Gradinite/centre autism Calarasi

Moderators: camel, moderators

Gradinite/centre autism Calarasi

Postby dora » Fri Jan 04, 2008 9:39 am

In sprijinul copiilor cu dizabilitati, a fost inaugurat un Cabinet de psihopedagogie si consiliere
La inceputul acestei luni, Asociatia "Noi Orizonturi" a inaugurat Cabinetul de psihopedagogie si consiliere, amplasat in incinta Gradinitei cu program prelungit nr. 4, situata pe Aleea Centralei, nr. 7, din Calarasi. Astfel, in urma infiintarii acestui centru, psihopedagogul Simona Liliana Stroescu acorda consiliere copiilor cu dizabilitati care sunt cuprinsi in grupele speciale atat din cadrul Gradinitei cu program prelungit nr. 4, al celei cu program normal nr. 5, dar si unei grupe de autisti. 19 copii prezentand diferite diagnostice, care frecventeaza aceste institutii de invatamant, dar si din comunitate si plasament familial, beneficiaza de consilierea prihopedagogica a specialistului, acestia fiind impartiti in trei grupe, fiecarui copil fiindu-i acordate 30 de minute de lucru.
Simona Liliana Stroescu, specialistul in psihopedagogie din cadrul noului centru, ne-a declarat ca activitatea desfasurata aici inseamna foarte mult pentru fiecare dintre copiii diagnosticati cu diferite diazabilitati. "Lucrul in cadrul lectiilor speciale pe care le desfasuram aici inseamna foarte mult pentru axcesti copii. In primul rand ca li se acorda o atentie deosebita, invata sa se descurce in diferite situatii, sa deosebeasca lucruri si foarte multe altele. Progresele sunt diferite de la un caz la altul, in functie de gravitatea bolii, dar si atunci cand acestea sunt destul de mici, am constatat cu surprindere ca in urma discutiilor cu parintii, acestia nu au pretentii foarte mari si continua sa ne sprijine, dand dovada de mult realism. De altfel, si cele mai mici semne de schimbare in comportamentul copilului sunt percepute la adevarata lor valoare si, uneori, peste asteptarile parintilor", ne-a declarat psihopedagog Simona Liliana Stroescu.
Potrivit presedintei Pompilia Zeta, Asociatia “Noi Orizonturi” Calarasi a derulat in perioada 1 iulie - 1 octombrie 2007 protectul de “Infiintare cabinet psihopedagogie, consiliere destinat copiilor cu dizabilitati din grupele speciale ale unor gradinite". Proiectul a fost finantat de Fundatia "Pact", cu sprijinul Balcan Trust For Democracy, Inspectoratul scolar judetean, primaria si Gradinita cu program prelungit nr. 4 Calarasi. Conform aceleiasi surse, principalul scop al acestui proiect este asigurarea asistentei de specialitate pentru copiii cu dizabilitati, alaturi de familiile acestora.
autor Elena NITU
http://www.observatorcl.info/index.php? ... 194445053&
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun Aug 08, 2010 12:42 pm

Tineri francezi au vizitat copiii autişti de la "Scufiţa Roşie"
15.06.2010 | Elena MITACHE


Tinerii francezi şi elevii călărăşeni au împărtăşit din experienţa lor cu cadrele de la grădiniţăIeri dimineaţă, grupa de copii autişti din cadrul Grădiniţei cu Program Normal (GPN) "Scufiţa Roşie" din Călăraşi a primit vizita unor tineri francezi, oaspeţi de câteva zile ai Liceului Teoretic "Mihai Eminescu”. Acţiunea desfăşurată ieri se înscrie în cadrul programului "Tineret în acţiune" şi, potrivit prof. Bica Simion, echipa formată din tineri francezi şi elevi ai liceului călărăşean au fost prezenţi în grădiniţă pentru a vedea cum se lucrează cu copiii autişti de aici.

"Avem în vizită la noi o echipă de tineri care în viitor vor îmbrăţişa profesia de institutori şi vor lucra cu copii cu dizabilităţi. Echipa franceză a ales să vină în unitatea noastră la iniţiativa Asociaţiei "Fluturaşii" din cadrul Liceului Teoretic "Mihai Eminescu" din Călăraşi, tinerii fiind oaspeţii noştri pentru a vedea cum se lucrează în grădiniţa noastră cu copii autişti", ne-a declarat prof. Bica Simion, cu precizarea că tinerii prezenţi ieri în Grădiniţa "Scufiţa Roşie" au dorit să împărtăşească cadrelor de aici şi din experienţa acumulată de ei până în prezent cu privire la activităţile desfăşurate cu copii autişti. "Tineret în acţiune" este un program comunitar cu finanţare europeană şi susţinut de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP). Programul pe care UE l-a creat pentru tineri, pentru promovarea cetăţeniei europene active, a solidarităţii, toleranţei şi implicării tinerilor în construirea viitorului Uniunii Europene. "Tineret în acţiune" promovează mobilitatea, învăţarea non formală şi dialogul intercultural.
http://www.observatorcl.info/tineri-fra ... fita-rosie
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Nov 01, 2010 1:43 pm

Călăraşi: Mâine va fi inaugurată prima grădiniţă pentru autişti
Daniela Drăghici
luni 1 nov 2010

Călăraşi
Mâine va fi inaugurată prima grădiniţă pentru copiii autişti
Asociaţia „Noi Orizonturi“ împreună cu Grădiniţă „Amicii“, vor inaugura mâine prima grădiniţă pentru copiii autişti.

Capacitatea grădiniţei va fi de două grupe a câte şapte copii cu grad deosebit de autism. Locaţia va fi într-un apartament cu trei camere din strada Panduri dat în folosinţă de Consiliul Local şi Primărie, iar pentru celelalte dotări au primit sponsorizări de la diferite firme.

http://www.adevarul.ro/locale/calarasi/ ... 63808.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon May 07, 2012 12:58 pm

În judeţul Călăraşi sunt şase grupe de grădiniţă destinate copiilor cu probleme de sănătate

Publicat de Ştirile Voces Campi în 09-Aprilie-2012 | Categoria stiri



(Călăraşi) Numărul copiilor care suferă de autism a crescut în ultimul an cu 15-20%, la nivelul judeţului Călăraşi. Potrivit datelor oferite de directorul adjunct al Direcţiei pentru Protecţia Copilului din Călăraşi, Lucian Ştefănescu, în evidenţele Direcţiei se află 114 cazuri de copii minori diagnosticaţi cu autism.

Autismul este o afecţiune destul de frecventă, care poate fi destul de greu diagnosticată, deseori este confundată cu retardul mental. Autismul este cauzat de disfuncţii ale sistemului neurologic ce afectează capacitatea de a socializa şi de integrare în societate.
La nivelul judeţului Călăraşi sunt, potrivit declaraţiei inspectorului şcolar general, profesor Constantin Tudor, 6 grupe de grădiniţe destinate copiilor cu probleme de sănătate, atât în municipiul Călăraşi cât şi la Olteniţa. Astfel de clase există la Gimnaziul Carol dar şi la Grădiniţele cu program prelungit nr. 3 şi 4. (Elena Solomon)

http://www.radiovocescampi.ro/2012/04/i ... e-sanatate
_________________
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon May 07, 2012 1:00 pm

vineri, 20 ianuarie 2012
Terapie pentru copiii cu autism din Calarasi
Incapand cu data de 01.02.2012 se infiinteaza o grupa de terapie individuala pentru copiii cu autism din Judetul Calarasi.
Terapia este GRATUITA si beneficiaza de supervizare din partea unor persoane specializate.
In grupa mea mai sunt 4 locuri disponibile. Pentru detalii si inscrieri, sunati la 0726 901 811.

http://logopediecalarasi.blogspot.com/2 ... m-din.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon May 07, 2012 1:07 pm

Grădiniţa cu Program Prelungit (GPP) nr. 3 „Amicii” din Călăraşi, în parteneriat cu Asociaţia „Noi Orizonturi”, a reuşit să formeze patru grupe de copii cu dezabilităţi.

Pe strada Panduri, în blocul G14 din Călăraşi, la parter, funcţionează de mai bine de un an de zile două grupe de copii autişti.

Cele două grupe, a câte şapte copii fiecare, sunt îndrumaţi de trei profesori psihologi şi doi educatori. Pe lângă micuţii cu autism, mai vin la acestă grădiniţă şi două surori gemene cu vârsta de şapte ani, care sunt nevăzătoare. „Copiii au făcut progrese foarte mari deşi cadrele didactice nu sunt specializate pentru această dezabilitate.

Astfel, părinţii nici nu se gândesc ca aceşti copii să nu continue cât se va putea în această formă de învăţământ”, ne-a declarat prof. Zeţa Pompilia, preşedinta Asociaţiei „Noi Orizonturi”. De asemenea, Lavinia Munteanu, o elevă absolventă de liceu, s-a oferit să vină voluntar la această unitate de învăţământ preşcolar pentru a-i ajuta pe aceşti copii să progreseze în continuare. Aceasta speră ca pe viitor să urmeze o facultate cu profil pentru că îşi doreşte foarte mult să lucreze cu astfel de copii. „Lavinia a căutat să vină la noi şi şi-a dorit din tot sufletul acest lucru. Ar trebui ca exemplul ei să fie urmat şi de alte persoane care ar fi bine să vină la grădiniţă măcar o dată pe săptămână pentru a-i sprijini pe micuţi”, a mai spus Zeţa Pompilia.

Dacă faci cu pasiune şi dăruire, se pot întâmpla lucruri frumoase
În primul rând, cadrele didactice de la această grădiniţă, dar şi părinţii vor să demonstreze tuturor că se poate lucra cu astfel de copii, care au reuşit să progreseze destul de uşor.

Meritul de a-i aduna la un loc pe toţi aceşti copii care au probleme este al Zeţei Pompilia. „Am început cu o grupă, după aceea am ajuns la două, şi acum avem patru grupe de copii cu dezabilităţi. Consiliul local şi primăria ne-au sprijinit oferindu-ne acest apartament frumos, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi ne-a sprijinit cu cadre didactice şi funcţionăm acum cu toate că pregătirea nu este chiar pe specialitate, dar sunt profesori psihopedagogi care se autoperfecţionează şi participă la cursuri de terapie plătite din puţinii lor bani", a precizat Elena Florea, directoarea Grădiniţei „Amicii”.

De asemenea, părinţii şi bunicii sunt mereu alături de copii şi de cadrele didactice pentru că au văzut dăruirea colectivului şi rezultatele care s-au obţinut. Mama unui copil cu sindromul Down vine zilnic aici şi le oferă tot ajutorul micuţilor cu probleme. Având în vedere că nu există o şcoală specială pentru aceşti copii, gemenele care sunt nevăzătoare au învăţat aici alfabetul, cifrele şi animalele. „Doamna directoare a fost deschisă şi a oferit sprijinul dumneaei, pentru că foarte puţine grădiniţe acceptă să includă în planul lor asemenea grupe.

Aurelia Samoilă ne-a oferit mobilier, iar o familie tânără ne-a sprijinit cu materiale didactice şi aparatură IT”, a mai spus preşedinta asociaţiei.

http://www.observatorcl.info/copiii-aut ... i-ce-trece
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun Oct 07, 2012 8:35 pm

Călăraşi: A fost inaugurată prima grădiniţă pentru autişti
Maria Lazăr
Marţi 2 nov 2010

Călăraşi
Copiii sunt supravegeaţi de doi psihopedagogi, care îi ajută pe micuţi să se implice mai uşor în activităţile desfăşurateAzi, în jurul prânzului, s-a desfăşurat festivitatea de inaugurare a primei grădiniţe pentru copiii cu probleme deosebite.


La deschidere au fost prezenţi trei preoţi, care au sfinţit apartamentul în care vor învăţa copiii, primarul Nicolae Dragu, Elena Florea, director la Grădiniţa cu program prelungit nr.3 „Amicii“, Pomplia Zeta, preşedinte Asociaţia „Noi Orizonturi“.

„În viitorul apropiat voi construi un parc în apropierea grădiniţei. Copiii au nevoie de un spaţiu pentru joacă, trebuie să se acomodeze uşor în societate, aşa că voi face tot posibilul pentru a duce la bun sfârşit construirea sa“, a declarat primarul, încântat de proiect.


Grădiniţa este situată pe strada Panduri, într-un apartament cu trei camere pus la dispoziţie de Primărie, are o capacitate de 14 locuri, iar programul de funcţionare este de la 8.00 la 12.00[/b]. Sunt două clase a câte şapte copii cu probleme de autism. Copiii sunt supravegeaţi de doi psihopedagogi, care îi ajută pe micuţi să se implice mai uşor în activităţile desfăşurate.


Reguli constructive


„Mă bucur că sunt oameni care s-au implicat în realizarea acestui proiect. Dacă ne dăm mâna, şcoala, biserica, Primăria, înseamnă lucru mare. Indiferent de starea lor de sănătate, trebuie ‚ ajutaţi să se implice în activităţi şi în viaţa socială“, a spus Filofteia Grama, inspector şcolar.


„Este un spaţiu frumos mobilat, regulile sunt constructive, iar copii încep să facă progrese cu ajutorul psihopedagogilor. Suntem extrem de mulţumiţi de condiţiile de care dispun copiii noştri“ ne-a spus, încântată, Călina Dragomir, mama unui copil de la grădiniţa nou inaugurată.

http://www.adevarul.ro/locale/calarasi/ ... 63991.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Gradinite/centre autism Calarasi

Postby dora » Sat Oct 20, 2018 10:07 am

Centru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, construit într-o fostă cazarmă
15 iulie 2018, 14:49 deIonela Stănilă
https://adevarul.ro/locale/calarasi/cen ... index.html

Centrul va fi construit pe terenul unei foste unităţi militare

Un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi din Călăraşi va fi construit la Călăraşi, având în vedere că în judeţ sunt identificaţi un număr de aproximativ 237 de minori cu tulburare de spectru autist şi 49 cu sindrom Down. În prezent, funcţionează un singur compartiment unde se oferă consiliere pentru 60 de persoane.

Consiliul Judeţean Călăraşi, Fundaţia SERA România şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au semnat acordul de asociere pentru realizarea Centrului de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi Călăraşi

Acesta va fi construit în incinta fostei unităţi militare de pe strada Independenţei, iar investiţia se ridică la 350.000 de euro, 15% din această sumă fiind suportată de Consiliul Judeţean. Prin acest acord, Fundaţia SERA se obligă să suporte cheltuielile generate de construcţia sediului, Centrul de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi Călăraşi, precum şi dotările acestuia, în proporţie de 85 %.

Construirea centrului, se arată în proiectul de hotărâre aprobat de Consiliul Judeţean, are drept scop sprijinirea minorilor diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist şi sindrom Down, dar şi oferirea de asistenţă şi suport pentru familie/reprezentant legal pentru dobândirea unor calităţi de coterapeut în procesul de recuperare al minorilor. 237 de minori suferă de tulburare de spectru autist La nivelul judeţului Călăraşi sunt identificaţi un număr de aproximativ 237 minori cu tulburare de spectru autist, din care în municipiul Călăraşi un număr de aproximativ 70 şi 49 minori cu Sindrom Down, 10 minori fiind din municipiul Călăraşi. Toţi aceştia se află în evidenţă Serviciului de Evaluare Complexă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi ca beneficiari ai unui certificat de încadrare în grad de handicap. “Funcţionarea unui centru de zi, în cadrul căruia să se acorde servicii de recuperare (Terapie ABA, educaţională, psihologică, logopedie, kinetoterapie) pentru minorii cu aceste afecţiuni se justifică prin înregistrarea unui număr în creştere a afecţiunilor menţionate şi o slabă acoperire a acestor servicii/terapii. În prezent, în municipiul Călăraşi funcţionează în cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever, un compartiment destinat consilierii şi asistenţei persoanelor cu tulburare de spectru autist, care oferă servicii de recuperare (terapie educaţională, psihologică, logopedie, kinetoterapie) pentru un număr de 26 beneficiari /30 locuri şi Centru de Recuperare de Zi, unde se oferă servicii de recuperare similare pentru minorii cu handicap – 35 beneficiari/50 locuri”, au explicat reprezentanţii Consiliului.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to JUD CALARASI,CARAS-SEVERIN

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron