scutire impozite pt parintii copiilor cu handicap

Moderator: moderators

scutire impozite pt parintii copiilor cu handicap

Postby camel » Fri Jun 26, 2015 10:54 pm

http://www.dcnews.ro/mobile/parin-ii-co ... 78791.html

Inițiativa a fost susținută de încă doi parlamentari de Botoșani, deputatul Andrei Dolineaschi și senatoarea Doina Federovici, dar și de Ovidiu Portariuc primarul municipiului Botoșani care au trimis memorii către Ministerul Finanțelor și au susținut propunerea în cadrul dezbaterilor parlamentare.
Noile prevederi arată că părinții copiilor cu handicap grav sau accentuat și ai celor cu gradul I de invaliditate vor fi scutiți de plata impozitului pe clădirea de domiciliu și pe terenul aferent acesteia, precum și de plata impozitului pe autoturism. În afară de aceste scutiri, autoritățile locale vor putea să dispună pentru părinții copiilor din această categorie alte reduceri de taxe aflate în competența acestora.
"Un lucru profund incorect care trebuia îndreptat"
"În România sunt peste 43.000 de copii cu handicap grav care nu pot beneficia de scutirile de impozite prevăzute pentru adulții aflați în această situație. Dar, este evident că sarcina financiară pentru îngijirea acestor copii îi împovărează pe părinții acestora. Era deci un lucru profund incorect care trebuia îndreptat. Acest lucru mi-a fost semnalat de mai mulți alegători din colegiul meu și le mulțumesc celor din Guvern și celorlalți parlamentari PSD de Botoșani care au înțeles să sprijine acest proiect", a declarat Tamara Ciofu.
Scutirile de taxe pentru părinții copiilor cu handicap vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, o data cu noul Cod fiscal.
camel
 
Posts: 612
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: scutire impozite pt parintii copiilor cu handicap

Postby camel » Tue Sep 29, 2015 12:11 pm

Părinţii copiilor cu handicap grav sau accentuat şi ai celor cu gradul I de invaliditate vor fi scutiţi de plata impozitului pe clădirea de domiciliu şi pe terenul aferent acesteia, precum şi de plata impozitului pe autoturism începând de anul viitor. Mai mult, aceştia vor primi şi alte bonificaţii din partea autorităţile locale, care vor putea să dispună pentru părinţii copiilor din această categorie alte reduceri de taxe aflate în competenţa lor.

Scutirile se acordă pe baza dosarelor
Scutirile de taxe pentru părinţii copiilor cu handicap vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, odată cu noul Cod Fiscal. Cei care sunt îndreptăţiţi să beneficieze de aceste scutiri vor trebui să prezinte dosarul copilului cu handicap Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale, pentru scutirea de impozit pe casă, teren şi maşină.
Pentru celelalte facilităţi, dosarul va fi dus primăriei din localitatea unde are domiciliul copilul cu handicap, care va hotărî de ce taxe va fi scutit sau dacă îi acordă altfel de beneficii.Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/artico ... z3n7XNXSjz
camel
 
Posts: 612
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: scutire impozite pt parintii copiilor cu handicap

Postby camel » Wed Jan 06, 2016 8:40 pm

Legea 227/2015 privind Codul Fiscal:

ART. 456 - Scutiri (1) Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru:
t) clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate;

ART. 464 - Scutiri (1) Nu se datorează impozit/taxă pe teren pentru:
t) terenul aferent clădirii de domiciliu, aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate;

ART. 469 - Scutiri (1) Nu se datorează impozitul pe mijloacele de transport pentru:
b) mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, cele pentru transportul persoanelor cu handicap sau invaliditate, aflate în proprietatea sau coproprietatea reprezentanţilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;

ART. 495 - Dispoziţii tranzitorii

În vederea stabilirii impozitelor şi taxelor locale pentru anul fiscal 2016, se stabilesc următoarele reguli:

d) scutirile sau reducerile de la plata impozitului/taxei pe clădiri, a impozitului/taxei pe teren, a impozitului pe mijloacele de transport prevăzute la art. 456, 464 şi 469 se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2016 persoanelor care deţin documente justificative emise până la data de 31 decembrie 2015 şi care sunt depuse la compartimentele de specialitate ale autorităţilor publice locale, până la data de 31 martie 2016 inclusiv;
camel
 
Posts: 612
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: scutire impozite pt parintii copiilor cu handicap

Postby camel » Sat Jan 21, 2017 10:47 pm

aici sunt stipulate termenele de depunere a cererilor si de acordare a drepturilor incepand cu anul 2017
HG 1/2016 norme cod fiscal
21 (2) În înţelesul art. 456 alin. (1) lit. t) din Codul fiscal, scutirea de impozit/taxa pe clădiri se acordă începând cu data de 1 ianuarie a anului următor depunerii documentelor doveditoare, proporţional cu numărul de luni menţionate în certificat.
74. În aplicarea prevederilor art. 464 alin. (1) lit. t) din Codul fiscal, scutirea de impozit/taxa pe teren se acorda începând cu data de 1 ianuarie a anului următor depunerii documentelor doveditoare, proporţional cu numărul de luni menţionate în certificat.
103. În aplicarea prevederilor art. 469 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, impozitul pe mijlocul de transport nu se datorează începând cu data de 1 ianuarie a anului următor depunerii documentelor doveditoare, proporţional cu numărul de luni menţionate în certificat.
camel
 
Posts: 612
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea


Return to LEGI, HOTARARI,ORDONANTE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron