DREPTURI PENTRU COPIII CU TSA

Moderator: moderators

DREPTURI PENTRU COPIII CU TSA

Postby Mama Ana » Tue May 26, 2009 2:30 pm

Postez direct declaraţia politică a deputatului de Bistriţa-Năsăud Ioan Botiş nu fără să mă bucur de faptul că a ţinut cont de sugestiile Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa. Este, după părerea mea una din cele mai pertinente luări de poziţie.


Nr.94/26.05.2009
COMUNICAT DE PRESĂ

Deputatul PD-L Ioan Nelu Botiş, a susţinut astăzi 26.05.2009, o declaraţie politică în plenul Camerei Deputaţilor prin care prezintă situaţia dramatică a copiilor cu tulburări din spectrul autist şi a familiilor acestora şi propune un set de măsuri menite să îmbunătăţească această situaţie.
“Autismul este o tulburare neurobiologică, nu este o boală care se vindecă, dar se poate ameliora până la limita recuperării cu cât copilul este diagnosticat mai timpuriu şi inclus într-un program terapeutic adecvat nevoilor sale.
În judeţul Bistriţa-Năsăud ca de altfel în întreaga ţară, în ultimii ani se înregistrează o creştere a numărului de copii diagnosticaţi cu o tulburare din spectrul autist. Centrul de referinţa şi resurse în autism – “Micul Prinţ “ din Bistriţa, centru deschis la iniţiativa parinţilor, ne-a semnalat problemele şi drama pe care o trăiesc acesti copii şi familiile lor.
Pentru a se depista din timp tulburările din spectrul autismului propun ca şi în ţara noastră să se implementeze un sistem de depistare timpurie, luând modelul altor ţări din Uniunea Europeana. Testările să fie efectuate obligatoriu la toţi copii cu vârsta de 18 luni de către medicul de familie.
Programul terapeutic este unul foarte complex şi costisitor, însă diagnosticarea şi tratarea cât mai timpurie îl poate ajuta pe copilul cu autism să se dezvolte la potenţialul său maxim. Non-intervenţia poate distruge şansele de dezvoltare normală pe care un copil le poate avea dacă este inclus într-un program terapeutic de la o vârstă cât mai fragedă. De aceea, propun decontarea tratamentului prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Copii autişti trebuie învăţaţi să trăiască în societate şi nu izolaţi, însă nu există un plan educativ individualizat după care cadrele didactice să se poată orienta în procesul de educare şi de integrare a acestor copii în societate.
De asemenea consider absolut necesar consilierea membrilor familiei de către specialişti, deoarece apar probleme de comunicare, de susţinere între ei, datorită lipsei informaţiilor despre tulburarea numită autism.
Un alt aspect semnalat de parinţii copiilor cu autism se referă la faptul că după împlinirea vârstei de 18 ani, se schimbă din oficiu denumirea boli din autism infantil în schizofrenie. Prin urmare în România nu avem adulţi cu autism doar foarte mulţi schizofrenici.
În consecinţă propun un pachet legislativ prin care să susţinem serviciile privind sănătatea, educaţia şi integrarea în societate a copiilor cu tulburări din spectrul autist.” a declarat Vicepreşedintele Comisiei de muncă şi protecţie socială, Ioan Nelu Botiş.

Biroul de presă


Ana
Mama Ana
 
Posts: 57
Joined: Tue Oct 24, 2006 10:49 pm
Location: Bistrita Romania

DREPTURI PENTRU COPIII AUTIŞTI 2

Postby Mama Ana » Tue May 26, 2009 2:53 pm

Mama Ana
 
Posts: 57
Joined: Tue Oct 24, 2006 10:49 pm
Location: Bistrita Romania


Return to ARHIVA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest