Impresii tabere 2011

Moderators: camel, moderators

Impresii tabere 2011

Postby dora » Thu Apr 26, 2012 9:03 am

Taberele de vară 2011, organizate pentru preșcolarii și elevii cu dizabilităţi din regiunile București – Ilfov și Sud-Muntenia, în cadrul proiectului „Să redescoperim şcoala!” ID 63355 şi-au închis oficial porţile, vineri 2 septembrie a.c., ora 17:30, în complexul de la Căprioara, DN 71, comuna Moroieni, judeţul Dâmboviţa.

Asociaţia C4C – Communication for Community, a organizat vineri, 2 septembrie 2011, ora 17:30, la complexul de la Căprioara, închiderea oficială a taberelor de vară 2011, din cadrul proiectului “Să redescoperim şcoala!”, ID 63355, implementat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeşte în oameni”, Axa Prioritară 2, „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul Major de Intervenţie 2.2. „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”.

Scopul acestui proiect este sprijinirea integrării sociale pe termen lung a tinerilor (preşcolari şi elevi) cu dizabilităţi şi a celor cu probleme de adaptare la programul şcolar. Grupul ţintă implică copii cu dizabilităţi din cinci categorii clasificate conform legislaţiei naţionale (auditive, de vorbire, locomotorii, de integrare psiho-comportamentală – autism, şi diabet), cu vârsta cuprinsă între 6 şi 16 ani, integrați într-o formă de școlarizare.

Unicitatea proiectului constă în motivarea tinerilor (preşcolari şi elevi), părinţilor şi profesorilor, prin oferirea unui mediu ambiental diferit şi a unor metode alternative de educaţie şi incluziune socială, urmărind implicarea mai activă şi o mai bună colaborare între părinţi şi specialişti în cadrul procesului educaţional şi de îngrijire, prin intermediul unor activităţi extracurriculare desfăşurate în comun cu copiii.

În prima etapă a proiectului au fost organizate tabere de vară gratuite, structurate în zece serii, în centrele de la Căprioara (Jud. Dâmboviţa), Zărneşti (Jud. Braşov) şi Câmpina (Jud. Prahova), în perioada 3 iulie – 3 septembrie 2011. Au participat aproximativ 400 preşcolari şi elevi, însoţiţi de părinţi şi asistaţi de personal de specialitate (specialiști pe tipuri de dizabilități, psihologi, sociologi și cadre didactice formate în specializarea de mediator școlar ).

Activităţile desfăşurate, într-un mediu natural diferit de cadrul şcolar şi stimulativ, au avut o abordare multidisciplinară, iar programul s-a bazat pe comunicare, creativitate, cooperare şi coordonare, îmbinând imaginaţia cu abilităţile practice. În cadrul acestor activităţi transdisciplinare, cunoştinţele şi capacităţile copilului sunt transferate de la o arie curriculară la alta, urmărindu-se atingerea obiectivelor într-un context integrat. Pe parcursul activităţilor, învăţarea devine un proiect personal al copilului, sprijinit de părinte, unde este cazul, îndrumat, orientat şi animat de mediator.

S-a reuşit valorificarea potenţialului maximal al copiilor, cunoaşterea mai bună de către părinte a nevoilor copilului, schimbul de experienţă dintre părinţi (ai copiilor cu nevoi asemănătoate), sub îndrumarea specialiştilor. S-a pus accentul pe conştientizarea potenţialului de către copil, reuşindu-se dezvoltarea simţului eu-ului. Schimbarea mediului a presupus totodată exersarea abilităţilor de adaptare a copiilor la un mediu nou. Printre efectele pozitive ale intercaţiunilor copil-părinte-profesor îndrumător amintim: internalizarea regulilor şi conformarea la acestea; creşterea timpului de focalizare a atenţiei şi a duratei în care copilul rămâne în activitate; exersarea gândirii, a receptivităţii şi a creativităţii copilului; dezvoltarea limbajului prin verbalizarea sarcinilor şi exprimarea opiniilor; dezvoltarea gradului de socializare.

Prin organizarea acestor tabere, proiectul „Să redescoperim şcoala!” reușește să sporească şansele de integrare a copiilor (preşcolari şi elevi) cu dizabilităţi, inclusiv capacitatea de a-și identifica orientarea profesională și a-și schimba percepția și atitudinea de acceptare de către părinți, prin confruntarea cu realitatea, a faptului că acești copii cu dizabilități au potențial și că trebuie lăsați să-și dezvolte singuri capacitățile.

http://c4c.ro/scoala/tabere-de-vara-2011/
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Apr 26, 2012 9:09 am

28 August 2011


Impresii din tabara de creatie de la Caprioara-19-24 august



Am postat acum o luna si ceva informatii despre taberele organizate de C4c in colaborare cu FSE, guvernul Romaniei si altii, aici. Am mai postat si cateva anunturi si pe Facebook.Din pacate nu au fost prea multi beneficiari, poate si datorita faptului ca era necesara

indeplinirea catorva conditii de baza si anume: minim 6 ani, inscrierea la o scoala sau gradinita si evident incadrarea intr-una din dizabilitatile autism,Down, hipoacuzie si tulburari de vorbire( in diverse grade). Cunosc multi copii, prieteni de-ai lui Dani, care nu au putut veni pentru ca implineau 6 ani tocmai in octombrie. Poate la anul vor avea sansa, asta daca va mai functiona programul Redescoperiti scoala.





Dar sa incep cu inceputul: gratuitate pentru copil si insotitorul sau legal(mama sau tata) atat pentru transport, cazare si mancare. Locatiile propuse anul acesta au fost la Campina( unde trebuia sa ajungem si noi initial), tabara Caprioara( unde am fost pana la urma si mi s-a parut foarte frumos) si cea de la Zarnesti.




Fiecare tabara avea capacitate de 48 persoane( 24 copii plus parinti) dar din pacate la noi nu au fost decat 15 copii si parintii lor. Mircea nu a putut veni, de data asta, cu noi, asa cum s-a intamplat anul trecut, la Slanic-Prahova, sau anul acesta la mare, la Costinesti. Asta este un dezavantaj pentru familiile cu mai multi copii. Ulterior am aflat, de la alta mamica, ca de fapt as fi putut sa-l iau si pe Mircea contra sumei de 350 lei, dar initial cand am intrebat la asociatie nu am fost informata de aceasta posibilitate.




Ni s-au oferit 5 nopti si 6 zile de activitati interesante. Ne-am bucurat de o panorama minunata, am fost inconjurati de munti si de paduri. Cea mai apropiata asezare era la 4 km, Moroeni, unde am si fost de altfel in vizita la Manastirea Sf Ilie si la magazinul alimentar de acolo.




Se construieste mult in zona, multe vile si pensiuni. Exista drum asfaltat.




Mancarea a fost destul de buna( 3 mese principale plus 2 gustari), mai ales ca nici un copil nu a suferit de vreo intoxicatie, asa cum ni s-a intamplat la mare. Am stat in casute de piatra, construite in panta, fiecare vila avand 3 apartamente si fiecare apartament avea 3 camere, mari, spatioase, nou renovate si cu baie proprie ( doua erau cu 2 paturi si una cu 7 paturi). Noaptea dadeam drumul la centrala si era foarte bine. Privelistea de la geamul nostru era foarte linistitoare si foarte verde. Am fost vizitati chiar si de ursoaica cu pui, ne-au cam ravasit cosurile de gunoi.




Un dezavantaj, pentru cativa, a fost lipsa televizorului in camera, dar exista totusi unul in sala de mese.




Cel mai mult mi-au placut activitatile, cam doua dimineata si una dupa-amiaza. In 3 zile am facut si drumetii.




Prima zi a fost de acomodare si relaxare, dupa un drum de 4 ore cu autocarul. Macar a avut aer conditionat. Noi ne-am incumetat si la o drumetie de vreo 3 km , care a avut drept rezultat un somn profund pentru amandoi.




A doua zi de dimineata mai intai au desenat palma lor si apoi au pictat Copacul prieteniei, timp in care noi parintii am participat la o ora de consiliere psihologica si scolara. Activitatea de dupa-amiaza a constat in pictarea unei traistute cu o insula, activitate care i-a incantat pe toti, inclusiv pe mine. A plouat la pranz, singura zi din toata perioada.

A treia zi am mers in drumetie pana la Manastirea Sf Ilie, era duminica si am stat putin si la slujba. Apoi am cumparat ceai , iaurt si ciocolata de la magazin. La intoarcere am cules si materiale adica pietre, scoarta de copac, flori, frunze, crengi pentru activitatea de dupa-amiaza cea de confectionat un tablou( un fel de ierbar).







Serile, de obicei, le petreceam in camera, facand lectii cu Dani, pe caietele speciale de clasa I sau

facand piese de teatru cu Woody si Beni, jucariile lui preferate. Si inainte de culcare, tata ne spunea prin telefon povestea de seara.




A patra zi am confectionat daruri adica lanturi si bratari din margele. dani m-a ajutat si am facut nu mai putin de 5 bratari, pentru toti membrii familiei. Am avut si o tentativa de drumetie catre alta tabara, Cerbul, dar ne-am intors mai repede pentru ca drumul era destul de greu. Activitatea de dupa-amiaza a fost de modelaj in lut alb si rosu. Dani si-a facut o minge simpla iar eu am dat frau liber imaginatiei si am facut un tren, un elefant, un telefon, un pantof si fructe.




A cincea zi dimineata am facut magneti pentru frigider din ipsos. noi am nimerit niste dinozauri pe care Dani i-a pictat foarte frumos, retusurile imi apartin. A doua activitate a fost pictura pe tricouri albe. Dani si-a ales sa

picteze un foc de tabara desi nu vazuse unul in viata lui. L-am ajutat, evident. Si a iesit cam asa.




La ora 5 si jumatate s-a facut ceremonia de premiere si decernare a darurilor. Copiii au primit carti si diplome de participare iar noi, parintii, am primit un plic cu 100 de lei.




Seara am facut foc de tabara si Dani a fost foarte impresionat. Apoi am mers si noi la discoteca improvizata si s-a bagat repede in hora, oricum fetele roiau in jurul lui, era cel mai mic, mai blond si mai linistit copil.



Ultima zi a fost relaxata, fara activitati, copiii s-au jucat pe terasa cu mingiile sau in salile de activitati. Am primit sandvisuri pentru drum si apa minerala.




Dani a intrat repede in contact cu copiii, in sensul participarii la jocul de fotbal, in rest nu a fost prea vorbaret, raspundea doar daca era intrebat. A avut si doua episoade de smiorcaiala, la activitati si doar in camera mi-a spus de fapt ce vroia.




Nu a vrut sa se joace cu copiii hipoacuzici pentru ca nu i-a placut jocul lor ( vorbitul prin semne si sunetele scoase de ei). De abia dupa ce i-am explicat ca asta e modul lor de a comunica, pentru ca sunt bolnavi fizic, a inteles si i-a acceptat.




In concluzie a fost o tabara minunata, pe care o recomand, pe viitor, si altor parinti si copii cu astfel de probleme.


http://altheate.blogspot.com/search?upd ... results=50
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue May 22, 2012 4:19 pm

Fundaţia Culturală Delta, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Gorj desfăşoară în cadrul proiectului „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii ”, ID 63328, activitatea nr. 6, „Organizarea taberelor şcolare pentru preşcolari şi elevi”, planificată pentru lunile iulie-august 2011.

Până în momentul de faţă au participat la tabere primele 3 serii (432 copii+părinţi, 36 mediatori şcolari), componenţa unei serii fiind următoarea: 24 copii, 24 părinţi/tutori, 4 mediatori şcolari, 1 psiholog şi 2 responsabili organizare. Taberele sunt organizate în judeţele Gorj şi Hunedoara, în trei locaţii, după cum urmează: localitatea Runcu, Baia de Fier şi Straja.


În cursul taberei au fost desfăşurate de către mediatorii şcolari activităţi practice pe fiecare tip de dizabilitate, consiliere atât pentru copii, cât şi pentru părinţi, drumeţii organizate în apropierea locaţiei de tabără, excursii de o zi pentru vizitarea unor obiective turistice şi jocuri de tabără. De asemenea, copiii au participat la concursul „Creaţii de vis”, în cadrul căruia au creat lucrări de pictură şi colaj realizate pe hârtie, carton sau pânză, obiecte ceramice, dând dovadă de implicare şi fair-play în realizarea sarcinilor alături de ceilalţi copii şi tineri, dar şi de punerea în valoare a creativităţii.

Scopul concursului este de a oferi servicii educaţionale, sociale si de timp liber unui număr cât mai mare de copii şi tineri cu dizabilităţi (dizabilităţi de vorbire, dizabilităţi locomotorii, dizabilităţi de auz, tulburări psiho-comportamentale şi diabet) – şi de a creşte motivaţia pentru activităţile de tip şcolar.
În urma concursului, copiii au fost premiaţi cu diplome, cărţi, dar şi cu premii în bani. Ca şi feed back din tabere, copiii au fost încântaţi de activităţile desfăşurate, fiind motivaţi să îşi demonstreze aptitudinile în cadrul concursurilor organizate. Părinţii au fost mulţumiţi de faptul că au putut să-şi prezinte problemele privind educaţia copiilor cu dizabilităţi psihologilor, care au stat şi au consiliat, încercând împreună să găsească soluţii adecvate problemelor întâmpinate. La plecarea din tabără, atât copiii, cât şi părinţii şi-au exprimat dorinţa de a mai participa şi la alte tabere organizate de Fundaţia Culturală Delta.


Adriana PERŞA
adriana.persa@graiu-gorjului.ro

http://www.graiu-gorjului.ro/index.php? ... -in-tabere
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to TABERE GRATUITE, EXCURSII,VACANTE,DIVERTISMENT

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron