ASOCIATIA SFANTA ANA BUCURESTI

Moderators: camel, moderators

ASOCIATIA SFANTA ANA BUCURESTI

Postby dora » Mon Apr 19, 2004 8:01 am

Contact

Adresa: București, sect. 1, str. Petru Rareș nr. 1, cod 011101

E-mail: sfantaana@yahoo.com

Tel/Fax: 0212235593

0724556036 – Anca Neacșu – Coordonator Centru de zi Ana

http://sf-ana.ro/contact/


Asociatia “Sfânta Ana” este o organizatie neguvernamentala, non-profit, apolitica, înfiintata prin Hotarârea Judecatoreasca nr. 243 a Judecatoriei sect. 1, la data de 25.10.1996, având ca misiune sprijinirea copiilor si adolescentilor cu handicap mintal si asociat sever, pentru a fi pastrati in familii si a se putea integra social.

Scopul înfiintarii Asociatiei este desfasurarea de servicii si activitati de protectie, recuperare, educatie, integrare, asistenta sociala si consiliere specifica pentru copii si tineri cu handicap mintal si asociat sever si pentru familiile lor, precum si activitati de prevenire de abandon, institutionalizare si maltratare a lor.

Initiativa înfiintarii apartine unor persoane puternic motivate, parinti de copii cu handicap sever, doctori si profesori specializati în tratamentul si cercetarea handicapului neuro-psiho-motor, persoane implicate în ingrijirea acestor copii care si-au propus sa creeze o structura de sprijin superioara, ca alternativa la solutiile existente în acest domeniu în România.
CENTRUL DE ZI ANA
Beneficiarii actuali ai Centrului de Zi Ana sunt:

a) copii cu handicap sever (mintal si asociat), handicapul mintal fiind predominant
Criterii de selectie pentru beneficiari:
· diagnostic medical - gradul I de handicap:
· intarzieri in dezvoltarea psihica;
· intarzieri in dezvoltarea psihica cu note autiste;
· autism;
· sindrom Down / trisomie 21;
· ECI;
· paralizii cerebrale;
· retard psiho-motor;
· alte afectiuni cu dominanta psiho-motorie;
· varsta cuprinsa intre 7 si 18 ani;
· masura in care beneficiaza de servicii de recuperare de zi, ambulator, spitalizari temporare
b) familia copilului cu handicap sever, integrata in programele de suport ale Centrului de Zi Ana
Servicii oferite pentru copiii cu handicap, dizabilitati mintale si familiile acestora in Centrul de Zi Ana si tipurile de activitati derulate in cadrul acestor servicii:


1. Servicii de educatie si scolarizare

In centru exista trei grupe a cate 7 copii in medie, una de clasa I, una de clasa a II-a si una de clasa a III-a.
2. Servicii de recuperare

Copiii urmeaza programe de recuperare individualizate, de 5 tipuri:
· kinetoterapie
· terapie logopedica
· ergoterapie
· psihoterapie
· stimulare pe calculator
Frecventa sedintelor de recuperare este in medie de doua pe saptamana pentru fiecare terapie.
3. Servicii de pregatire suplimentara in timpul dupa-amiezelor

4. Servicii de integrare si socializare

5. Serviciul de asigurare a transportului
dora
 
Posts: 3778
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Aug 30, 2007 4:38 pm

Mirona VRĂJITOR
La o aniversare

Asociaţia „Sfînta Ana“ este singurul ONG care a răspuns cererii mele de a face voluntariat, ofertă trimisă pe e-mail la cel puţin şapte organizaţii. La Asociaţia „Sfînta Ana“ am lucrat ca voluntar la începutul anului 2006, pentru o scurtă perioadă, extrem de importantă pentru mine.

„Sfînta Ana“ a fost fondată în anul 1996 de părinţii şi rudele unor copii şi adolescenţi cu handicap mintal sever. Iniţiativa a avut-o dna Gabriela Scraba, mama fetiţei C., diagnosticată cu autism sever. Din anul 2000 funcţionează şi Centrul de Zi „Sfînta Ana“, care – îmi spune Gabriela Scraba – „este cel mai mare centru de zi pentru copii mari şi tineri cu handicap mental sever din România“. Copiii de aici nu îndeplinesc, din cauza handicapului sever, condiţiile necesare înscrierii în şcoli speciale. Micuţii sînt primiţi indiferent de situaţia materială a familiei şi sînt evaluaţi periodic de personalul centrului. În cazul fericit în care sînt semnalate progrese care le permit înscrierea într-o instituţie specială, nu mai rămîn în centru. Anda Stanciu, director executiv al asociaţiei, mi-a povestit de cazul unui copil în vîrstă de şase ani diagnosticat cu autism, care, deşi ştia să citească, nu putea fi integrat într-o şcoală pentru că nu suporta compania celorlalţi copii. După un an şi jumătate la Centrul „Sfînta Ana“, a putut fi mutat la o şcoală specială şi acum este în clasa a patra. „Pe lîngă accesul în şcolile speciale, încercăm obţinerea unui grad cît mai ridicat de autonomie personală, în perspectiva unui trai independent în locuinţe protejate – spune Anda Stanciu. Un autist este uneori ca un copil de doi ani vioi, care-ţi trage feţele de masă şi poate face asta toată viaţa. Tot ce ne propunem noi este să sprijinim familia să-l înţeleagă, să-i răspundă, să comunice cu el.“ C., fetiţa dnei Scraba, a fost diagnosticată cu autism la trei ani şi jumătate, după mai multe diagnostice greşite: „Nici nu auzisem vreodată de boala asta! La noi abia de prin ’95-’96 a început să se pună mai serios problema autismului.

Eu am avut noroc, există părinţi care au copii de treizeci de ani cînd află că sînt autişti!“. Acum părinţii care au copii suferinzi de această boală pot găsi la Centrul „Sfînta Ana“ îndrumare, înţelegere şi pot discuta cu un psiholog. „Experienţa mea foloseşte şi altora“, îmi spune dna Scraba. Asociaţia are multe planuri, dar nu şi fonduri.

Clădirea în care funcţionează a fost cumpărată în anul 2000 cu ajutorul Organizaţiei Stichting Kinderpostzegels Nederland, care le-a pus la dispoziţie şi un microbuz. Dar spaţiul nu mai este suficient. „Avem nevoie de camere de relaxare, ei sînt hiperkinetici, se mişcă foarte mult şi e important să fie supravegheat fiecare în parte! Au nevoie de locuri separate faţă de ceilalţi copii bolnavi. Dacă am avea camere separate, am putea aranja un loc special pentru copiii autişti şi poate ne-am putea permite să aducem un specialist, deşi nu prea ştiu să fie mulţi specialişti în România!, îmi spune dna Scraba oftînd. Anul acesta am auzit pentru prima oară de un training de formare a personalului pentru lucrul cu autiştii. Am încercat să participăm, dar era la Iaşi şi trebuia să plăteşti cazare, masă şi nu aveam banii necesari. Au fost programe pe care le-am accesat şi nu am reuşit să obţinem nimic! Ne-ar ajuta enorm dacă am găsi un finanţator pentru asemenea proiecte! În plus, nu există o coordonare între proiecte, un sponsor să asigure banii pentru participare şi altul să asigure training-ul acolo. Problema numărul unu rămîne însă cea a specialiştilor în tehnica lucrului cu copiii autişti. Avem opt autişti aici, în centru, şi nu seamănă unul cu altul. Sînt complet diferiţi şi e foarte greu să lucrezi cu ei! Am avea nevoie de nişte jocuri de stimulare, dar sînt foarte scumpe! Iar pentru aceşti copii suprastimularea este esenţială! Doar aşa poţi să-i ajuţi! Vrem să facem tabere speciale pentru copii cu autism, dar finanţările sînt tot mai puţine. Marea majoritate a finanţărilor a venit pînă acum de la organizaţii străine. World Learning ne-a sprijinit mult prin programul ChildNet, finanţat de USAID. Dar acum americanii se retrag pentru că intrăm în Uniunea Europeană. Noroc că există parteneriatele cu statul, care asigură din 2001 salariile pedagogilor, ceea ce e imens! Oricum, familiilor care au copii la Centru le este mai uşor. Am făcut excursii împreună. Avem petreceri la sfîrşit de an, şedinte cu părinţii ca la o şcoală normală. Şi au şi ei o senzaţie de normalitate. Sînt copii care atunci cînd au venit aici nu ştiau ce este un leagăn! Fuseseră ascunşi. Cînd îi vezi pe alţii ca tine îţi mai creşte moralul, începi să ai încredere.“ C., fetiţa dnei Scraba, împlinise azi 15 ani. Nu reacţionase nicicum la urări. Tocmai îşi primise buletinul, deşi ar fi preferat o îngheţată care întîrzia.
Last edited by dora on Sun Sep 02, 2007 5:24 pm, edited 1 time in total.
dora
 
Posts: 3778
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: ASOCIATIA SFANTA ANA BUCURESTI

Postby dora » Mon Oct 31, 2016 9:21 am

DUPA 20 DE ANI

http://sf-ana.ro/20ani/


Continuă să se nască copii „cu probleme”. Alții și alții. Ai noștri sunt deja mari. Și ei au fost mici odată, și noi am fost părinți tineri, încremeniți de vestea handicapului. Unii chiar la nașterea copilului, alții, mai târziu, descoperind că al nostru nu evoluează ca ceilalți.
Aflu, uneori de la tv, alteori de pe net sau de la cunoștințe, despre părinți care descoperă că mult așteptatul lor copil are „probleme”. Știu cum e, știu prin ce trec.
Văd și părinți care au depășit faza acceptării și se mobilizează. Vor să înființeze asociații, fundații, centre de recuperare, să se unească în federații, să facă lobby și advocacy (pentru gratuitatea terapiei ABA, de exemplu), ca să-și ajute copiii, să aibă acces la ceea ce statul nu le oferă.
Nu sunt nici primii, nu vor fi nici ultimii.

Și noi am fost ca ei, doar că ni s-a întâmplat la începutul anilor 90. Nu am avut parte de oportunitățile pe care le au părinții astăzi. Nu aveam baza imensă de date care există acum, nu ajunsese la noi internetul, nici măcar nu aveam computere. Despre handicap mintal? nici nu văzusem, nici nu auzisem de autism. În plus, atitudinea comunității față de persoanele cu dizabilități era cu totul alta. Copiii, ca și adulții erau fie instituționalizați, fie ascunși, foarte multe familii jenându-se de situația de a avea un membru cu handicap, temându-se de a fi învinuiți, arătați cu degetul.

Așa am pornit noi, mame și tați încremeniți de durerea pe care o știți și voi acum, iar lumea noastră era mult mai săracă. Ea tocmai se schimba total la începutul anilor 90, preocupată de nou, de viață, de culoare, de plin, de consum, dar lipsită exact de ceea ce noi aveam mai mare nevoie și în care noi eram ultima ei grijă!

Așa am înființat în 1996 Asociația Sf. Ana și de atunci au trecut 20 ani, cu bune și rele. Copiii au crescut, au venit și alții din urmă, acum sunt adulți, dar toți au rămas cu noi, toți sunt în familii. Am trecut prin toate, le-am încercat pe toate, ne-am confruntat cu de toate. Rezultatul se poate concentra într-un singur cuvânt: succes.

Suntem serioși, puternici și credibili, avem prieteni de nădejde și da, ne-a ajutat și ne ajută statul român!
Gabriela Scraba, Președinte
dora
 
Posts: 3778
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: ASOCIATIA SFANTA ANA BUCURESTI

Postby dora » Mon Oct 31, 2016 9:39 am

CONDIȚII DE ÎNSCRIERE
http://sf-ana.ro/centrul-de-zi-ana/cond ... inscriere/

În limita locurilor disponibile, solicitările de înscriere în CENTRUL DE ZI ANA se fac în scris, de către aparținători sau de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sect. 1

Criterii de eligibilitate orientative (selectiv):

tinerii au vârste între 18 ani – 36 ani;
dețin Certificat de încadrare în grad de handicap gr. I sau II, eliberat de D.G.A.S.P.C Comisia locală de evaluare a persoanelor cu handicap;
nu manifestă tendinţe de violenţă, distrugere sau (auto)agresivitate.
nu suferă de boli cronice transmisibile (Hepatită, TBC, HIV, etc);
au domiciliul in Bucuresti, într-o localitate limitrofă sau într-una din localitățile în care Asociația Sf. Ana desfășoară activități specifice;
provin din comunitate și se afla în întreținerea familiei sau în căsuțe familiale;
TIPURI DE BENEFICIARI

Beneficiarii direcți ai Centrului de zi Ana sunt tineri cu dizabilități mintale și asociate (mintale plus fizice). Diagnosticele lor sunt autism, tulburări din spectrul autist, oligofrenie, Sindrom Down, parapareze, encefalopatii, alte sindroame.

dora
 
Posts: 3778
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to BUCURESTI SI ILFOV

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron