Mara, Ramnicu valcea

Moderators: camel, moderators

Postby dora » Sat Jan 24, 2009 2:46 pm

Ajutor pentru copiii autisti din Rm. ValceaCopiii din municipiul Râmnicu Vâlcea care suferă de autism au acum o speranţă că vor beneficia de terapie specializată în noul centru ce se va deschide.

„Mara” este primul centru de acest gen din judeţ şi singurul care îi poate ajuta în acest moment pe cei aproximativ 34 de copii care suferă de autism.

Proiectul este finanţat cu fonduri europene urmând a fi administrat de către Direcţia de Protecţie Socială(DPS) a Primăriei Râmnicului.

Virginia Fulgescu, directorul DPS, a declarat că lucrările vor începe în curând şi chiar dacă micuţii au fost integraţi într-o formă de învăţământ la şcoala specială din Băbeni aceştia au nevoie de mai mult.

Costul total al Proiectului este de 177.835 Euro din care 157.835 Euro–finanţare nerambursabilă (fonduri PHARE) şi 20.000 Euro - cofinanţare locală, asigurată de Consiliul Local al Municipiului Rm. Vâlcea.

„Proiectul îşi propune să îmbunătăţească gradul de adaptabilitate şi calitatea vieţii copiilor cu tulburări din spectrul autist şi a familiilor acestora din municipiul Rm.Vâlcea, prin furnizarea de servicii specializate de recuperare, reabilitare şi suport pentru această categorie extrem de vulnerabilă”, a declarat Fulgescu. Conform contractului de finanţare încheiat cu Autoritatea Contractantă (Ministerul Muncii Familiei şi Egalităţii de Şanse – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), durata proiectului este de 12 luni, din care primele cinci luni sunt destinate amenajării spaţiului din cadrul Şcolii Generale Nr. 6.


http://www.impactreal.ro/200901221816/S ... alcea.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Mar 11, 2009 12:51 am

Centrul de servicii terapeutice pentru copilul cu autism „Mara” a primit deja în cont prima tranşă de 80% din grantul Uniunii Europene, în valoare totală de 157.835 de euro.

Proiectul finanţat nerambursabil prin Programul Phare Coeziune economică şi socială - Servicii Sociale şi cofinanţat de administraţia locală a municipiului cu suma de 20.000 de euro urmăreşte realizarea la Şcoala din Copăcelu a unui centru complex destinat prestării de servicii terapeutice pentru aproximativ 35 de copii din municipiu diagnosticaţi cu autism. Prin realizarea acestui centru, copii cu autism care beneficiază în prezent de servicii terapeutice în cadrul Grădiniţei nr. 1 Nord vor avea un spaţiu doar al lor, iar spaţiul astfel eliberat la Grădiniţa nr. 1 va putea fi destinat preşcolarilor din acest cartier.
Comments Comentariu nou Cautare
http://www.impactreal.ro/200902222090/S ... ontur.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Centrul "Mara" din Rm. Valcea functioneaza!

Postby lumealuiteo » Wed Mar 18, 2009 12:20 pm

Din data de 16 martie 2009, au demarat activitatile din cadrul Centrului "Mara" de la Rm. Valcea, la mansarda Gradinitei Nord 1 deocamdata, pana la finalizarea lucrarilor la locatia din Copacelu (langa Municipiul Rm. Valcea). Copiii cu autism lucreaza aici dupa-amiezele, atat in clase (3-4 ore /zi), cat si la cabinetele de logopedie si de artterapie (1 ora/zi in sistemul "unu la unu").

Felicitari organizatorilor si mult succes!
lumealuiteo
 
Posts: 54
Joined: Tue Mar 17, 2009 2:46 pm

Postby dora » Wed Mar 18, 2009 1:02 pm

Doamne ajuta!

Sper sa avem mereu asemenea vesti bune!
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby seba8nst » Wed Mar 18, 2009 7:00 pm

Detaliaţi, vă rog, sistemul "unu la unu". În ce constă de fapt?
seba8nst
 
Posts: 209
Joined: Sat Oct 16, 2004 8:46 pm

PENTRU seba8nst

Postby lumealuiteo » Thu Mar 19, 2009 2:19 am

"unu la unu", adica om la om; lucreaza un singur psihoterapeut sau logoped cu un singur copil, la cabinetul de artterapie sau de logopedie
lumealuiteo
 
Posts: 54
Joined: Tue Mar 17, 2009 2:46 pm

Postby dora » Wed Sep 02, 2009 1:36 pm

Râmnicu Vâlcea: 35 de copii cu autism vor fi trataţi la Centrul Mara
Autor: Sergiu Mir
Data: 27 aug 2009


Marţi a fost inaugurat Centrul pentru servicii terapeutice pentru copilul cu autism Mara din Râmnicu Vâlcea.

Centrul Mara a fost deschis la Râmnicu Vâlcea Amenajat în incinta şcolii Generale nr. 6 din cartierul Copăcelu, centrul este unul unic în judeţ şi printre puţinele în zona Olteniei.


Amenajat de către primăria din Râmnic cu ajutorul unei finanţări europene în valoare de peste 177.000 de euro, din care 20.000 de euro au reprezentat contribuţie proprie. Potrivit Virginiei Fulgescu, managerul acestui proiect, un număr de 35 de copii cu afecţiuni din spectrul autismului vor beneficia de servicii specializate. „Centrul Mara este unul unic în judeţ, iar în regiune sunt foarte puţine de acest gen. Serviciile pentru aceşti copii au început încă din luna martie a acestui an într-o locaţie temporară, în cadrul Grădiniţei nr1. nord”, spune Virginia Fulgescu.

„Cea mai mare bucurie e să-ţi vezi copilul că zâmbeşte”

În centrul Mara există 28 de persoane specializate care se ocupă de terapia celor mici dar şi de consilierea părinţilor. „Autismul este o problemă gravă a copilului care afectează în mare măsură şi părintele. În centru avem grijă să consiliem şi părinţii, să le explicăm cum ne pot ajuta în munca noastră de recuperare”, spune Octavia Niţoi, coordonatorul centrului. Ramona Munteanu este una din mamele a cărui băieţel suferă de autism.

„Are patru ani copilul, iar afecţiunea i-a fost descoperită acum şase luni. Tot atunci am ajuns cu cel mic la terapie. De acum se văd rezultatele, copilul comunică, începe să vorbească”, spune femeia. Aceeaşi poveste cu Dana Comşa, a cărei fetiţă are acum nouă ani. „Am început terapia la cinci ani, iar acum cea mai mare bucurie pe care o am e să îmi văd copilul zâmbind. Centrul este ceea de ce avem nevoie, noi părinţii copiilor cu probleme de autism”, explică Dana Comşa.


http://www.adevarul.ro/articole/ramnicu ... -mara.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Nov 11, 2009 1:21 pm

Workshop „Copiii nostri” la Centrul Mara

Directia de Protectie Sociala Rm. Valcea ii invita pe cei interesati la workshopul cu tema „Copiii nostri”, ce va avea loc in data de 13 noiembrie 2009, incepand cu ora 13.00, la „Centrul de servicii terapeutice pentru copilul cu autism Mara” (Rm. Valcea, strada Copacelu nr. 182, in incinta Scolii nr. 6 Copacelu). „Institutia noastra, in parteneriat cu Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Valcea, deruleaza in prezent proiectul <>, in cadrul schemei de finantare Phare 2004 - 2006 - Coeziune Economica si Sociala/Dezvoltarea Resurselor Umane/Servicii Sociale. Prin infiintarea <>, municipiul Rm. Valcea a demonstrat ca este un oras in care sanatatea copiilor devine responsabilitatea comunitatii insasi. Primaria Rm. Valcea, prin Directia de Protectie Sociala, s-a implicat astfel in crearea unui centru la standarde europene, cu personal calificat, ce ofera servicii de un inalt profesionalism copiilor autisti din municipiu. Participantii la acest eveniment pot beneficia de oportunitatea de a se familiariza cu problemele copiilor cu autism, cu principalele tehnici de lucru aplicate lor sau parintilor, menite sa promoveze includerea acestora in familie, scoala, comunitate.

Nu in ultimul rand, vor avea sansa de a vizita centrul si constata rezultatele activitatilor desfasurate cu copiii”, ne-a informat managerul de proiect, directorul Directiei de Protectie Sociala, Virginia Fulgescu. Pentru detalii si inscriere, puteti contacta Directia de Protectie Sociala pe adresa de e-mail: dps_rmvl@yahoo.com sau la telefon: 0250/741 088. Gabi Bercea

http://www.viatavalcii.ro/articol.php?ID=58825
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Nov 26, 2009 8:13 pm

Copiii autisti, in vizita la Muzeul SatuluiAstazi, zece copii din cei 35 de asistati prin intermediul Centrului de Servicii Terapeutice pentru Copilul cu Autism ”Mara” vor vizita Muzeul Satului de la Bujoreni, in cadrul actiunilor de socializare organizate de aceasta institutie. Vizita este cea de-a doua de acest fel dupa ce, in urma cu câteva luni, copiii de la Centrul ”Mara” au fost oaspetii Gradinii Zoologice din Ostroveni. Transportul copiilor la Muzeul Satului de la Bujoreni se va face cu microbuzul achizitionat in cadrul acestui program cu finantare europeana, iar accesul in instutia muzeala este gratuit prin bunavointa conducerii Muzeului Judetean Vâlcea. (M.F.)
http://www.monitoruldevalcea.ro/actualitate/18569/
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Dec 03, 2009 1:55 pm

Râmnicu Vâlcea: Proiectul „Mara“ pentru copii autişti nu mai are finanţare
Sergiu Mir

Râmnicu Vâlcea
La „Mara“ copiii cu autism sunt consiliaţi de specialişti.

Centrul de servicii terapeutice petru copilul cu autism „Mara“ a ajuns la capătul proiectului de finanţare cu fonduri europene. Cu toate acestea, reprezentanţii primăriei din Râmnicu Vâlcea susţin că activitatea în această instituţie se va desfăşura în continuare cu fonduri ale bugetului local dar şi prin intermediul unor parteneriate şi sponsorizări.

taguriautisti valcea copii mara
În acest moment, la centrul Mara beneficiază de asistenţă specializată un număr de 30 de copii cu afecţiuni din spectrul autist. Timp de un an, autorităţile locale au primit fonduri în valoare totală de 157.835 de euro pentru organizarea centrului şi instruirea personalului. Primăria din Râmnicu Vâlcea a cofinanţat proiectul cu 20.000 de euro. Centrul de la Râmnicu Vâlcea este unul dintre cele mai bine dotate astfel de instituţii din ţară şi se ocupă de terapia pentru copiii cu autism folosind mai multe metode cunoscute de către specialişti.

http://www.adevarul.ro/locale/ramnicu-v ... 84104.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Jan 22, 2010 9:25 pm

Râmnicu Vâlcea: Centrul pentru copiii cu autism "Mara" şi-ar putea extinde activitatea
Sergiu Mir
Vineri 22 ian 2010
Râmnicu Vâlcea


Specialistii Centrului Mara


Unul din cele mai moderne centre pentru copiii cu autism va fi finanţat exclusiv din banii primăriei.Zeci de părinţi care au copii cu autism s-au înscris pe listele de aşteptare ale instituţiei. Cei mici sunt îndrumaţi de specialişti certificaţi.

Centrul "Mara" pentru copiii cu autism din Râmnicu Vâlcea a intrat de astăzi în administrarea exclusivă a primăriei. Instituţia este una din cele mai moderne din Oltenia, iar până acum a fost finanţată prin intermediul unui program European.


Peste 177.000 de euro au fost investiţi pentru dotarea centruli şi pregătirea personalului, iar acum Uniunea Europeană se retrage, primăria Râmnicului urmând a administra buna funcţionare a instituţiei.

Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt al primăriei explică: "În acest moment sunt înscrişi în centru un număr de 35 de copii cu tulburări din spectrul autist. De la inaugurare şi până acum s-au primit pe adresa primăriei zeci de cereri, astfel încât activitatea centrului ar putea fi extinsă pentru mai mulţi copii".

Tot oficialul primăriei spune că s-au primit cereri şi din afara judeţului pentru copii cu probleme ce ţin de autism.


Deschiderea centrului Mara, ce a avut loc anul trecut a însemnat o bulă de oxigen pentru părinţii care nu găsiseră soluţii pentru copiii lor. "Băieţelul meu are patru ani, iar în urmă cu aproape un an i-a fost depistată afecţiunea. Tot atunci am ajuns cu el la terapie. Rezultatele se văd, copilul comunică, începe să vorbească", ne spune Ramona Munteanu, mama unui copil autist ce este tratat în centrul Mara încă de la dechiderea acestuia. Copiii beneficiază de ajutorul a 28 de specialişti, certificaţi în metodele de tratare şi ameliorare a simptomelor de autism. Potrivit conducerii instituţiei, centrul este singurul din judeţ care oferă o terapie completă şi intensivă. În judeţ există aproximativ 3000 de copii ce prezintă simptome de autism, potrivit datelor oficiale. Singurele instituţii în care se face terapie specializată sunt centrele de plasament ale Direcţiei de Protecţie a Copilului, însă aici programul este unul restrâns.

http://www.adevarul.ro/locale/ramnicu-v ... 80637.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Jun 04, 2010 1:14 pm

Gabriela Ene, inspectorul scolar general, a plecat in Portugalia pentru Schimb de experienta pe probleme de autism

Sambata dimineata, inspector scolar general Gabriela Ene si inspector scolar general adjunct Maria Ochescu au plecat in Portugalia pentru o perioada de aproape o saptamana.

Motivul este faptul ca in cadrul programului sectorial Leonardo da Vinci – Actiunea mobilitate, ne-a fost aprobat un important proiect, al carui aplicant este Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Valcea.
Titlul proiectului este „Schimb de metode si practici referitoare la autism”, iar punctajul obtinut a fost unul dintre cele mai mari: 81,5 puncte.

Partenera in acest proiect este Asociatia Portugheza pentru Perturbatii de Dezvoltare si Autism. Delegatia noastra va prezenta materiale de bune practici legate de Centrul Mara, in Portugalia urmand sa aiba loc un schimb de experienta pe tema autismului. Mihaela Musca
http://www.viatavalcii.ro/articol.php?ID=64544
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Jun 04, 2010 1:16 pm

marți, 18 mai 2010
Proiectul Grundtvig la Bibliotecă-Sesiunea de informare a părinţilor copiilor cu autism
Miercuri 19 mai, va avea loc la orele 16: 00 în sala de conferinţe a bibliotecii, sesiunea de informare „Autism-Legislaţie internaţională”, în cadrul proiectului Grundtvig desfăşurat de Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.
La întâlnire vor participa părinţi ai copiilor cu autism de la centrul „Mara”, terapeuţi şi persoane interesate.

Responsabilul acestui grup în cadrul proiectului, Irina Grigore, va prezenta o serie de legi privitoare la persoanele cu autism, adoptate în câteva ţări din lume.
Iniţiativa se înscrie în programul mai amplu de schimb de informaţii, de idei şi de prezentare a programele educaţionale destinate persoanelor adulte promovat de Biblioteca Judeteana "Antim Ivireanul" Vâlcea prin implementarea proiectului Parteneriate pentru invatare - Grundtvig, Programul "Invatare pe tot Parcursul Vietii".
Programul se adreseazã tuturor persoanelor adulte pentru a le atrage cãtre aplicarea conceptului de învăţare continuă

http://grundtvigvlbiblioteca.blogspot.c ... chive.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Nov 03, 2011 10:09 am

Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:
1.53 Samoil Vîlcu - "Centrul "Mara" din Râmnicu-Vâlcea, o şansă la viaţă pentru copiii cu autism!";
Şedinţa Camerei Deputaţilor din 15 iunie 2010

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Samoil Vîlcu:

«Centrul "Mara" din Râmnicu-Vâlcea, o şansă la viaţă pentru copiii cu autism!»

Realizat în urma unei finanţări prin Programul PHARE, Centrul de servicii terapeutice pentru copilul cu autism "Mara", proiect implementat de către Direcţia de Protecţie Socială din cadrul Primăriei municipiului Râmnicu-Vâlcea, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Vâlcea, este o instituţie de importanţă majoră pentru copiii care suferă de această afecţiune, cât şi pentru părinţii acestora. Misiunea specialiştilor angajaţi în acest centru este de a furniza servicii specializate de recuperare, reabilitare şi suport pentru copiii cu autism din Râmnicu-Vâlcea.

Prin deschiderea Centrului "Mara" li se dă o şansă la o viaţă mai bună copiilor care suferă de autism. Nu putem ignora că incidenţa acestei afecţiuni a crescut îngrijorător în ultimii ani, iar noi suntem datori să găsim soluţii în a sprijinii funcţionarea unor asemenea instituţii. Profesioniştii Centrului "Mara" au acordat o atenţie sporită copiilor cu autism şi familiilor acestora. Un psiholog lucrează cu copiii din centru, de asemenea un logoped şi un specialist în kinetoterapie. În program sunt în fiecare zi o seamă de activităţi, iar terapia prin mişcare sau kinetoterapia este foarte utilă, deoarece sunt momente în care copiii au posibilitatea de a interacţiona.

Din punct de vedere al serviciilor oferite în cadrul Centrului de servicii terapeutice pentru copilul cu autism "Mara", de la deschiderea acestuia,în anul 2009, a oferit sprijin pentru 43 de copii cu autism, cu nivel scăzut de autonomie şi socializare. Structura grupului ţintă a fost următoarea: 9 fetiţe şi 34 băieţi; 10 copii cu vârste cuprinse între 2 şi 4 ani, 22 copii cu vârste cuprinse între 5 şi 8 ani, 11 copii cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani. Impactul pe care copilul din spectrul autist îl are asupra familiei extinse nu este de neglijat

. Uneori, părinţii şi fraţii nu înţeleg autismul şi din această cauză nu pot accepta modul de relaţionare, fiind necesară o anumită linie terapeutică. Centrul "Mara" din Râmnicu-Vâlcea a venit în sprijinul acestora, prin realizarea unor şedinţe cu familia extinsă, informarea acestora, implicarea lor în programul de recuperare al copilului, oferind părinţilor posibilitatea de a-şi împărtăşi problemele cu cei apropiaţi, ajutând familia să susţină efortul de recuperare şi de integrare socială.

Prin implementarea proiectului a fost posibilă dezvoltarea reţelei locale şi a celei judeţene de servicii sociale, s-a acumulat experienţă şi s-a întărit conştiinţa celor implicaţi că, prin servicii sociale specializate, ţintite pe nevoile copiilor cu dizabilităţi, este prevenită instituţionalizarea acestora şi devine posibilă menţinerea în familie, şcoală, colectivitate. În plus, pentru Direcţia de Protecţie Socială din cadrul Primăriei Râmnicului, a fost creată oportunitatea saltului calitativ de la furnizarea de servicii sociale primare la cele specializate, cu respectarea standardelor de calitate.

În România sunt foarte puţine centre pentru recuperarea şi educarea acestor copii, iar în aceste condiţii este extrem de necesar să sprijinim funcţionarea lor, pentru ca acei copii care suferă de autism să nu rămână în lumea lor, în afara societăţii.

Prin această declaraţie politică aş dori să atrag atenţia asupra acestei categorii de persoane care are nevoie de grija şi suportul nostru, pentru care suntem obligaţi să promovăm o legislaţie care să ofere sustenabilitate acestor instituţii şi poate unii dintre dumneavoastră chiar vor dori să se implice, prin sponsorizarea unora dintre activităţile acestora.
http://www.parlament.ro/pls/steno/steno ... te%3C/a%3E
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun Jun 17, 2012 4:34 pm

15 mai 2012 - 04:19 PM -


Copiii cu autism de la Centrul Mara vor avea, datorita rotarienilor valceni, inca o sansa.


In urma evenimentelor caritabile de la sfarsitul lunii aprilie, Duelul Campioanelor si Balul Rotary, Centrul Mara a primit un cec in valoare de 25.000 de lei. Rotary Club Rm. Valcea si Rotary Club Cozia Rm. Valcea au organizat o conferinta de presa in cadrul careia au inmanat reprezentantei Centrului Mara un cec in valoare de 25.000 de lei.

Banii au fost stransi in urma meciului de handbal « Duelul Campioanelor » cand, la Sala Sporturilor, campioanele de altadata au sustinut un meci amical cu actuala echipa a Clubului Sportiv Oltchim si a Balului Anual de Caritate. Rotarienii valceni sprijina Centrul Mara inca de la infiintare.

Cecul primit astazi reprezinta cea mai mare suma primita prin sponsorizare de catre centrul pentru ingrijirea copiilor cu autism. Cecul a fost inmanat reprezentantei Centrului Mara de catre 2 foste glorii ale handbalului, Mori Torok si Mia Radoi.
http://www.valcea1.ro/rotary-ajuta-centrul-mara/
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to JUD VALCEA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron