CEDCD

Moderator: moderators

CEDCD

Postby camel » Sat Feb 23, 2013 1:13 am

http://www.cedcd.ro/despre-noi/ce-facem/

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităƒți (CEDCD) este o organizație nonguvermanentalムdedicatムpromovăƒrii drepturilor copiilor cu dizabilităţi și facilităƒrii accesului acestora la serviciile de asistenţムși protecție.
Noi, echipa CEDCD, considerăm că dreptul la demnitate al copiilor cu dizabilități este fundamental pentru că respectarea lui înseamnă accesul la viață socială, absența discriminării și accesul la servicii de calitate.
Drepturile lor, responsabilitatea întregii societăți

Copiii cu dizabilități nu sunt doar responsabilitatea familiei, ci a întregii societății. Asumarea acesteia este o datorie morală, socială, politică și economică a actorilor sociali.

Efortul colectiv în favoarea copiilor cu dizabilități înseamnă, practic, o investiție în viitor. Copilul cu nevoi speciale de azi, care beneficiază de drepturile și asistența cuvenită, nu înseamnă altceva decât adultul independent de mâine.
Noi, echipa CEDCD, am ales să le facem vocea auzită, să le promovăm drepturile și să îi susținem prin inițiative de calitate.
Ne propunem să dezvoltăm un cadru unitar și să oferim coerenţă răspunsului societății civile la nevoia de promovare, protecție și consolidare a drepturilor copiilor cu dizabilități, astfel încât aceștia să poată beneficia de o incluziune socială reală și efectivă la nivelul societății românești.

Implicarea activă în sistemul public

În replică la disfuncționalitățile existente în sistemul public de asistenţă și protecție a copiilor cu dizabilități, CEDCD sprijină demersurile autorităților și coagulează eforturile societății civile, în special prin:

activități de lobby, suport și reprezentare pe lângă forurile naționale, europene și internaționale în vederea adoptării de instrumente legale menite să asigure și să îmbunătăţească asistenţa și protecția copiilor cu dizabilități;
elaborarea de proiecte de acte normative și participarea la dezbateri publice referitoare la aspecte ce intră în sfera protecției și asistenței copiilor cu dizabilități;
propunerea și fundamentarea de politici publice în domeniu;
analize și rapoarte de monitorizare cu privire la modul de implementare la nivel național a legislației interne și internaționale relevante și la activitatea instituțiilor publice cu atribuții în domeniu;
nevoile de reglementare și alte măƒsuri complementare identificate în vederea îmbunătățirii sau exercitării efective a drepturilor și garanțiilor acordate copiilor cu dizabilități;
campanii de informare, conștientizare și sensibilizare cu privire la drepturile copiilor cu dizabilități și la nevoia de incluziune socială;
desfășurarea de activităţi de formare pentru și în colaborare cu instituțiile publice și societatea civilă;
consultanță în domeniul legislației europene și internaționale;
consiliere și suport pentru membrii familiilor cu copii cu dizabilități;
proiecte de asistentă de specialitate secvențiale, regionale, naționale și internaționale pentru copiii cu dizabilități;
proiecte de dezvoltare a capacității instituțiilor publice în vederea acordării de asistenţă pe baza unor standarde minime de calitate pentru copiii cu dizabilități;
inițierea și implementarea unui mecanism de identificare și referire a cazurilor de copii cu dizabilități;
activități de informare în scopul prevenirii nașterii copiilor cu dizabilități.MADALINA TURZA

Ultimele luni si in mod special ultimele saptamani arata ca ca un iures nebun catre un scop care tinde sa devina pentru cei multi care afla despre Proiectul "O Singura Voce pentru Dizabilitate" ceva rigid si destul de abstract. Repet in mod obstinant in zeci de intalniri la diferite nivele, cuvinte precum "proiect de lege, act normativ, strategie, advocacy, lobby, pareneriate, promovare, politici publice, drepturi, drepturi efective etc". Cu sigranta cei mai multi dintre dvs m-ati vazut si m-ati auzit rostind cuvantul "SCHIMBARE". Si totusi, esenta acestor cuvinte mari nu o pot patrunde decat atunci cand inainte de culcare ii amintesc Clarei ca o iubesc. Tot atunci eu imi amintesc la fel de rece si taios ca fetita mea are 8 ani, ca sta acasa, ca nu imi pot permite mai mult de 3 ore pe saptamana de terapie si chiar daca as putea mai mult nu prea as avea optiuni. Imi amintesc ca o ecografie cardiaca complexa costa 15% din salariul meu lunar, ca nu o pot duce la scoala pentru ca nimeni nu ar sti ce sa faca acolo cu ea sau nu ar fi primita, ca niciun stomatolg nu isi asuma o simpla extractie dentara a unui dinte de lapte si ca sunt nevoita sa fac aceasta operatiune eu, ca platesc 200 lei pe saptamana taxiul pt ca fetita mea sa mearga la PECS in afara Bucurestiului si ca imi zgarie sufletul cuvantul "HANDICAP" inscris pe toate actele ei si in privirile celor din jur.
Si atunci ma ridic din pat de langa ea si imi vine sa strig, sa strig tare incat sa ma auda ONU, Bruxelles-ul, cei 500 de parlamentari, Guvernul si toti cei calcatorii pe covoare rosii din zecile de ministere.
Si mai cred ca este o crima fara scrupule sa condamni la moarte sociala zeci de mii de copii sau sa-ti afaceri private infloritaoare pe sema parintilor disperati carora li se vand iluzii de speculanti si terapeuti minune in absenta unui sitem functional.
Dragii mei parinti,
Acestea sunt lucrurile care stau in spatele cuvintelor "proiect de lege, act normativ, strategie, advocacy, lobby, pareneriate, promovare, politici publice, drepturi, drepturi efective etc".
Eu le simt in fiecare micron al sufletului meu.
Dumneavoastra?
Credeti ca 100.000 de adeziuni/semnaturi sunt multe?
PENTRU MINE, NU.
http://www.cedcd.ro/userfiles/files/for ... _parinte(1).pdf
camel
 
Posts: 612
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Postby camel » Mon Feb 25, 2013 5:41 pm

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) in parteneriat cu Pyramid Educational Consultants Romania si Asociatiile Sindrom Down Deva si Sindrom Down Valea Jiului, are placerea de a va invita Sambata, 2 martie, intre orele 11.00 – 14.00 la seminarul cu tema:

O SINGURA VOCE PENTRU DIZABILITATE

Seminarul isi propune sa abordeze doua teme fundamentale in problematica dizabilitatii:
1. Terapia copiilor cu dizabilitati – alternative reale si eficiente - Sistemul de Comunicare prin Schimbul de Pictograme „PECS”;
2. Modificarea legislatiei privind dizabilitatea – o voce comuna a societatii civile
Seminarul este sustinut de:
1. Psiholog Lili Covaci-Consultant PECS;
2. Madalina TURZA – Presedinte CEDCD;
3. Ana Maria BANUTA – Director Asistenta CEDCD;
4. Silviu TURZA – Director Juridic CEDCD.

Temele abordate sunt:

MODULUL I
Intelegerea dizabilitatii in sfera drepturilor omului
Mituri si conceptii gresite despre PECS
ABA Functionala
Comunicarea functionala
Descrierea pe scurt a celor 6 faze PECS
Aplicatii practice pentru predarea abilitatilor de comunicare si implementarea imediata a PECS.


MODULUL II
Legea 448/2006 privind drepturile persoenlor cu dizabilitati – modificari necesare;
Rolul parteneriatelor in crearea unei voci comune pentru drepturile copiilor cu dizabilitati.

Seminarul se adreseaza reprezentantilor organizatiilor pentru copii cu dizabilitati, specialistilor in domeniu, parintilor, profesorilor din scolile speciale, psihopedagogilor, logopezilor si tuturor persoanelor implicate in ingrijirea copiilor, tinerilor si adultilor cu nevoi speciale.

Seminarul se va se va desfasura Sala de Conferinte de la Autogara Deva, etaj 2

Va rugam confirmati participarea pana la data de 1 martie
Pentru inscrieri: office@cedcd.ro Tel: 0737545955
Participarea nu implica costuri

http://www.facebook.com/events/365270670255219/
camel
 
Posts: 612
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: Proiectul "O Singura Voce pentru Dizabilitate"

Postby camel » Sat Mar 23, 2013 12:22 am

Actorul si regizorul Tedy Necula in cadrul galei "O singura voce pentru dizabilitati" organizata in 21 martie 2013 la Palatul Parlamentului (sala I.G. Duca).

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... _1nMvL3unA


Andreea Sorescu

Astăzi am avut onoarea să îl întâlnesc pe Teddy Necula, tânărul cu tetrapareză, protagonist în copilărie al filmului Noro. Tudor este acum un talentat tânăr regizor.
Azi Teddy mi-a dat lecții de viață, inspirație și optimism. Și multe momente de reflecție. Și îl citez sau parafrazez:
"Viața, cariera mea mi-au fost create de telefoanele pe care le-am primit și la care am răspuns."
"Definiția persoanei cu dizabilități este acea persoană care are curajul să spună cel puțin o dată în viață: Nu pot."
"Schimbarea nu stă în discuții și în așteptare. Stă în noi și în ce facem acum, când trebuie făcut ceva. Nu mâine, spunând lasă că mai am timp."
"Unul dintre locurile în care trebuie să se facă schimbări și pentru persoanele cu dizabilități este locul în care ne aflăm acum - Parlamentul - cea mai mare Casă de Producție a țării."
camel
 
Posts: 612
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: Proiectul "O Singura Voce pentru Dizabilitate"

Postby camel » Sat Mar 23, 2013 5:18 pm

camel
 
Posts: 612
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: CEDCD

Postby dora » Tue Oct 25, 2016 4:15 pm

Școala de masă este și pentru copilul tău!
http://www.cedcd.ro/scoala-de-masa-este ... pilul-tau/

A fi părintele unui copil cu dizabilități vine cu o serie de provocări, printre care și alegerea unei forme de învățământ potrivite nevoilor sale. Contrar concepției comune, conform căreia copiii cu dizabilități își au locul doar în școlile speciale, educația incluzivă vine cu o abordare aplicată pe individualitatea fiecărui copil pentru integrarea în școala de masă. Astfel, copiii vor dobândi cunoștințe și deprinderi pentru o mai bună integrare în viață și societate, per ansamblu.

Iată 10 lucruri pe care trebuie să le aveți în considerare în momentul în care faceți alegerea de a vă înscrie copilul la școală:

Învățământul de masă este deschis copiilor cu dizabilități, iar legea nu permite nimănui să le respingă înscrierea în școala de masă. Copiii cu dizabilități au DREPTUL la educație ca toți ceilalți copii, ceea ce presupune și educația în învățământul de masă. Înscrierea copiilor cu dizabilități în școlile de masă intră în sfera educației incluzive, iar acest sistem a fost testat și a dat rezultate în state precum Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie.
Este recomandat să faceți o cerere scrisă de înscriere a copilului dumneavoastră la școala pe care o doriți.
Odată înscris într-o școală specială, procesul NU este ireversibil! Un copil înscris inițial în școala specială poate trece la forma de școlarizare în învățământul de masă!
Certificatul de orientare școlară și profesională se eliberează pentru a orienta copilul către învățământ de masă sau special, însă au, așa cum le sugerează și denumirea, rol orientativ în decizia finală a părinților. Un astfel de certificat se poate elibera maxim unul pe an și minim unul pe nivel de învățământ. De asemenea, contestarea acestui certificat se poate face în maximum 48 de ore de la data comunicării sub semnătură. Eliberarea certificatului de orientare școlară și profesională poate fi solicitată de părinte/tutore legal instituit sau școală.
Cadrele didactice sunt obligate să adapteze programa școlară și să evalueze copilul dumneavoastră în funcție de tipul dizabilității și nevoile acestuia.
Demersurile de excludere din clasă sau de refuzare a participării copilului la activitățile școlare sunt discriminatorii și o serie de cazuri au fost câștigate de părinți în acest sens la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Atunci când certificatul de orientare școlară recomandă profesor de sprijin, este important să solicitați și să faceți demersurile necesare pentru obținerea sprijinului acestui profesor în cazul în care nu vă este încă pus la dispoziție de școală.
Este interzis școlii să nu pună la dispoziție materialele necesare adaptării copilului la mediul școlar sau să nu accesibilizeze mediul înconjurător al acestuia (rampe, echipament tehnic, toaletă etc). În acest sens, a existat o condamnare a Turciei de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Nu cădeți victime ale fenomenului de bullying! Adresarea de insulte și intimidarea copiilor cu dizabilități și a familiilor acestora este un fenomen frecvent în școlile de masă, dar nu cedați în fața acestei presiuni. Copilul își poate face prieteni dacă incluziunea este încurajată de învățător. Bullyingul duce la discriminare, care poate face obiectul unui proces la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Încercați să vă formați parteneri în acest proces. Nu toată lumea deține informații despre conceptul de incluziune, însă o discuție amicală cu alți părinți și cadrele didactice le poate schimba fundamental perspectiva. Astfel, copilul poate beneficia de prezența însoțitorului personal la ore.
În final, trebuie să țineți cont în primul rând de interesul superior al copilului și de nevoile acestuia. După o cântărire clară a situației, prin înscrierea copilului dumneavoastră într-o școală de masă, veți fi contribuit la formarea și consolidarea unui sistem de educație incluzivă, în care copiii cu dizabilități au o șansă la integrare.

Pentru nelămuriri privind dispozițiile legale și drepturile copilului dumneavoastră la înscrierea la școală, ne puteți scrie la adresa: legal@cedcd.ro.
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to LEGI, HOTARARI,ORDONANTE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron