PROCES CASTIGAT - COPIL AUTIST PUS IN DREPTURI DE TRIBUNAL

Moderator: moderators

PROCES CASTIGAT - COPIL AUTIST PUS IN DREPTURI DE TRIBUNAL

Postby Mama Ana » Tue Mar 23, 2010 11:06 pm

Noi succese pe frontul ideologic!

Părinţii unui copil cu handicap sever din Bistriţa-Năsăud au cîştigat drepturile propriului copil în instanţă după ce primăria comunei în care locuiau a refuzat să angajeze un asistent personal pentru fetiţa care avea acest drept prevăzut prin legea 448/2006, rep., motivînd refuzul angajării prin lipsa de fonduri. În şedinţa publică din 19 februarie 2010, magistraţii Judecătoriei Bistriţa au dispus obligarea Primăriei Lechinţa la plata de daune morale în cuantum de 1000 de lei către părinţii fetiţei, precum şi la obligaţia de a proceda la angajarea retroactivă şi plata retroactivă a salariului de asistent personal pentru perioada 1 mai 2009-30 noiembrie 2009 către tatăl acesteia.
Paula H. locuieşte împreună cu părinţii în localitatea Sîngeorzul Nou, are cinci ani şi patru luni şi a fost diagnosticată cu autism la începutul anului 2009. Părinţii au înscris-o pentru terapii de recuperare specifice la “Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ” Bistriţa imediat după diagnosticare şi au făcut demersurile necesare pentru angajarea tatălui pe post de asistent personal, dat fiind faptul că minora are nevoie de însoţire permanentă şi parcurge de trei ori pe săptămînă 70 de km (10 pe jos – din Sîngeorzul Nou spre (şi dinspre) gara din Lechinţa şi 60 cu trenul – dus –întors pînă la Bistriţa) pentru a ajunge la şedinţele de terapie din Bistriţa.
Însă cererea depusă de părinţi la primărie în luna aprilie 2009 a fost respinsă pe motiv că nu există fonduri pentru angajarea asistentului personal. Aşa cum a reţinut şi instanţa în sentinţa civilă nr. 53/CA/2010 din 19 februarie 2010, legea 448/2006 rep. prevede la articolul 40 (1) că autorităţile publice locale au obligaţia să “prevadă şi să garanteze în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea şi celelalte drepturi cuvenite asistentului personal”, de care persoanele cu handicap sever sunt dependente.

Astfel, drepturile persoanelor cu handicap sunt totuşi protejate de lege, chiar dacă sunt ignorate de autorităţile locale. Asociaţia Autism Europa Bistriţa mulţumeşte avocatului Dan Molnar care a pledat pro bono cauza Paulei în faţa magistraţilor bistriţeni şi avertizează autorităţile locale că sunt obligate să respecte drepturile, şi aşa puţine, ale persoanelor cu handicap care au nevoie de sprijin pentru recuperarea şi integrarea socială, nu de indiferenţă şi lipsă de responsabilitate.preşedinte AAE
Ana Dragu

:idea:
p.s. daca va aflati intr-o situatie similara si doriti copii dupa motivarea sentintei pentru a va putea formula singuri cererea de chemare in judecata a autoritatilor locale va rog sa ma contactati pe mail. nu am reusit sa postez imaginile pe forum. si nici nu am stiut sau nu am putut sa fac mailul sa fie "sticky" :lol: vă doresc să nu fiţi în situaţia părinţilor Paulei, dar dacă totuşi veţi fi, nu disperaţi şi succes la Tribunal. Sper sa fie un precedent util. :shock:
Mama Ana
 
Posts: 57
Joined: Tue Oct 24, 2006 10:49 pm
Location: Bistrita Romania

presa

Postby Mama Ana » Wed Mar 24, 2010 10:43 am

Mama Ana
 
Posts: 57
Joined: Tue Oct 24, 2006 10:49 pm
Location: Bistrita RomaniaReturn to ARHIVA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron