Am gasit cateva sfaturi pe care le dadea stepacro
Asteptam si altele
Cat priveste stimularea precoce, sincer...prefer sa obosesc un copil.
Iata ce poti face la nivel nonformal:
- daca nu exista deja, extrem de important este sa-i stabilesti o rutina pe care sa incerci sa o respecti in linii mari
- descotoroseste-te de tot ce se cheama roti...mai bine sa nu ne asumam riscuri
- imparte jucariile in 2 parti sau chiar 3, daca vrei:
1. cele de bebe gen "sa bagam in gura si sa molfaim"
2. cele cu lumini, sunete...jucariile de tip pop-up ( clasica jucarie cu 4 butoare in care pe unul se apasa, buton sus-jos, buton stanga-dreapta, buton in cerc)
3. altele , instrumente de muzica, masini pe care se poate urca
- pune-i jucariile 1 intr-o cutie mare de carton la care el sa aiba acces; nimic nu e mai fascinant la varsta asta decat sa descopere singur ca poate scoate jucarii. Jucariile 1 pt cand esti ocupata si nu te poti ocupa de el. Atentie la securitatea jucariilor din cutie. Sa le consideram "free time play" sau jocuri libere.
- cand esti disponibila pt el, strange jucariile 1 si scoate 2. Acolo esti pe jos cu el, ofera-i sa aleaga dintre 2 jucarii dar NU ACCEPTA SA TI LE IA DIN MANA... asta va face cel mai probabil, ajuta-l sa-ti arate cu degetul fara a face pumn pt ca nu e capabil. Da-i jucaria aleasa, lasa-l cateva minute sa se familiarizeze cu ea si apoi treci in spatele lui. Arata-i cum sa apese pe buton punandu-ti mana pe manuta lui. Poti face asta de 2 ori max si apoi lasa-l sa respire cateva minute.
Daca nu aveti astfel de jucarii, iata cateva idei:
- leaga un clopotel de gen Craciun cu o panglica si lasa un capat suficient de lung incat sa poata fi tras. Un alt snur altfel decat primul la capatul caruia legi 2 lingurite de metal care sa emita un sunet. pune capatul panglicii in fata lui si arata-i ca trebuie sa traga. La fel pt celalat.
Este ceea ce se numeste joc Action-reaction.
- pastreaza cateva sticle de plastic in care introdu paste gen fusili, orez, faina, apa cu colorant alimentar, vata etc. Peste capac adauga un leucoplast sau ceva asemenetor non toxic (alea vor fi primele in gura). Arata-i ce se intampla cu fiecare in parte, avand totusi grija la nivelul de zgomot pt ca se poate speria.
In tot acest timp (toate astea ar trebui sa-ti ia max 30 minute) pastreaza o atmosfera super pozitiva, exagereaza-ti emotiile si incearca sa-i arati la nivel vizual ca esti fericita.
Pastreaza nivelul verbal la minim. Ex: Vino la mama sau chiar Vino aici decat hai sa-ti arate mama ce jucarii frumoase etc.
De asemenea e timpul vostru deci nu ne uitam la stiri, nici pe facebook si nu vorbim la telefon.
Scoate din nou jucariile 1, strange-le pe 2 si pregateste-i masa...e deja ora pranzului!
- jucariile 3 le poate avea dupa siesta si necesita prezenta ta la sol, dar nu la fel de directionata ca la 2. Arata-i ce crezi ca nu a desoperit inca sau ce nu reuseste sa faca...nu uita ca daca nu va sti ce sa faca va abandona.
Daca totusi chestii repetitive incearca sa-l redirectionezi spre altceva mai interesant. Dar asta e chiar caz la caz.
Multe jocuri fizice: te arunc in sus, iti ridic picioarele la cap, gadilat etc. Pentru orice eventualitate, inainte de a reface un astfel de joc fizic asteapta pana realizeaza contactul vizual si atunci arunca-l in aer etc.
Ex. jocul cu soseta este un Action-reaction... fa-l si mai fun schimband obiectul cu o minge mica si usoara sau cu o paturica sau un plus.
LA ACEASTA VARSTA OBIECTIVELE SUNT LEGATE DE VARIETATEA STIMULILOR SI DE FLEXIBILITATEA COGNITIVA. Cu cat o sa-i oferim aceleasi jocuri cu atat asta o sa primim.
http://www.autism.ro/forum/viewtopic.php?t=16&start=15