proiect legislativ Autism Transilvania

Moderator: moderators

proiect legislativ Autism Transilvania

Postby dora » Mon Aug 17, 2009 9:27 pm

Proiect de lege pentru autisti


Eveniment | 21 Iulie 2009 - 15:14 | Numar vizualizari: 324
tipareste | trimite unui prieten | trimite prin Yahoo!Asociatia Autism Transilvania a cerut sprijinul deputatului PD-L Mircia Giurgiu pentru a initia si depune in Parlament un proiect de lege privind persoanele cu autism.


"Autismul este o tulburare pervazisa de dezvoltare, iar noi incercam sa gasim solutii pentru a crea cadrul legislativ necesar pentru a sprijini autistii. Vom supune atentiei politicienilor si comunitatii problemele autistilor si vom propune solutii de la screening pentru diagnosticare adecvata, pana la decontarea cheltuielilor pentru recuperarea copiilor depistati cu autism", a declarat Milena Pruna, presedintele Asociatiei.

Ea spune ca in acest moment nici legile privind copiii cu cerinte speciale si nici cele referitoare la persoanele cu handicap nu fac referire la autisti. "Mai mult, adultii sunt incadrati in alte categorii de afectiuni psihice", a mai spus Pruna.

Ea afirma ca un tratament adecvat si intensiv duce la recuparea in proportie de 70% a copiilor depistati in jurul varstei de trei ani. "Autismul nu este o boala rara, statisticile spun ca la 170 de nou-nascuti unul este autist. Din pacate medicii de familie, medicii pediatri, nu fac testul de autism pentru a putea interveni precoce pentru tratarea bolii", mai spune sefa Asociatiei.

Proiectul de lege la care se lucreaza acum va cuprinde toate aspectele legate de autisti si care acum sunt in afara cadrului legislativ, inclusiv cele legate de obligatia statului de a sprijini familiile si copiii care, dupa tratament, sunt recuperati partial si trec din gradul I in gradul II de handicap. "In acest moment, trecerea in gradul II de handicap duce la pierderea unor drepturi banesti, respectiv a dreptului de insotitor pentru autisti, a profesorului de sprijin de la clasa, pentru copiii integrati in invatamantul de masa", a adaugat Pruna.

In opinia sa, acesti copii si familiile lor au nevoie in continuare desprijin financiar pana la implinirea varstei de 10 ani.

http://www.citynews.ro/bistrita-nasaud/ ... sti-52422/
Last edited by dora on Tue Aug 30, 2011 8:37 pm, edited 2 times in total.
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Aug 31, 2009 7:21 am

De la Cluj porneşte un proiect legislativ pentru persoanele care suferă de autism• publicat la: 22 July 2009


Asociaţia de Autism Transilvania va supune atenţiei Parlamentului, cu sprijinul deputatului de Cluj, Mircia Giurgiu, un proiect de lege privind reglementarea situaţiei privind persoanele cu autism. Potrivit preşedintelui asociaţiei non-guvernamentale, d-na Mirela Prună, “în România nu există pentru aceştia nicio lege. Nici pentru copii, nici pentru adulţi”.

Acest proiect va susţine în primul rând testele de screening pentru depistarea copiilor care suferă de autism, iar forma lui finală va fi expusă Parlementului până la data de 1 septembrie.


Una din prevederile acestui proiect va crea obligativitatea pentru medicii de familie, de a realiza acest test la populaţia de sub doi ani.

“Dacă terapia începe în jurul vârstei de doi ani, cu medici profesionişti specializaţi, boala poate fi remediată”, a spus ieri d-na preşedinte.

Această posibilă viitoare lege va trata inclusiv integrarea şcolara a persoanelor care suferă de autism, recunoaşterea statutului terapeutului comportamental şi încadrarea clară a bolii.


“Niciuna din legile existente nu face referire la stadiul de autism. Dacă eşti adolescent cu autism şi împlineşti 18 ani şi o zi, eşti automat încadrat în altă boală, la schizofrenie sau altceva, pentru că această afecţiune nu este menţionată la noi pe lista bolilor care se pot manifesta şi la populaţia adultă”, a continuat aceasta.

La nivelul Clujului sunt diagnosticate peste 200 de persoane cu autism.

“Noi lucrăm acum cu peste 40 de copii Centrul de Autism Transilvania”, a adăugat d-na Prună.

Adoptarea acestui proiect legislativ, din punctul de vedere al iniţiatorilor, va face ca Primăria şi Consiliul Local să înregistreze un plus la bugetul propriu, deoarece nu vor mai trebui să angajeze personal care sa asiste bolnavii, iar aceştia din urmă, după parcurgerea cu succes a tratamentului, vor putea munci şi plăti taxe.

Marius Mureşan

http://www.napocanews.ro/2009/07/de-la- ... utism.html
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Oct 01, 2009 11:55 am

Diagnosticarea şi tratarea autismului ar putea fi reglementate printr-o lege

Social Joi, 1 Octombrie 2009
Copii care suferă de autism ar putea beneficia de tratament şi terapie în vederea recuperării în baza unui cadrul legal.
Asociaţia Autism Transilvania (AAT) şi deputatul clujean Mircia Giurgiu au elaborat un proiect de lege pentru sprijinirea copiilor cu tulburărilor din spectrul autismului (TSA).


Reprezentantul AAT, Milena Prună a declarat că proiectul de lege prevede obligativitatea testării fiecărui copil în vîrstă de pînă în 20 de luni de la naştere de către medicul de familie pentru a se depista eventualele caracteristici care l-ar putea situa în spectrul autist.


“Medicul de familie este prima verigă principală în acest plan, care poate să dea startul în recuperarea copilului cu autism. Dacă medicul de familie nu este destul de informat pentru a detecta semnele precoce ale tulburării de spectru autism, nu recomandă un consult de specialitate atunci cînd este cazul, şansele de recuperare ale copiilor cu autism se reduc drastic’’, a spus reprezentantul AAT.
Potrivit Milenei Prună, Asociaţia Autism Transilvania are în evidenţă 44 de copii care suferă de autism, însă la nivelul ţării nu se ştie exact cîţi copii au astfel de tulburări.
“În România nu există nici o statistică privind numărul de persoane cu autism (copii, tineri, adulţi), însă dacă se ia în considerare faptul că, în 2003, la Congresul Internaţional Autism Europe de la Lisabona, cercetătorii (Eric Fombonne, Ami Klin) vorbeau de o prevalenţă de 10/10.000 pentru autismul clasic, 60-70/10.000 pentru toate tulburările pervazive de dezvoltare-TPD (Autism, Sindrom Asperger, Sindrom Rett, Tulburarea dezintegrativă a copilăriei şi Tulburări globale de dezvoltare – nespecificate altfel/ PDD NOS), se poate spune că din cele peste 6 milioane de copii ai României, aproximativ 6000 ar avea autism clasic, iar cca 36000-42000 TPD.
Cea mai mare parte din aceşti copii sînt încă nediagnosticaţi şi nu a existat pînă acum nici un interes special şi eforturi conjugate ale agenţiilor/ministerelor de resort în realizarea unui plan, strategii naţionale privind identificarea, evaluarea, diagnosticarea şi intervenţia timpurie în cazul copiilor cu autism sau de creare a unui plan naţional educaţional sau de oportunităţi educaţionale care să ţină seama de caracteristicile lor specifice de învăţare, respectiv planuri de servicii adecvate tinerilor şi adulţilor cu autism, planuri care să aibă corespondent şi în realitate.


Încercînd să aflăm numărul copiilor cu tulburări din spectrul autismului aflaţi în evidenţa direcţiilor judeţene de protecţie a drepturilor copiilor, Autism România a constatat că există foarte puţini astfel de copii înregistraţi la nivelul judeţelor’’, a spus Milena Prună.

Reprezentantul AAT susţine că în acest moment nici legile privind copiii cu cerinţe speciale şi nici cele referitoare la persoanele cu handicap nu fac referire la autişti. “Mai mult, adulţii sînt încadraţi în alte categorii de afecţiuni psihice”, a spus Prună. Ea afirmat că un tratament adecvat şi intensiv duce la recuparea în proporţie de 70% a copiilor depistaţi în jurul vîrstei de trei ani.
Deputatul Mircia Giurgiu a spus că va depune proiectul de lege săptămîna viitoare şi speră ca pînă la începutul anului viitor să fie adoptat.
Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică, tulburarea „centrală” dintr-un întreg spectru de tulburări de dezvoltare, spectrul tulburărilor autiste (autism, sindrom Asperger şi tulburări prevazive de dezvoltare-nespecificate altfel); prezintă o largă varietate de manifestări clinice, presupuse a fi rezultatul unor disfunctionalităţi de dezvoltare multifactoriale ale sistemului nervos central sau genetice. Autismul este, în primul rînd, o tulburare de comunicare, de relaţionare cu cei din jur şi nu un handicap intelectual. Este a treia tulburare în rîndul celor mai comune tulburări de dezvoltare, după retardul intelectual şi paralizia cerebrală. C.P.

http://www.ziarulfaclia.ro/Diagnosticar ... lege+31378
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Oct 19, 2009 12:04 pm

Persoanele cu autism ar putea avea o lege a lor

16 Octombrie 2009

Persoanele care sufera de autism ar putea fi beneficiarele unui proiect legislativ, care sa permita medicilor de familie sa efectueze obligatoriu un screening copiilor pana in 2 ani, pentru identificarea eventualelor simptome, iar terapiile sa fie decontate prin casele de asigurari de sanatate.

Initiatorii acestei legi sunt membrii Asociatiei Autism Transilvania din Cluj-Napoca si ai Asociatiei Autism Europa din Bistrita, care se bucura de sprijinul deputatului PD-L de Bistrita-Nasaud Ioan Nelu Botis, vicepresedinte al Comisiei de munca din cadrul Camerei Deputatilor.

Anuntul legat de aceasta initiativa a fost facut joi, odata cu inaugurarea primul centru de zi pentru autisti din judetul Bistrita-Nasaud, care a primit numele "Micul print".

"Dorim ca screening-ul pentru copiii pana in 24 de luni, efectuat la controalele periodice de la medicul de familie, sa devina obligatoriu. Sunt copii care nu au sansa la o viata normala pentru ca nu li se aloca aceste 15 minute, pentru efectuarea screening-ului. Este vorba de un set de 23 de intrebari, la care se vor obtine raspunsuri cu ajutorul parintilor.

In acest moment, media de varsta la care se pune diagnosticul de autism este de 5 ani, pe cand un copil, ca sa aiba sanse de recuperare, trebuie depistat cel putin de la 2 ani", a declarat, joi, presedintele Asociatiei Autism Transilvania, Milena Pruna.

In acelasi timp, presedintele Asociatiei Autism Europa din Bistrita, Ana Dragu, isi doreste ca terapiile folosite in tratarea acestei boli sa fie decontate prin casele de asigurari de sanatate, avand in vedere ca, in acest moment, parintii sunt cei care le platesc, iar acestea costa sute de lei lunar.

Propunerile celor doua asociatii se vor concretiza intr-un proiect de lege, care va fi sustinut de deputatul Ioan Nelu Botis si dezbatut, cel mai probabil, anul viitor.


Potrivit statisticilor internationale, unu din 670 de copii prezinta semne de autism, dar numarul celor care sunt identificati cu aceasta boala si luati in evidenta este mult mai mic. In plus, in cele mai multe cazuri, boala este depistata prea tarziu, iar cei mici pierd sansele de recuperare si de reintegrare in societate.

http://www.stirilocale.ro/Persoanele_cu ... 21252.html
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Oct 20, 2009 9:20 am

: Problemele persoanelor cu autism, in atentia deputatilor

19.10.2009Agerpres


Deputatul PD-L Petru Movila.(www.parlamentari.ro)
Deputatul democrat-liberal Petru Movila sustine ca a fost depus, spre dezbatere, la Camera Deputatilor, proiectul de lege privind identificarea, diagnosticarea si tratarea copiilor afectati de tulburari din spectrul autist.
Petru Movila a declarat, luni, ca initiativa legislativa a fost redactata, alaturi de colegul sau Mircea Giurgiu, la solicitarea Asociatiei Autism Transilvania, cu sprijinul Autism Romania - Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism, Autism Baia Mare si Autism Europa Bistrita.

Initiativa legislativa a fost demarata, a declarat Petru Movila pentru AGERPRES, intrucat autismul si problematica persoanelor cu autism sunt putin cunoscute in Romania, iar nevoile acestor persoane nu sunt satisfacute, serviciile sunt neadecvate, situatia lor fiind adesea dramatica.

In prezent, exista metode si terapii de reabilitare care le ofera celor a caror viata este marcata de autism posibilitatea de a se educa si dezvolta. Dar acest lucru este posibil doar in cazul in care asistenta oferita este cat mai timpurie, profesionista si intensiva, oferita in cadrul comunitatii.

"Lipsa serviciilor de diagnosticare, evaluare, de interventie timpurie, de terapie si educatie adecvate, servicii sociale, de angajare in munca si mentinere a locului de munca, de recreere inseamna negarea oportunitatilor de dezvoltare si participare in comunitate a acestor persoane", a precizat Petru Movila.

Politicianul considera ca este imperios necesara realizarea unui plan, a unor strategii nationale privind identificarea, evaluarea, diagnosticarea si interventia timpurie in cazul copiilor cu autism sau macar a unui plan national educational ori oportunitati educationale care sa tina seama de caracteristicile lor specifice de invatare, respectiv planuri de servicii adecvate tinerilor si adultilor cu autism, planuri care sa aiba corespondent si in realitate.

"Ceea ce ingrijoreaza este faptul ca marea majoritate a copiilor, neavand un diagnostic sau avand unul incorect, dar chiar si dintre cei cu diagnostic corect, sunt in afara oricarei forme de terapie, educatie sau beneficiaza chiar de tratamente sau educatie gresite", a mai spus deputatul PD-L Petru Movila.

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologica, tulburarea "centrala" dintr-un intreg spectru de tulburari de dezvoltare, spectrul tulburarilor autiste (autism, sindrom Asperger, tulburari pervazive de dezvoltare nespecificate altfel). Este, in primul rand, o tulburare de comunicare, de relationare cu cei din jur si nu un handicap intelectual. Este a treia tulburare in randul celor mai comune tulburari de dezvoltare, dupa retardul intelectual si paralizia cerebrala.

In Romania nu exista nicio statistica privind numarul de persoane cu autism, insa, in 2003, la Congresul International Autism Europe de la Lisabona, cercetatorii au afirmat ca 10 din 10.000 de persoane sufera de autism clasic si aproximativ 60-70 din 10.000 de persoane sufera de tulburarile pervazive de dezvoltare - TPD (autism, sindrom Asperger, sindrom Rett, tulburarea dezintegrativa a copilariei si tulburari globale de dezvoltare - nespecificate altfel).

http://epochtimes-romania.com/articles/ ... 61346.html
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun Nov 01, 2009 11:01 pm

PDL-istul Movilă o canibalizezaă pe colega Popa pe subiectul copiilor cu autism

20 Octombrie 2009


http://www.iasicastiga.ro/stiri/flux-de ... -cu-autism
....
Movilă recunoaşte abia la final că proiectul de lege este susţinut şi de alţi parlamentari ieşeni. Reamintim că senatoarea PDL Mihaela Popa a anunţat acum o lună un proiect legislativ similar
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Nov 10, 2009 10:45 am

BP705/2009
Propunere legislativă privind identificarea, diagnosticarea şi tratarea copiilor afectaţi de tulburări din spectrul autist
Nr. înregistrare:


- B.P.I.: 705/13-10-2009
- Camera Deputaţilor: BP705/13.10.2009
- Senat: BP506/21.10.2009
Procedura legislativă: cf. Constituţiei revizuită în 2003
Camera decizională: Camera Deputaţilor
Tip iniţiativă: Propunere legislativă
Procedura de urgenţă: nu
Stadiu: la Senat
Iniţiator: 24 deputaţi+senatorideputaţi PD-L: Andronache Gabriel, Botiş Ioan-Nelu, Buda Daniel, Buta Sorin Gheorghe, Dobre Cristina Elena, Giurgiu Mircia, Leşe Doru Braşoan, Lubanovici Mircea, Movilă Petru, Olar Corneliu, Pandele Sorin Andi, Păduraru Nicuşor, Postolachi Florin, Potor Călin, Şandru Mihaela Ioana
deputaţi PSD+PC: Ciuhodaru Tudor, Nosa Iuliu, Roman Ioan Sorin, Stanciu Anghel
deputaţi UDMR: Kötő Iosif
deputaţi Minoritati: Amet Aledin, Ibram Iusein
senatori PSD+PC: Mazăre Alexandru
senatori PNL: Ţopescu Cristian George

Consultaţi: Expunerea de motive
Forma iniţiatorului
AnexeDerularea procedurii legislative

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck ... ?idp=10511


Expunere de motive
http://www.cdep.ro/proiecte/bp/2009/700/00/5/em705.pdf


Forma initiatorului


http://www.cdep.ro/proiecte/bp/2009/700/00/5/pl705.pdf


Anexe
http://www.cdep.ro/proiecte/bp/2009/700/00/5/ax705.pdf
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby Milena » Fri Jan 08, 2010 4:41 pm

Haideti sa ne unim fortele si sa militam impreuna pentru drepturile copiilor nostri.

http://www.autisminfo.ro/whitepaper
Mara - aprilie 2000; diagnostic: autism infantil; alte observatii: prematur gradul III
Milena
 
Posts: 346
Joined: Mon Sep 29, 2003 1:38 pm
Location: Cluj-Napoca

Postby dora » Mon Apr 12, 2010 1:00 pm

Marţi, 13 Aprilie 2010
9:00 - 17:00

PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR EXTERNE LA SENAT -

9:00 - 13:00

LUCRĂRI ÎN PLENUL SENATULUI - Declaraţii politice (9,00 – 10,30) - Dezbaterea iniţiativelor legislative înscrise în ordinea de zi (10,30 – 13,00) - Votul final pe iniţiative legislative

L686/21.12.2009 Propunerea legislativă privind organizarea şi funcţionarea activităţilor şi practicilor de terapie comportamentală. (5 capitole, cu 24 articole)
(termen de adoptare tacită: 19.04.2010)
Raport: Comisia pentru sănătate publică
Caracterul legii: ordinară


L26/02.02.2010 Propunerea legislativă privind identificarea, diagnosticarea şi tratarea copiilor afectaţi de tulburări din spectrul autist. (9 articole) – raport de respingere
(termen de adoptare tacită: 26.04.2010)
Raport: Comisia pentru sănătate publică
Caracterul legii: ordinară
Marţi, 13 Aprilie 2010
9:00 - 17:00

http://www.senat.ro/ProgramLucruZi.aspx?Zi=4/13/2010 0:00:00&ComisieID=dfa989c2-2004-429c-97cd-8ac9b2c6cebd
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Apr 13, 2010 12:23 pm

Părinţi însoţiţi de copiii lor cu autism au venit la Senat pentru susţinerea unei legi în domeniu
Ultima ora


Aproximativ 15 copii împreună cu părinţii lor, membri a trei asociaţii pentru copii cu autism, au venit marţi la Senat pentru a susţine adoptarea unei legi pentru reglementarea problemelor din acest domeniu.

Părinţii, membrii ai Asociaţiei Învingem Autismul, Puzzle România şi Asociaţiei părinţilor copiilor cu autism din Sectorul 6, au venit la Senat împreună cu copiii lor, aceştia fiind fie diagnosticaţi cu autism, fie în recuperare. Părinţii au vorbit înaintea şedinţei de plen cu mai mulţi senatori şi au montat pe holul Senatului o fundă-puzzle, simbol al mişcării internaţionale de conştientizare a autismului.

Pe ordinea de zi a plenului de marţi se află propunerea legislativă privind organizarea şi funcţionarea activităţilor şi practicilor de terapie comportamentală, cu raport de adoptare, precum şi propunerea legislativă privind identificarea, diagnosticarea şi tratarea copiilor afectaţi de tulburări din spectrul autist, cu raport de respingere.
http://www.gds.ro/Ultima%20ora/2010-04- ... in+domeniu
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Apr 16, 2010 2:42 pm

La punctul 4 din ordinea de zi este înscrisă Propunerea
legislativă privind identificarea, diagnosticarea şi tratarea copiilor
afectaţi de tulburări din spectrul autist.
Vă consult dacă dintre iniţiatori este cineva.
Dau cuvântul domnului preşedinte Ion Vasile. Vă rog,
microfonul 7.
Domnul Vasile Ion:
Domnule preşedinte,
Stimai colegi,
- 106 -
Respectiva propunere legislativă are aviz favorabil din partea
Consiliului Legislativ, din partea Comisiei pentru drepturile omului,
culte şi minorităţi, din partea Comisiei pentru egalitate de şanse şi
punctul de vedere al Guvernului, aşa cum am discutat anterior a
fost unul negativ.
De fapt, pentru a completa punctul 3 din ordinea de zi,
propunerea legislativă care tocmai a fost adoptată, comisia noastră a
trebuit, practic, să sacrifice acest proiect, care este la fel de
important ca şi celelalte două, dar din chestiuni tehnice, ţinând de
activitatea comisiei a trebuit să procedăm în acelaşi fel.
Insist şi vă rog să reţineţi că toţi cei care şi-au înscris numele
pe cele trei propuneri legislative, inclusiv pe acesta, asupra căruia vă
rog să aveţi bună-voinţa şi să acceptaţi raportul de respingere, sunt
în opinia comisiei declaraţi iniţiatori ai acestei importante legi pe
care tocmai am adoptat-o.
În consecinţă, comisia a hotărât în unanimitate de voturi să
adopte raport de respingere pentru Propunerea legislativă privind
identificarea, diagnosticarea şi tratarea copiilor afectaţi de tulburări
din spectrul autist. Practic, este o respingere pur formală, pentru că,
numeroase texte din această propunere legislativă sunt preluate în
propunerea legislativă pe care tocmai am adoptat-o anterior. Vă
mulţumesc pentru înţelegere.
Domnul Mircea-Dan Geoană:
Mulţumesc.
Domnule secretar de stat, înţeleg că aceasta este opinia
Guvernului. Da?
- 107 -
Domnul Cristian Irimie:
Da, domnule preşedinte.
Domnul Mircea-Dan Geoană:
Mulţumesc.
Supun votului dumneavoastră raportul de respingere. Vă rog
să votaţi.
Cu 66 de voturi pentru, 4 voturi împotrivă şi 2 abţineri,
raportul de respingere a fost adoptat, propunerea legislativă fiind
respinsă.https://www.senat.ro/pagini/stenograme/ ... .04.13.pdf
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to ARHIVA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest