Asociatii AUTISM REPUBLICA MOLDOVA

Moderators: camel, moderators

Asociatii AUTISM REPUBLICA MOLDOVA

Postby dora » Sun Jan 11, 2009 12:30 pm

Asociația Obștească «SOS AUTISM»
mun. Chisinau, str. Grenoble 191,
E-mail: sosautism.rm@gmail.com
Tel.: +373 68878788 (Aliona Dumitras)
+373 69401243 (Sabina Negru)

http://autismmoldova.md/ro/contacte


AO «AITA» RM
Presedinte: Elena Vataman.
Tel 069423605. e-mail: aita_md@yahoo.com

AO «INVINGEM AUTISMUL», RM
Presedinte: Tatiana Valica.
Tel 069164114. e-mail: tvalica@hotmail.com

AO «INTELEGEM AUTISMUL», RM
Presedinte: Maria Kiong.
Tel: 069413278, e-mail: maria.kionig@gmail.com

AO « Asociatia de sustinere a Copiilor cu Cerinte Speciale», RM
Presedinte : Antonina Gavajuc.
Tel: 069137411, e-mail: antoninagavajuc@yahoo.com

AO «LA VIA»
Presedinte : Adriana
Tel: 069730117/ 022 498055


http://autismmoldova.md/ro/sponsori-parteneri




Asociația Obștească ,,SOS Autism'' este o organizație apolitică, neguvernamentală de protecție specială a copiilor cu sindromul autism și a familiilor acestora, înființată în luna mai 2008 de către un grup de părinți de copii cu autism.
Suntem avocații copiilor noștri, purtătorii de cuvînt principali către autoritățile din Republica Moldova, suntem cei care tragem semnalul de alarmă asupra acestei afecțiuni (autismul) și asupra problemelor acestui grup de cetățeni, informăm și sensibilizăm comunitatea cu privire la problematica copiilor cu autism și a familiilor acestora.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Mar 01, 2010 2:16 pm

In luna martie va incepe, in Chisinau, cursul Autismul si Sindromul Down.
- durata cursului: 90 ore (6 luni);
- frecventa: 3 zile pe luna,
- ore/zi: 5 (vineri 16.00-21.00, sambata si duminica in intervalul 09.00- 14.00),
- taxa curs: 140 roni/luna (lei romanesti);
- in fiecare zi de curs vor fi in medie doua prezentari video.

Parteneri: Centrul Medical Pedagogic - Olanda, Universitatea Mc. Guire Australia.
- metode psihoterapeutice de interventie TEACCH, Small Steps, Preterapia, Give Me Five
- pot participa la curs psihologi, studenti, psihopedagogi, logopezi, profesori, educatori parinti ai copiilor cu autism,
- toate materialele video in limba engleza si olandeza sunt subtitrate in limba romana,
- la curs vor fi prezentate tehnici, strategii si materiale consacrate in Olanda in abordarea copiilor autisti, - cursul este teoretico-practic,

Lector: Tudor Mitasov

- formare de lunga durata in interventia specifica asupra copiilor cu autism cu specialisti olandezi si suedezi; experientã practica: 7 ani; in cursurile realizate pana in prezent s-au specializat peste 700 de specialisti; fondator al primului Centru de zi din Moldova (Romania) destinat copiilor cu autism.


Relatii: sos_autism@yahoo.com


http://www.acasarm.net/max/index.php/co ... 17&lang=ro
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Mar 26, 2011 4:16 pm

Asociaţia părinţilor copiilor cu autism din Republica Moldova ”SOS-AUTISM”, AO ”Asociația pentru intervenție timpurie în autism”, AO ”Invingem autismul”, RM impreuna cu World Vision Romania, Editura Frontiera și Asociația Puzzle România pentru ajutorarea părinţilor şi copiilor cu dizabilitțti au deosebita placere de a va invita în data de 02.04.2011 începând cu ora 9.30 la Seminarul „ Copilul cu dizabilitati are dreptul la un start bun in viata ” , ce se va desfasura in incinta Villa Verde –Hotel, str. Grenoble 110, mun.Chisinau.


Cu aceasta ocazie va avea loc si lansarea Ghidului de terapie ABA – doua volume în limba româna, acestea fiind un titlu de referință în domeniul terapiei comportamentale scris de Ron Leaf și John McEachin a cărții de specialitate “A Work in Progress. Behavior Management Strategies and a Curriculum for Intensive Behavioral Treatment of Autism”. Editarea acestui ghid are loc in cadrul unui parteneriat intre organizatia World Vision Romania, Editura Frontiera si Asociatia Puzzle Romania.


Seminarul este dedicat parintilor si specialistilor ce se ocupa de recuperarea copilului cu dizabilitati, precum si decidentilor locali care pot influenta viata copiilor cu dizabilitati din comunitatea lor.

Cu speranta ca invitatia noastra v-a trezit interesul, va rugam sa confirmati participarea pana la data de: 30 Martie 2011


Persoane de contact :

Aliona Dumitras.– gsm: 068878788 / fax:28 70 90/ e-mail: sos_autism@yahoo.com.

Elena Vataman- gsm: 069413605,

Tatiana Valica- gsm: 069146666.


Agenda evenimentului – 2 aprilie 2011
9.30 -10.00 - Inregistrarea participanților.

10.00 – 10.10 - Deschidere seminar – cuvant de introducere, Presedinte Asociatia SOS Autism Moldova.

10.10 -10.30 – Lansarea cartii “Ghid de Terapie ABA” (vol I si II) in limba romana, Ileana Achim, Director Editorial, Editura Frontiera.

10.30-10.40 – Prezentarea Asociatiei SOS Autism si a situatiei din Moldova in ceea ce priveste interventia timpurie pentru copiii cu dizabilitati/autism

10.40-11.10 – Asociatii din Moldova (Asociatia Invingem Autismul, Asociatia pentru Interventie Precoce in Autism).

11.10-11.40 -“Interventia timpurie pentru copiii cu dizabilitati in Romania” (cu referiri la masurile de incluziune sociala si integrare scolara), Mariana Arnautu, Manager Programe Educationale -World Vision Romania

11.40 -12.10 – “ Modele de interventie in lupta cu autismul“ – Mihaela Stan, Presedinte al Asociatiei Puzzle Romania pentru parinti si copii cu dizabilitati.

12.10 -13.00 – Pauza de cafea+furset.


13.00 –15.00 – Masa rotunda “Schimb de experiente intre parinti, specialisti si autoritati”

13.00 -13.15 Prezentarea pe scurt a participantilor.

13.15-14.00 “Comunitatea parintilor – schimb de experiente “, discutie moderata de Mihaela Stan, Ileana Achim si reprezentantii Asociatiei SOS Autism Moldova, Asociatiei pentru Interventie Precoce in Autism, Asociatiei Invingem Autismul ).

14.00 – 14.15 – Pauza de cafea

14.15-15.00- “Servicii de interventie timpurie si integrare scolara“, discutie moderata de Mariana Arnautu si Ana Maria Vitelaru, World Vision Romania.

15.00 -15.30 – Concluzii privind bunele practici ale colaborarii dintre parinti-specialisti-autoritati-voluntari si pasi de urmat pentru ca drepturilor copilului cu dizabilitati sa fie respectate atat in Romania, cat si in Moldova.

15.30 – 16.00 – Pauza de cafea si socializare (Networking)

http://initiativa.wordpress.com/2011/03 ... -de-carte/
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Apr 18, 2011 10:20 am

Persoanele cu autism captive in propriile gînduri …”


Posted on aprilie 5, 2011 by de Mariana Tibuleac






Începînd cu luna decembrie a anului 2007, Organizația Naţiunile Unite a declarat Ziua de 2 aprilie – Ziua Internaţională de Conștientizare a Autismului. De atunci această zi este sărbătorită anual la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza şi coagula eforturile mondiale de promovare unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de conștientizare al publicului larg privind nevoile sociale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.

Cu aceasta ocazie in acest week-end la Chișinău , in cadrul Seminarului „Copilul cu dizabilităţi are dreptul la un start bun in viaţă” s-au întrunit mai multe grupuri ce vizează mai mult sau mai puțin persoanele cu autism: părinți ai copiilor cu autism, cadre didactice specializate și membrii ai diferitor ONG-uri.

Tot cu acest prilej au fost lansate cele două volume ale ”Ghidului de terapie ABA” -un titlu de referință in domeniul terapiei comportamentale – scris de Ron Leaf și John McEachin. Editarea acestui ghid s-a desfășurat în cadrul parteneriatului creat intre organizația World Vision România, Editura Frontiera, Asociația Puzzle România și S.O.S. Autism – Moldova din Chișinău, A.O. «Invingem autismul», A.O. «Asociaţia Intervenţie Timpurie în Autism».

Ghidul de terapie ABA, vol I si II, sunt cărți recomandate în primul rînd terapeuților de recuperare și părinților copiilor cu autism. ”Iți mai trebuie doar răbdare, inteligenta si dibăcie, pentru a adapta informația la copilul cu care lucrezi.” – spune Mihaela Stan - Președintele Asociației Puzzle România pentru copii cu dizabilități. Fiind mamă a doi copii gemeni cu autism, aceasta a mai adăugat: ”Recomand fiecărui părinte să aibă acest Ghid deoarece in el va găsi majoritatea răspunsurilor la întrebări frecvente și apăsătoare precum: Cum pot ajuta in recuperarea copilului meu ? Ce pot face eu pentru copilul meu? – lucru care m-a ajutat foarte mult în evoluția ulterioară a copiilor mei. ”

Deja de 20 de ani, World Vision România încurajează o atitudine activă și implică toți actorii responsabili în schimbarea condiției vieții copilului cu dizabilități din România. ”Astfel activitățile de informare, conferințele, seminariile, programele de educație și recuperare pentru copii, programele de consiliere pentru părinți, constituie campanii de informare și sensibilizare a membrilor comunităților in care lucram – lucru foarte necesar in momentul de față și în Republica Moldova.” a subliniat, Ileana Achim – Director Editura Frontiera România și parintele a patru copii, dintre care o fetiță cu dizabilități.

În același context, președintele Asociaţiei părinţilor copiilor cu autism din Republica Moldova ”SOS-Autism” – Ion Dumitraș a menționat că ”Un om informat este un om puternic, şi este extraordinar să îi vedem pe părinții acestor copii depășind barierele informaționale și avînd acces la metode noi de tratament. Astfel aceste manuale vin să aducă un suport aparte în întîmpinarea nevoilor de cunoaștere ale părinților și specialiștilor și de punere în practică a unei metode de lucru necesare în recuperarea copiilor cu autism. Părintele este “primul specialist” in ceea ce privește propriul copil, devenind co-terapeut in procesul de recuperare a acestuia – vorbesc din proprie experiență și pe această cale țin să mulțumesc mult prietenilor de peste Prut de sprijinul acordat” – a mai adăugat Dumitraș.

Numărul de copii care suferă de autism este în continuă creștere, motiv pentru care este necesară abordarea problemelor grave de stigmatizare și discriminare, alături de dificultățile in obtinerea ingrijirilor acestor persoane. Membrii Centrului de asistență Juridică pentru persoane cu dizabilități au ținut să menționeze că ”Republica Moldova chiar dacă a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, acesta nu prevede nici un articol aparte ce ar viza drepturile persoanelor autiste, din motiv că ea vizează dizabilitatea la general. Totuși indiferent de categoria dizabilității: fie locomotor, fie de văz, sensorial sau cu autism – aceste persoane trebuie să se bucure de aceleași drepturi în țara lor. Convenția ONU incurajează inovațiile statelor părți, creativitatea și flexibilitatea persoanelor cu dizabilități, promovează o atitudine de permanentă invățare, reflectare și dezvoltare – atît pentru părinți, asistenți personali, specialiștii cît și însuși persoanele cu dizabilități”.

Tatiana Valica – preşedintele A.O.„Învingem autismul”a subliniat că această dizabilitate a fost descrisă şi diagnosticată pentru prima dată in anul 1943 – „Autismului i-au fost asociate trei caracteristici comune: dificultăţi sau lipsa totală a abilităţilor de comunicare atît verbală cit şi neverbală, dificultăţi in a relaţiona cu semenii săi sau cu alte persoane (prefera relaționarea fata de obiecte in loc de oameni, au tendința de a căuta însingurarea completă, închizîndu-se față de lumea din jurul lor) şi comportamente bizare de stereotipie, rigiditate la schimbări şi un şir de prolbleme sensoriale şi emoţionale (sunt obsedați de menținerea obiceiurilor (a rutinelor) și a asemănărilor în viața lor”- a mai adăugat Valica. Se consideră că fără intervenţii adecvate persoanele cu autism riscă să rămînă in izolare socială totală şi deseori necesită asistenţă din partea altor persoane. Autismul este o stare pe viaţă, dar cu tratamentul corecte copilul poate atinge potenţialul maxim şi trăi o viaţă independentă, fericită şi productivă pe plan social.

Se presupune că un șir de persoane renumite au avut semne de autism acestea în timp, au devenit personalități notorii, printre acestea putem enumera numele lui: Isaac Newton, Albert Enstein, George Orwell, Wolfgang Amadeus Mozart, Hans Christian Andersen sau filosoful german Immanuel Kant, Dar cel mai renumit exemplu este cazul unei fetiţe, Temple Grandin, care nu a vorbit pină la 4 ani, a avut probleme severe sensoriale şi de interacţiune socială, care şi pînă în ziua de azi are autism, dar care cu ajutorul părinţilor şi educatorilor a putut să invingă dificultăţile şi să devină un profesionist renumit.

In Republica Moldova, conform scrisorii Nr. 06/3-9/213 din 10.08.2010, eliberata de Ministerul Sanatatii al RM, la finele anului 2009 in evidenta medicilor psihiatri se aflau 103 copii cu autism, iar acum, in 2011 – nu există nici o statistică oficială ce ar arăta numărul copiilor cu autism, raportul dinte băieți/fete fiind de 4-5 la 1, costul tratamentului de specialitate variind intre 16 000 si 32 000 lei/lună sau 1000-2000 de euro/lună.

Autor: Mariana Țîbuleac

http://initiativa.wordpress.com/2011/04 ... %e2%80%9d/
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: SOS AUTISM REPUBLICA MOLDOVA

Postby dora » Fri Jan 03, 2014 7:48 pm

Copiii cu autism din Moldova, trimişi la Psihiatrie şi condamnaţi la singurătate

3 ianuarie 2014, 10:08

de Anastasia Nani
http://adevarul.ro/moldova/social/copii ... index.html


Captivi în propria lume, micuţii care suferă de boala însingurării sunt acceptaţi cu greu printre semenii lor. Părinţii acestora sunt nevoiţi să forţeze uşile imaginare ale societăţii, înţepenite în calea lor, pentru a-i integra în grădiniţe şi şcoli.

Imaginaţi-vă doar pentru o clipă cum este să fii prizonier într-o lume a tăcerii, lipsită de bucurii şi zâmbete. Auzi, dar nu vorbeşti, deşi ai avea multe de spus. Fără să vrei, manifeşti furie. Te ataşezi de obiecte şi respingi oamenii. Iar pentru că eşti diferit, ceilalţi te văd ca pe o povară.

Prin acest calvar trec copiii diagnosticaţi în Moldova cu autism, o boală fără leac. Cifra ar putea părea nesemnificativă – 180 de copii înregistraţi până la mijlocul anului 2013, dintre care 147 sunt din Chişinău, semn că în sate se ştie prea puţin despre această maladie.

Alte câteva sute sau poate mii rămân în afara statisticii, fie pentru că părinţii nu au recunoscut simptomele la timp, fie pentru că medicii le-au pus un diagnostic greşit. De multe ori, directorii şcolilor şi grădiniţelor le trântesc uşa în nas, iar statul îi trimite la Psihiatrie şi le pune ştampila de invalizi, dându-le câte 800 de lei pe lună, care ajung doar pentru o zi de lucru cu psihologul.

Până acum, autorităţile nu au fondat niciun centru de recuperare pentru micuţii cu autism, aşa că unii părinţi s-au văzut nevoiţi să deschidă propriile instituţii. Asta în timp ce în Vest sunt dezvoltate politici speciale pentru ei, iar cele mai mari companii IT din lume caută să angajeze autişti pentru minţile lor sclipitoare, boala fiind considerată şi un „sindrom al savanţilor“.

Respins la grădiniţă după o lună de probă

Acum doi ani, vestea că băiatul lor, Cristian, pe atunci de patru ani, are autism a fost ca o sentinţă nemiloasă pentru familia lui Iulian şi a Veronicăi Perciun. Până la vârsta de doi ani, copilul s-a dezvoltat ca toţi ceilalţi. După primele semne ale bolii, au urmat zeci de consultaţii medicale şi un şir de dezamăgiri.

„Unii doctori ne-au prescris tratamente cu magneziu, care n-au nimic în comun cu autismul. Am înţeles care e problema copilului nostru de la psihologi şi ne-am dat seama că va fi o provocare mare să-l facem să socializeze. Îl putem recupera doar prin terapiile speciale“, povesteşte bărbatul.

Zilnic, băiatul trebuie să lucreze patru ore cu psihologii dintr-un centru privat. În condiţiile în care o oră costă 120-150 de lei, familia plăteşte lunar pentru aceste lecţii echivalentul unui contract pentru un an la universitate. În plus, ca să treacă peste barierele de comunicare, Cristian trebuie să se afle printre semenii lui. Bine informat despre Programul de dezvoltare a educaţiei incluzive a copiilor cu cerinţe speciale, Iulian Perciun a trecut pragul mai multor grădiniţe din sectorul Botanica.

„Funcţionarii de la Direcţia Educaţie din sector, unde ne-am adresat mai întâi, ne-au spus verde în faţă: «Încercaţi să vă înţelegeţi cu directorii, altfel nu vă putem ajuta». În unele cazuri am fost îndemnaţi să mergem la grădiniţele pentru copiii cu sindromul Down, în altele ne-au spus că au mai avut încercări cu autişti şi că au fost nereuşite. Într-un final, am ajuns la grădiniţa numărul 139. Ne-au acceptat pe o perioadă de probă, câte două-trei ore pe zi“, susţine el.



Ştefan la o oră de terapie ABA Foto: Arhiva personală

„Probele“ au durat o lună şi jumătate, băiatul fiind însoţit mereu de mama sa. „În scurt timp, educatoarele au început să arate semne de nemulţumire. N-au încercat să înţeleagă ce presupune autismul şi că aceşti copii au nevoie de o perioadă de adaptare. Aşa că au făcut propriul consiliu, au mers la directoarea grădiniţei să se plângă, după care am fost anunţaţi că nu mai avem ce căuta acolo. Nu ne-au dat nicio şansă“, mărturiseşte Iulian Perciun. Acum, Cristian stă mai mereu închis în apartament, puţinele sale ieşiri în lume fiind vizitele la psiholog.


„Societatea noastră e rea. Avem o gândire şablonată. Unde dacă nu în grădiniţe învăţăm cum să-i acceptăm pe cei care nu-s ca noi? Toleranţa se educă în copilărie“ - Iulian Perciun, părinte

„Educatoarea spune că trebuie dat afară“

Şi Victoria S. (nume schimbat – n.r.) de 35 de ani din Chişinău a rămas cu gândul că în ţara noastră incluziunea educaţională se face, deocamdată, doar pe hârtie. De mai bine de doi ani femeia încearcă să-şi înscrie fiul de cinci ani la o grădiniţă. A bătut la uşa a şapte instituţii preşcolare din Capitală. Nu. Cu această boală, micuţul Ştefan nu şi-a găsit un loc printre cei de vârsta lui.

„Am mers în altă parte, însă am ascuns diagnosticul. Am spus că are retard psiho-verbal. Am fost acceptaţi doar după ce am fost de vreo trei ori la directoare cu «mulţumiri» în plic“, îşi aminteşte mama băiatului.

Astfel Ştefan a frecventat grădiniţa timp de trei luni, deşi plângerile din partea angajaţilor nu conteneau.

Adevăratele neplăceri au apărut când băiatul a fost transferat într-o altă grupă. „Noua educătoare îl ignora. De exemplu, când toţi copiii ieşeau la plimbare, Ştefan era lăsat singur în grupă. Apoi a început să-i incite pe părinţi, spunându-le că fiul meu este debil şi că trebuie dat afară. Nu ne-a ajutat nici faptul că am îndesit-o pe la directoare cu «mulţumirile». Într-o zi, ni s-a spus să nu mai venim la grădiniţă“, afirmă Victoria.

Copiii cu autism le-ar aduce doar neplăceri

Femeia nu a renunţat. Având studii pedagogice, s-a angajat ca educatoare într-o grădiniţă din sectorul Râşcani, cu condiţia să-şi poată aduce copilul.

„Am lucrat exact o lună, cât nu au fost destui angajaţi. Apoi directoarea mi-a reproşat că nu sunt la nivelul cuvenit şi mi-a cerut demisia. Între timp, m-a minţit, dându-mi de înţeles că îl va primi pe băiat la grădiniţă. După concediere mi-a spus, însă, că nu vrea să strice reputaţia instituţiei, pentru că a mai avut cândva un autist care i-a adus numai necazuri“, îşi aminteşte Victoria.

Acum Ştefan merge la o grădiniţă specială, într-o grupă cu mai mulţi copii cu sindromul Down, el fiind singurul care vorbeşte.

Redirecţionaţi spre o instituţie specializată

Am încercat să testez la telefon proiectul incluziunii, atât de mediatizat în ultima perioadă. Sunt Elena şi am o fiică autistă, de patru ani. Începem cu grădiniţa numărul 139 din sectorul Botanica al Capitalei, cea pe care a frecventat-o Cristian timp de o lună şi jumătate. „Nu avem locuri libere! Mergeţi la Direcţia Educaţie şi poate vă recomandă o grădiniţă specializată. N-am avut încă aşa copii“, ne spune amabilă Angela Colun, directoarea instituţiei.

Sectorul Ciocana, grădiniţa numărul 32. „La noi, toţi copiii sunt super sănătoşi şi se încadrează în procesul educaţional la un anumit nivel. Cereţi un loc într-o grădiniţă specializată“, ne îndeamnă directoarea Dina Păvăleanu.

Sectorul Centru, grădiniţa numărul 23. „E supraîncărcat! Totuşi, cred că ar trebui să optaţi pentru o instituţie care v-ar ajuta copilul, una specială, cum e grădiniţa numărul 175, frecventată de copiii cu defecte de vorbire“, vine cu un sfat interimara Ala Controman.

Sun şi la câteva licee din Capitală, unde întreb dacă îmi acceptă copilul autist de clasa a III-a. „Nu! Avem câte 38 de copii în clasă şi nu pot să vă primesc“, închide grăbit telefonul Mihai Dan, directorul Liceului „Mihai Eminescu“.

„La noi se găseşte loc pentru fiecare copil, dar credeţi-mă că nu avem nici cea mai vagă idee cum se lucrează cu autiştii. Ştiu despre această boală doar din auzite, probabil şi colegii mei la fel. Cred ar trebui să ne aduceţi nişte literatură. Niciun copil n-ar trebui să rămână în afara şcolii“, încearcă să ne ajute Ala Gherman, directoarea Liceului „Liviu Deleanu“.

Lipsă de specialişti

Autorităţile locale susţin, însă, că până acum nu au avut semnale că aceşti copii nu sunt primiţi în şcoli şi grădiniţe. „Toţi au dreptul la educaţie. Nu există vreo lege care să le interzică acest lucru. Până la urmă, problema nu e în copii, ci în instituţia care nu are metode adecvate pentru a-i pregăti. Probabil, profesorilor sau educatorilor le este teamă că nu vor face faţă“, recunoaşte Maria Povorozniuc, specialist principal în domeniul învăţământului special şi al educaţiei incluzive la Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău.

Funcţionara îi îndeamnă pe părinţi să depună plângeri la direcţie atunci când întâmpină astfel de probleme. Ea afirmă că până în 2020, potrivit Programului de incluziune, copiii cu cerinţe educaţionale speciale ar trebui să fie acceptaţi necondiţionat în grădiniţe, în şcoli sau în universităţi.


„Din păcate, nu prea avem specialişti în domeniul autismului care să vină cu tehnici adecvate. Există o singură facultate care pregăteşte tineri în domeniul psiho-pedagogie specială, dar asta înseamnă şi sindromul Down, şi autism, şi alte afecţiuni“, explică Maria Povorozniuc.

„Prea puţine persoane pentru un centru“

„De fapt, avem patru specialişti-terapeuţi, care şi-au plătit singuri cursurile de instruire peste hotare. Au costat vreo 3.000 de euro, fără cheltuielile pentru cazare şi mâncare. Alţi 15 au fost pregătiţi în colaborare cu Ministerul Educaţiei“, adaugă Aliona Dumitraş, preşedinta Asociaţiei SOS Autism, şi ea mama unui autist.

Este una din cele patru asociaţii de la noi care se ocupă exclusiv de aceşti copiii. „Până acum, statul n-a deschis nicio instituţie care să le ofere servicii de recuperare. Până în aprilie 2014, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, urmează să fie deschis primul centru de abilitare al copiilor cu autism.

De ce abia acum? Pentru că la noi boala este încă diagnosticată greşit. Am întâlnit autişti cu tot felul de diagnostice, în timp ce autorităţile invocau că nu sunt suficiente persoane pentru a deschide un ditamai centrul. Peste tot aceşti oameni constituie un procent din populaţie, iar Moldova parcă ar fi dintr-o altă lume“, reclamă Aliona Dumitraş.

Internaţi la Psihiatrie

În timp ce în străinătate autismul este considerat o tulburare de dezvoltare, în Moldova este „tratat“ la Psihiatrie. „Nu există medicamente-miracol pentru această boală. Pot fi prescrise neuroleptice pentru liniştire atunci când copilul se automutilează. Atât“, afirmă preşedinta Asociaţiei SOS Autism.

Cu toate acestea, Spitalul de Psihiatrie are porţile larg deschise pentru autişti, care sunt internaţi pentru trei-patru săptămâni, după care pot primi un grad de invaliditate. „Mai întâi, sunt consultaţi de psihiatri, după care, în funcţie de gravitate, se indică tratament în staţionarul Spitalului de Psihiatrie în secţia pentru copii. Urmează tratamentul de susţinere cu preparate neuroleptice. Apoi sunt supravegheaţi în dinamică de către psihiatrii de circumscripţie şi, totodată, fac terapii la centrele private, cum ar fi ABA, care presupune adaptarea la mediul înconjurător, asistenţă psihologică, pedagogică, educaţională. Nu trebuie izolaţi de societate, pentru că starea lor se poate agrava“, precizează Eugenia Dumitraş, şefa Departamentului dispensarizare, consultaţii intra-extra spitaliceşti a Spitalului de Psihiatrie, membră a Comisiei de psihiatrie a Ministerului Sănătăţii.

Părinţii evită spitalizarea

„Din păcate, oamenii nu înţeleg cât de importante sunt consultările psihiatrilor şi le evită. Probabil, şi astfel poate fi explicat numărul oficial atât de mic de autişti“, adaugă specialista.

Totuşi, părinţii încearcă să evite internarea la Psihiatrie pentru că sunt siguri că nu le e de folos copiilor. Aşa a făcut şi Tatiana B. (nume schimbat – n.r.). „Ceea ce se întâmplă acolo e groaznic! Nu e stresant doar pentru copii, ci şi pentru adulţi. Cei 800 de lei pe lună pe care ni-i dă statul în baza gradului de invaliditate sunt singurul sprijin. Ca să nu renunţăm la aceşti bani, am încercat să evităm internarea, aşa că am rugat personalul să ne treacă prezenţa doar în registru. Aşa fac mulţi“, dezvăluie femeia.

Acum, în Moldova sunt 125 de copii cu autism care deţin grad de invaliditate. „Problema părinţilor este că nu sunt informaţi. Ei nu ştiu că, potrivit unui ordin semnat de ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi în 2012, gradul de invaliditate poate fi obţinut şi în condiţii de ambulatoriu. Cei de la Psihiatrie încearcă să demonstreze că ei fac să funcţioneze un sistem întreg şi insistă pe spitalizare“, susţine Aliona Dumitraş.

Medicii confundă autismul cu răsfăţarea

„Părinţii trebuie să se adreseze în primul rând la medicii de familie. Aceştia, însă, nu cunosc simptomele autismului. De multe ori, îi trimit acasă spunându-le: «Copilul vostru e răsfăţat». Este adevărat că uneori crizele lor par a fi ale unui copil alintat, dar, de fapt, acestea trebuie să fie un semnal de alarmă pentru a trece imediat la recuperare“, afirmă psihologul Sabina Negru.

Medicii de familie vor fi pregătiţi în domeniu abia începând cu 2014, când va fi pus în aplicare protocolul naţional pentru autismul infantil. „Le vor fi puse la dispoziţie toate schemele de depistare a bolii, factorii de risc etc“, spune medicul.

Deşi psihiatrii noştri afirmă că ştiu de decenii despre această boală, nu se cunoaşte aproape nimic despre generaţiile anterioare de autişti.


„Probabil, e soarta retardaţilor mental, care stau acum pe sobă sau închişi în vreo instituţie. Cresc şi copiii noştri. Ce vom face oare cu ei?”, se întreabă preşedinta Asociaţiei SOS Autism.

Un profesor la cinci elevi

Potrivit unei hotărâri de Guvern, autorităţile oferă un profesor de sprijin pentru cinci elevi cu autism, plătit de şcoală. „Nu e suficient, pentru că autismul este o boală specifică şi fiecare copil are nevoie de un cadru didactic de sprijin. Este, totuşi, un început bun. Orice părinte îşi poate duce copilul la o şcoală obişnuită şi să ceară un profesor care să-l însoţească“, afirmă Aliona Dumitraş.

Începând cu 2014, fiecare raion va avea şi un fond pentru educaţia incuzivă, destinat pentru finanţarea cadrelor didactice de sprijin şi a centrelor de resurse.

Autişti celebri

Autiştii sunt cunoscuţi pentru aptitudinile lor speciale. Au o memorie excepţională şi excelează la ştiinţele exacte sau în artă. Mulţi au ajuns savanţi, scriitori sau pictori celebri. Albert Einstein, Charles Darwin, Steven Spielberg sau Bill Gates au fost diagnosticaţi cu autism sau sunt suspectaţi că l-ar fi avut.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnaliştii pentru şanse egale şi diversitate“, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to REPUBLICA MOLDOVA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron