Au dat statul in judecata!

Moderator: moderators

Au dat statul in judecata!

Postby dora » Fri Dec 07, 2007 1:47 pm

Tratamente medicale finantate de statUniversalitatea este inima sistemului de sãnãtate din Canada care beneficiazã de finantare privatã.

Nimeni nu este privat de îngrijiri medicale, chiar dacã nu este în stare sã plãteascã.


Din nefericire însã, în cazul copiilor autisti din Columbia Britanicã, ceea ce ar fi trebuit sã fie o problemã politicã devine una legalã.

Curtea de Apel din regiunea mai sus mentionatã a insistat aceastã sãptãmânã ca provincia sã plãteascã pentru tratamentele specializate oferite acestor copii.

Dar vina este a guvernului, acesta reusind sã scape de sub control situatia copiilor caracterizati de o retragere profundã. Fãrã a beneficia de tratament, ei sunt condamnati la o viatã de izolare. În cazul în care capãtã îngrijiri speciale, au sanse la o viatã plinã de sens alãturi de familie. Ce ar putea fi mai important decât acest lucru?

Ca si principiu general, curtile trebuie sã lase la o parte problemele de finantare pe seama oficialilor alesi. Acestia sunt datori fatã de electorat; judecãtorii însã, nu. Legislatorii au o abilitate mai mare de a afla care este opinia publicã, înainte de a lua decizii. În mod particular, având în vedere necesitatea responsabilitãtii fiscale, curtea nu a actionat cu întelepciune în acest caz, hotãrând ca guvernul sã plãteascã 20.000 de dolari americani.

Finantarea tratamentelor pentru autisti nu este un lucru minor, cheltuielile pentru acest tip de tratament fiind ridicate. Programul intensiv pe care l-a hotãrât curtea, singurul tratament despre care se stie cã este eficient, implicã 40 de ore pe sãptãmânã pentru terapii comportamentale, costurile pentru terapii ridicându-se de la 45.000 la 60.000 de dolari americani pentru fiecare copil, într-un timp de doi sau trei ani.


Deoarece aproximativ un copil din o mie suferã de autism, însemnã cã aproximativ 200 de prescolari din Columbia Britanicã ar trebui sã beneficieze de tratament, costul total pentru îngrijirea autistilor ajungând la 12 milioane de dolari americani.

Pe de altã parte, mai mult de 90 de procente dintre copiii netratati sunt plasati în cãmine familiale sau alte institutii de acest gen, la costuri ce pot depãsi 100.000 de dolari pe an. Problema este cã doar unul din 64 de copii prezintã semne de îmbunãtãtire a situatiei psihice fãrã a beneficia de tratament.

Economiile ce rezultã din neaplicarea tratamentelor sunt asadar iluzorii. Din patru copii ai cãror pãrinti au prezentat cazul în fata curtilor de justitie, dupã ce s-au strãduit sã plãteascã tratamentul pe cont propriu, doar trei au reusit sã fie integrati în clase speciale.

Existã un argument puternic. În momentul în care curtile de apel au hotãrât realizarea acestor servicii, au deschis portile pentru copiii autisti. Mâine ar putea sã fie ridicat în fata curtilor de apel cazul tratamentelor pentru fertilitate pentru indivizi sau cupluri care nu sunt în stare sã procreeze.

În final, cazul curtii din Columbia Britanicã aratã cât de greu va fi sã controlãm costurile pentru îngrijiri medicale prin încercarea de a limita serviciile de asigurãri pentru marginalizati.

Negarea unui tratament necesar unui grup de copii, într-un sistem universal, înseamnã sã negi valoarea lor de fiinte umane. Acesta este motivul pentru care problema autistilor este una de ordin constitutional. Universalitatea nu înseamnã neapãrat totul, dar înseamnã fiecare.
http://www.observator.info/arhiva/2002/ ... e/ob9.html
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Return to ARHIVA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest