Fundatia Feuerstein Brasov

Moderators: camel, moderators

Fundatia Feuerstein Brasov

Postby dora » Fri Jan 29, 2010 2:21 pm

Cine suntem noi?

Adresa: Str. Maciesului Nr. 15 Bl.A19C Ap. 17 Brasov, 500256, Jud. Brasov, Romania
Telefon: 06 85 49 04 06
Fax: +06 85 49 04 06
E-mail: contact@feuerstein


Asociaţia FEUERSTEIN - DESCHIDEŢI MINTEA! este o organizaţie non – profit, infinţata în primăvara anului 2008 la Braşov.

Asociaţia este formată din specialiştii în sfera psiho – educativă (psihologi, psihoterapeuţi si cadre didactice ), care utilizează principiile de baza ale profesorului Reuven Feuerstein: fiinţa umană este modificabilă cu respectarea şi acceptarea individului nu pentru ceea ce percepem despre ea acum ci pentru ceea ce maine poate devenii prin utilizarea tuturor resurselor sale interioare datorită intervenţiei atente şi participative a mediatoruluicu aportul efectiv şi determinant al mediului în care este inserat .

Noi credem cu tărie ca „ lumea lor este viitorul nostru ”, de aceea ne punem în slujba copiilor de azi- adulţii de mâine.



Scopul nostru

Activităţile asociaţiei au ca scop bunastarea psihofizilogica a subiectului bazanduse pe o abordare holistică care evalueaza ,în fiecare situaţie, nevoile reale de asistenţă, tinând cont de resursele cognitive, fizice, afective ale si de relaţia sa cu mediul încojurător.

Asociaţia îşi propune să acorde sprijin persoanelor printr-o reţea de activităţi specifice care se bazează pe principiul medierii descoperit de catre prof Reuven Feuerstein.

Convingerea noastre este că intervenţia dinamică a educatorilor, parinţilor şi învăţătorilor printr-o mediere adecvată a sarcinii, prin încurajarea transferului între activităţi de învăţare similare, într-un cuvânt prin educaţie cognitivă persoana poate dobândi capacitatea de a-şi depăşi nivelul uzual de performanţă.



Obiectivele noastre sunt:

Dezvoltarea şi implementarea de servicii sociale acordate copiilor, tinerilor, adulţilor şi vârstnicilor, care au nevoie de sprijin ân procesul de integrare .
Organizarea şi susţinerea cursurilor de formare pentru diverse categorii profesionale, de formare a formatorilor, în vederea susţinerii procesului de integrare a persoanelor aflate în dificultate.

Promovarea şi apararea drepturilor şi libertăţii omului în principal a libertăţii conştiinţei şi a dreptului la o viaţă normală



Tipuri de activităţi:

De intervenţie mediată prin aplicarea programului de Îmbogăţire Instrumentală - metoda Feuerstein
De dezvoltarea a deprinderilor de viaţă independentă

Psihodiagnoză şi psihoterapie în vederea integrării optime a copiilor şi adulţilor

De promovare şi organizare a serviciilor de consiliere socială şi psihologică


http://www.feuerstein.ro/page.php?id=6&page=page

REPERE BIOGRAFICE ALE PROGRAMULUI FEUERSTEIN DIN ROMANIA




Institutul de Stiinte Pedagogice din Bucuresti a avut, imediat dupa reinfiintarea din 1990, teme de cercetare orientate către elevi situaţi la extremele curbei Gauss: elevi supradotaţi şi elevi cu nevoi speciale de educaţie.

In 1991 s-a stabilit relaţia prin corespondenţă, scrisa si electronica, intre psiholog Ioana Manolache si prof. Reuven Feuerstein. Personalitate proeminenta a psihologiei contemporane, Reuven Feuerstein are formare profesionala initiala la Universitatea din Geneva, unde a avut profesori remarcabili, cum ar fi Jean Piaget, Andre Rey, Barbel Inhelder si Marguerite Losli Uster. A facut studii doctorale pe care le-a absolvit la Sorbona si viata profesionala si-a dedicat-o psihologiei dezvoltarii fiintelor umane.

In perioada primilor ani de colaborare cu cercetatorii educationali din Romania, profesorul era director al Hadassah-Wizo Canada Research Institute din Ierusalim si profesor la Bar Ilan University din Ramat Gan, Israel. In luna iulie 1991, Ioana Manolache (cercetator principal IPB) si Maria Roth (lector la Universitatea Babes-Bolyai) au participat la al 12-lea Seminar International privind aspectele teoretice ale abilitatii de modificare a structurii cognitive (MGS) si ale experientei de invatare mediata (EAM); aplicatiile MGS si EAM: ,,Evaluarea Potentialului de Invatare (LPAD)" si ,,Programul de imbogatire instrumentala (PEI)".

La al 13-lea Seminar International in iulie 1992, a participat si Stefan Szamoskozi (lector la Universitatea Babes-Bolyai) la sectiunea destinata formarii in LPAD (Evaluarea dinamica a potentialului de invatare) alaturi de persoanele mai sus citate, care au participat la sectiuni destinate formarii de profesori PEI. Cu aceasta ocazie, intre cei trei participanti din Romania si prof. Reuven Feuerstein a fost semnat un document, care stipula absenta dreptului de copyright asupra versiunii romane, traduse de Ioana Manolache si alti membri ai grupului acesteia.

Un proiect de facilitare a procesului de invatare pentru copii romani inapti si privati educational a fost derulat in anii 1993 si 1994. La acest proiect au participat, in parteneriat, Institutul de Stiinte ale Educatiei (redenumirea IPB dupa 1 ianuarie 1993) si ICELP (Centrul International pentru Sporirea Potentialului de Invatare), Ierusalim. Proiectul s-a realizat in trei faze:

1) perioada septembrie 1993 - iulie 1994 a cuprins traducerea de instrumente din PEI si de ghiduri ale profesorilor (realizata de Ioana Manolache, Sorin Pssata si Andrei Cujba), precum si editarea materialelor traduse;

2) iarna 1994 a fost destinata pregatirii de seminarii pentru initierea a 60 profesori romani in principiile si tehnicile PEI, un seminar sustinut in Institutul de Stiinte ale Educatiei Bucuresti intre 3-10 aprile, cu 34 participanti si alt seminar localizat la Casa Corpului Didactic Harghita intre 3-10 aprilie 1995, cu 43 participanti;

3) opt profesori au participat la al 15-lea Seminar International din iulie 1994 ( Gherghina Boici, Marin Casapu,Suzana Dorobantu, Iulia Gerendy, Constanta Irimia, Gabriela Jigmon, Sorina Niculescu si Valeria Ranga).

In anul scolar 1994 -1995 s-a derulat o cercetare experimentala, având ca obiectiv verificarea efectelor PEI asupra unor elevi din învatamantul preuniversitar. Experimentul a avut drept subiecti elevi din clasele a V-a (învatamant obisnuit) si elevi din clasele a VII-a (învatamant special). Grupurile experimentale au fost antrenate in invatare mediata prin instrumente PEI (Organizare de puncte, Orientare în spatiu I, Perceptie analitica, Comparatii), de profesori care au demonstrat excelenta in aplicarea principiilor castui tip de invatare. Evaluarea a marcat urmatoarele rezultate:

(1) la elevii din învatamantul obisnuit au fost inregistrate cresteri ale motivatiei intrinseci, corectare a unor functii cognitive, creare a motivatiei intrinseci pentru sarcini specifice programului;

(2) pentru elevii din învatamantul special, profesorii au punctat, moderat, formarea de obisnuinte si corectarea unor functii cognitive deficitare.

Masuratorile prin teste evidentiaza unele diferente între rezultatele elevilor din învatamantul obisnuit si ale elevilor din invatamantul special si ii indica pe elevii care au fost clasificati, prin tehnica psihometrica, in cvartilul inferior al etalonului unui test de inteligenta generala, drept beneficiari principali ai aplicarii principiilor invatarii mediate (Manolache, 1996; Manolache, 1999)*.

Continuarea colaborarii intre ISE si ICELP a fost blocata de incapacitatea de a semna si pune in practica dreptul de multiplicare si distribuire a instrumentelor PEI si functionarea unui centru pentru pregatirea profesorilor PEI. Dupa anul 2000 stafeta sustinerii aplicarii PEI in Romania a fost preluata de cadre didactice de la Universitatea Babes -Bolyai din Cluj, in colaborare cu Asociatia Europeana pentru Invatare Mediata. Actual, metoda Feuerstein a fost promovata la Sibiu si Brasov de formatoarea Jael Kopciowski din Italia.

http://www.feuerstein.ro/page.php?id=3&page=page
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Return to JUD BRASOV

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron