Bistrita

Moderators: camel, moderators

Bistrita

Postby dora » Fri Dec 14, 2007 8:53 pm

STIRI LOCALE Bistrita-Nasaud


Nemtii vor sprijini infiintarea Centrului pentru copii autisti la Bistrita
20 Noiembrie 2007Vizita in Germania a presedintelui Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Gheorghe Marinescu, s-a dovedit a fi una cu rezultate excelente, la Bistrita urmand sa se construiasca - incepand cu vara lui 2008 - un centru pentru copii autisti.

Primele detalii ale acestui proiect, ale carui costuri sunt estimate la 1,5 - 2 milioane de euro, au fost puse la punct in cadrul dialogului pe care Gheorghe Marinescu l-a avut in Germania cu vicepresedintele Bundestagului, social-democrata Susanne Kastner.
"Am discutat pe durata a doua ore despre ce vrem sa facem la Bistrita, adica sa-i strangem din toate casele de copii pe cei autisti, intr-un centru separat, special, care va fi construit si va functiona dupa toate normele europene aflate in vigoare. Trebuie spus faptul ca doamna Kastner este direct implicata si interesata in derularea acestui program, deoarece nepotul domniei sale este gazduit intr-un astfel de centru, aflat intr-o faza incipienta, la Sibiu”, a explicat Marinescu. Presedintele Consiliului Judetean i-a prezentat Susannei Kastner eforturile uriase facute de autoritatile judetene pentru modernizarea centrelor pentru copiii cu dizabilitati, in care conditiile de trai si cazare sunt mai mult decat onorabile.
"Doamna Kastner este o personalitate in Germania, iar noi avem promisiunea domniei sale ca va fi prezenta in vara lui 2008 la Bistrita, unde vom organiza - impreuna cu nemtii si cu Facultatea de Medicina din Cluj-Napoca - un congres international pe probleme de autism, moment cand intentionam sa punem piatra de temelie a viitorului complex pentru copii autisti, care va fi facut dupa proiecte germane”, a precizat Marinescu. De asemenea, presedintele Consiliului Judetean a mai dezvaluit faptul ca tot anul viitor va mai lua fiinta la Bistrita un centru de cooperare romano-germana in actuala Casa a Argintarului.


Aceasta stire a fost vizualizata de 92 ori.
Sursa: Mesagerul De Bistrita-Nasaud


http://www.stirilocale.ro/bistrita-nasa ... dium=stiri
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

conferinta

Postby ela » Tue Jan 01, 2008 7:05 pm

Poate aveti si voi propuneri pentru conferinta la Bistrita. . . :lol:
Manuela Homm
ela
 
Posts: 6
Joined: Fri May 19, 2006 10:20 am

Postby dora » Wed Jan 02, 2008 3:48 pm

Manuela,
o invitatie pentru doamna ambasador Monique Gruber, oriunde s-ar afla...
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby ela » Sun Jan 06, 2008 9:31 pm

Bine incerc sa aflu
ela
 
Posts: 6
Joined: Fri May 19, 2006 10:20 am

Postby gabi.b » Fri Jan 11, 2008 9:16 pm

Cine e doamna Gruber? Imi spuneti si mie va rog...Pregatim si noi un simpozion la Oradea , inca nu stiu exact datele , dar Doamna directoare de la Protectia copilului , ne-a dat sarcina sa pregatim o lista cu invitati. De aceea am intrebat . Multumesc!
gabi.b
 
Posts: 247
Joined: Tue Mar 20, 2007 3:42 pm

Postby dora » Fri Jan 11, 2008 9:59 pm

Gabi,
e un om pe care il admir ...

si as vrea sa stie ca a meritat tot ce a facut...

Ca s-au infiintat organizatii, ca ne pregatim de lupta...MONIQUE GRUBER, sotia ambasadorului Germaniei la Bucuresti

„În privinta autismului, in Romania, ramane aproape totul de facut“[...]
De curand, in luna mai, ati patronat la Bucuresti un congres international pe tema noilor cercetari privind educarea persoanelor autiste.
Ideea de a organiza acest congres mi-a venit in urma numeroaselor contacte cu specialisti si parinti. Am constatat atunci ca in Romania fiecare lucreaza de unul singur, fara contacte cu ceilalti implicati in acelasi domeniu. Si ca uneori chiar specialistii, in loc sa lucreze impreuna, lucreaza mai degraba unul impotriva celuilalt. De aceea am discutat cu asociatia Children in Distress, ca sa organizam aceasta conferinta impreuna. Acum un an s-au adunat 50 de specialisti si de terapeuti din toate centrele din Romania la resedinta noastra si am discutat o zi intreaga despre organizarea si scopul acestui congres.

Este un decalaj evident intre ce se stie despre autism in Romania si ce se stie despre autism in tarile occidentale.

Daca vorbim de tari ca Germania, Franta sau Anglia, decalajul la care va referiti e incontestabil. Am invitat aici specialisti si terapeuti din diferite tari, care sa le prezinte specialistilor romani descoperirile si terapiile mai noi din acest domeniu.

Am invitat la congres, printre altii, pe o cercetatoare de la Centrul de Energie Atomica din Franta, dintr-o echipa care face studii asupra creierului si care a descoperit ca autismul este provocat de un defect al unei parti a creierului.

Ce impresii v-au lasat cele doua zile de discutii, interventiile participantilior, problemele ridicate de acestia?
Mai intai, am avut o foarte-foarte mare cerere de participare. Specialisti, terapeuti, psihologi, asistenti sociali, parinti. Si, din pacate, nu i-am putut accepta pe toti cei care ar fi dorit sa participe la conferinte si workshop-uri. 300 de persoane din cele 400 cate voiau sa vina la congres, ceea ce arata amploarea problemei, interesul pentru acest subiect si, intr-o oarecare masura, disperarea parintilor cu copii autisti, dorinta lor de a afla mai multe despre terapii si metode moderne de educatie.
Prima zi a congresului a fost consacrata prelegerilor sustinute de specialisti din diferite tari, urmate de dezbateri. Participantii si-au formulat pe parcursul intregii conferinte dorintele lor pe un panou instalat pe perete. S-a incercat astfel implicarea in dezbatere a cat mai multor participanti, specialisti sau nespecialisti, si canalizarea discutiilor pe niste piste concrete. Poate ar fi fost de dorit sa se discute si mai mult pe marginea intrebarilor propuse. Cred ca anumiti participanti regreta ca nu au putut sa formuleze toate intrebarile pe care ar fi vrut sa le puna si ca nu a fost mai mult timp alocat discutiilor.

Probabil ar fi nevoie de inca un congres.


Fara indoiala. Noi speram sa mai organizam unul la anul: ar fi de dorit ca el sa se bucure de sprijinul ministerelor romanesti. Iar aceasta ar trebui sa oblige institutiile statului si societatea civila sa faca progrese in ingrijirea copiilor autisti, pentru ca, in momentul celei de a doua conferinte, sa se poata prezenta un bilant al realizarilor. Si acum, dupa conferinta, cel mai important ar fi un cat mai bun feed-back din partea participantilor.

Din cate am putut vedea, acest feed-back functioneaza. Participantii s-au dovedit extrem de activi. Singurul lucru care parea sa-i fi nemultumit intrucatva pe unii dintre ei era ca, mai ales in a doua zi a congresului, organizata pe ateliere, pe grupuri de lucru, nu s-a insistat suficient asupra unor exemple concrete, ca discutiile au staruit prea mult in zona teoriei.

Este evident ca nu poti aduce la fata locului copii autisti, dar in cursul anumitor ateliere, cum a fost cel de muzica, participantii s-au implicat direct in practica terapiilor.

La inceputul conferintei a fost proiectat un film. Despre ce este vorba? Ce rol si ce scop a avut acest film in cadrul manifestarilor?

E un film foarte scurt in care apar doi copii mici, un autist si un copil cu un sindrom foarte rar, Rett. Micutii asculta muzica, rad, comunica prin gesturi. Asta arata ca, prin anumite mijloace, copiii cu dizabilitati grave pot si ei comunica. Mesajul filmului este speranta. Chiar in viata copiilor autisti exista si momente de comunicare, de traire intensa, foarte bogate, din care adultii pot trage invataminte. Am vrut sa-i facem pe parinti sa vada lucrul acesta.

Am vrut sa le transmitem: nu va resemnati, pastrati-va curajul si cautati partea pozitiva a situatiei, incercati sa va bucurati de asemenea momente privilegiate. Unul dintre scopurile acestei conferinte a fost acela de a-i informa pe parinti, pentru ca familiile copiilor autisti sunt foarte izolate, si in acelasi timp de a le reda speranta, de a le spune: nu sunteti singuri, ne preocupa problema voastra, cercetatorii din toate tarile se implica pentru a avansa in cercetare.


Dupa parerea dumneavoastra, ce demersuri ar trebui facute in Romania in sprijinul persoanelor autiste?

Cred ca aproape totul e de facut. Scopul acestei conferinte este punerea in tema mai intai a oamenilor implicati in aceasta problema. Trebuie convinsi sa lucreze impreuna si sa faca tot posibilul pentru a obtine atentia guvernului. Trebuie schimbat ceva in atitudinea generala fata de problema autismului.

Trebuie infiintate niste centre speciale pentru copiii autisti. Apoi, nu exista inca in Romania un centru de formare a terapeutilor, un centru de formare pentru echipe, deoarece diagnosticul autismului trebuie pus de catre o echipa compusa din mai multe persoane: un psiholog, un logoped, un pediatru, un psihiatru, un fizioterapeut.


In felul acesta, pot fi puse diagnostice foarte devreme, incepand cu varsta de trei luni. Doamna doctor Evelyne Soyez, specialist in probleme de diagnosticare precoce a autismului, vine de zece ani in Romania, o data pe luna, si timp de o saptamana face turul tarii, trecand prin toate centrele, pentru a-i consilia pe terapeuti si pentru a le prescrie un program pentru cateva luni.

Presupun ca specialistii ar trebui formati in strainatate, pentru ca in Romania...


Nu stiu ce sa va spun exact, dar, dupa parerea mea, care e in acelasi timp si parerea celor de la Children in Distress, ar fi mult mai profitabil si mult mai economic daca s-ar infiinta un centru de formare chiar aici, in Romania, unde ar putea fi adusi specialisti din strainatate pentru seminarii si pentru consiliere. Nu e suficient sa trimiti cu bursa in strainatate o singura persoana. E nevoie de formarea unui numar suficient de mare de persoane.

Ce demersuri s-ar cuveni intreprinse pentru a convinge autoritatile romane de necesitatea infiintarii unui centru de formare?


Unul dintre obiectivele pe care ni le-am stabilit dupa conferinta este realizarea unui recensamant al persoanelor cu autism din Romania. Pentru ca adevarata amploare a fenomenului nu e cunoscuta. In Romania, adultii autisti nici nu exista in scripte. Ei supravietuiesc ascunsi sub diferite diagnostice care tin de psihiatria generala. Dupa varsta de 18 ani sunt diagnosticati ca schizofrenici, oligofreni s.a.m.d. Am vrea sa obtinem, prin intermediul parintilor, al centrelor, al asociatiilor, o lista pe cat posibil completa cu numele persoanelor autiste - copii si adulti -, pentru a dovedi autoritatilor ca autismul nu e o problema izolata, ci una foarte grava. Intentionam sa deschidem un centru de zi pentru adolescenti si adulti autisti, dar oriunde ne ducem ni se spune ca ei nu exista. Dar ar trebui sa-i scoti urgent din centrele de psihiatrie pentru a-i aduce intr-un centru de zi, ei avand nevoie de un tratament cu totul special.

Totusi, mesajul dumneavoastra este speranta.
Cu siguranta! Ne vom grabi sa pregatim aceasta lista si vom inainta o petitie atat domnului prim-ministru Tariceanu, cat si domnului Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, cu care sper sa am o intrevedere inainte de plecarea mea din Romania.

Vrem sa le prezentam problemele cele mai urgente ale autismului: infiintarea unui centru de formare pentru specialisti, crearea conditiilor legale pentru ca diagnosticul de autist sa se pastreze si dupa varsta de 18 ani, realizarea unei echipe, fie ea venita din strainatate, fie formata aici, pentru diagnosticarea precoce a autismului.

Ce sanse de izbanda credeti ca are demersul dumneavoastra?

E adevarat ca de doi ani am batut la multe porti. Am batut la portile primariilor de sector, dar peste tot ni s-a spus ca numarul persoanelor autiste este prea mic pentru a deschide un centru si ca nu exista fonduri. Am batut la poarta domnului Videanu, primarul general al Capitalei, care ne-a promis sprijinul, s-a oferit sa ne puna la dispozitie o cladire, dar ne-a spus ca nu ne poate ajuta cu bani.

Am batut la portile Uniunii Europene pentru a incerca sa obtinem fonduri si am primit unele incurajari. Prin urmare, suntem inca la inceput. Dar trebuia sa existe un inceput. Trebuia sa atragem atentia autoritatilor si sa obtinem acceptul populatiei in privinta acestei probleme. Regret enorm ca nu a participat la congres nici una dintre persoanele abilitate din partea guvernului, carora le-am trimis invitatii. Din partea presei ne-am lovit, de asemenea, de indiferenta.

Cu exceptia unei televiziuni, a doua reviste pentru femei si, bineinteles, cu exceptia dumneavoastra. Autismul ar trebui vazut ca o problema urgenta, care priveste mult mai multe persoane decat am crede. Pentru fiecare copil autist exista inca zece persoane care se invart in jurul lui. Un copil autist are nevoie de atentie 24 de ore din 24, iar familia, singura, nu se poate descurca. Trebuie dus intr-un camin de zi, nu intr-un spital psihiatric.

Are nevoie continuu de terapie pentru a nu regresa. Ar putea fi ajutat chiar sa progreseze, date fiind terapiile si metodele de educatie specifice din ce in ce mai performante. Repet, cred ca se poate face mai mult pentru persoanele cu autism din Romania.

De fapt, cred ca aproape totul ramane de facut.

http://www.revista22.ro/html/index.php? ... 2006-06-30
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby gabi.b » Sat Jan 12, 2008 10:43 am

O sa ne straduim sa o invitam aici...Acum stiu , doar ca nu-i retinusem numele . Toata admiratia pentru ,Doamna!
gabi.b
 
Posts: 247
Joined: Tue Mar 20, 2007 3:42 pm

Postby dora » Tue Jan 22, 2008 2:59 pm

Hello. A luat nastere Asociatia Autism Europa inregistrata la Bistrita. Printre alte obiective importante, cu care doreste sa imbunatateasca calitatea vietii parintilor si copiilor cu tulburari din spectrul autist, AAE isi propune sa constituie un grup de suport pentru parinti. Contactati-ne la autism.europa@gmail.com.
http://www.bistritza.ro/index.php?optio ... Itemid=276
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Jan 16, 2009 10:22 pm

Miercuri, 8 octombrie, ora. 13.00. Centrul de Referinta si Resurse in Autism „Micul Print”, al Asociatiei „Autism Europa” Bistrita.Centrul este o initiativa a parintilor din Bistrita, printre care si jurnalistul Ana Dragu, are sediul in incinta Spitalului O.R.L si s-a deschis in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud, Consiliul Judetean si Primaria Bistrita, care a finantat proiectul de reabilitare a cladirii.
Inainte de a fi politician, Susanne Kastner este mama, are trei copii si sase nepoti. Unul dintre nepoti sufera de autism.

Susanne Kastner intelege cel mai bine efortul jurnalistei Anei Dragu, mama unui baietel autist, si de aceea a ales, ca prima destinatie, Centrul „Micul Print”, coordonat de colega noastra.


Vizita delegatiei germane a creat forfota in randul autoritatilor locale si judetene. In fata Centrului „Micul Print”, puzderie de jurnalisti, camere de filmat, aparate de fotografiat, dar si oficialitati din judet, de la prefectul Ioan Szilagyi, la presedintele Consiliului Judetean, Liviu Rusu, si directorul Spitalului Judetean, doctorul Mircea Gelu Buta. Agitatie, stres.

Doar Dudu, baietelul Anei, se juca nestingherit in singura camera amenajata din Centrul „Micul Print”. Alaturi de el, Liviu si Maria, doi tineri, despre care Ana ne spune ca sunt minunati si adevarati profesionisti


La un moment dat, apare si delegatia oficiala a Germaniei. Dintr-o masina de firma nemteasca, coboara o femeie inalta, blonda, intr-un costum clasic. Alaturi de ea, alte doua femei, colaboratoare ale Bundestag-ului german, si un grup de barbati, deputati in Parlamentul german. Susanne Kastner se opreste pentru cateva clipe cu prefectul si presedintele Consiliului Judetean. Sunt schimbate cateva cuvinte protocolare. Pe tot parcursul discutiei, Susanne Kastner afiseaza o atitudine diplomata si se fereste de cuvinte mari in ceea ce declara: „Va aflati la 18 ani de la Revolutie si se pare ca aspectul social nu are prioritate la cei care va conduc. Democratia este stabila, economia este in continua crestere, in domeniul justitiei mai aveti de lucru, dar in domeniul social nu s-a intamplat nimic. Statul ar trebui sa sustina proiectele sociale.

Exista atatea ONG-uri, care au nivelat drumul spre Uniunea Europeana. Guvernul ar trebui sa implementeze niste structuri, care sa permita finantarea acestor centre speciale. Ar trebui stabilit un procent pentru fiecare persoana institutionalizata”, a declarat vicepresedintele Bundestag-ului, in fata reprezentantilor mass-media.

Un moment emotionant a fost atunci cand Susanne Kastner l-a cunoscut pe Dudu. Intre un schimb de bomboane, de replici „da” si „nu”, Susanne Kastner a zambit mult. Nu se juca cu Dudu pentru ca dadea bine in fata camerelor de filmat, ci a intrat in jocul baietelului.Inainte de toate, este mama. Pana sa intre in politica, a lucrat ca si educatoare si profesor de religie la o scoala elementara. Este o persoana comunicativa, pe tot parcursul vizitei raspunzand liber la intrebarile jurnalistilor. La un moment dat, o ajuta pe una din colege, care avea si camera de fi mat, si microfonul. Printr-un gest spontan, politicianul preia microfonul, usurand munca ziaristei, si incepe sa vorbeasca, un adevarat stand-up.


Spre deosebire de unii politicieni romani, nu devine aroganta nici atunci cand intrebarile sunt incomode si cer raspunsuri exacte. Odata vizita incheiata, delegatia oficiala se urca in masini si se indreapta spre Centrul Scolar de Educatie Inclusiva nr.2, centru propus ca viitoare locatie de terapie pentru persoanele cu autism.


Si aici, emotii mari din partea gazdelor. Nu iti calca in orice zi pragul scolii vicepresedintele Bundestagului. Susanne Kastner reuseste, inca o data, sa-i uimeasca pe cei prezenti prin firescul si normalitatea comportamentului adoptat.

http://www.reporterspecialdebistrita.ro ... ng-inalt--
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Bistrita

Postby dora » Sat Aug 26, 2017 7:45 am

BISTRIŢA: Un proiect extraordinar, dedicat copiilor aparținând grupurilor vulnerabile, a ajuns la final
29/01/2017 12:19:15

http://www.bistriteanul.ro/bistrita-un- ... 55025.html

Un Centru Educațional pentru copiii cu tulburări de dezvoltare a fost amenajat la Școala Gimnazială Nr. 4, 264 de cadre didactice au finalizat programe de formare, sute de părinți participând la activități de consiliere în proiectul „Dezvoltarea de strategii și politici pentru a acorda șanse egale copiilor aparținând grupurilor vulnerabile”.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, în calitate de Promotor de Proiect, anunță finalizarea proiectului „Dezvoltarea de strategii și politici pentru a acorda șanse egale copiilor aparținând grupurilor vulnerabile”, proiect finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10 - CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Conferinţa finală a proiectului are loc mâine, la Hotel Bistriţa, începând cu ora 14:00, scopul proiectului fiind creșterea gradului de integrare a preşcolarilor şi elevilor provenind din grupuri vulnerabile în învăţământul general, pentru asigurarea pe termen lung a succesului şcolar şi personal, într-un cadru coerent şi stabil din punct de vedere educaţional, social şi instituţional.

Prin dezvoltarea de strategii și politici de integrare s-a urmărit:

– schimbarea mentalităţii profesorilor, elevilor, părinţilor, reprezentanților comunităților, pentru o mai bună înţelegere a nevoilor particulare ale elevilor cu autism şi cerințe educative speciale;

– creşterea nivelului de socializare și șanselor la integrare școlară a copiilor cu autism sau alte tulburări de dezvoltare, prin expunerea directă la comportamentul colegilor neurotipici, respectiv prin crearea de medii adaptate pentru integrarea acestora în învățământul de masă, respectând astfel normele și prevederile europene cu privire la drepturile și nevoile persoanelor cu aceste tipuri de dizabilități;

– reducerea discriminărilor de orice tip în rândul comunității, prin susținerea de campanii de informare, sensibilizare și punerea în evidență a calităților acestor persoane.

Principalele rezultate obţinute la finalizarea proiectului sunt:

Centrul Educațional pentru copiii cu autism și alte tulburări de dezvoltare, amenajat la Școala Gimnazială Nr. 4 Bistrița
Registrul Județean al persoanelor cu dificultăți de învățare
Strategia județeană de integrare a copiilor cu CES
2 programe de formare acreditate pentru cadrele didactice
65 de evaluări psiho-socio-şcolare complexe pentru elevi şi preşcolari
61 de copii si elevi au beneficiat de activitatea de evaluare si terapie (peste 4000 de ore), pentru care au fost elaborate 61 de planuri de interventie personalizată
264 de cadre didactice care au finalizat programele de formare
Peste 200 de părinți care au participat la activitățile de informare, consiliere, conștientizare.
Perioada de implemetare a proiectului a fost mai 2015 – ianuarie 2017. Partenerii promotorului de proiect sunt Asociația Autism Europa Bistrița, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița- Năsăud, Școala Gimnazială nr. 4 Bistrița și Fundația Stiftelsen Radarveien, Oslo, Norvegia.

Valoarea proiectului a fost de 1.312.443 lei. Mai multe informații puteți găsi pe situl www.invatamimpreuna.eu.

Coordonator proiect,

Prof. Ioan IOJA

Mai multe detalii referitoare la acest proiect puteţi citi accesând linkurile de mai jos:
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to Bistrita Nasaud

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron