lege autism

Moderator: moderators

Postby gabi.b » Thu Sep 09, 2010 11:15 am

gabi.b
 
Posts: 247
Joined: Tue Mar 20, 2007 3:42 pm

Postby dora » Tue Oct 19, 2010 3:10 pm

COMUNICATColegiul Psihologilor din Romania a luat act de faptul ca in data de 23 iunie 2010, plenul Camerei Deputatilor a adoptat Legea privind serviciile specializate integrate de sănătate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist si cu tulburări de sănătate mintală asociate.

Colegiul Psihologilor din România salută iniţiativa unui asemenea act normativ, conştientizând faptul că persoanelecu tulburări din spectrul autist si cu tulburări de sănătate mintală asociate şi familiile acestora au nevoie de servicii specializate si totodata de o atentie specială. De altfel, membrii organizatiei profesionale au susţinut primul “White Paper” în domeniu din România, ca o etapă premergătoare unui demers legislativ, după modele europene.

Totodata, ne exprimăm în mod ferm îngrijorarea faţă de o serie de erori conceptuale şi de procedură apărute în actul normativ adoptat, care fac imposibila implementarea eficientă a acestuia, în detrimentul copiilor, adulţilor şi familiilor – cât şi pentru coerenţa practicilor de specialitate, generând confuzie şi conflicte între diversele categorii de specialişti din domeniu.

Astfel, potrivit dispozitiilor art. 2 din noul act normativ adoptat, serviciile de evaluare psihologica clinica, denumite in mod eronat evaluare clinica psihologica, sunt asociate diagnosticului clinic psihiatric, astfel incat actul psihologic nu poate fi realizat in mod independent fata de actul medical. Totodata, activitatile specifice de psihoterapie sunt limitate numai la utilizarea metodei cognitiv-comportamentale, cu toate ca in Romania psihologii specializati in psihoterapie au specializari si in alte metode psihoterapeutice, carora le corespund atestarile profesionale aferente, cu competente in tulburarile din spectrul autism si tulburari mentale asociate.

Potrivit noului act normativ, serviciile de consiliere psihologica nu fac parte dintre serviciile specializateintegrate de sănătate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist si cu tulburări de sănătate mintală asociate, aducand grave prejudicii in procesul de recuperare si integrare a persoanelor cu tulburări din spectrul autist si cu tulburări de sănătate mintală asociate.

De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 3 alin. (1) din actul normativ amintit mai sus, categoriile profesionale care concura la realizarea serviciilor specializate integrate se constituie in echipe multidisciplinare, la nivelul centrelor de sanatate mintala sau a furnizorilor de servicii medicale, fara a fi mentionati furnizorii de servicii psihologice, organizati in conditiile legii. Potrivit acestor prevederi, nu este permisa realizarea activitatilor profesionale prin formele specifice de exercitare a profesiei de psiholog, in mod independent.

In ceea ce priveste coerenta normativa, relevam faptul ca prevederea mai sus-amintita nu respecta dispozitiile art. 15-18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004, aprobate prin HG nr. 788/2005 si prevederile Grupei de baza 2445 (Psihologi) din Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR), cu privire la denumirea profesiei de psiholog si a specializarilor profesionale aferente (psihologie clinica, psihoterapie, etc.), profesia sau ocupatia de psihoterapeut nefiind reglementata sau recunoscuta in Romania, psihoterapia fiind doar o activitate si o specialitate specifica profesiei de psiholog, avand caracter interprofesional. Totodata, precizam faptul ca denumirea de psiholog in specialitatea psihologie clinica nu este utilizata in textul actului normativ adoptat.

Precizam faptul ca in ceea ce priveste elaborarea standardelor specifice de formare în psihoterapiapentru persoanele cu tulburări din spectrul autist si cu tulburări mintale asociate, Colegiul Psihologilor din Romania este singura autoritate romana, recunoscuta prin lege, care are competente specifice in stabilirea standardelor de calitate in psihoterapie.

In ceea ce priveste faptul că serviciile oferite persoanelor în nevoie sunt numite în actul normativ “servicii medicale”, exclude accesul direct al altor specialişti (ex. psihologi), aspect grav ţinând cont de faptulcă intervenţiile cheie în aceste tulburări sunt predominant psihosociale.

Practic, actul normativ nu reflectă nici consensul şi nici ideile exprimate în “White Paper” şi nici starea de fapt din Uniunea Europeana şi România, unde aceste servicii de intervenţie sunt oferite, după diagnosticul medical, în primul rând de catre specialişti din domeniul socio-uman, pe linia unor terapii/intervenţii validate ştiinţific. Asistam in continuare la reglementarea unui concept pagubos, moştenire a regimului comunist, care echivaleaza “serviciile de sănătate” cu “serviciile medicale”, eroare care perturbă de mulţi ani bunele practici de sănătate mintală din Romania, afectând in mod grav accesul pacienţilor la serviciile de care au nevoie, generând totodata conflicte între diverse categorii profesionale din domeniul serviciilor de sănătate mintală (ex. medici, psihologi, asistenţi sociali, etc.).

În acest context, vom solicita reanalizarea actului normativ adoptat, urmand procedura parlamentara aferenta, pentru a corecta aspectele problematice sesizate cu privire la activitatile psihologice, cu consultarea Colegiului Psihologilor din România, ca singura autoritate naţională in domeniile profesionale (psihologie clinica, consiliere psihologica si psihoterapie), în spirit european şi în interesul beneficiarilor şi familiilor acestora, fără a crea tensiuni între specialiştii care deservesc nevoile acestei populaţii.

Consideram inacceptabilă idea conceperii unui act normativ referitor la serviciile psihologice, fără a se consulta şi autoritatea naţională în domeniu, Colegiul Psihologilor din România. Ignorarea acestui fapt evident conduce in mod automat la o serie de probleme care fac actul normativ inaplicabil şi/sau conflictual, cu impact negativ asupra celor cărora le este adresat, in fapt cu scop benefic.

La elaborarea prezentului comunicat au participat si membrii Comisiei de psihologie clinica si psihoterapie.

Presedinte,

Prof.dr. Mihai ANITEI

http://www.copsi.ro/index.php?option=co ... mid=200042
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Nov 25, 2010 1:42 pm

Legea autismului aduce, teoretic, servicii suportate de către stat Mihaela Stoica
4200 afişăriMiercuri 24 nov 2010


Copiii autişti au nevoie de centre unde să poată face terapie, dar şi de integrare în şcoală Parlamentul a adoptat în 12 iulie legea 151 privind serviciile specializate integrate adresate persoanelor cu tulburări autiste. Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011 şi se vrea a fi primul act normativ care va reglementa problema autismului şi a finanţării.

Citiţi şi:

Psihologul dr. Domnica Petrovai, unul dintre reprezentanţii Ministerului Sănătăţii care au contribuit la redactarea legii, a făcut cunoscute pentru adevarul.ro o parte dintre prevederile înscrise în normele de aplicare ale legii.

Prin noua lege va fi efectuat mai întâi un screening (depistarea cazurilor înainte de apariţia simptomelor n.r.) pentru a se stabili câţi copii prezintă risc de tulburare de spectru autist.


“Screeningul va fi realizat de către medicul de familie. Psihiatrii din centrele de sănătate mintală din fiecare oraş vor coordona şi vor realiza pregătirea medicilor de familie pentru a putea sesiza copiii cu autism. Practic, fiecare centru de sănătate mintală din ţară va avea responsabilitatea realizării acestui screening în mod obligatoriu. Ulterior, aceste date trebuie trimise la Centrul Național de Sănătate Mintală (CNSM) pentru a se putea face o estimare a costurilor serviciilor viitoare. În funcţie de câţi copii prezintă risc de autism, vom putea estima de ce servicii este nevoie şi de cât personal”, afirmă psihologul dr. Domnica Petrovai (foto), de la Centrul Național de Sănătate Mintală.


Servicii specializate în autism în centrele de sănătate mintală


Potrivit reprezentantei Centrului Național de Sănătate Mintală, în cadrul filialelor regionale subordonate CNSM vor fi implementate servicii specializate. „Practic, vor exista un fel de servicii specializate în autism în cadrul centrelor. Medicul dă referinţe către un psiholog clinician din Centrului de Sănătate Mintală, care trebuie să stabilească partea de diagnostic. Psihiatrul specializat în autism din centru elaborează un plan de intervenţie, care poate fi aplicat acolo - copilul vine la instituţia respectivă. Dacă el este din altă localitate, primeşte un plan de intervenţie elaborat de psihologul clinician şi medicul psihiatru respectiv pentru a-l aplica acasă, urmând ca acolo să i se ofere serviciile care sunt disponibile în localitatea respectivă”.


Achiziţionarea de instrumente necesare pentru efectuarea screeningului, dar şi angajarea de noi specialişti, se va bugeta prin Programul Naţional de Sănătate Mintală.


“Va fi nevoie de psihologi, pedagogi, de o resursă umană extraordinară pentru acest lucru. Nevoile sunt uriaşe, dar nu se ştie câţi bani ar fi necesari. După screening se va estima. Decizia banilor se va lua la Guvern, după ce se va primi estimare din fiecare judeţ privind zonele cu risc”, mai spune Domnica Macovei, adăugând că estimarea se va putea face cel mai probabil în prima parte a anului 2011.


Decontarea terapiei, la mâna Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate


Copiii cu tulburare de spectru autist au nevoie de stimulare continuă. Pentru recuperare, în funcţie de specificul fiecărui copil, este nevoie de terapie comportamentală aplicată, terapie prin joc, prin mişcare, prin muzică sau stimulare senzorială. Pentru terapia copiilor lor, părinţii sunt nevoiţi să scoată din buzunar până la 1.500 de euro pentru că serviciile psihologilor nu sunt recunoscute de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.


“Decontarea serviciilor va fi probabil un obiectiv pe termen mediu sau lung. CNAS nu plăteşte terapia comportamentală. Ceea ce putem noi face este ca prin Programul Naţional să fie, aşa cum prevăd normele, resurse pentru contractarea serviciilor de terapie comportamentală. Acest lucru înseamnă, de exemplu, că dacă există un centru de sănătate mintală în Constanţa, care are un număr limitat de angajaţi şi competenţe limitate, să poată subcontracta un terapeut extern care să ofere terapie pentru copiii ăştia. Nu se va face prin CNAS, ci din resursele lor”, mai spune reprezentanta Centrului Național de Sănătate Mintală.


Potrivit articolului 5, alin. 2, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate împreună cu Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Psihologilor din România stabilesc, de comun acord, “practicile şi procedurile prin care sunt furnizate serviciile privind depistarea activă precoce şi serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale din cadrul programului naţional de sănătate mintală”. Totodată, CNAS este una dintre instituţiile care elaborează normele.


Contactat de adevărul.ro, preşedintele CNAS Lucian Duţă a spus că “se va documenta” în privinţa noii legi, dar şi a alocării de fonduri. Ulterior, preşedintele CNAS, care potrivit articolul 9 al legii 151, “aprobă prin ordin comun” împreună cu ministrul Sănătăţii normele, nu a mai putut fi găsit.

Formarea specialiştilor, suportată doar în centre


Părinţii ai căror copii au tulburări de spectru autist reclamă lipsa unor specialişti formatori în domeniul tulburărilor din spectrul autist.


“O problemă cu care ne confruntăm, noi părinţii, este lipsa de formare a specialiştilor, nu numai la stat, dar şi la privat. Nu toţi părinţii pot apela la consultanţi străini”, afirmă Andreea Sorescu (foto), preşedinta asociaţiei “Învingem Autismul”. Aceasta spune că părinţii au fost cei care au făcut eforturi pentru a aduce specialişti străni care să formeze terapeuţi.


Potrivit legii 151, se va forma o echipă multidisciplinară care va stabili diagnosticul şi planul de intervenţie. “Echipa multidisciplinară din centre va fi alcătuită din psihiatru, psiholog clinician, psihoterapeut - cel care face terapia comportamentală, kinetoterapeut şi logoped. Până acum, (copiii n.r.) erau văzuţi numai de un terapeut, o dată şi atât, ori numai de către un psihiatru. Ideea este să interacţioneze cu toţi oamenii ăştia”, afirmă Domnica Petrovai.


Potrivit acesteia, pregătirea specialiştilor din centre se va face prin asociaţiile profesionale recunoscute de către Colegiul Psihologilor şi Colegiul Medicilor

“Există mai multe asociaţii profesionale în România care oferă servicii de training. Formatorii din cadrul lor vor face training pentru personalul din centrele de sănătate mintală, iar plata se va face prin Programul Naţional”.


Potrivit preşedintelui Colegiului Psihologilor, prof. dr. Mihai Aniţei (foto), în cadrul asociaţiilor profesionale “s-a format un cerc din ce în ce mai mare de specialişti, care au asigurat dreptul de formare prin intermediul instituţiilor care asigură nu numai partea legală, ci şi partea de formare, verificare – Colegiul Medicilor, Psihologilor, al Asistenţilor Social”. „Trebuie doar ca aceste asociaţii să fie atestate de către noi”, mai spune preşedintele Colegiului Psihologilor, instituţia care, potrivit legii 151, articolul 7, va asigura competenţa în „furnizarea servicilor specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist”.


La rândul ei, prof. univ. dr. Irina Holdevici, vicepreşedinta Comisiei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie şi formator în Asociaţia de Hitnoterapie şi Psihoterapie Cognitiv Comportamentală, atrage atenţia că “aproape toţi psihologii din Colegiu care se specializează se autofinanţează”. “Chestiunea cu finanţarea ar putea fi în orice domeniu al psihologiei aplicate. Aşa avem nevoie de finanţare pentru specialişti în schizofrenie. Nu numai aceşti copii ar avea nevoie de specialişti finanţaţi. Din nefericire, părinţii plătesc programele educaţionale formative şi terapeutice”, adaugă prof. univ. dr. Irina Holdevici, din cadrul Colegiului Psihologilor.


Autismul, introdus ca modul în Rezidenţiat


Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, afirmă că are în pregătire un program de instruire în autism în parteneriat cu specialiştii olandezi. “Suntem în discuţii cu olandezii pentru că noi nu am avut nicio experienţă în autism şi atunci este bine să învăţăm din experienţa unui sistem care este şi performant în acest domeniu. Curricula va fi definitivată pe la jumătatea lunii ianuarie, iar din martie sperăm să începem cursurile la Universitatea din Iaşi”, afirmă preşedintele Colegiului Medicilor.


Potrivit acestuia, cursurile vor fi atât pentru medici - depistarea precoce, psihologi – elemente de terapie, dar şi pentru părinţi. “Finanţarea cursurilor va fi din fonduri proprii, iar pe parcurs sperăm să accesăm fonduri europene. În prima etapă, cursanţii nu vor plăti. Mai departe, trebuie să vedem cât putem să susţinem”, mai spune rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi.


Prof. dr. Vasile Astărăstoae (foto) are în plan să introducă în rezidenţiat, la Iaşi, un modul în care medicii să “fie familiarizaţi cu privire la autism şi cu ce trebuie să urmărească”. “Într-un termen realist, cred că într-un an de zile putem să introducem modulul pentru autism. Mai devreme nu, pentru că rezidenţiatul începe la 1 ianuarie şi lucrurile trebuie făcute bine, meticulous. Într-un an ar fi bine să începem la Iaşi, ca staţie pilot, şi mai apoi să extindem în toată ţara”, mai spune preşedintele Colegiului Medicilor, care speră că noua lege care va intra în vigoare de la 1 ianuarie “nu se va aplica doar formal, ca multe altele”.

Integrarea educaţională a autiştilor, rămasă în afara legii


Problema refuzului de a fi primiţi în grădiniţe şi şcoli, cu care se confruntă mare parte a copiilor diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist, nu îşi găseşte rezolvarea nici în legea 151.


“Din perspectiva acestei legi, dacă practic în cadrul Centrului de Sănătate Mintală se face un program de intervenţie, el va trebui aplicat şi în mediul educaţional. Legea nu specifică şi partea de educaţie pentru că s-a considerat că ţine de Legea educaţiei. De aceea, va trebui să avem mare grijă după ce va fi aprobată, când vor fi scrise normele de aplicare, să ne uităm ca cele pe Legea autismului să fie complementare cu normele din Legea educaţiei. Teoretic, părintele ar trebui să vină cu un program de la centru, iar educatorul să fie specializat să îl aplice, să ştie să facă. Oricum, este o responsabilitate pe un om care nu are pregătirea necesară. Aşa cum în centrele de sănătate trebuie pregătiţi şi în mediul educaţional ar trebui la fel. Este foarte importantă colaborarea dintre ei. Asta ne dorim, sper să se întâmple cât mai curând”, a afirmat dr. psih. Domnica Petrovai, unul dintre susţinătorii legii.


Legea autismului va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011 şi rămâne de văzut dacă autorităţile vor găsi mijloacele şi resursele materiale şi financiare pentru ca persoanele diagnosticate cu autism să poată beneficia de servicii profesioniste şi decontate de către stat.

http://www.adevarul.ro/societate/sanata ... 62727.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby gabi.b » Thu Dec 16, 2010 9:51 am

Iata ce se mai intampla cu ...legea autismului


:(


http://www.jurnalul.ro/campaniile-jurna ... 62845.html
gabi.b
 
Posts: 247
Joined: Tue Mar 20, 2007 3:42 pm

Postby camel » Wed Jan 19, 2011 11:05 pm

http://www.ms.ro/?pag=22

Ordin privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate
Contact: Ileana Botezat Antonescu
031.425.56.72
Afisat de la 19-01-2011 pana la 19-02-2011
Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ

de pe linkul dat mai sus, care este pagina oficiala a Ministerului Sanatatii se pot descarca normele de aplicare a legii autismului, asa cum sunt acum la nivel de 'propunere"
camel
 
Posts: 612
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Postby camel » Wed Nov 14, 2012 12:09 pm

Părinții copiilor cu autism înaintează Primului Ministru o petiție prin care cer statului să susțină persoanele cu autism
Aproximativ 3000 de persoane semnează petiția „Cerem statului să susțină persoanele cu autism, pentru a deveni adulți independenți și activi în societate”

Joi, 15 noiembrie, ora 11:00, reprezentanții Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist depun petiția „Cerem statului să susțină persoanele cu autism, pentru a deveni adulți independenți și activi în societate” însoțită de aproape 3.000 de semnături ale susținătorilor, la cabinetul Primului Ministru, Victor Ponta și au solicitat și o întâlnire cu acesta.
Petiția și copii ale semnăturilor vor fi depuse în aceeași zi la Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor Publice.
Petiția și cererile ei pot fi găsite online la adresa: http://www.petitieonline.ro/petitie/33120138
Incidenţa tulburărilor din spectrul autismului a crescut in mod alarmant. Conform statisticilor internaţionale, 1 din 100 de copii este afectat. Autismul este o tulburare neurobiologică severă, care afectează comunicarea, relaţionarea şi integrarea senzorială a individului. Fără intervenţie, riscul este ca acea persoană să rămână izolată toată viaţa şi dependentă de sprijinul altei persoane.
„Solicităm Primului Ministru și reprezentanţilor administraţiei publice centrale să se implice activ în sprijinul persoanelor cu autism. Fondurile pe care le –ar folosi România pentru asistarea socială a unei persoane cu autism de-a lungul vieții, prin plata unui asistent/însoțitor personal și apoi a unui personal plătit într-un centru special pentru adulți cu handicap sunt mult mai mari decât cele care ar fi folosite în primii săi ani de viață pentru servicii specializate. Prin susținerea serviciilor de intervenție, coordonate de psihopedagogi specializați, autoritățile ajută copilul cu autism să devină un adult independent, să aibă un loc de muncă, deci îl ajută sa devină contribuabil, nu asistat” a declarat Andreea Sorescu, părinte de copil cu autism, Președinte al F.E.D.R.A.
Această petiție este inițiată cu sprijinul Știrilor Kanal D în cadrul campaniei sociale “Ajută un copil cu autism să meargă la școală!”.

www.autismfedra.ro
camel
 
Posts: 612
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: lege autism

Postby camel » Thu Jun 06, 2013 6:08 pm

informatie preluata de pe https://www.facebook.com/participare?hc_location=stream

Victorie pentru organizațiile care au luptat să modifice legislația privind persoanele cu autism!!! Misiune îndeplinită, după eforturi susținute, acțiuni de protest, mii de semnături și puternice campanii de conștientizare. Au reușit să convingă autoritățile publice că atunci când implinește 18 ani, un autist nu devine schizofrenic.

CeRe a susținut campania de modificare a legislației pe autism prin programul PAS (Permanent Advocacy Service). Felicitările noastre tuturor organizațiilor și cetățenilor care au luptat pentru schimbare, a trecut 1 an de când ați organizat marșul și ați înaintat petiția semnată de 3000 de oameni.

Vedeți aici cum arată noul ordin, la paginile 4 și 5:
http://www.monitoruloficial.ro/emonitor ... szMA%3D%3D
camel
 
Posts: 612
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: lege autism

Postby camel » Tue Jun 11, 2013 9:09 pm

http://www.gandul.info/stiri/terapiile- ... s-10956590

Terapiile oferite de ONG-uri copiilor cu autism, decontate de CNAS

Terapiile oferite de organizaţiile non-guvernamentale (ONG) copiilor diagnosticaţi cu autism vor fi decontate de Casa naţională de Asigurări de Sănătate, după ce s-a adoptat în plen completarea şi modificarea Legii nr.151/2010. Odată cu această schimbare a legislaţiei deja în vigoare, a fost cuprinsă şi prevederea referitoare la decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autişti de către organizaţiile neguvernamentale.

„Astăzi Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, prin adoptarea completărilor şi modificărilor Legii nr. 151/2010 a realizat pentru pacienţi ceea ce trebuia făcut mai demult. O noutate ar fi decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autişti de către organizaţiile neguvernamentale. O altă prevedere este aceea că Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi ONG-urile să stabilească o procedură prin care copiii cu autism să poată fi integraţi în şcoli normale. Urmează ca pe baza legii să fie stabilite şi normele de aplicare. Prin legea de faţă a fost creat practic cadrul referitor la condiţiile de învăţământ ale pacienţilor cu autism, partea de protecţie a pacientului şi aparţinătorului şi partea de terapie, nu doar cea medicamentoasă, ci şi cea de psihoterapie”, a declarat secretarul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor Florin Buicu.

Deputatul precizează că deşi la această dată autismul este considerat o afecţiune "pe întreaga viaţă şi nu poate fi vindecat”, nu înseamnă că nu se poate face nimic pentru persoanele cu autism şi că acestea ar fi irecuperabile.

“Diagnosticarea şi intervenţia timpurie, urmate de tratament specific şi individualizat pot face ca persoanele cu autism să progreseze, să atingă maximul potenţialului lor şi să trăiască o viaţă demnă şi mulţumitoare”, a spus acesta.

Deputatul Florin Buicu susţine că a avea un copil autist înseamnă că în permanenţă cineva trebuie să fie în preajma lui, că sunt părinţi care renunţă la serviciu pentru a se ocupa de nevoile acestora şi că în prezent toate costurile pentru terapie sunt suportate de către părinţii pacientului.

“Părinţii pot fi terapeuţi, dacă au timp şi înclinaţie. Poate fi o metodă de a economisi banii, şi în mod sigur oferă o cunoaşterea mai bună a propriului copil şi a progreselor sale. Dar acest lucru înseamnă şi diminuarea veniturilor considerabile. În prezent, serviciile de recuperare şi reabilitare constând în psihiatrie pediatrică, logopedie, kinetoterapie, terapie comportamentală, psihopedagogie sunt susţinute financiar de părinţii copiilor în cadrul centrelor specializate. Aceştia nu primesc decât suma de 500 de lei lunar ca şi însoţitor, atâta vreme cât costurile pentru serviciile enumerate mai sus se ridică lunar la aproximativ 1.500 de euro”, a mai subliniat Buicu.

Legea nr. 151/2010 modificată marţi se referă la serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

Statisticile de specialitate arată că în România 30.000 de persoane au fost diagnosticate cu o Tulburare din Spectrul Autismului (TSA).
camel
 
Posts: 612
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea

Re: lege autism

Postby dora » Fri Jun 14, 2013 9:35 am

Părinții care au copii cu autism critică modificarea Legii 151 din 2010

http://www.amosnews.ro/parintii-care-au ... 2013-06-13

Articol | 13. Iunie 2013 - 20:54Comunitatea părinților care au copii cu autism îşi exprimă regretul şi dezamăgirea față de forma modificată a Legii 151 din 2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate.
Prezentăm comunicatul de presă al FEDRA pe acest subiect:
"Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) îşi exprimă dezamăgirea faţă de modificările aduse Legii 151 / 2010, privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate. După ani de lobby, această lege este încă inaplicabilă, iar decontarea terapiilor o iluzie. În fapt, nu se modifică semnificativ modul în care statul susține financiar metodele de intervenție validate științific specifice autismului, în așa fel încât, la vârsta adultă, copiii cu tulburări din spectrul autist să devină adulți cât mai independenți cu putință. De asemenea legea nu face referire la serviciile oferite adolescenților și adulților cu tulburări din spectrul autist, ca și cum aceștia nu ar exista.
În ciuda eforturilor doamnei deputat Gabriela Podașcă, modificările aduse în Camera Deputaţilor nu sunt de natură să rezolve problemele copiilor şi adulţilor cu tulburări din spectrul autist și nici nu reduc munca şi efortul financiar al părinţilor în ce priveşte terapiile de recuperare adecvate şi necesare pe tot parcursul vieţii, așa cum am solicitat în repetate rânduri.
În urma consultării modificărilor aprobate ieri, FEDRA a observat cu regret că propunerile pe care membrii federației le-au prezentat în întâlnirile la care au fost invitați nu au fost luate în considerare, iar legea, deși se referă la persoanele cu tulburări din spectrul autist, scoate din context adulții. Astfel:

1. Deşi anunțate ca o veste bună, amendamentele la Legea 151 sunt trunchiate, iar normele metodologice au o perioadă extrem de laxă de finalizare, nefiind prevăzute sancțiuni pentru nerespectarea termenului de elaborare a acestora.
2. Decontarea intervenţiilor pentru TSA este prevăzută într-o manieră greoaie şi înşelătoare şi nu dă şanse de contractare a serviciilor profesioniştilor din toate domeniile implicate în recuperare. De asemenea, condiţionează decontarea unui singur tip de servicii psihologice de relaţia cu un psihiatru, excluzând ONG-urile care de ani de zile oferă cu eforturi şi profesionalism aceste servicii. De asemenea, criteriile de selecţie a beneficiarilor nu sunt transparente.
3. Terapiile decontate sunt limitate la cele cognitiv - comportamentale, excluzând posibilitatea de a deconta și alte terapii care și-au dovedit sau își vor dovedi, în viitor, eficiența în domeniul de reglementare al prezentei legi, respectiv autismul. De asemenea, sunt limitate cantitativ, acest lucru creând o concurență nefirească între beneficiari, dar și între specialiștii care le prestează. Numărul de beneficiari cu autism al prezentei legi este astfel în mod dramatic redus.
4. Menţionează accesul persoanelor cu autism la învăţământ, dar nu face referire la însoţitorii şcolari, în lipsa cărora integrarea copiilor în învățământul de masă nu poate fi realizată.
5. Şi mai grav, în presă apar informaţii distorsionate care dezinformează, creând iluzia părinţilor din toată ţara că vor beneficia de servicii gratuite de recuperare, în funcţie de nevoi. În realitate, un copil cu autism are nevoie de un număr mult mai mare de ore de terapie diversificată decât pot fi decontate în condiţiile prezentei legi cu amendamente cu tot.
6. Amintim ca și anterior aprobării acestor amendamente, serviciile anumitor psihologi aflaţi sub contract cu CNAS erau decontate (vezi psihologii din policlinici de la serviciile de evaluare ale DGASPC-urilor).


FEDRA - Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist este prima federaţie de acest tip din România, care are ca membri în principal organizaţii de părinţi şi se doreşte a fi o voce puternică şi unitară a organizaţiilor de profil din România, având ca scop crearea şi păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea şi sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizațiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Argeș, ANCAAR Craiova, ANCAAR Iaşi, ASPA Suceava, Autism Baia Mare, Autism Europa Bistrița, Autism Transilvania, Centrul Terapeutic Marea Neagră, Copiii de Cristal Brașov, Dincolo de Autism, Help Malin, Învingem Autismul, Romanian Angel Appeal și Univers Plus Piatra Neamţ".
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: lege autism

Postby dora » Mon Jun 17, 2013 6:37 am

Controverse pe criteriile de încadrare în grad de handicap
http://beta.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actu ... u+handicap

Criteriile de încadrare ale adulţilor în grad de handicap au fost modificate. Ministerele Muncii şi al Sănătăţii au decis ca doar un coeficient de inteligenţă sub 20 - 25 de puncte să permită încadrarea în grad grav. Măsura este considerată abuzivă de organizaţiile neguvernamentale care spun că România este singura ţară din Uniunea Europeană care mai ţine cont de acest criteriu.

Autoritățile și ONG-urile se ceartă pe modificările aduse legii.

Potrivit noilor criterii de încadrare, persoanele care pot fi luate în evidență ca având handicap grav, și automat cu drept de însoțitor sunt cele care au un coeficient de inteligență sub 20-25 de puncte. Mult prea mic, reclamă organizațiile neguvernamentale.

„Menținerea acestui IQ, a acestui prag atât de jos, și stabilirea lui ca și criteriu fundamental reprezintă o încălcare a dreptului la normalitate și la demnitate a acestor persoane. Niciun stat membru UE nu mai folosește IQ ul ca și criteriu de încadrare în grad de handicap”, explică Mădălina Turza, președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, spune că modificarea se referă strict la adulți și că aceștia sunt evaluați în baza unei serii întregi de criterii.

„Acest ordin a fost făcut special să rezolve problema copiilor cu autism care nu mai primeau încadrare după 18 ani, iar IQ ul nu are nicio legătură cu încadrarea în gradul de handicap. Este și el un termen de referință față de o mie de alte criterii care stau la încadrarea în grad de handicap”, a explicat Mariana Câmpeanu.

Problema în legislația actuală, recunoscută și de ministru, este legată de criteriile de evaluare ale copiilor. La ei, se decide încadrarea cu însoțitor, după un singur criteriu: coeficientul de inteligență să nu depășească 35 de puncte. Ministerul Muncii promite schimbări.

„Avem un grant japonez care ne ajută să lucrăm la schimbarea criteriilor de încadrare și uniformizarea lor cu alte țări care există în UE și nu numai”, a detaliat ministrul.

Statisticile arată că în România sunt aproape 700.000 de persoane cu handicap, copii și adulți, care reprezintă 3% din populație.
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Previous

Return to LEGI, HOTARARI,ORDONANTE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest