„Sunt preot si duc in spate o cruce grea.
Copilul meu este bolnav de autism”
Va rog sa ma iertati pentru indrazneala de a va scrie, dar ma aflu la marginea disperarii si caut la dvs. ajutor. Ma numesc Cuzuc Gheorghe, sunt preot langa Vaslui, apartin de Episcopia Husilor, si in prezent trec printr-o grea incercare, pentru care ma rog bunului Dumnezeu sa ma intareasca. Am doi copii, si in luna aprilie din anul acesta, primul nascut, care acum are 2 ani si 5 luni, a fost diagnosticat cu o forma atipica de autism infantil. De atunci, am facut nenumarate drumuri pe la spitalele din tara, nadajduind ca voi gasi un remediu pentru el. Stiu ca autismul este o boala incurabila, dar forma pe care o are el ne da sperante de vindecare, cu conditia sa urmam o terapie care este foarte costisitoare. Terapia se numeste „Applied Behavioral Analysis” (terapie comportamentala aplicata) si consta in 40 de ore de psihoterapie saptamanal, care se aplica de 4 psihoterapeuti, pe care noi i-am angajat deja pentru a lucra cu baiatul nostru, si carora trebuie sa le dam, in total, 400 dolari pe luna, exact cam cat castigam eu si sotia mea. Acesti terapeuti sunt formati de catre un consultant din Londra (Young Autism Project) care alcatuieste terapia de interventie personalizata si care trebuie adus la fiecare trei luni in Romania, pentru a evalua ceea ce s-a lucrat si pentru a alcatui programul de lucru ulterior. Fiecare deplasare a consultantului de la Londra costa cam 4000 de dolari, anual consultatia ridicandu-se la peste 15.000 de dolari. Tratamentul se aplica minimum doi ani, si au existat si in Romania cateva cazuri rezolvate cu succes.
Episcopia Husilor cunoaste problema mea si m-a ajutat printr-o interventie la Bucuresti, pentru diagnosticare si evaluare, si incearca sa ma ajute si in continuare. Din pacate, timpul se scurge in defavoarea copilului, iar noi suntem de la un punct incolo neputinciosi, dezorientati, disperati, dar fara sa ne pierdem nadejdea ca bunul Dumnezeu se va milostivi de noi. Mai avem si o fetita de 7 luni, iar probabilitatea ca si al doilea copil sa fie autist este foarte mare, dar la asta nu vrem sa ne gandim... deocamdata.
Am indraznit sa va impartasesc durerea mea, in speranta ca dvs. ne puteti ajuta sa luam legatura cu fundatii sau persoane care ne-ar putea sprijini sa putem strange suma necesara incheierii unui precontract cu consultantul de la Londra, asta insemnand 12.000 de euro pentru primul an de terapie. Am incercat sa mergem pe la diferite institutii sau persoane fizice, dar fara succes. Asa ca ne luptam singuri cu o boala extrem de ciudata, care nu ne permite sa ne intelegem cu propriul nostru copil. Plange mai tot timpul, sta singur intr-un colt si oricat ne-am dori sa comunicam cu el, nu reusim. Terapia ABA a permis unei familii de americani sa-si recupereze integral cei 2 copii cu autism, de aceea sperantele noastre sunt mari in aceasta privinta.
Sper din tot sufletul sa ne auziti strigatul de durere si disperare. Dumnezeu sa va ocroteasca!
Preot CUZUC GHEORGHE, tel. 0235/34.25.93, e-mail: cuzucghe@yahoo.com