Centru de consiliere si asistenta ARAD

Moderators: camel, moderators

Centru de consiliere si asistenta ARAD

Postby dora » Wed May 16, 2012 1:19 pm

Copiii cu autism din Arad au un Centru de Consiliere şi Asistenţă care răspunde de nevoile lor

Scris de Sandra Stoler in 3/04/12.


Aradul are un centru de asistenţă care va răspunde de nevoile copiilor care suferă de autism. De Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, în municipiu a fost inaugurat Centrul de Consiliere şi Asistenţă a Persoa­nelor cu Tulburări de spectru autist.

Centrul a fost înfiinţat în cadrul proiectului „Şi ei trebuie să aibă o şansă“, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvol- tarea Resurselor Umane.
Proiectul este implementat de către Fundaţia Roumanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. De asemenea, partener în proiect este şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România. Proiectul a debutat în toamna anului 2010 şi are ca scop creşterea şanselor de integrare socială, precum şi de acces pe piaţa muncii, a copiilor afectaţi de autism, prin diagnosticare precoce şi acces la servicii de recuperare şi asistenţă specializată.
Centrul de la Arad va asigura sprijin pentru zeci de copii care suferă de autism şi familiile acestora.

La Inaugurarea centrului au participat reprezentanţii instituţiilor şi organizaţiilor sociale, precum şi părinţi ai căror copii suferă de autism. „De Ziua Internaţională a Persoanelor cu autism am deschis Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru copii cu autism. Se adresează mai ales copiilor de până la vârsta de patru ani dar, cu siguranţă îl vom dezvolta şi diversifica ulterior cât mai mult, ca să cu­prindă toate categoriile, pentru că sunt şi copii mai mari care au acest diagnostic şi chiar şi adolescenţi. În evidenţa serviciului social avem un număr de 64 de copii, dar în evidenţele noastre sunt 84 de copii care au acest diagnostic.

Marea majoritate a acestor copii provin din familii, astfel că avem oca­zia să lucrăm cu familiile lor. Trebuie să recunoaştem că, faptul că, pă­rinţii sunt organizaţi în asociaţii ne ajută foarte mult“, a ssuţinut Edita Iuhasz, director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Copiii care suferă de tulburări de spectru autist vor beneficia gratuit, de servicii de evaluare iniţială, recuperare şi consiliere, precum şi de intervenţii de recuperare gratuită. Aparţinătorii acestora vor fi consiliaţi. Asistenţa şi consilierea va fi asigurată de patru psihologi şi angajaţi ai DGASPC Arad, instruiţi îm terapii cogni­tiv-comportamentale. „Sunt mama unui copil cu autism şi mă bucur enorm că s-a deschis acest centru. Aş fi vrut ca acum cinci ani să pot deschide o uşă, unde să găsesc consiliere,terapie şi să mi se spună, copilul tău are o şansă. Din păcate a trebuit să fac totul pe cont propriu şi, dintr-un copil care practic nu avea nicio şansă la o viaţă normală am reuşit să îl integrez în şcoală normală“, a susţinut mama unui copil care suferă de autism.
Persoanele interesate de serviciile centrului pot completa o cerere la sediul Biroului de evaluare şi consiliere psihologică, din strada Iustin Marşieu, nr. 22 A, în urma căreia se va realiza o evaluare iniţială a beneficiarilor. Centrul este situat în Arad, pe strada Baba Novac, nr. 15D.

http://glsa.ro/arad/stiri-din-arad/3632 ... e-lor.html
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Return to JUD ALBA, ARAD, ARGES, BACAU

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron