NORME DE APLICARE A LEGII AUTISMULUI

Moderator: moderators

Postby dora » Fri Apr 20, 2012 8:07 pm

http://www.petitieonline.com/petitie_pe ... autismului

Petitie pentru urgentarea implementarii legii autismului


Domnului Prim Ministru, Mihai-Răzvan Ungureanu

Doamnei Ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Claudia Boghicevici

Domnului Ministru al Sănătăţii, Ladislau Ritli

Domnului Ministru al Educaţiei, Cătălin Ovidiu BabaPetitie pentru urgentarea implementarii legii privind recuperarea persoanelor cu autism


Noi, semnatarii acestei petitii, solicitam Statului roman ca printr-un cadru
legislativ integrat sa sprijine recuperarea persoanelor cu autism prin:

1. Recunoasterea importantei depistarii precoce, a diagnosticarii corecte si a
interventiei timpurii drept o prioritate nationala in sanatatea mintala, pentru
a acorda o sansa reala tuturor persoanelor cu autism la o viata pe masura
potentialului lor maxim.

2. Alocarea de resurse financiare si umane adecvate si suficiente pentru ca toate
persoanele cu autism din Romania, inclusiv cele din mediul rural, sa poata
beneficia de servicii de recuperare si integrare sociala.


De asemenea, solicitam invitarea reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale
cu activitate in domeniu la o intalnire organizata in termen de maxim 45 de
zile de la emiterea prezentei petitii, in vederea modificarii actelor normative
elaborate pentru Legea 151/2010 privind serviciile specializate integrate de
sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul
autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate , astfel incat in termen de
maxim 90 de zile legea sa poata fi intr-adevar aplicata.


De ce am initiat aceasta petitie?


Ca parinti ai unor copii suferind de tulburari din spectrul autist, am contribuit la elaborarea Legii 151/2010, am trimis ulterior amendamente la normele propuse de Ministerul Sanatatii in 2011 si am trimis in februarie 2011 scrisori deschise ministerelor care au obligatia sa se asigure ca drepturile tuturor persoanelor cu autism sunt respectate. Din pacate, normele propuse de
Ministerul Sanatatii pentru implementarea acestei legi s-au dovedit a fi incomplete pentru gestionarea reala, eficienta si cu succes a acestei probleme; in plus, nici macar aceste norme, asa incomplete, nu au fost aprobate, astfel incat, la doi ani de la aprobare, legea a ramas doar pe hartie.


Suntem parinti care nu mai pot lupta singuri cu autismul!

Nu mai putem astepta luni de zile un diagnostic!

Nu mai putem plati terapia necesara recuperarii copiilor nostri!

Nu mai putem suporta refuzul gradinitelor si scolilor de a ne primi copiii!

Nu mai putem plati insotitorii specializati din gradinite si scoli atunci cand avem
norocul sa fim acceptati acolo!

Nu mai putem trai izolati la domiciliu alaturi de adultii cu autism pentru care nu
exista centre specializate!


Sustine cauza noastra prin semnarea acestei cereri. Fiecare semnatura este o dovada de solidaritate fata de persoanele afectate de autism si familiile lor.


Milena Prună, parinte de copil cu autism si presedinte Asociatia Autism Transilvania

Nicoleta Niste, parinte de copil cu autism si director executiv Asociatia Autism Transilvania

Ana Dragu, parinte de copil cu autism si presedinte Asociatia Autism Europa Bistrita

Paul Daraban, parinte de copil cu autism si presedinte Asociatia Autism Baia Mare

Sztrelenczuk Iolanda- parinte de copil cu autism si responsabil financiar Asociatia Autism Baia Mare

Luana Tamasan - parinte de copil cu autism si coordonator atelier arte combinate Asoc. Autism Baia Mare

Emil-Lorant Cocian - parinte de copil cu autism si presedinte Asociatia S.O.S. Autism Bihor

Asociatia Autism Transilvania
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Oct 13, 2012 8:12 am

Război fără sfârşit pentru punerea în practică a Legii autismului
Miercuri, 10 Octombrie 2012
gabriela dragotă

Legea autismului care prevede, printre altele, screening pentru depistarea timpurie a autismului şi sprijin financiar pentru tratament, nu poate fi aplicată nici acum deşi a fost adoptată în urmă cu doi ani.

Asociaţia Autism Transilvania din Cluj-Napoca se luptă de mai bine de doi ani ca Guvernul să pună în aplicare Legea autismului care există doar pe hârtie.

Legea autismului a fost aprobată în urmă cu doi ani şi publicată în Monitorul Oficial, însă nu poate fi pusă în practică deoarece nu există normele de aplicare. Anul trecut, asociaţia Autism Transilvania a trimis scrisori deschise ministerelor care au obligaţia să se asigure că drepturile tuturor persoanelor cu autism sunt respectate, iar în primăvara acestui an a fost înaintată şi o petiţie cu 1.700 de semnături Guvernului Ungureanu, însă fără rezultat.

O nouă bătălie în războiul pentru Legea Autismului

Cei de la asociaţia clujeană nu se dau însă bătuţi şi au realizat o nouă petiţie adresată primului-ministru, Victor Ponta, Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale,
Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Ministerului Sănătății şi Ministerului Finanțelor Publice.
Iniţiatorii petiţiei solicită implementarea unui proiect național de screening a cazurilor de copii de 0-6 ani cu tulburări din spectrul autismului deoarece în acest moment România nu are o statistică oficială a cazurilor.

Integrarea copiiilor cu autism în şcoli şi grădiniţe

Reprezentanţii Autism Transilvania mai cer şi furnizarea și susținerea financiară a intervenției timpurii astfel încât cât mai mulți copii cu autism să poată fi integrați în grădinițe și școli.
De asemenea, este solicitată organizarea sistemului de învățământ astfel încât cât mai mulți copii și tineri cu autism să beneficieze de educație, cu sprijin specializat, la adevăratul lor potențial și cât mai mult alături de copii cu o dezvoltare tipică.

Părinţii susţin financiar tratamentul copiiilor

„În acest moment, fondurile pentru intervenția pentru copiii cu autism sunt susținute în marea majoritate de părinți și apoi de organizații neguvernamentale care fac eforturi imense de autosusținere din finanțări private și care nu reușesc să furnizeze servicii de calitate decât pentru puține cazuri”, a explicat Milena Prună, preşedintele Autism Transilvania, prin intermediul petiţiei.

Tot mai mulţi copii suferă de autism

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, incidenţa în rândul copiiilor din România a tulburărilor din spectrul autismului este din ce în ce mai alarmantă. Conform statisticilor internaţionale, 1 din 100 de copii poate fi afectat. Autismul este o tulburare neurobiologică severă care afectează comunicarea, relaţionarea şi integrarea senzorială a individului. Fără intervenţie terapeutică, o persoană cu autism este condamnată să rămână izolată întreaga viaţa şi dependentă de sprijinul altei persoane.
Copiii cu autism învaţă mult mai greu decât copiii cu dezvoltare tipică, iar intervenţia educațională în cazul lor necesită o atenție particulară.
Petiţia a adunat deja peste 600 de semnături în aproximativ o ăptămână.

Sursa foto: www.autismtransilvania.ro

http://www.monitorulcj.ro/actualitate/1 ... autismului
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: NORME DE APLICARE A LEGII AUTISMULUI

Postby dora » Mon Apr 18, 2016 9:11 am

Le-au trebuit șase ani ca să le facă. Normele de aplicare ale Legii pentru copiii autiști, aproape gata. Cât îi ajută, în realitate, pe micuți
Autor: Dana Lascu | luni, 11 aprilie 2016 |

http://www.evz.ro/le-au-trebuit-sase-an ... icuti.html

Publicată în Monitorul Oficial încă din 2010, Legea nr. 151 privind serviciile specializate adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist abia acum e pe cale să devină practică. Din păcate, normele mult așteptate nu vor rezolva marile probleme cu care se confruntă aceste persoane, dar nici pe cele ale medicilor, psihologilor și terapeuților care lucrează cu ele

La sfârșitul lunii trecute, o învățătoare din Galați a refuzat să primească în clasă o copilă cu autism. „Nu sunt de acord să vină în clasă. Nu ştiu unde vă duceţi, dar la mine în clasă, NU!”, ar fi spus învățătoarea, potrivit Digi24. „Este o situaţie extrem de gravă pentru că reflectă cât de mult este încălcat dreptul la educaţie al copiilor cu dizabilităţi”, spunea Mădălina Turza, preşedintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, pentru aceeași sursă. Și nu e singurul drept care îi este încălcat ei și celorlalți micuți în aceeași situație.
E o realitate cruntă a României din anul 2016, în care avem de șase ani o Lege a autismului, dar nu și normele metodologice de aplicare a ei. Abia în urmă cu o lună, pe site-ul Ministerului Sănătății au fost puse în dezbatere publică mult așteptatele norme, după zeci de consultări între instituții, inclusiv cu reprezentanți ai persoanelor cu autism.

Din poticneală în poticneală

De la publicarea Legii autismului în Monitorului Oficial, actul normativ a avut parte numai de poticneli.

„De la publicarea legii autismului, au trebuit să treacă doi ani pentru a scăpa de articolul final care responsabiliza Ministerul (Sănătății - n.r.) și Casa (CNAS - n.r.), într-o abordare dezintegrativă de fapt. Apoi au fost necesari câțiva ani pentru a crea o legislație comună. O legislație comună înseamnă un acord între instituții și o armonizare cu legislația fiecărui domeniu în parte. Ceea ce nu este deloc simplu, am avut nenumărate întâlniri și în acest moment, din ce știu, se mai așteaptă un răspuns de la o instituție vizavi de observațiile primite de la societatea civilă, după care documentul va pleca către Monitorul Oficial pentru a fi publicat”, a declarat Raluca Nica, psiholog Centrul de Sănătate Mintală.Cine și ce servicii ar trebui să acorde

Potrivit normelor, fiecare persoană diagnosticată cu tulburare de spectru autist (TSA) și tulburări de sănătate mintală asociate beneficiază de servicii de sănătate medicale și conexe actului medical prevăzute în pachetul de servicii de bază, în limita fondurilor aprobate prin legea bugetului de stat. În primul rând se face depistarea precoce, prin intermediul screening-ului tulburărilor de spectru autist și tulburărilor de sănătate mintală asociate, de către medicul de familie. Practic, întreaga populație pediatrică cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani ar trebui analizată pe baza unui chestionar tip. Acest screening se repetă, pentru fiecare copil, la vârstele de 12, 18, 24 și 36 de luni. Urmează, unde e cazul, evaluarea psihiatrică și diagnosticul, realizate de un psihiatru pediatru. Și aici, totul se blochează pentru că sunt prea puțini medici specialiști.

Prea puțini medici specializați

„Numărul de medici de psihiatrie infantilă este mic și aceasta este principala problemă, absorbția fondurilor este mică. O soluție ar fi încurajarea studenților spre această specializare”, a subliniat Florentina Mihăilă, consilier juridic la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la Conferința Internațională ABA – Analiză Aplicată a Comportamentului (știința care stă la baza recuperării în autism - n.r.), desfășurată, în acest weekend, în Capitală. Apoi, deși există fonduri suficiente, decontarea serviciilor este o problemă.

„Decontarea este un pas înainte, însă orice finanțare din bugetul de stat prezintă constrângeri legate de birocrație, de cum se acordă ele. Serviciile conexe se pot deconta prin psihologii cu drept de liberă practică afiliați Colegiului Psihologilor, care au contract cu medicul psihiatru care recomandă terapia copilului cu TSA, într-un număr limitat de ore. Avem 130 de medici de psihiatrie pediatrică, însă, din păcate doar 30-40% dintre ei au contract cu Casa de Asigurări și pot deconta terapia. Trebuie văzut în ce condiții putem permite și medicilor care nu au contract cu asigurările să facă decontare pentru terapie”, a spus și Raluca Nica. Și, de aici, problemele se extind. Adoptarea screeningului și a normelor este, de fapt, doar un prim-pas pe calea cea bună.

„Paralel cu aplicarea screeningului, investiția din partea statului trebuie să fie direcționată și către formarea de analiști comportamentali prin crearea unor standarde profesionale și a programelor universitare”, a explicat, la aceeași conferință, Anca Dumitrescu, psiholog acreditat internațional în ABA și președinte Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată.

„Cred că autismul este o chestiune de sănătate publică, iar bugetul nu ar trebui să vină doar de la casă. Nu doar lipsa medicilor este cauza decontării, ci și modul în care se atribuie bugetul”, a conchis Daniela Bololoi, psiholog clinician și președinte al Help Autism.
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: NORME DE APLICARE A LEGII AUTISMULUI

Postby dora » Thu Oct 13, 2016 11:32 am


Normele metodologice la Legea Autismului nr. 151/2010 au fost finalizate şi semnate de reprezentanţii ministerelor Muncii, Educaţiei şi Sănătăţii.


03 October 2016

http://www.cameradeputatilor.ro/relatii ... ?pid=12493

Deputatul PSD de Iaşi Cristina Nichita a anunţat, printr-un comunicat remis presei, că normele metodologice la Legea Autismului nr. 151/2010 au fost finalizate şi semnate de reprezentanţii ministerelor Muncii, Educaţiei şi Sănătăţii, după şase ani de aşteptare.

Conform sursei citate, normele metodologice cuprind măsuri şi definesc serviciile specializate integrate de sănătate, serviciile medicale, cele conexe actului medical, sociale şi de educaţie, printre acestea regăsindu-se sarcinile şi obligaţiile medicilor specialişti care se ocupă de persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (TSA), informaţii cu privire la screening, serviciile sociale specializate şi serviciile speciale în educaţie.

”Deşi normele nu conţin toate măsurile necesare pentru ca viaţa persoanelor cu TSA să decurgă aşa cum se întâmplă în ţările în care autismul are parte de o abordare integrată, totuşi, acestea reprezintă un prim pas spre schimbare. (…) Preocuparea mea constantă, pe care mi-am asumat-o atunci când am intrat în viaţa politică, se referă în mod esenţial la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor din categoriile vulnerabile. În primul rând, mi-am asumat tematica autismului ca o misiune a mea şi am început să fac demersuri continue în acest sens”, a precizat Cristina Nichita, mamă unui copil diagnosticat cu autism.

Potrivit Legii Autismului, perioada obligatorie de efectuare a screening-ului se va efectua la 12, 15, 18, 24 şi 36 de luni de către medicul de familie la care este înregistrat copilul. Totodată, persoanele cu TSA încadrate în grad de handicap au acces gratuit la evaluare şi orientare profesională, iar autorităţile publice vor avea obligaţia să organizeze şi să dezvolte servicii sociale şi măsuri specifice de stimulare a ocupării forţei de muncă pentru aceste persoane.

În ceea ce priveşte serviciile specializate în educaţie, şcolarizarea copiilor şi elevilor cu TSA se face în grupe, clase sau individual în unităţi de învăţământ de masă, în grupe sau clase de învăţământ special integrate în unităţi de învăţământ de masă, în unităţi de învăţământ special sau în centre şcolare. Durata şcolarizării copiilor cu TSA poate fi mai mare decât cea precizată prin Legea Educaţiei nr. 1/2011.

”Noutatea va consta în formarea unei echipe multidisciplinare la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care sunt şcolarizaţi copii cu TSA şi cu tulburări de sănătate mintală asociate. La nivelul unităţii de învăţământ special, această echipă va fi formată din cadrele didactice care interacţionează cu elevul, asistentul social şi medical de la cabinetul şcolar. La nivelul unităţii de învăţământ de masă, echipa multidisciplinară va fi formată din profesorul itinerant şi de sprijin, profesorul consilier de la cabinetul logopedic interşcolar, educatoarea, învăţătorul sau dirigintele şi medicul de la cabinetul şcolar. Activitatea didactică va fi adaptată nevoilor de dezvoltare ale fiecărui copil”, a mai spus deputatul social-democrat.
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: NORME DE APLICARE A LEGII AUTISMULUI

Postby camel » Fri Oct 14, 2016 10:13 am

Monitorul Oficial numarul 810 din 13 octombrie 2016 Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr 151/2010
(al saselea document de pe link)
http://www.monitoruloficial.ro/emonitor ... g1RSszMA==
camel
 
Posts: 612
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Previous

Return to LEGI, HOTARARI,ORDONANTE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron