Pedepsit de recompense

Moderators: camel, moderators

Pedepsit de recompense

Postby Magister » Sun Nov 05, 2006 9:05 pm

A patit cineva pana acum (fie personal in viata reala, ca manager cu subordonatii, fie ca parinte sau ca tutor cu metoda ABA cu copiii) fenomenul de a fi "pedepsit de recompense" ?

Adica asocierea asa de puternica a fenomenului neplacut cu ceea ce se presupunea a fi recompensa (chiar daca la inceput functiona), incat si ea e intampinata cu o reactie puternica de stres si confuzie.

Stiti vreo solutie de a iesi din asemenea dileme ?
Ce-i recomandati unui asemenea manager/tutor (daca e destept) sau subordonat/copil (daca si el poate fi destept, dar in prezent e coplesit si confuz) ?
n.1974, recent Dx - sindrom Asperger
"Nu imi propun sa scriu o oda decaderii, ci sa ma laud cu placerea cocosului cantator dimineata, cocotat peste cuibar, chiar numai pentru a-mi trezi vecinii" Henry David Thoreau - Walden
Magister
 
Posts: 236
Joined: Tue Jun 06, 2006 9:24 am
Location: Bucuresti

Re: Pedepsit de recompense

Postby dora » Wed Oct 26, 2016 3:55 pm

Pedepsiți prin recompense

http://www.urbankid.ro/educatie/dezvolt ... inta-29797

”Pedepsiți prin recompense” (Punished by rewards – The Trouble with Gold Stars, Incentive Plans, A’s, Praise and Other Bribes – Boston: Houghton Mifflin, 1993 / 1999) – este cartea care l-a consacrat pe Alfie Kohn la nivel mondial, carte care reunește multe studii relevante și se adresează nu doar părinților, ci și specialiștilor în psihologie și educație, angajaților și angajatorilor.

Şi recompensele, şi pedepsele sunt nişte mijloace de a manipula comportamentul. Ele sunt două forme de a face lucruri pentru studenţi. Şi în această măsură, toate studiile care spun că este contraproductiv să le spui studenţilor “fă asta sau o să ţi se întâmple aşa ceva”, se aplică şi în cazul “fă asta şi vei primi lucrul ăla”.
Cercetătorii Ed Deci şi Rich Ryan de la Universitatea din Rochester au dreptate atunci când spun că recompensele sunt “control prin seducţie”. Pe lângă faptul că au capacitatea de a controla, acestea (recompensele) au toate şansele să se transforme într-o metodă de evitat pe termen lung. Motivul este că în timp ce elevii ar dori cu siguranţă să primească o răsplată, pizza, bani sau buline colorate, nimeni nu se bucură de faptul că lucrurile pe care ni le dorim cel mai mult sunt utilizate drept pârghii de control al propriului nostru comportament. Deci, este meritul rasplatei – “fă asta şi vei primi aia” – care duce la statutul său punitiv pe termen lung. (O conversație despre recompense între Alfie Kohn și Ron Brandt)
dora
 
Posts: 3778
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to INTREBARI FRECVENTE(ABA)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron