O speranţă spre mai bine pentru copiii cu autism din Vâlcea
Ieri, la ora 18.30, la restaurantul „Casa Vâlceană”, în salonul de reuniune săptămânală a Cluburilor Rotary a avut loc un eveniment important şi anume semnarea unui contract de sponsorizare în favoarea Asociaţiei de Autism Vâlcea.
Beneficiar efectiv este Centrul de Servicii Terapeutice pentru Copilul cu Autism - MARA.
Fondurile pentru această acţiune au fost colectate cu prilejul Balului de binefacere al Cluburilor Rotary din Râmnicu Vâlcea. Preşedintele Rotary Club Râmnicu Vâlcea - Sanda Măcăeţi şi Rotary Club Râmnicu Vâlcea „Cozia” - Freddy Călinoiu au susţinut o conferinţă de presă în care au fost anunţate noi proiecte în beneficiul comunităţii, desfăşurate sub deviza rotariană „ A servi mai presus de tine însuţi” - Serve about yourself).
Clubul Interact a donat, la rândul său, suma de 4.600 de lei, bani strânşi prin realizarea a tot felul de acţiuni. „Fără să mai stăm pe gânduri, am luat iniţiativă să strângem suma necesară. Astfel, balul a avut loc, iar suma totală pe care am reuşit să o strângem şi pe care o donăm este de 20.000 RON”, a precizat Sanda Măcăeţi. „ Până când lucrările nu vor fi finalizate, de fapt până la începerea noului an şcolar, activăm la mansarda Grădiniţei nr. 1 Nord. Deocamdată au fost montate ferestre din termopan la şcoala din Copăcelu, urmând să ne ocupăm de reabilitarea exterioară a clădirii şi sperăm ca pe viitor să putem punem la punct şi reabilitarea termică. Mulţumim pentru sprijinul acordat Clubului Rotary şi Clubului Interact, cu banii primiţi s-au montat ferestre la Şcoala pentru Centrul Mara. Mai sunt necesare multe. Sperăm ca pe viitor să strângem şi alte donaţii. În prezent, din 15 martie, la Centru Mara sunt 35 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani, iar numărul lor este în creştere. Mai avem patru cereri de înscriere. Avem 8 cadre didactice plătite prin fondurile Phare, 3 cadre voluntare. Noi am completat până la numărul de 13 cadre”, a conchis Daniela Comşa, preşedintele Asociaţiei de Autism Vâlcea. Autismul, o boală din ce în ce mai frecventă Autismul este o afecţiune complexă care apare în primii 3 ani de viaţă. Boala provine de la o disfuncţie de ordin neurologic, care îngreunează interacţiunea socială şi abilităţile de comunicare. Astfel, copiii şi adulţii care suferă de autism au dificultăţi în comunicarea verbala şi non-verbală, interacţiunile sociale sau activităţile de relaxare. Cauzele autismului nu sunt cunoscute. Ele pot fi de natură genetică iar unele cazuri de autism au fost asociate traumelor, bolilor sau anomaliilor structurale dinainte sau din timpul naşterii, incluzând: mama bolnavă în timpul sarcinii de rubeolă sau rujeolă (pojar), fenilcetonuria netratată (o incapacitate a corpului de a controla anumite substanţe chimice numite fenilcetone), lipsa oxigenului în timpul naşterii, encefalita sau alte infecţii grave care afectează creierul la sugar. O persoană care suferă de autism poate avea numeroase simptome. Manifestarea bolii însă poate diferi în intensitate, de la simptome uşoare la forme mai grave care pot afecta întreaga existenţă a individului. Unele persoane pot avea simptome pe care altele nu le au iar unele din ele pot avea, la acelaşi individ, intensităţi diferite. Un bolnav de autism depinde de un asistent personal care să-i controleze comportamentul şi să-l ajute în activităţile zilnice. Deoarece cauzele autismului nu sunt cunoscute, această boală nu poate fi prevenită. Doar diagnosticarea şi tratamentul precoce poate diminua efectele autismului, care însă nu se poate vindeca. Această boală este, de obicei, evidentă în jurul vârstei 3 ani şi are o frecvenţă mai mare la băieţi decât la fete. Aproape 5 persoane din 10.000 suferă de autism, indiferent de mediul social. Carmen CĂLIN Anemona TĂNASE
http://www.ramnic.ro/index.php?articol= ... 05&ziua=06