Carti /filme despre sindromul Asperger

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

Postby dora » Wed May 19, 2010 12:27 pm

Un autist de 17 ani optimist și vivace

Atât în mass media, cât şi în cărţi, există ideea că persoanele autiste pot fi totalmente fericite. « Nu este adevărat », e părerea lui Wessel Broekhuis. Din acest motiv a scris cartea Singur în lumea mea. ´Când mă gândesc la heavy Metal mă relaxez.´

Interviu VOLKSKRANT 3 Martie 2010


Wessel Broekhuis are 17 ani. Locuieşte în Amsterdam, merge la şcoală în clasa a 5a la VWO (un liceu de ştiinţe), cântă într-o formaţie de Rock CRUSH. Şi de mâine este şi autor.

Atunci va fi publicată cartea sa, Singur în lumea mea. O carte despre fete, muzică rock, şcoală, obsesii şi fobii.


Wessel are Asperger, ”un fel de autism uşor” cum zice el. Când avea trei ani, folosea cuvinte precum “nicicând’ şi ‘în consecinţă’. Se supăra foarte repede, din când în când avea furii foarte intense. Datorită proastei motricităţi, se împiedica tot timpul. Şi nu voia să vorbească despre nimic altceva, decât despre animale. Nişte copii l-au poreclit “greoiul”.

Dacă ar trebui să descriu succint autismul, ar fi cam aşa: totul în viaţa mea e extrem, şi asta datorită conştiinţei exacerbate. Simţurile mele funcţionează 200% şi nu pot ţine pasul cu viaţa. Totul intră în mine atât de violent. Lumea mă înghite zilnic şi mă striveşte.

--pagina 21---


Wessel: ’Din punctul meu de vedere, există o părere generală conform căreia nicio persoană cu autism nu poate fi fericită. În media, la televiziune, prin cărţi, apar mereu persoane autiste nefericite cu o mulţime de probleme. Sprijinul profesional este foarte axat pe “normalizarea” unei persoane, în timp ce este foarte posibil să fii fericit chiar dacă nu eşti “normal” în întregime. Vreau să arăt o persoană pozitivă, vivace.

"Tot nu pot face totul": şcoala, dar şi ieşirile în oraş, îmi iau mai multă energie decât colegilor mei. Uneori trebuie să stau o zi acasă doar ca să mă regenerez şi relaxez. Şi nu ştiu dacă voi avea vreodată vreo muncă normală. Dar în ultimii ani am făcut lucruri la care nu mă aşteptam vreodată. Acum, de exemplu, merg la un liceu obişnuit. Mai demult nu puteam suporta zgomotele şi grupurile mari, dar vara asta am vizitat Lowlands (un festival foarte important de rock în aer liber din Olanda) cu 55 de mii de fani.

La această vârstă toate contactele mele erau unidirecţionale. Vorbeam mult, foarte foarte mult. Dar nu ascultam ce aveau alţii de spus. Voiam doar să vorbesc – să povestec despre animale despre care ştiam extrem de multe.. ---pagina 33---

‘Am fost diagnosticat cu Asperger la vârsta de 4 ani. Nu-mi amintesc prea multe despre acea vârstă. Majoritatea lucrurilor pe care le ştiu, le-am aflat din rapoartele psihologice sau de la mama. În clasa a treia, a patra şi a cincea am mers la o şcoală specială, cu sprijin din partea specialiştilor. M-a ajutat foarte mult. Acum am învăţat cum trebuie să mă comport din punct de vedere social. Mulţi dintre colegii mei de şcoală au auzit de această carte şi au fost surprinşi să descopere că sunt o persoană cu autism.

"La şcoală am o abordare oarecum specială; dau testele la computer, nu doar datoriă scrisului foarte prost, ci şi pentru că mă ajută să mă concentrez. La teste am mai mult timp la dispoziţie. Nu trebuie să colaborez cu ceilalţi. Şi devin tot mai conştient că şcoala mă solicită din ce în ce mai mult. Sarcinile de lucru încep să devină tot mai dificile. Dar sunt sigur că anul asta voi reuşi la examene."

Dar există un aspect al vieţii şcolare care mă demolează întruna, îmi răpeşte somnul şi mă face să gândesc sumbru. Înainte de vreo sesiune sunt paralizat de teamă. Acestea sunt cele mai proaste momente din viaţa mea. ---paginile 99-100---

"Gimnastica! Îngrozitor!. Sunt aşa de multe persoane în aceeaşi sală, aşa de mult zgomot! Ceea ce mă sperie la sport este că lumea devine fanatică, nervoasă, vor numai să câştige. De ce este atât de important pentru ei? Nu îi înţeleg deloc! Întrucât am avut întotdeauna o motricitate foarte proastă, am devenit victima perfectă în timpul acestor ore. Dar acum nu mai trebuie să particip. Când ceilalţi merg la ora de sport, îmi fac singur exerciţiile de fitness, în altă sală."

în acest moment mă deranjează o fobie de apă extrem de enervantă. Mi-e teamă că totul se va uda; e periculos să am mâinile ude. Pentru că dau de electricitate peste tot şi chiar cea mai minusculă picătură de apă ar putea fi sursa morţii. ---pagina 79---

"Mai demult, după ce mă spălam pe mâini, trebuia să aştept un sfert de oră să se usuce. Acum, nu mai trebuie. Dar a apărut o altă fobie. Acum am probleme cu inchisul caloriferelor. Fac asta de douăzeci de ori, pentru că trebuie să mă asigur că sunt închise. Am aceeaşi problemă cu uşa din faţă. Dacă renunţ, mă gândesc întruna la asta şi nu pot dormi. Cel mai enervant lucru este că trebuie să merg la psiholog să mă tratez, şi tot nu scap de fobii. Trece una şi apare alta în loc."

Scriu Metal cu majusculă pentru că îmi guvernează gândurile şi e uneori iradiant – cea mai importantă parte a vieţii mele. ---pagina 61--

"Obsesiile par atât de negative! Dar sunt foarte fericit prin obsesiile mele : au fost întotdeuana ancora mea în lumea asta. Un lucru despre care ştiu totul, un lucru într-o lume din care înţeleg atât de puţin. Când mă gândesc la heavy metal mă relaxez."

"La fiecare 4 sau 5 ani câte o obsesie se transformă treptat în alta. De la 4 la 6 ani eram înnebunit după animale. Şi dinozauri. Treptat, această obsesie a trecut la Pokemon, jocul pentru computer. Are legătură, pentru că la Pokemon sunt mai multe identităţi. De la 10 la 13 ani ştiam totul despre istorie şi mitologie. Şi găseşti câte ceva din aceste vremuri întunecate în muzica Metal pe care o iubesc atât de mult."

"Citesc foarte mult despre heavy Metal, ascult genul ăsta de muzică, caut trupe noi pe internet, iau interviuri, scriu pe forumuri specializate şi scriu recenzii despre concerte şi CD-uri noi. Şi cânt în trupa de Metal numită CRUSH. M-aş putea numi expert. Faptul că o obsesie se transformă în alta nu înseamnă că nu mai ştiu nimic despre lucrurile care mă înnebuneau în trecut. Încă mai pot spune foarte multe despre mitologia greacă sau despre dinozauri sau animale."

Nu suport comentariile negative asupra obsesiilor mele. Lumea spune că heavy Metal-ul e doar un “zgomot supărător”; simt că mor când aud . ---pagina 71 ---

Se spune că la persoanele cu autism, atenţia se fixează la maturitate. Deci, cine ştie, poate obsesia mea pentru heavy Metal va dura toată viaţa. Una pe care n-o pot controla. Nu mă pot forţa ca interesul meu pentru heavy Metal să dispară. Chiar acum, când mă găndesc la asta, simt un curent continuu de imagini, informaţii, culori, sunete. Nu e ca şi cum aşa avea în minte o anumită muzică sau vreun cântec. În cartea mea am descris asta ca pe ceva care continuă întruna, ca respiraţia. Trebuie s-o priviţi aşa. Sau ca şi cum ai fi foarte îndrăgostit. Pune complet stăpânire pe mine.

‘Nu e vocaţia mea să cânt într-o trupă de heavy Metal. Vocaţia mea este să scriu. Sunt autor. Dar nu voi pleca de la CRUSH, cu siguranţă. ’E mult prea amuzant. Când sărim în sus prin garaj, când scot cele mai brutale sunete, animalice din gâtlej, când ne pierdem cu toţii în ritmul tobelor şi al chitarelor bass, cu acele fraze muzicale repetate – grozav! Câtă bucurie! ---pagina 131---

"Cu cât am crescut, cu atât mia-m dat seama că mi-ar plăcea să scriu; este visul meu final. Şi nu ştiam care ar putea fi cel mai bun subiect al primei mele cărţi; propria-mi viaţă. Asta era povestea pe care trebuia s-o spun. Mi-am făcut primele note în 2007. În toamna anului 2008 am trimis o scrisoare la pagina dedicată tinerilor din revista VPRO. Datorită acestui lucru m-au contactat mai multe edituri. Din vacanţa de vară a anului 2008 mi-am petrcut mai mult timp lucrând la carte. Până acum câteva săptămâni am lucrat intens."

"Poate în 10 ani voi mai scrie o carte despre mine, pentru că se vor întâmpla lucruri noi. Nu cred că voi face asta în următorii 5 ani. Aş vrea să încep o ficţiune; despre un demon ţinut captiv sub pământ ani buni şi care începe să caute omul care l-a făcut prizonier. – Mi se pare o bună provocare. Şi bineînţeles, sper să scriu cândva o carte despre heavy Metal, o carte care le conţine într-adevăr pe toate."

Libertate şi satisfacţie cu tine însuţi; asta e fericirea. Cu tot ce sunt eu: fan heavy Metal, cântăreţ, dar mai presus de toate – scriitor şi autist. ---pagina 155 ---

http://www.hanah-international-communic ... =6&lang=ro
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Aug 31, 2010 11:40 am

Sindromul Asperger - O poveste de dragoste
Autor (i): Sarah Hendrickx, Keith Newton
Pret: 22,89 LEI
Editura: Fides
An aparitie: 2010
Nr. pagini: 176 pagini
Colectia: Stiinte medicale
ISBN: 9789738930544


http://www.librarie.net/carti/153463/Si ... ith-Newton
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Carti /filme despre sindromul Asperger

Postby dora » Wed Aug 14, 2019 1:29 pm

În turneu cu Asperger's Are Us
Sezon 1
ON TOUR WITH ASPERGER'S ARE US I.2019|documentar|12+
Notă: 4.4/5 (61)


Acest serial documentar urmărește prima trupă de comedie ai cărei membri au autism și care sunt la primul lor turneu prin țară. Înghesuiți într-o veche rulotă, echipa celor patru va fi pe drum timp de șase săptămâni.
Acest serial-documentar în șase părți urmărește trupa Asperger's Are Us, o trupă de comedie formată din patru prieteni care au autism, aflați în cel mai ambițios turneu al lor. Încercând să iasă din zonele lor de confort, Noe, New Michael, Ethan și Jack călătoresc prin mai multe orașe, de la Boston la Los Angeles, împărtășindu-și perspectivele unice asupra vieții și a prieteniei pe care au descoperit-o pe drum. Călătorind și locuind împreună într-o veche rulotă, cei patru joacă fie pentru un public entuziast fie cu casa goală și, în restul timpului, se ocupă de tensiunile din grup și de peticirea mașinii lor care se strică în cele mai nepotrivite momente.
https://www.hbo.ro/series/in-turneu-cu- ... -1_-107949
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Previous

Return to SINDROMUL ASPERGER

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests