţile române au aflat că aceşti copii există. Că nu sunt medici care să diagnosticheze afecţiunea, că nu există specialişti care să practice terapii de specialitate, singura şansă a copiilor cu autism la o viaţă normală. Că părinţii ajung să îşi vândă tot ce au agonisit pentru a face rost de banii necesari şedinţelor de terapie.


Cerinţele lor erau nevoile copiilor cu autism. Cereau ca drepturile acestor copii, prevăzute de Constituţie, să fie respectate. Cereau ca ei să beneficieze la timp de un diagnostic corect şi de o terapie care să le dea şanse mai mari de recuperare, ca statul să contribuie financiar la plata acestor terapii şi la formarea unor coordonatori de terapie profesionişti. Au cerut pentru aceşti copii dreptul de a merge la grădiniţa şi la şcoala lor. Au cerut recunoaşterea autismului ca dizabilitate şi pentru persoanele adulte şi au mai cerut ca aceşti copii şi adulţi să aibă în ţara în care trăiesc drepturile pe care le au cei din Europa din care facem parte, nimic în plus.


Astfel s-a creionat proiectul de lege privind serviciile sociale, de sănătate şi educaţie pentru persoane cu autism depus în Parlament în 2009 şi supus spre dezbatere în Senatul Romăniei în martie 2010.


In expunerea de motive la prezentarea proiectului de lege se arată că intervenția, educaţia şi terapia la orice vârstă, inclusiv intervenţia timpurie, formarea specialiştilor şi posibilităţile corespunzătoare de învăţare continuă, în toate etapele vieţii, sporesc şansele de integrare şi incluziune socială.
In forma iniţială a propunerii legislative s-au regăsit problemele principale care au fost identificate în discuţiile cu părinţii copiilor cu autism şi anume: depistarea precoce a diagnosticului, decontarea cheltuielilor de terapie, recunoaşterea autismului ca dizabilitate şi după vârsta de 18 ani şi la fel de important, integrarea în sistemul de învăţământ şi accesul pe piaţa muncii a autiştilor adulţi.


Este vorba de deschiderea legală a unui nou program naţional de sănătate a cărui anvergură este deosebită, iar pentru aceasta se impune crearea unui cadru legislativ care vizează recuperarea şi ameliorarea calităţii vieţii persoanelor, minori sau adulţi, diagnosticaţi cu TSA(Tulburari din Spectru Autist) şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.


Legea 686/2009 supusa dezbaterii si aprobata de Senat cu o majoritate covârşitoare prevede, la art. 2, că "serviciile specializate de tip integrat, de sănătate, educaţie şi sociale sunt definite ca fiind: screening-ul, diagnosticul precoce, diagnosticul clinic psihiatric şi evaluarea clinică psihologică, tratamentul psihofarmacologic, intervenţiile specializate precoce, psihoterapia cognitiv-comportamentală, consilierea părinţilor şi familiei", iar art. 4, alin.(2), stipulează că "toate persoanele diagnosticate cu TSA şi tulburări de sănătate mintală asociate au acces liber la serviciile specializate prevăzute la art.2" ….


Legea, căreia i se pot aduce modificări, va fi dezbătută şi la Camerea Deputaţilor şi dacă va fi adoptată, ea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011.
(Prelucrare din declaraţia politică susţinută în Senat).

Încurajaţi de acest lucru părinţii acestor copii au îndrăznit să spere şi sunt hotărâţi să militeze ca acestui prim pas, să urmeze mulţi alţii. Au simţit că, “pentru prima dată, copiii lor au biruit şi că s-a aprins lumina despre care ani în şir, au crezut că nici nu există”.
Organizaţi fiind în asociaţii, acum îşi stabilesc strategii pentru înfiinţarea unor Centre de zi pentru copii, dar şi pentru tineri şi adulţi, unde beneficiarii să se bucure de şanse egale în ce priveşte asistenţa socială, de sănătate dar şi de educaţie şi educaţie incluzivă, lucru care se întâmplă în prezent şi în Piteşti.


Sunt speranţe pentru toţi, indiferent de vârstă, sunt şanse ca ei să se ridice din hăul în care i-a aruncat autismul şi să-l învingă. Doamne Ajuta!
……..“Închipuie-ţi că într-o zi copilul tău poate- (acum se poate pentru că avem informaţia care ne-a lipsit )- reveni lângă tine cu mintea, cu sufletul şi cu gândurile! Se ridică încet, încet, din prăpastia căscată înlăuntrul lui. Închipuie-ţi că într-o dimineaţă copilul tău se trezeşte din somn şi-ţi spune sărut mâna mămica ..tăticu, şi te poate recunoaşte! Că işi aduce aminte toate cuvintele pe care le ştia si poate învăţa altele noi, poate avea o preocupare specializată sau lucrativă in funcţie de vârstă , te priveşte în ochi, reînvaţă cum se iubeşte o mamă. Închipuie-ţi că tu eşti acel părinte, că tu eşti părintele acelui copil şi eşti dator să lupţi pentru el (copil, tânăr, sau adult)- …

Flori Ionescu, mamă băiat cu autism

http://www.adevarul.ro/locale/pitesti/S ... 72229.html
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Dec 20, 2010 12:22 pm

Copiii cu autism, ajutaţi de Filiala Argeş a ANCAAR
12345(1 vot) joi, 02 decembrie 2010
Şase micuţi beneficiază de terapia TEACH, cu numai 1.000 lei pe lună
Copiii cu autism, ajutaţi de Filiala Argeş a ANCAAR
# Psihologi şi terapeuţi lucrează cu dăruire pentru integrarea în societate a celor ce suferă de această afecţiune

Metoda TEACH, cea mai avansată tehnică de terapie împotriva autismului, este aplicată şi de Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România - Filiala Argeş. Reprezentanţii acestei sucursale îşi propun să aducă un plus de speranţă şi de lumină în sufletele părinţilor micuţilor cu această afecţiune, care au apelat cu încredere la serviciile lor, încă de la înfiinţare, din vara lui 2010. Potrivit preşedintei filialei judeţene a ANCAAR, psiholog Mihaela Crăciun, în prezent de ajutorul asociaţiei beneficiază şase copii, iar trei sînt pe lista de aşteptare.


„Sînt învăţaţi să ia masa, dar şi să meargă singuri la toaletă“
Cum funcţionează terapia TEACH? „Această terapie cuprinde tot, inclusiv învăţarea mesei şi a mersului la toaletă, pentru că, din patru copii, trei dintre ei nu mănîncă şi nu merg la toaletă singuri, iar învăţarea elementelor de autonomie face parte din terapie. Absolut tot ce se face aici înseamnă terapie, nu grădiniţă. Este important să se înţeleagă diferenţa asta. Avem şi un orar vizual, fiecare copil ştie ce o să facă în ziua respectivă. Asta înseamnă că îi ajutăm să înţeleagă timpul, cum decurge el, că au de făcut asta şi asta pînă vine mama să-i ia, ce urmează să facă“, a explicat psihologul

. În ce priveşte tehnicile terapeutice ABA, „această terapie este modalitatea de a învăţa, pas cu pas, repetitiv, lucrurile împărţite pe bucăţele mici. Cum se practică? Terapeutul stă în faţă, iar promptul stă în spatele lui. Primul îi spune să bată din palme, de exemplu, iar cel din urmă îl ajută să facă asta. Aşa începe. Apoi, uşor-uşor, promptul din spate îşi retrage ajutorul, pînă cînd copilul reuşeşte să bată singur din palme. Aşa se învaţă absolut tot. Aceşti copii au nevoie să le fie predat orice comportament“.

„Au evoluat foarte mult“
„Au evoluat foarte mult“, mărturiseşte preşedinta Asociaţiei, povestind că Adiţu, un băieţel de trei ani şi jumătate, „este acum la grădiniţa de masă, normală, şi mai vine la noi doar de două ori pe săptămînă, pentru întreţinere. A trecut de la a nu şti să facă pa şi să bată din palme, pînă la a pune tot felul de întrebări. Recunoaşte foarte multe obiecte din mediu şi persoane. Dar la el au fost elemente de autism, nu un autism clasic“, a afirmat Mihaela Crăciun, subliniind că acesta este un caz care s-a recuperat după aproape un an şi cîteva luni de terapie.

Eveniment caritabil, pe 7 decembrie
Asociaţia pentru Copiii şi Adulţii cu Autism - Filiala Argeş organizează, pe 7 decembrie, şi un eveniment caritabil, constînd în două momente artistice pe scena Teatrului Al. Davila. Primul va începe la ora 17.00, iar cel de-al doilea, la 18.30. Spectacolul se numeşte Fii Moş Nicolae pentru un copil cu autism!, fiind susţinut de elevii Şcolii Nr. 6 N. Bălcescu-Piteşti şi Asociaţia Noi Orizonturi - Familia. La eveniment sînt aşteptaţi toţi cei ce doresc să le facă o donaţie acestor copii, printre spectatori numărîndu-se elevi din cadrul unităţii şcolare din Piteşti.Asociaţia pentru Copiii şi Adulţii cu Autism - Filiala Argeş organizează, pe 7 decembrie, şi un eveniment caritabil, constînd în două momente artistice pe scena Teatrului Al. Davila. Primul va începe la ora 17, iar cel de-al doilea, la 18.30.

http://www.curier.ro/index.php?option=c ... Itemid=375
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Dec 20, 2010 12:26 pm

800 de elevi au făcut pe Moş Nicolae pentru semenii lor:
Copiii cu autism au primit 5.000 de leiFondurile strînse la cele două spectacole oferite marţi de elevii Şcolii Nr. 6 Nicolae Bălcescu Piteşti şi Asociaţia Noi Orizonturi - Familia pot constitui o bază de plecare în privinţa unei terapii adecvate pentru trei copii cu autism aflaţi pe lista de aşteptare a Asociaţiei Naţionale pentru Copiii şi Adulţii cu Autism din România, filiala Argeş. Evenimentul caritabil a fost organizat de preşedinta ANCAAR Argeş, psiholog Mihaela Crăciun, banii colectaţi venind de la cei 800 de mici spectatori, ale căror donaţii au însumat 5.000 de lei. Momentele artistice au fost jucate pe scena Teatrului Al. Davila, pusă la dispoziţie gratuit pentru această acţiune.


Banii vor fi cheltuiţi pe terapie
„Modul în care a fost privit şi primit evenimentul a fost peste aşteptările noastre. Primul spectacol s-a ţinut cu sala arhiplină, iar al doilea, la capacitate maximă. Au venit şi copiii noştri, însă spre finalul celui de-al doilea spectacol, pentru că ei nu rezistă şi îi deranjează şi pe cei din jur dacă stau atîta timp“, a precizat Mihaela Crăciun. „Ca fonduri, s-au strîns 5.000 de lei. Nu s-a intrat cu bilet, dar au donat cît au considerat, cît au putut. Prezenţa a fost absolut benevolă la spectacol, nu i-a adus nimeni cu forţa din şcoli, donaţiile fiind la latitudinea fiecărui părinte, că, pînă la urmă, ei au dat banii“, a completat aceasta. Fondurile vor fi folosite „exclusiv pentru terapia copiilor şi pentru materiale. Vom vedea în ce fel vom susţine, printr-o subvenţie lunară, procedurile de terapie, dar nu ne-am hotărît. Suma este totuşi destul de mică, şi mai avem şi trei copii pe lista de aşteptare, ne gîndim şi la ei. Nu ştiu dacă îi vom putea angrena deocamdată, trebuie să vedem dacă se concretizează nişte promisiuni de sponsorizare. În cazul în care se va aduna o sumă mai mare, probabil că îi vom include şi pe cei care sînt pe lista de aşteptare, deocamdată abia ne descurcăm cu cei din grup“, a mai precizat preşedinta Asociaţiei, apreciind că, pentru anul în curs, acesta a fost singurul eveniment caritabil.

http://www.curier.ro/index.php?option=c ... Itemid=377
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun Mar 27, 2011 11:15 am

Drama pãrinţilor cu copii autişti
12345(2 voturi)

luni, 31 ianuarie 2011
Drama pãrinţilor cu copii autişti:
„Dacã murim, ei ce vor face?“
# În Argeş sînt peste 90 de cazuri diagnosticate cu aceastã boalã cumplitã


Probabil cã mulţi dintre dumneavoastrã aţi auzit despre autism ca fiind o afecţiune neuropsihiatricã gravã. Puţini ştiu, însã, prin ce drame trec familiile copiilor autişti şi cîte eforturi depun pentru a-şi ajuta micuţul sã facã şi cel mai mic progres.

Daniel Badea este tatãl unui copil cu o asemenea problemã, care ne-a povestit prin ce trece. Fetiţa lui, Jenifer, are şase ani şi jumãtate, nu vorbeşte, nu poate nici mãcar sã-şi lege şireturile la ghetuţe şi, din punct de vedere al dezvoltãrii neuropsihice, are mintea unui copil de doi ani şi jumãtate.


„Jenifer s-a nãscut în Spania, unde mã aflam la muncã alãturi de soţia mea, Barbara, care este de origine polonezã. Au fost dificultãţi la naştere şi, dupã o sarcinã normalã, fetiţa a fost scoasã cu forcepsul de medici. Dupã pãrerea noastrã, aceasta a fost şi problema, dar am aflat ulterior cã autismul ar avea o cauzã geneticã. Pãrea un copil normal şi ne-am bucurat enorm de ea. Am început sã observãm cã nu se dezvoltã ca un copil normal, iar la 9 luni, cînd am dus-o la neuropsihiatru, ni s-a spus cã are o întîrzîiere mintalã.

Nu reacţiona la stimuli, nu dormea bine noaptea. Am umblat pe la vreo 20 de doctori, care ne-au pus tot felul de diagnostice greşite. Abia la vîrsta de doi ani ni s-a spus clar cã e autism. Cînd am aflat cã e suspectã de autism, ne legam de orice speranţã, negînd acest diagnostic. Nu ne venea sã credem cã ni se întîmplã tocmai nouã acest lucru! La 2 ani, un neuropsihiatru ne-a dat diagnosticul fi-nal - autism - şi ne-a spus, fãrã menajamente, ce ne va aştepta: copilul nu o sã meargã, n-o sã vorbeascã, n-o sã se poatã întreţine singur cînd va creşte şi cã este iremediabil pierdut“, ne-a spus Daniel Badea.


La 2 ani, Jenifer a fost diagnosticatã cu autism. Pãrinţii fetiţei nu vor sã accepte ideea cã este un copil iremediabil pierdut.La 6 ani şi jumãtate, poartã pampers
Aceastã veste a cãzut peste familia Badea ca un trãsnet. De atunci, nimic nu a mai fost la fel ca înainte. Cu mult curaj, soţii au decis sã mai facã un copil, în speranţa cã acesta va fi sãnãtos. S-a nãscut Robert, un bãieţel acum în vîrstã de patru ani, care este un copil sãnãtos. Frãţiorul, deşi mic, îşi dã seama cã sora lui este bolnavã şi se roagã şi el ca, într-o bunã zi, Dumnezeu sã facã o minune, sã-l vindece. La 6 ani şi jumãtate, Jenifer merge o datã pe sãptãmînã la o grãdiniţã specialã, nu socializeazã cu alţi copii, cere foarte multã afecţiune de la pãrinţii ei, în braţele cãrora se simte în siguranţã, iar de o jumãtate de an, de cînd urmeazã psihoterapia, a realizat cîteva progrese, fãcînd anumite lucruri, imitîndu-i pe terapeuţi.


Jenifer are urcuşuri şi coborîşuri în dezvoltarea ei, iar pãrinţii trec succesiv de la agonie la extaz. Multe din familiile care au un copil autist se destramã tocmai pentru cã unul dintre pãrinţi cedeazã psihic în lupta cu aceastã cruntã realitate. Acum, Jenifer învaţã sã-şi lege singurã şireturile, dar nu a reuşit încã acest lucru care pentru un copil de vîrsta ei e banal. Pãrinţii îi înţeleg cu greu gesturile şi învaţã sã convieţuiascã alãturi de un asemenea copil. Cînd vrea sã mãnînce, se duce spre frigider, poartã pampers, fiindcã nu poate spune cînd trebuie sã meragã la toaletã, se joacã cu jucãriile rãsucindu-le repetitiv şi mînuieşte telefonul, unul din obiectele ei preferate. Printre tulburãrile din spectrul autist se aflã şi sindromul Asperger, pacienţii respectivi reuşind sã facã nişte calcule matematice incredibile.Fetiţei îi place foarte mult sã asculte muzicã
Ca majoritatea copiilor autişti, fetiţei îi place foarte mult sã asculte muzicã, de la Madonna şi Jenifer Lopez şi pînã la rock alternativ. Tratamentul lunar al lui Jennifer este costisitor. Doar medicamentele naturistã îi costã pe pãrinţi 180 de lei pe lunã, dar acestora li se adugã şedinţele de psihoterapie, cîte patru zile pe sãptãmînã, al cãror cost însumeazã 800 de lei lunar. Mama lui Jenifer, Barbara, stã toatã ziua cu fetiţa, primind o indemnizaţie de însoţitor în valoare de 460 de lei. Fetiţa bãlaie trãieşte în lumea ei şi, dacã la prima vedere nu ar pãrea cã are vreo problemã, toţi observã cã nu este un copil normal, cînd nu primesc rãspunsuri la întrebãrile pe care i le pun şi vãd cã se uitã pierdutã în jurul ei.

De cînd au aflat cruntul diagnostic, pãrinţii s-au documentat despre aceastã boalã cum au putut: citind cãrţi, pe Internet etc. Cea mai mare nelinişte a lor şi marele semn de întrebare pe care şi-l pun sînt ce se va întîmpla cu Jenifer cînd va deveni adult şi ei nu vor mai fi? Care va fi soarta ei? Nu e deloc uşor sã trãieşti lîngã un autist, iar frãţiorul ei s-ar putea sã nu-şi asume aceastã responsabilitate mult prea mare... Cu povara acestei întrebãri fãrã rãspuns trãiesc familiile copiilor autişti.


Cei care vor sã-i ajute pe aceşti oameni pot dona 2% din impozitul pe profit Asociaţiei Naţionale pentru Copiii şi Adulţii cu Autism din România-Filiala Argeş, gãsind formularul pe care-l pot completa, printa şi depune la Finanţe pe site-ul www.argesautism.ro .În judeţul nostru nu sînt însã asemenea cazuri. Originea autismului constã într-o disfuncţie neurologicã la nivel central, ce-l împiedicã pe copil sã organizeze stimulii din mediul înconjurãtor într-un tot unitar, motiv pentru care el percepe doar un univers fragmentar şi lipsit de coeziune.


Iulia Şutan Foto: Ion Tudor

http://www.curier.ro/index.php?option=c ... Itemid=375
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Jan 11, 2012 10:01 pm

Andreea Apostol | 09 Decembrie 2011
Asociaţie pentru copiii cu autism, înfiinţată de un poliţist


Vârsta tot mai înaintată de concepere, şi mai ales cea a tatălui, este un motiv pentru care tot mai mulţi copii se nasc cu autism, o tulburare a creierului, care interferă adesea cu abilitatea de a comunica şi de a relaţiona cu cei din jur. Numărul mai mare de cazuri de autism înregistrate în ultimii ani în România se explică, în parte, prin faptul că părinţii sunt mai informaţi şi îşi duc copiii la medic.

Au înfiinţat o asociaţie pe banii lor

Două familii din Piteşti, care se confruntă cu astfel de cazuri, s-au gândit să dea o mână de ajutor celor care se confruntă cu această boală, atât bolnavilor, cât şi rudelor acestora şi au înfiinţat o asociaţie: “Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism“, Argeş. Cu surse financiare proprii şi sprijiniţi de câţiva oameni de bine, au reuşit să închirieze în Trivale un spaţiu, unde să îşi desfăşoare activitatea. Centrul are patru săli de terapie şi un cabinet de kinetoterapie, toate dotate cu sistem video. “Este singurul centru de asemenea anvergură din judeţ, pe care am reuşit cu greu să îl punem pe picioare. Asociaţia am reuşit să o înfiinţăm anul acesta, în aprilie, cu mari cheltuieli financiare”, ne-a spus Andreea Badea, una dintre cele care au pus bazele acestui proiect.
“Nimeni nu s-a încumetat să ne dea un diagnostic”
Îngrijirea şi sprijinirea acestor copii sunt singurele activităţi ale celor două familii. “Nu îi putem lăsa neînsoţiţi deloc, trebuie să fie cineva în permanenţă cu cei mici. Băieţelului meu, Mihai, i-am descoperit această tulburare la un an şi jumătate, când am observat că nu răspundea atunci când îl strigam.

Am fost cu el la Pediatrie, dar nimeni nu s-a încumetat să ne dea un diagnostic. Am fost apoi la Bucureşti, la doctoriţa Iuliana Dobrescu, cea care ne-a şi dat diagnosticul: elemente din spectrul autist. Ne-a spus că trebuie să începem terapia, dar noi nu ştiam nimic despre această boală”, ne-a povestit Ana Tudorache, celălat partener din proiect.
Şedinţa de terapie costă 35 de lei pe oră
Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism Argeş este singulară, în felul ei. Ea a fost înfiinţată de Mondică Badea, poliţist în cadrul IPJ şi soţia sa, Andreea Badea, în colaborare cu familia Tudorache.

Familiile s-au cunoscut la cursurile de terapie şi au decis să lupte împreună împotriva acestei boli cumplite, care, deocamdată, nu are nicio şansă de vindecare. Cel mai dureros este că numai medicamentaţia costă în jur de cinci milioane pe lună, iar şedinţele de terapie sunt 35 de lei pe oră, în condiţiile în care, fiecare copil bolnav are nevoie de trei ore de terapie zilnică. Familiile sunt mulţumite totuşi că îi pot ajuta şi pe alţii, care se confruntă cu aceeaşi problemă şi le uşurează în felul acesta suferinţa.

http://ziarobiectiv.ro/index.php/social ... itist.html
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: ARGES

Postby dora » Wed Oct 19, 2016 11:56 am

ATSA Arges
http://asociatiaautismterapiesportsiart ... o/contact/

Adresa: Str Cuza Voda nr 8 Pitesti, judetul Arges
Tel: 0721548624
Presedinte Asociatie: Dumitrescu Ana Florina

Director: Alina DavidATSA sucursala Campulung

Adresa: Str. Alexandru Grigorescu nr. 13 Campulung muscel
Tel: 0721548624
Tel: 0774432811
Presedinte Asociatie: Dumitrescu Ana Florina

Director: Alina David
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: ARGES

Postby dora » Thu Jan 26, 2017 1:41 pm

Lasă-mă să-ți aud glasul” – asociația care face minuni pentru copiii cu autism

Aug 08, 2016
http://www.ziarulactualitatea.com/9577

Asociatia „Lasa-ma sa-ti aud glasul” din comuna Albesti, judetul Arges, a implementat cu succes un proiect unic in Romania prin care a integrat 60 de copii care sufera de autism in sistemul educational.

In urma cu cativa ani, pe locul in care asociatia isi are in acest moment sediul era un grajd, insa prin implicarea si daruinta de care doamna Iuliana Iancu a dat dovada, ajutata si de de alti profesori au reusit sa obtina rezultate incredibile, reusind cu succes sa integreze in sistemul educational 60 de copii cu probleme de autism.

Autismul este o boala caracterizata prin afectarea dezvoltarii creierului. Autismul afecteaza grav abilitatile mentale, emotionale si comunicationaleale unei persoane.

In prezent centrul are 5 cabinete: cabinetul de psihologie, logopedie, psihopedagorie, kinetoterapie si asistenta sociala.

Asociatia este una nonguvernamentala si nonprofit. Performantele pe care oamenii de aici le-au realizat sunt din pasiune si daruire, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. Dintre cei 60 de copii, dintre care toti au fost integrati cu succes in sistemul educational, unii au ajuns sa fie castigatorii pe tara ai concursului “Cangurul lingvistic la Matematica”.

Pentru ajutorul dat de oamenii de aici parintii nu trebuie sa plateasca nici macar un leu. Insa in ciuda acestor rezultate incredibile, foarte putina lume a auzit de aceasa asociatie.

Teo Jubleanu și Adrian Baldovin
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to JUD ALBA, ARAD, ARGES, BACAU

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron